aneczka_g 14.04.05, 12:58 Czy macie jakieś doświadczenia z wychowywaniem młodego psa? Nasz ma 9 m-cy i jak zostaje sam, to z rozżalenia obgryza ściany... Wiem, że dużo psów tak robi. Czy ktoś mi powie, kiedy to przechodzi? Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaczek11 Re: Obgryzione ściany - młody pies 14.04.05, 13:47 Kup mu w sklepie zoologicznym świńskie ucho wędzone lub kości wedzone. Jeśli nikogo nie ma w domu nalezy mu dać dużo nalepiej gumowych zabawek. W razie konieczności można kupić witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
dan8 Re: Obgryzione ściany - młody pies 14.04.05, 13:50 Robi to bo nudzi sie jemu.Zostaw psu duzy gnat do obgryzania,kilka zabawek,pochowaj w roznych miejscach troche suchego jedzenia,bedzie miec frajde z wyszukiwaniem przysmakow,dobrze tez,zeby mial mozliwosc wygladania przez okno.Starsze psy przesypiaja czesc dnia,wiec pozniej bedzie latwiej. Jak zostawisz duza kosc to wybierze do ogryzania gnat a nie sciane. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja ale pytanie brzmialo 14.04.05, 14:39 kiedy pies z tego wyrasta. a nie co robic, zeby pies nie gryzl sciany. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Obgryzione ściany - młody pies 14.04.05, 14:55 aneczka_g napisała: > Czy ktoś mi powie, kiedy to przechodzi? Dzięki! Nie ma reguł, suni mojej mamy nie przeszło nigdy (kiedyś nawet przegryzła się przez papierową ścianę do sąsiedniego pokoju, pogryzła szafkę w przedpokoju, po około 15 minutach samotnego przebywania zawsze zaczynała szczekać, wyć, na spacerki chciała wychodzić tylko z nią, z nikim innym itd.)) ale od paru lat Mama jest emerytką, ma dom na wsi, dużo czasu, więc problemu nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
czurczaczek Re: Obgryzione ściany - młody pies 14.04.05, 17:05 witam wydaje mi się ża to nie zawsze przechodzi. pies mojego brata ma ok 10 lat i obgryza sobie sciany.... może żeczywiście potrzebuje witamin może wapnia? Odpowiedz Link Zgłoś
ulak10 Re: Obgryzione ściany - młody pies 14.04.05, 17:45 Witam,jeśli obgryza tylko ściany a nie np.meble czy buty,itd. to niekoniecznie świadczy o nudzie ale raczej o braku wapnia i potasu ,są te preparaty w każdym sklepie zoo - uważaj na datę i na rodzaj preparatu czyli stosunek wapnia do potasu po kliku dniach podawania pewnie przejdzie . A może tak przed wyjściem Pana z domu dłuższy intensywny spacer? Niektórzy sugerują zakup specjalnej klatki-kojca który psu zastępuje budę ale to trzeba raczej stosować od szczeniaka bo inaczej pies potraktuje jako karę zwłaszcza zamknięty od razu na dłuższy czas. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Obgryzione ściany - młody pies 14.04.05, 20:19 Jeśli już - to stosunek wapnia do FOSFORU: średnio, powinien wynosić około 2:1; u młodych, rosnących psów 2,5-3:1. Jeśli w diecie jest mało kości i dużo mięsa, produktów zbożowych (zawierają za dużo fosforu, w zbożach ten stosunek jest nawet odwrócony, co nawet jeśli nie cały ten fosfor jest przyswajalny z powodu obecności różnych substancji blokujących - włókno, garbniki itd., jest niekorzystne) - należy stosować dodatki o odpowiednio rozszerzonym stosunki Ca:P... Ale najczęściej obgryzanie różnych niejadalnych rzeczy pod nieobecność właścicieli jest jednak przede wszystkim objawem zwykłej nudy, złości i tęsknoty. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka_g Re: Obgryzione ściany - młody pies 15.04.05, 07:24 Raczej nuda i rozżalenie, bo odżywki dostaje regularnie od początku. Jak był zupełnie małym dzieckiem (tak do 6 m-cy) to nie obgryzał. Teraz się nasiliło, ma 9 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
wawanka1 12-13 m-cy - wlasnie przestaje :-) 15.04.05, 09:18 Hej. Mam ten sam problem. Mojemu Labowi wlasnie przechodzi. Teraz ma 13 m-cy i gdzies tak od miesiaca uspokoil sie. Na wszelki wypadek jednak poki co wstrzymuje sie z remontem. Pozdrawiam i nie martw sie. Pozniej zrobimy sobie remonciki i mieszkania beda jak nowki :-) Odpowiedz Link Zgłoś