29.02.24, 15:42
Dywizja - 5 do 15 tysiecy zlonierzy
Brygdada - 1 do 2 tysiecy zolnierzy

Mowimy o operacyjnie sprawnych wojskach.

Niemcy sa w stanie wyslac jedna Brygade na wschodnia flanke.
Francja jest w stanie wyslac 5 do 6 brygad.
UK wedlug ostatniego raportu niepelna JEDNA brygada, pod warunkiem kanibalizacji z innych jednostek.
Holandia nie ma komponentu ciezkiego czyli wojsk pancernych.

Nie chodzi o to ze nie chcemy, chodzi o to ze nie mozemy bo nie mamy czym. I nikt nie jest zainteresowany aby cos z tym zrobic.

Nie mamy nawet dywizji, a Rosja ma okolo xx dywizji i 500 tys w polu.

O stratach po obu stronach nie ma co pisac, ida w setki tysiecy, ile dokladnie? Nie wiadomo, mgly wojny. Ale przewaga ogniowa jest po stronie sowietow, wiec straty po stronie Ukrainskiej moga byc wyzsze. Rosja nadrabia brakiem pomocy medycznej swoim ludziom na polu walki i ich straty tez sa wysokie. Roznica nie jest typu 1:2 bardziej 25-30% ile dokladnie, nie wiadomo.

Putin ostatnio sugerowal w Kaliningradzie aby otworzyc 'korytarz' do Krolewca, nie mowil czy przez Polske czy Litwe. Jak to? Przeciez w wywiadzie z Carlsonem mowil ze nie napadnie na nikogo i nie ma wymogow terytorialnych, a vasyle z forum mowia ze on kocha pokoj i to my do wojny pchamy....
Obserwuj wątek
    • kadilak Swiat nie docenia jednej rzeczy. 29.02.24, 16:15
      sevenseas napisał:

>
      > Putin ostatnio sugerowal w Kaliningradzie aby otworzyc 'korytarz' do Krolewca,
      > nie mowil czy przez Polske czy Litwe. Jak to? Przeciez w wywiadzie z Carlsonem
      > mowil ze nie napadnie na nikogo i nie ma wymogow terytorialnych, a vasyle z for
      > um mowia ze on kocha pokoj i to my do wojny pchamy....

Moze raczej nie rozumie.
      Mianowicie ze istnieje mzliwosc wybrania prezydentam USA starszego pana, ktory dzis sprawuje jako marionetka ten urzad.
      Usadowienie zdrewnialego pajacyka w WH wcale nie oznacza kontynuacji chybotliwej polityki USA ani nie oznacza zadnej kontunuacji obecnego statusu chwiejnej rownowagi militarno- politycznej. Nie- bedzie znacznie GORZEJ.
      Gdyby obecna ekipa zostala, to oznaczac bedzie , ze w jeden dzien znika "widmo" powrotu Trumpa ( Trump for President 2024 ) i blyskawicznego przywolania do porzadku niektorych swiatowych warcholow.
      Obecna ekipa drastycznie oslabia USA na kazdy mozliwy sposob, wewnetrznie i zewnetrznie, politycznie i militarnie. To jest jej cel i zadanie, usuniecie raz na zawsze Stanow Zjednoczonych z piedestalu pierwszego mocarstwa. To sie jeszcze nie udalo, ale w nastepne 4 lata na pewno sie uda.
      Zmiana na stolku ( Biden na Karmale) nie bedzie tu miala najmniejszego znaczenia.....
    • mateusz572 Re: Realia... 29.02.24, 16:17
      Myślę, że jeżeli byłby to konflikt konwencjonalny to Moskwa może mieć marne szanse ponieważ logistyka grałaby główną rolę. Wydaje się, że lotnictwo NATO jest o wiele precyzyjniejsze i sprawniejsze oraz mające duży zasięg. Wojska lądowe potrzebne byłyby w dużo mniejszym wymiarze aby dać odpór.
      Tak więc ta faza konfliktu wyglądałaby zupełnie inaczej. Moskale mieliby tak jak my w 1939 roku czyli to co wzięli ze sobą a z uzupełnieniem ogromny kłopot.
      Tak więc krwawy car moskiewski zdaje sobie z tego sprawę i dlatego straszy razem ze swoim poddanym jorelem bronią jądrową. Straszy także dlatego, że sam także odczuwa pogłębiający się strach i wyczuwa krążące wokoło hieny chcące się pozbyć dziadka.
      • sevenseas Re: Realia... 29.02.24, 17:18
        "Tak więc krwawy car moskiewski zdaje sobie z tego sprawę i dlatego straszy razem ze swoim poddanym jorelem bronią jądrową. Straszy także dlatego, że sam także odczuwa pogłębiający się strach i wyczuwa krążące wokoło hieny chcące się pozbyć dziadka."

Tak, tutaj zgoda. Putin odwoluje sie do broni nuklearnej, to oznacza slabosc nie sile.
        Narazie nie widzialem ani nie slyszalem, o raporcie z rosyjskich zrodel (powaznych nie propagandowych) aby Rosja obawiala sie lotnictwa NATO. Mam wrazenie patrzac na Ukraine, ze przewaga obrony przeciwlotniczej nad lotnictwem jest duza, nie istotne z ktorej strony i lotnictwo bez deaktywacji tych systemow nie bedzie dostepne lub ograniczone. Innymi slowy bedzie ciezko uzyskac przewage w powietrzu bez przewagi na ladzie.
    • jorl11 Re: Realia... 29.02.24, 16:37
      sevenseas napisał:

> O stratach po obu stronach nie ma co pisac, ida w setki tysiecy, ile dokladnie?
      > Nie wiadomo, mgly wojny. Ale przewaga ogniowa jest po stronie sowietow, wiec s
      > traty po stronie Ukrainskiej moga byc wyzsze. Rosja nadrabia brakiem pomocy med
      > ycznej swoim ludziom na polu walki i ich straty tez sa wysokie. Roznica nie jes
      > t typu 1:2 bardziej 25-30% ile dokladnie, nie wiadomo.

7..10 razy mniej zolnierzy rosysjkich zabitych jak ukrainskich.

> Putin ostatnio sugerowal w Kaliningradzie aby otworzyc 'korytarz' do Krolewca,

Klamiesz
      • sevenseas Re: Realia... 29.02.24, 17:20
        "7..10 razy mniej zolnierzy rosysjkich zabitych jak ukrainskich."

32 razy masz mniejszy mozg od kreta, a 24 razy wiekszy od Ameby dlatego zostales czlowiekiem...no prawie.
        • jorl11 Re: Realia... 29.02.24, 18:33
          sevenseas napisał:

> 32 razy masz mniejszy mozg od kreta, a 24 razy wiekszy od Ameby dlatego zostale
          > s czlowiekiem...no prawie.

Looser sie odezwal
          • szczurek.polny Re: Realia... 01.03.24, 10:05
            > Looser sie odezwal
            Kadi! Weź no temu loserowi napisz jak się poprawnie loser piesze!
            • jorl11 Re: Realia... 01.03.24, 11:17
              szczurek.polny napisał:

> > Looser sie odezwal
              > Kadi! Weź no temu loserowi napisz jak się poprawnie loser piesze!

juz to bylo omawiane szczurku tutaj. Ja pisze loser po niemiecku a to sie pisze looser.

I mam was gdzies. Loosery.
              • kadilak Analfabeto 01.03.24, 12:29
                orl11 napisał:

> juz to bylo omawiane szczurku tutaj. Ja pisze loser po niemiecku a to sie pisze
                > looser.
                >
                > I mam was gdzies. Loosery.

Loser po niemiecku pisze sie Verlierer ty polglowku.
                Ty nie umiesz pisac po angielskiu, niemiecku ani po polsku.
                ANALFABETA.
                • monalisa2016 Re: Analfabeto 01.03.24, 12:46
                  kadilak napisał:

> orl11 napisał:
                  >
                  >
                  >
                  > > juz to bylo omawiane szczurku tutaj. Ja pisze loser po niemiecku a to sie
                  > pisze
                  > > looser.
                  > >
                  > > I mam was gdzies. Loosery.
                  >
                  > Loser po niemiecku pisze sie Verlierer ty polglowku.
                  > Ty nie umiesz pisac po angielskiu, niemiecku ani po polsku.
                  > ANALFABETA.
                  >
                  >
                  Kadi, co innego jest mowa potoczna a co innego jest poprawny jezyk.
                  Na przykład u mnie w regionie na telewizor (Fernseher) mówi sie popularnie Glotze i każdy wie o co chodzi.
                  • sevenseas Re: Analfabeto 01.03.24, 14:01
                    "i każdy wie o co chodzi."

To tak jak na forum, kiedykolwiek cos napiszecie, Ty albo jorl to...

" każdy wie o co chodzi."
                • jorl11 Re: Analfabeto 01.03.24, 18:34
                  kadilak napisał:

> orl11 napisał:
                  >
                  >
                  >
                  > > juz to bylo omawiane szczurku tutaj. Ja pisze loser po niemiecku a to sie
                  > pisze
                  > > looser.
                  > >
                  > > I mam was gdzies. Loosery.
                  >
                  > Loser po niemiecku pisze sie Verlierer ty polglowku.
                  > Ty nie umiesz pisac po angielskiu, niemiecku ani po polsku.
                  > ANALFABETA.

A teraz wyobrazcie sobie ze ja wam tu wszystkim looserom pokazuje wyprostowany srodkowy palec. Obu rak.

A i screen do tego
        • pepe49 Re: Realia... 01.03.24, 09:42
          Właśnie takie komunikaty odbierają Rosjanie, dlatego nie zgadzają im się rachunki (Ukraińców już nie ma, to kto strzela?) i dlatego widzą żołnierzy spoza Ukrainy na swoim froncie.

Za czym idą następne wnioski.
    • obankach Re: Realia... 29.02.24, 19:02
      Co za bzdury, brygady, itd. Nikt nikogo nie wysyła nigdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka