Dodaj do ulubionych

mój chomikm gryzie

21.06.05, 08:21
ratunku, być może był już taki problem, ale proszę o radę.Kupiłam chomika,
dużą klatkę z różnymi zabawkami dla niego, wcześniej przeczytałam książkę o
chomikach -i mam problem...Przy każdej próbie wyjęcia go z klatki chomik
boleśnie gryzie. Tzn.nie od razu, ale jak już jest na rękach.Nie wyciągam go
jakoś drastycznie, tylko delikatnie.Poza tym cały dzień śpi, budzi się w
nocy.Dziecko płacze,że chomika nie widuje, ja się boję,że jak włoży paluszek
do klatki to zostanie ugryzione... Chomik był kupiony w sklepie zoologicznym,
jest zdrowy, podobno ma 8 tygodni.Jak go oswoić? Mam go od tygodnia.
Obserwuj wątek
    • comma Re: mój chomikm gryzie 21.06.05, 08:32
      Ja uczyłam mojego chomika przychodzenia na przywołanie. Robiłam to tak, że
      delikatnie cmokałam - aż zaciekawiona Śnieżynka wystawiała z domku zaspaną
      mordkę. Wtedy delikatnie podawałam jej do pyszczka ziarenko słonecznika, lub
      pszenicy - jakiś przysmak. Po pewnym czasie na cmokanie podchodziła do prętów
      klatki, zapach mojej ręki kojarzył się jej z pokarmem i nie było problemów z
      wyjmowaniem jej z klatki. Podkreślam - mój sześcioletni wówczas syn nigdy sam
      nie wyjmował chomika i mógł się z nim bawić (wypuszczonym z klatki) tylko w
      mojej obecności. Spróbuj karmić chomiczka z ręki, mów do niego łagodnym,
      przyciszonym głosem. Moja chomiśka po jakimś czasie reagowała również na mój
      głos - podbiegała do prętów, chwytała je przednimi łapkami i zabawnie
      podskakiwała. A jakiej rasy masz chomika? Śnieżynka była dżungarką.
      • asica33 Re: mój chomikm gryzie 21.06.05, 08:48
        mam chomika syryjskiego, kupiłam takiego, bo podobno najłatwiej go oswoić:)
        Muszę spróbować z tym jedzeniem -dawać z ręki.Ale czy to znaczy,że w klatce nie
        sypać mu jedzonka do miseczki? Czy normalnie -ma mieć jedzenie a z ręki dawać
        oprócztego przysmaki? Przemawiam łagodnie, chomi ma na imię Niuchacz(Niuchi),
        bo ma taki śmieszny nosek.Ale efektów na razie nie ma.Chomiczki, które
        widziałam w innym sklepie na sprzedaż były dużo mniejsze -czy to może mieć
        jakiś wpływ?(wiek)
        • comma Re: mój chomikm gryzie 21.06.05, 09:11
          Ja właśnie słyszałam, że syryjczyki miewają trudne charakterki :-) Te mniejsze
          chomiki są innej rasy, moja Śnieżynka była chomikiem dżungarskim - mniejszym
          mniej więcej o połowę od syryjskiego.
          Jedzonko syp normalnie, do miseczki, a pod pysior podsuwaj smakołyki :-) Moja
          uwielbiała pszenicę, pestki z dyni, ziarenka słonecznika, chudego gotowanego
          kurczaka (pierś) - ale to rzadko i malutko. A - jeszcze coś - chomik musi mieć
          klatkę w spokojnym, w miarę cichym miejscu. Pozdrawiam i życzę powodzenia w
          oswajaniu Niuchacza :-)
          • rezurekcja Re: mój chomikm gryzie 21.06.05, 09:19
            comma napisała:

> Ja właśnie słyszałam, że syryjczyki miewają trudne charakterki :-)

Ja z kolei czytalam, ze dzungary sa bardzo bojowe. A syryjczki lagodne. Nasza
            syryjka Planeta byla spokojnym i bardzo zapobiegliwym chomikiem.
    • rezurekcja Re: mój chomikm gryzie 21.06.05, 09:18

asica33 napisała:

> Przy każdej próbie wyjęcia go z klatki chomik
      > boleśnie gryzie. Tzn.nie od razu, ale jak już jest na rękach.

Stoi na dloni i kąsa czy kiedy usilujesz wziac go w reke?
      Moj chomik kąsal w obronie wlasnej, kiedy zbyt nieoczekiwanie kierowalismy
      dlon w jego strone. Ze strachu po prostu gryzl tego potwora, ktory sunał do niego.
      Kiedy chcialam wyjac swoje szczury, delikatnie pukalam w klatke lub pudlo, zeby
      sie "chopcy" nie przstraszyli i cos donich mowilam, zeby wiedzeli, ze to ja.

tu strona o chomikach.
      ochomikach.w.interia.pl/index.html
      Jest tez forum, kiedys przeczytalam kilka wpisow i odnioslam wrazenie,ze
      piszacy to osoby bardzo mlode.
      Ale mozesz sie mieniac dosiwadczeniem takze z mlodymi

powodzenia.
      Aha i nuie zapomnij o czyms twardym do scierania zebow. Suchy chleb, galazka
      drzewa owocowego, kolba, kukurydza.
    • asica33 Re: mój chomikm gryzie 21.06.05, 09:44
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję.Co do pytania -to gryzie jak juz jest na dłoni.
      No nic, pozostaje uzdrowić się w cierpliwość i obłaskawiać.Dzięki za
      linka.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka