Dodaj do ulubionych

WĄTROBA, STAWY i TARCZYCA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 22:20
Od jakiegoś pół roku pobolewają mnie stawy oraz okolice wątroby. Ogólna
morfologia ok, tylko cholesterol 250 (norma do 200), próby watrobowe ok, HBS
AG ujemny, przeciwciała HCV- ujemne, USG jamy brzusznej ok. TSH- 5,76 (norma
do 4,70). Mam 35 lat i od pięciu lat biorę srodki antykoncepcyjne hormonalne.
Nie wiem czy te objawy wskazują na jakąs jedną chorobę, czy moze każda jest
oddzielna. Jak wykryć powód i zacząc się leczyć. Boję się, ale lekarz
rodzinny uważa, ze przesadzam. MOże ktoś wie, co robić, gdzie szukac
przyczyny?
Obserwuj wątek
    • Gość: JAGA Re: WĄTROBA, STAWY i TARCZYCA IP: *.chello.pl 15.01.05, 01:31
      Sprawdzić latex ,odczyn Walere rose,crp,poziom żelaza i wapnia ,koniecznie
      dalej tarczcyę--usg ,ft4,Anti TPO Anti TG ,fosfotazę alkaliczną oraz ob i
      zobaczyć co i jak.Aha oczywiście glukozę też.Jeśli lekarz rodzinny uważa że
      przesadzasz to co powiedział na tarczycę ,że to normalne????RANy ,sprawdź to
      sobie ,prywatnie jeśli ten konował Cię olewa.Wątroba może boleć od pigułek--
      trochę długo bierzesz,może warto zrobić przerwę??????Zrób te badanka a potem
      zobaczysz co i jak!!!!
      • Gość: KAROLINA Re: WĄTROBA, STAWY i TARCZYCA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 10:40
        BArdzo dziękuję za odpowiedż.A możesz mi powiedzieć czego dotyczą badania latex
        i odczyn walere rose i crp?
        • Gość: Jaga Re: WĄTROBA, STAWY i TARCZYCA IP: *.chello.pl 15.01.05, 19:22
          Odczyn Walera Rose i latex to tak zwane czynniki reumatoidalne ,chć latex
          wychodzi tez w innych chorobach ,nie chodzi tu o straszenie akurat też te
          badania sa tanie do 15 zł za jedno,jesli się źle czujesz i masz takie a nie
          inne objawy to warto to spr.Lekarze często bagatelizuja różne dolegliwości a
          horro zaczyna się potem.Nie zawsze jak coś długo trwa albo dziwnie boli to
          przetrenowanie albo inna cholera.A tak spr i bedzie ok.Tak sobie myślę na
          walero rose trochę tylko się czeka[na wyniki]wszystkie badanka z krwi ,na czczo
          musisz byc ale przed badaniami możesz sobie wypić szklanke wody.Ja zawsze
          sądziłam że nic pić nie można a okazuje się że wode [niegazowaną a i owszem
          mozna].Seredecznie pozdrawiam
          • Gość: mimi do JAGI: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 10:26
            witam, widze ze masz pojecie, podpowiedz prosze jakie podstawowe badania
            hormonalne (po 40-ce) mozna/trzeba zrobic i czy trzeba miec skierowanie od
            lekarza ?

wielkie dzieki i pozdrowienia,
            mimi
            • Gość: Jaga Re: do JAGI: IP: *.chello.pl 16.01.05, 15:16
              Bardzo dziękuje orientuję się o tyle o ile ja [głównie]i Mama mamy problemy --
              już Ci piszę :estrogeny ,prolaktyna ,sprawdź sobie też tarczycę
              [TSH ,ft4 ],DHAE.A masz jakieś problemy/podejrzewasz coś czy chcesz spr przed
              menopauzą hormony bo młoda jesteś także to kwestia Twego samopoczucia jakie
              badanka robić.Na to trzeba mieć skierowanie ,chyba że prywatnie możesz
              robić.Przepraszam ze pisze ciągle o prywatnych ja mam rodzinny pakiet w
              prywatnej przychodni stąd [jeszcze]dobra sytuacje mam.
              • Gość: Jaga Re: do JAGI: IP: *.chello.pl 16.01.05, 15:25
                Polecam też badanko FSH --może być jego podwyższony poziom w okresie tzw
                premenopauzy oraz badanie progesteronu --poziom progesteronu oraz estrogenów w
                okresie menopauzy obniża się a może być wysoki poziom gonadotropin
                przysadkowych FSH oraz LH.Czyli badanie"
                progesteronu
                estrogenów
                prolaktyny
                FSH
                tarczycy TSH,ft4[ewentualnie też usg tarczcy gdyby coś w tych badankach było
                nie tak]
                oraz DHAE powinno być wystarczające a skierowanie to powinnać dostać ponieważ
                zawsze możesz powiedzieć że źle się czujesz i chciałabyś to przebadać.A chcesz
                stosować ewentualnie HTZ[hormonalna terapie zastępczą??}Serdecznie pozdrawiam i
                życzę skierowania na te badanka
            • Gość: jAGA Re: do MIMI IP: *.chello.pl 16.01.05, 15:58
              gdybyś miała jakiś problem pisz na mój-e mail ja teraz będę musiała zrezygnować
              ze względu na oczy z kompa na jakiś czas ale pocztę odbieram raz na tydzień we
              środy także odpiszę Ci moja skrzynka nefretete8@gazeta.pl pozdrawiam
    • Gość: AlicjaCzar Re: WĄTROBA, STAWY i TARCZYCA IP: *.compower.pl 16.01.05, 21:21
      Twoje TSH wskazuje na niedoczynność tarczycy.
      ja miałam wtedy paskudne bóle stawów, żadne badania od Stawonoga=reumatologa
      nic nie wykazały...
      A wwtróbke zepsułam sobie po pigułach ANTYKONC.
      Może i ty masz to samo??
      Aha...charakterystyczny jest dla niedoczynności tarczycy podwyższony
      cholesterolek...a może i masz przytycie???
      Alicja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka