Dodaj do ulubionych

żwirek dla kota

10.06.12, 13:50
Hej,
Stałam się dumną posiadaczką kota  Trochę już wiem o karmie i reszcie kociego asortymentu ale wciąż jeszcze nie wiem jaki mam kupić żwirek. Bo słyszałam, że to jakieś różne są rodzaje i trzeba uważać, żeby był bezpieczny. Ktoś może mi pomóc i ma jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • kotraczek Re: żwirek dla kota 10.06.12, 14:09
      Po pierwsze witamy w gronie kociarzy :)) Po drugie żwirek to ważna psrawa. Ja np. zmieniałam to mi nie chciały moje potem sikać. Generalnie masz do wyboru rózne firmy np. benek lub Higion i hilton.
      Tak jak pisałam żwirki zmieniałam a ostatnio używam Higio. Wszystko zależy czego tak naprawdę chcesz. Czy być ekologiczną (wtedy np. żwirek drewniany) czy np. nie masz za bardzo czasu by się zajmować zmienianiem to wtedy lepszy sylikonowy. Więc musisz najpierw wiedzieć co jest najważniejsze dla Ciebie, wtedy można pomóc

katarakta74 napisał:

> Hej,
      > Stałam się dumną posiadaczką kota  Trochę już wiem o karmie i reszcie k
      > ociego asortymentu ale wciąż jeszcze nie wiem jaki mam kupić żwirek. Bo słyszał
      > am, że to jakieś różne są rodzaje i trzeba uważać, żeby był bezpieczny. Ktoś mo
      > że mi pomóc i ma jakieś doświadczenia?
      • katarakta74 Re: żwirek dla kota 10.06.12, 14:22
        Dzięki za tę wyczerpującą odpowiedź:) Dla mnie najważniejsze to: żeby było czysto, jako że to jest w łazience to też by ładnie pachniało, no i bym nie wykosztowała się za bardzo :P
        • kotraczek Re: żwirek dla kota 10.06.12, 14:31
          No to teraz już dla mnie jaśniej o wiele ;) Jeżeli chodzi o mnie to polecam Higio ale w wersji compact. Ma na serio bardzo drobny zwirek, który nie przykleja się do kocich łapek więc nie roznoszą kuwety po cały, domu :) Do tego ma zapach dziecięcego talku. Bardzo fajna sprawa! No i na serio jest wydajny. Więc i cena strasnza nie jest.
          • katarakta74 Re: żwirek dla kota 10.06.12, 14:37
            No ok. To jeszcze mam pytanie gdzie to to mogę znaleźć by sobie przetestować. A raczej by mój kotek mógł przetestować ;)Bo chyba w swoim zoologicznym to tego Higio nie widziałm. Jest tylko benke.
            • denerwujsja Re: żwirek dla kota 10.06.12, 14:42
              Jeżeli ja się mogę jeszcze wtrącić, to wybierając żwirek pamiętaj o pylności, bo to bardzo szkodzi koto. Po prostu jak koty zakopują swoje odchody to wzbijają w powietrze pył ze żwirku. Dlatego ja polecam drewniany, bo podobno tamte bentonitowe to są gorsze przy pyleniu
              • kotraczek Re: żwirek dla kota 10.06.12, 14:52
                Akurat ten compact w higio to jest bardoz drobny i się nie pyli, a już pyli się mniej niż benek, który używałam. A co do miejsca zakupu, to ja poprosiłam w swoim sklepie zoologicnzym by mi sprowadzono. Ale widziałam też w selgrosie i chyba ktoś mi mówił o tesco. Poszukaj też w necie.. To chyba tyle. Jeszcze raz gratuluję decyzji na kocie życie Katarakta : ))
                • katarakta74 Re: żwirek dla kota 10.06.12, 14:55
                  Dzięki :)) dzięki za pomoc. Przybliżyliście mi trochę o co w tym wszystkim chodzi... Selgros blisko wieć sprawdzę i dam znać czy mnie oszukałeś czy nie :P
                  • dar61 co potem ze żwirkiem/ brak żwirku 11.06.12, 12:12
                    Warto, by {Katarakta74} rozważył, co będzie mógł robić ze ... „zużytym" żwirkiem lub „żwirkiem". Jeśli ma ogródek, to może żwirek utylizować zakopując małymi porcjami, nie dodawać do kompostu - żwirek ze spiekanych glinek wstrzymuje jego rozkład.
                    Dotyczy to żwirku mineralnego.
                    Drewniany świetnie się zutylizuje w kompostowniku.
                    „Sylikonowy" to jakieś zboczenie antyekologiczne ;-)

Ja zaczynałem u kotów wziętych z natury [wychowywanych po stodołach razem z matkami] od ... żwiru [piasku]. Stopniowo przyzwyczajałem koty do sztucznych podkładek w ich ubikacjach. A z czasem i tak...*
                    Odradzam otwarte typy kuwet, choć koty je wolą [widoczność]. Wokół takich sprzątanie na pół metra to norma.
                    W typach zamkniętych [daszek+klapka drzwiowa+sufitowy wywietrznik z filtrem]!] zachwalać warto takie kuwety, które mają boki dwa do siebie prostopadłe. To typ narożny, dobry np. do ciasnej łazienki.
                    Do żwirków dodawane są [chyba do bentonitowych] specjalne talki, jakie pozwalają dość łatwo ... odspajać zużyty żwirek od dna kuwet**.
                    Każdy typ żwirków sztucznych ma swe plusy. Jedne - zbrylające - zawsze za szybko się kończą [bryłki usuwa się na bieżąco - warto mieć ich zawsze jedną paczkę w zapasie]*, te sypkie świetnie chłoną zapachy, ale nie należy przesadzać z testowaniem ich chłonności ;-)

*/ Zawsze zachwalam sposób na zmniejszanie zużycia żwirków:
                    - dać kotom wychodne! [klapki].
                    Nasze koty tylko zimą potrzebują żwirków i kuwet. Ogród/ okno otwarte każdy kot powinien mieć.
                    **/ Są sitkowe podbieraki do [„zużytego"] żwirku gęstsze i mniej gęste - zależne od ich typów!
                    • katarakta74 Re: co potem ze żwirkiem/ brak żwirku 11.06.12, 18:09
                      dzięki za wyczerpującą odpowiedź. rzeczywiście, o tym nie myślałam :)
    • stara-a-naiwna Re: żwirek dla kota 10.06.12, 21:28
      unikaj tylko żwirków zapachowych - jakoś nie mam zaufania.
      No i na logikę - żwirek z kocimi odchodami wali sosnowym lasem albo morską bryzą - wiadomo, ze coś nie pasuje. Ze o biednym, wrażliwym nosie kota nie wspomnę - zwierzęta nie lubią takich sztucznych zapachów.
      • katarakta74 Re: żwirek dla kota 11.06.12, 18:10
        Czyli ważne by pochłaniały zapach, tak? Akurat nabyłam ten taki co pachnie jak baby powder, no i nie ukrywam, że zapach jest fajny. nie jakiś tam szcztuczny.
        • stara-a-naiwna Re: żwirek dla kota 11.06.12, 20:08
          do pochłaniania zapachu mamy jakiś extra proszek (dosypujemy go do kuwety)
          a żwirek ma być bez zapachu
    • princesswhitewolf Re: żwirek dla kota 11.06.12, 23:23
      tu tez SPAMUJESZ???

Wpiszcie w szukarke forum gazety HIGIO ( nazwe tego zwirku). Ten spamer sam ze soba dyskutuje na 5ciu forach! Nie dajcie sie nabrac.
      • k1234561 Re: żwirek dla kota 18.06.12, 05:48
        Potwierdzam.Osobiście już widzę drugi identyczny wątek z identycznymi odpowiedziami na 2 różnych forach.Kryptoreklama aż boli!
    • 1basia7 Re: żwirek dla kota 30.06.12, 00:11
      tak, ja wiem całkiem sporo na ten temat, bo koty mam już od kilku lat, wcześniej stosowałam dla moich kotków różne żwirki, a od jakiegoś czasu kupuję żwirek Bazyl i uważam, że jest lepszy od tamtych, posiada atest PZH, jest ekonomiczny i dobrze zbryla, myślę ze to przyjazny żwirek zarówno dla kota jak i jego właściciela bo jest antyalergiczny, a ja już nie jedna przygodę z moimi uczuleniami przeszłam… a tu nic! można wybrać różne, ja miałam już morski, lawendowy, a ostatnio wzięłam o zapachu sosny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka