Gość: Wojnar IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 26.02.04, 08:25 Witam mam taki problem czym karmic 6 miesiecznego boksera jak ma wygladac typowy posilek ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mojanoga Re: Pokarm dla boksera 26.02.04, 13:36 Typowy posiłek psa(jeżeli jest przygotowywany w warunkach domowych) powinien zwierzakowi dostarczyć przede wszystkim białka,energii,mikroelementów i witamin oraz zawierać wypełniacz. Mięso(nie jest polecana wieprzowina,wątroba,płuca,przełyki)-najlepiej drób (indycze mięso ma najbardziej zróżnicowany skład aminokwasowy). Wypełniacz-ryż,kasza,makaron. Warzywa(najlepiej gotowane,ale nie za długo)- marchew,seler,pietruszka,buraki,szpinak itp. Do jedzenia(wystudzonego!) można dodać łyżkę stołową oleju rzepakowego. Polecam zakup witamin(najlepiej u lek.wet),oraz preparatu wapniowo- fosforanowego+wit.D3 w kroplach-bokser rośnie do 18m-ca życia. Nie poleca się mleka-często powoduje uczulenia. Raz w tygodniu surowe żółtko(bez białka),ryba(wędzona,gotowana). Obserwować czy któryś ze składników diety nie powoduje u psa nietolerancji- wysypka,świąd,biegunka. Odpowiedz Link Zgłoś
mojanoga Re: Pokarm dla boksera 26.02.04, 13:41 mojanoga napisała: > > Do jedzenia(wystudzonego!) można dodać łyżkę stołową oleju rzepakowego. > 1 łyżka dziennie. Pies w tym wieku powinien dostawać dwa posiłki dziennie,ew.niewielką ilość jedzenia w środku dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ags2 Re: Pokarm dla boksera IP: 217.8.191.* 26.02.04, 13:40 Czesc, tez mam 5 mies. Najzabawniejsze jest to ze jadłaby 24h/dobę. Karmimy ją sucha karmą (Purina Darling) 3 razy dziennie. 3 porządne miski. Rano, popołudniu, wieczorej. Dorzucam 2 tabl. z witaminami dla psiaka raz dziennie. Ładnie je, rosnie i rozrabia. Stracila juz pierwsze zeby (sa drugie oczywiście). Przetestowałam wiele karm. Nie polecam Pedigree ( brzydko mówiąc miała sraczkę). Byc moze ze akurat ona miala taką reakcję. Dobra jest Eukanuba ( ale to juz większy wydatek). Jak masz jeszcze jakies pytania pisz Pozdrawiam Aha najważniejsze" Nie pozwól jej zebrac przy stole gdy np. macie obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Pokarm dla boksera IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.02.04, 02:05 A ja polecam serca wołowe w każdej postaci (również na surowo), do tego gotowane warzywa i dobrą suchą karmę jako wypełniacz. Oczywiście potrzebne są i "psie" witaminy, ale z tym nie ma żadnego problemu. Moja sunia tak właśnie była żywiona i dożyła 14 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Pokarm dla boksera IP: *.clubnet.pl 29.02.04, 12:21 Mam dwa boksery, w tym jednego dorosłego ze schroniska(wczesniej tez był bokser).Prawdą jest ze boksery zjadły by wszystko i jadłyby 24 na dobe. Moje psy raz w tygodniu dostają rybe gotowaną z ryżem i marchwią (weterynarz zalecił bo miały żołądkowe problemy) Daję im także sera białego i jajko ugotowane, pozatym polecam podroby. Wzorując się na ksiązkach specjalistycznych o bokserach dowiedziałam się ze powinno się obgotowywac ryz w wywarze po ugotowanych kurzych łapkach. Z karm mozna polecic eukanube ale jak dobrze zauważono jest to wydatek. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna.sniezka Re: Pokarm dla boksera 01.03.04, 15:47 Tez mam dwa boksery i zgadzam sie ze te one moga jesc 24 godziny na dobe. Na cokolwiek sie zdecydujesz z tym karmieniem, pamietaj ze boksery maja czesto uczulenia na rozne skladniki pokarmowe, wiec obserwuj swojego psiaka przy zmianie diety. Odpowiedz Link Zgłoś