Dodaj do ulubionych

Ile żyją koty?

IP: *.autocom.pl 20.03.04, 15:46
Nasza kotka ma 13 lat.Nie wiem ile przeciętnie żyją koty,bo spotykam różne
informacje.Czy ktoś zna odpowiedź?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lena Re: Ile żyją koty? IP: 212.180.154.* 20.03.04, 16:07
      Dłużej niż psy, nawet do 20 lat(mam nadzieję, że moje też dożyją takiego wieku).
    • Gość: lw Re: Ile żyją koty? IP: *.crowley.pl 20.03.04, 16:16
      to tak samo jak z ludźmi-przeciętna ludzkiego życia zależy odwarunków w jakich
      się żyje,ale w dużej mierze zależy to od predyspozycji genetycznych(bardzo
      wielu chorobomudowodniono podłoże genetyczne)no i szczęścia(nawet najzdrowszy
      genetycznie człowiek jak będzie robił coś ekstremalnego to jego organizm tego
      może nie przetrzymać.Przeciętny kot podwórkowy żyje 7-9 lat,nie licząc tych
      które giną pod kołami aut,zagryzionych przez inne zwierzaki(w tym też duże
      dominujące kocury),zatrutych celowo bądź przez odpady cywilizacyjne np.oleje,
      smary,resztki płynów chłodnicowych.Poza nielicznymi wyjątkami(niektóre
      zwierzęta przeżywają silny stres związany z niewolą)zwierzęta utrzymywane w
      domach żyją dłużej niż ich dzicy kuzyni-jest taka teoria stresu oraz powiązanej
      z nim homeostazy organizmu-im więcej stresorów,w szerokim znaczeniu tego
      słowa,tym częściej organizm musi uaktywniać procesy służące do utrzymania
      homeostazy,co powoduje jego wyczerpywanie się.Jeśli trafi się na kota z dobrym
      genomem to może żyć i ok.20 lat,pod warunkiem,że nie będzie miał warunków życia
      gorszych niż średnie wymagania dla gatunku.I odwrotnie-jeśli słabszy
      genetycznie zwierzak,czy po przejściu jakichś chorób trafi w bardzo dobre
      warunki to będzie żył dłużej niż silniejszy od niego genetycznie w złych
      warunkach.Patrząc na szybkość pojawiania się zmian związanych ze starzeniem
      (spowolnienie,zmniejszanie chęci do zabawy,pojawianie się sierści bez
      barwnika,stan uzębienia,stan wzroku i słuchu,utrata masy mięśniowej przy mniej
      więcej nie zmienionej ilości tkanki tłuszczowej,a w związku z tym zaostrzanie
      się "rysów"ciała,bo widać wystające fragmenty kości,opóżnione gojenie ran)można
      w przybliżeniu określić czy dany zwierzak będzie jeszcze potencjalnie żył
      dłużej czy krócej,ale niestety nie da się wszystkiego przewidzieć,bo pierwsze
      symptomy chorób mogą być długo niewidoczne i niewykrywalne standardowymi
      badaniami,tak więc zupełnej pewności nigdy nie ma.
      • oladios Re: Ile żyją koty? 20.03.04, 17:11
        Gość portalu: lw napisał(a):

.Jeśli trafi się na kota z dobrym
        > genomem to może żyć i ok.20 lat,
        Kot , o ktorym ostatnio czytalam to chyba ma i dobre geny i dobra diete -
        33 lata ! www.moggies.co.uk/wybi/mar2004/whiskey.html
        Oby wszystkie nasze koty mogly dozy w zdrowiu tego wieku :))
    • Gość: Anka Re: Dzięki wielkie IP: *.autocom.pl 20.03.04, 16:44
      Widzę,że trafiłam na fachowców.Nasza "dachówka" jeszcze ciągle lubi rozrabiać
      ku naszej radości, a latem (spędza je na wsi) ku naszej rozpaczy bardzo
      skutecznie poluje na ptaki.Może nasza znajda ma geny długowieczności.
      • Gość: Lenka Re: Dzięki wielkie IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.03.04, 19:43
        Dosyc dlugo,nawet i 20 lat.
        Najkrocej zyja oczywiscie podworkowe,dzikie koty.Zwykle tak kilka lat.
        Najdluzej te domowe,niewypuszczane.
        Moja najstarsza kotka to bedzie tak miala 8 moze 9lat.Nie widac wcale po niej
        wieku.
        • Gość: kluba1 Re: Dzięki wielkie IP: *.we.client2.attbi.com 20.03.04, 22:51
          Kocica-Dziewica miala 19 lat gdy od nas w zeszlym roku odeszla.
    • neeki Re: Ile żyją koty? 21.03.04, 19:50
      zalezy czy wychodza na dwor bo niestety te wychodzace raczej szybko koncza
      zywot pod samochodami. nie wiem co lepsze wiezic kota czy narazac go na
      niebiezpieczenstwo.
      kolezanka ma ogrod i duzo dochodzacych kotow i z jej doswiadczen wynika ze koty
      gina gdzies po 5 latach :(
      • Gość: jaga Re: Ile żyją koty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 08:56
        Mój ukochany kot żył 17 lat.Odzsedł na niewydolność nerek.
      • saabi Re: Ile żyją koty? 23.03.04, 08:57
        bierzesz kota = bierzesz za niego odpowiedzialność, za jego bezpieczeństwo
        zadaj sobie pytanie - lepiej więzić dziecko (które chce na dwór) czy lepiej je
        wypuścić narażając na przejechanie przez samochód??
        gdyby mi wpadł pod koła samochotu kot, następnego bym nie wypuściła bez
        uprzedniego porządnego zabezpieczenia, zresztą moje trzy koty żyją w mieszkaniu
        i to wcale nie największym bo 35 metrowym i jakoś nie są strasznie
        nieszczęśliwe a z tego, co piszesz, wynika, że masz o wiele większe mieszkanie
        więc co to za nieszczęście pozostawic koty w domu skoro alternatywą dla nich
        jest okrutna śmierć? cóż ratowałam kota po wypadku samochodowym, to był koszmar
        i zwierzak bardzo cierpiał, czy uważasz, że narażenie na takie cierpienie jest
        lepsze niż wychowywanie kota w domu pozbawiając go wychodzenia?
        jeśli masz warunki, dom z ogrodem to możesz stworzyć kotu wybieg taki
        zamknięty, możesz postarać się jakoś tak zabezpieczyć płot by nie przechodził
        przez niego
    • Gość: wiemar Re: Ile żyją koty? IP: 62.233.173.* 22.03.04, 09:11
      Cześć! Mój kotek Miciuś żył z nami 17 lat. Umarł 3 sierpnia w zeszłym roku . Do
      dziś go opłakuję - Wiesia
    • Gość: sepulka Re: Ile żyją koty? IP: 212.106.1.* 22.03.04, 18:04
      Moja kotka żyła 19 lat. Umarła (nienawidzę polszczyzny za czasownik "zdychać",
      w innych językach mamy tylko die, mourir, sterben, morir - dla wszystkich,
      nawet dla chrabąszczy), umarła na swoim posłaniu, zrobiwszy uprzednio swoje do
      kuwety... I wstyd powiedzieć, ale po mało którym człowieku płakać tak mi się
      zdarzyło. Dlaczego Pan Bóg dał im takie krótkie życie? To Jego sprawa i On wie
      najlepiej. Ale jedno jest pewne - człowiek bez zwierzaka (psa, kota, świnki,
      chomika, rybki, kanarka) jest ubożuchny. Choćby w miliony opływał. Mam teraz
      psa i wciąż sobie myślę, że on taki krótkotrwały. Ale kiedy każdego ranka wita
      swoich państwa tak, jakby świat się poprzedniej nocy skończył... to mię
      serducho wymięka i ja też chcę tak samo świat odczuwać. A koty są kochane i
      cudowne.
    • saabi Re: Ile żyją koty? 23.03.04, 09:00
      kota, który skonczył 10 lat warto raz na jakiś czas profilaktycznie przebadać
      by jak najwcześniej wykryć początki problemów (zwykle są to nerki), warto też
      przejść już w tym wieku na dietę nieobciązającą nerek to na pewno przedłuży
      życie futrzakowi... nasza kotka miała niedawno profilaktycznie badania -
      wyszedł lekko podwyższony mocznik i kreatynina, to jeszcze nie problem ale
      gdybyśmy nie wiedzieli i nie starali się zmienić diety pewnie za pół roku czy
      za rok byłoby o wiele gorzej a przecież lepiej zapobiegać niż leczyć skutki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka