Dodaj do ulubionych

Ma ktoś może mopsa????

21.11.05, 22:06
Bardzo proszę o jakieś rady bąź przestrogi przed zakupem takowego...
Obserwuj wątek
    • semplicissima Re: Ma ktoś może mopsa???? 22.11.05, 08:43
      www.naszepsy.pl/rasa_essay.asp?rasa=307
      • migdalek.niebieski Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 18:21
        Dzięki;))) bardzo fajna stronka;)) a skąd najlepiej takiego pieska kupić??? nie
        chcę żeby miał rodowody, bo w sumie nie wiem po co one są, chciałabym takiego
        zwykłego
        • edavenpo Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 18:39
          Powiem ci tak... Podobnie jak buldogi, suki mopsow maja trudny porod wiec na szczescie ludzie ich
          bezmyslnie nie rozmnazaja wiec szansa na mopsa 'bez rodowodu' jest mniejsza niz przy innych rasach.
          Rodowodowy mops kosztuje od 1500 zl wzwyz.

Mopsy moga rowniez miec problemy z oddychaniem jak wiekszosc raz wyhodowanych z
          charakterystyczna splaszczona mordka. Odradzam wiec kupowanie szczeniat z 'niekoszernej',
          bezrodowodowej hodowli bo moze sie skonczyc na astronomicznych rachunkach od weterynarza i
          piesku ktory nie do konca jest prawdziwym mopsem a do tego ma problemy ze zdrowiem.
          • migdalek.niebieski Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 18:53
            Więc według Ciebie to wszystkie psy bez rodowodu są gorsze fizycznie, tak??
            przecież to kundla są najbardzej żywotne. Za bardzo nie wiem czym rózni się
            mops bez rodowodu, po rodowodowych rodzicach, od mopsa z rodowodem.. przecież
            to normalne zdrowe zwierzę
            • browanx Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 21:50
              www.allegro.pl/search.php?string=mops&category=5344&description=1&country=1
              • migdalek.niebieski Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 22:30
                Wiem, ale ja bym chciała z bliska obejrzeć to co kupię i nie jechać na samo
                oglądanie np do łodzi czy do wawy
            • edavenpo Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 22:03

Po prostu odpowiedzialam ci rzeczowo na twoje pytanie. Nie staram sie byc zlosliwa, raczej daje ci
              realistyczny poglad na kupienie rodowodowego mopsa 'bez rodowodu' tym bardziej ze mopsy bardzo
              lubie. Powtorze jeszcze raz.

1. Mopsy maja problemy przy porodzie. To znaczy ze domorosli 'hodowcy' nie beda sie kwapic z
              rozmnazaniem tej rasy ze wzgledu na koszta, powiklania itp. Tym sposobem jest malo 'rasowych ale
              bez rodowodow'. Inne rasy ktore sa 'latwiejsze' do prowadzenia w czasie ciazy sa rozmnazane bez
              wyobrazni. Potem jest na Allegro pelno rzekomo rodowodowych goldenow za cwierc ceny z dolaczana
              bajka dlaczego pies nie ma rodowodu.

2. Wielokrotnie byl walkowany tutaj temat rodowodowych rodzicicow i potomstwa bez rodowodu.
              Zawsze jest przyczyna dla ktorej pies nie otrzymuje rodowodu - zazwyczaj jest to wada ktora
              dyskwalifikuje tego osobnika jako idealny przyklad rasy. Jak wspomnialam mopsy maja problemy z
              drogami oddechowymi. To oznacza ze nieperfekcyjny osobnik ma duza szanse miec wlasnie taki
              problem. Podobnie jak wspomniane goldeny maja dysplazje ktora moze bedzie czesciej wystepowac u
              osobnikow ktore byly rozmnazane bez wzgledu na 'jakosc' rodzicow.

3. Rasa jest jak narazie niezbyt popularna w Polsce wiec a. domoroslych hodowcow bedzie niewielu b.
              istniejacy hodowcy nie beda sie bawic w nieodpowiedzialne rozmnazanie (mam nadzieje).

Jest tu na forum kilka osob ktore wiedza na temat hodowli i rodowodow znacznie wiecej niz ja wiec
              moze i oni wlacza sie w dyskusje i dadza swoja opinie na ten temat. Ja na razie mowie ci tylko ze jest b.
              niewielka szansa ze dostaniesz takiego psa za przyslowiowe psie pieniadze.
              • migdalek.niebieski Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 22:29
                Dzięki. Więc jeżeli zdecyduję się na mopsa ostatecznie to kupię takiego z
                rodowodem;)) nie wiedziałam że to az tak skomplikowane;))
                • kasiase Re: Ma ktoś może mopsa???? 01.12.05, 12:00
                  w pelni popieram edavenpo,kupujac psa z rodowodem masz gwarancje ze pies
                  odpowiada wzorcowi,ja kupilam kiedys dawno temu yorka bez rodowodu i wyrosl mi
                  wielki pies,tzw.hodowczyni na moje zastrzezenia odnosnie jego wygladu
                  odpowiedzila mi ze widocznie za duzo witamin dostawal i stad ma takie dlugie
                  nogi.kochalam go zyl z nami 16 lat,ale od tamtej pory mam tylko psy z rodowodem
                  i takze mopsice.pozdrawiam
    • misiober Re: Ma ktoś może mopsa???? 04.12.05, 19:44
      Ja mam mopsa (Fredzika) od roku. Jest to mój pierwszy mops i pierwszy piesek
      wogóle:) Wybór był na milion procent trafny, bo to najkochańsza psinka na
      świecie, urwisek ale też dający tyle miłość i czułości piesek. Czego nie
      wiedziałam przed zakupem? Że traci sierść cały rok :( Trochę trudno było się
      przyswyczaić, no nic sprzątam bardzo często:) Poznałam też urok rolek do
      odzieży, a i kompletnie zniszczona podłoga (mahoniowa !!!!) siusiami i kupkami
      bo piesek długo się uczył czystości :) ale jak już się nauczył jest bez
      problemu. Jest towarzyski, bardzo mądry, ale też straszny z niego obszczekus:)
      Dla mnie istnieją już tylko mopsiki.
    • antywacja Re: Ma ktoś może mopsa???? 07.04.18, 23:08
      Polecam lekturę na temat mopsów:

atlaspsow.online/opis_psa.php?rasa=Mops#pielegnacja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka