Dodaj do ulubionych

czy to możliwe żeby kot miał łupież??!!

17.10.05, 13:38
Mam roczną wysterylizowaną kotkę dwa dni temu pojawił jej się w sirści coś co
wygląda na łupież występuje tylko na karku i wtym miejscuwypada jej sierść.
Proszę poradźcie czy to coś poważnego i powinnam natychmiast zabrac ją do
weterynarza czy moge sprubować sama sie tego ozbyć?
Chodzi o to ze Kicia panicznie boji sie wizyt u specjalisty i jesli to nie
jest konieczne chciałabym oszczędzić jej stresu!
Obserwuj wątek
    • titu_titu Re: czy to możliwe żeby kot miał łupież??!! 17.10.05, 13:44
      owszem, łupież u zwierząt sie zdarza, alo to co opisujesz na niego nie wygląda.
      Powinnaś pójść do dermatologa, bo to może być zarówno grzybica jak i jakaś
      sprawa hormonalna. Napisz, czy włos się jakby kruszy w tych miejscach, czy
      odpada przy samej skórze bez śladu i czy skóra jest poza tym zmieniona czy
      tylko łysa? Chodzi mi o to czy sa tam jakies strupki i zaczerwienienia, czy
      tylko ten "łupież".
      • rybka_tecza Re: czy to możliwe żeby kot miał łupież??!! 17.10.05, 13:51
        Kicia jest pół persem więc ma bardzo gęstą sierść przez którą nie widać wogule
        skóry. To zaczęło się gdzieś w sobotę i nie postępuje tak szybko zeby były już
        lyse miejsca. Po prostu w tym miejscu wypadają jej włosy bardziej niz gdzie
        indziej (powiedzmy w takiej liości jak na wiosnę moze troszeczkę bardziej) co do
        zaczerwień to właśnie nie jestem w stanie tego opisać ze względu na to ze nie ma
        łysych miejs natomiast strupków nie ma bo czułabym je pod palcami jest tylko ten
        cholerny łópież, ona nawet sie tam nie drapie.
        • titu_titu Re: czy to możliwe żeby kot miał łupież??!! 17.10.05, 14:21
          Słyszałam, że u niektórych kotów pojawia się łupież w odpowiedzi na silny
          stres. Czy mogło coś takiego mieć miejsce? Czy kąpiesz albo talkujesz tego
          kota, może to reakcja na jakiś kosmetyk?
          • rybka_tecza Re: czy to możliwe żeby kot miał łupież??!! 17.10.05, 14:41
            Stres odpada natomiast kąpie ją ale już od stycznia srednio raz na dwa miesiące
            a to pojawiło się pierwszy raz, więc reakcja na kosmetyk odpada.
            Poradź co mam zrobić bo jedni radza kąpać w czymś przeciw łópieżowym inni każą
            przetłuścić np oliwką.
            Jeśli weterynarz nie jest koniecznością to chciałabym tego uniknąć, ona naprawde
            boi się takich wizyt paniczne sam weterynarz stwierdza ze takiego pacjenta
            jeszcze nie miał.
            • titu_titu Re: czy to możliwe żeby kot miał łupież??!! 17.10.05, 15:00
              Reakcja na kosmetyk to niekoniecznie musi być od razu uczulenie. Może np. ten,
              którego używasz przy regularnym stosowaniu nadmiernie wysusza naskórek w
              efekcie powodując jego złuszczanie. A może właśnie łupież pojawił się po
              kąpieli? Naskórek został wtedy dobrze zmoczony i gdy wysechł jego nadmiar się
              złuszczył. Może zmień szampon. Co do natłuszczania - weź pod uwagę, że kot się
              myje językiem, więc gdy go natłuścisz, z pewnością zliże większość kosmetyku
              który zastosujesz, zanim wchłonie się w skórę i pewnie dostanie biegunki
              (zwłaszcza jeśli to będzie oliwka). A jeśli rozwija się jakaś choroba skórna,
              natłuszczanie jej nie zwalczy. Prawdę mówiąc, przychyliłabym się do tych,
              którzy proponują kapiel w "czymś przeciwłupieżowym" ale niepokoi mnie, że w
              tych miejscach wypada także sierść. Jeśli objawy się staną intensywniejsze,
              poszłabym jednak do lekarza...Poczekaj na opinię eksperta, bo ja nie bardzo
              potrafię Ci pomóc lepiej.
              • rybka_tecza Re: czy to możliwe żeby kot miał łupież??!! 17.10.05, 15:23
                wielkie dzięki i tak mi dużo pomogłaś!!!:-)
    • fruuu Re: czy to możliwe żeby kot miał łupież??!! 17.10.05, 15:06
      to co opisujesz to chyba nie łupież.
      to może być grzybica, albo alergia (alergia pokarmowa objawia się czasem
      łysieniem za uszami). silny stres też może powodowac gubeinei sierści. wydaje
      mi się, że bez weta się nei obejdzie, powinien obejrzeć te zmiany.

fruuu
      • djenne Re: czy to możliwe żeby kot miał łupież??!! 17.10.05, 20:12
        łupież u persów to chore nerki
        • umfana Polecam forum specjalistyczne Weterynaria 17.10.05, 20:18
          Tutaj uzyskasz też opinię lekarza:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=525
          • jagoda5 Re: Polecam forum specjalistyczne Weterynaria 17.10.05, 20:30
            Moja ma to samo. Wiążę te objawy z przebytą ciążą i porodem. Nie kąpie jej,
            więc to na pewno nie od kosmetyków.
    • e_wok Moim zdaniem trzeba odrobaczyc 17.10.05, 21:39
      Zawartosc pasozytow w kocie moze dawac takie objawy. U mojej kotki wlasnie tak
      bylo, pomimo, ze kotka jest niewychodzaca. Po odrobaczaniu problem minal jak
      reka odjal. Moze sprobuj - w koncu odrobaczanie nie zaszkodzi, mozna to zrobic
      samodzielnie, beda wprawdzie ofiary w ludziach :-), ale nie trzeba wiezc kota
      do lekarza, najwyzej sie okaze, ze to nie ta przyczyna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka