migdalek.niebieski 21.11.05, 22:06 Bardzo proszę o jakieś rady bąź przestrogi przed zakupem takowego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semplicissima Re: Ma ktoś może mopsa???? 22.11.05, 08:43 www.naszepsy.pl/rasa_essay.asp?rasa=307 Odpowiedz Link Zgłoś
migdalek.niebieski Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 18:21 Dzięki;))) bardzo fajna stronka;)) a skąd najlepiej takiego pieska kupić??? nie chcę żeby miał rodowody, bo w sumie nie wiem po co one są, chciałabym takiego zwykłego Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 18:39 Powiem ci tak... Podobnie jak buldogi, suki mopsow maja trudny porod wiec na szczescie ludzie ich bezmyslnie nie rozmnazaja wiec szansa na mopsa 'bez rodowodu' jest mniejsza niz przy innych rasach. Rodowodowy mops kosztuje od 1500 zl wzwyz. Mopsy moga rowniez miec problemy z oddychaniem jak wiekszosc raz wyhodowanych z charakterystyczna splaszczona mordka. Odradzam wiec kupowanie szczeniat z 'niekoszernej', bezrodowodowej hodowli bo moze sie skonczyc na astronomicznych rachunkach od weterynarza i piesku ktory nie do konca jest prawdziwym mopsem a do tego ma problemy ze zdrowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
migdalek.niebieski Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 18:53 Więc według Ciebie to wszystkie psy bez rodowodu są gorsze fizycznie, tak?? przecież to kundla są najbardzej żywotne. Za bardzo nie wiem czym rózni się mops bez rodowodu, po rodowodowych rodzicach, od mopsa z rodowodem.. przecież to normalne zdrowe zwierzę Odpowiedz Link Zgłoś
browanx Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 21:50 www.allegro.pl/search.php?string=mops&category=5344&description=1&country=1 Odpowiedz Link Zgłoś
migdalek.niebieski Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 22:30 Wiem, ale ja bym chciała z bliska obejrzeć to co kupię i nie jechać na samo oglądanie np do łodzi czy do wawy Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 22:03 Po prostu odpowiedzialam ci rzeczowo na twoje pytanie. Nie staram sie byc zlosliwa, raczej daje ci realistyczny poglad na kupienie rodowodowego mopsa 'bez rodowodu' tym bardziej ze mopsy bardzo lubie. Powtorze jeszcze raz. 1. Mopsy maja problemy przy porodzie. To znaczy ze domorosli 'hodowcy' nie beda sie kwapic z rozmnazaniem tej rasy ze wzgledu na koszta, powiklania itp. Tym sposobem jest malo 'rasowych ale bez rodowodow'. Inne rasy ktore sa 'latwiejsze' do prowadzenia w czasie ciazy sa rozmnazane bez wyobrazni. Potem jest na Allegro pelno rzekomo rodowodowych goldenow za cwierc ceny z dolaczana bajka dlaczego pies nie ma rodowodu. 2. Wielokrotnie byl walkowany tutaj temat rodowodowych rodzicicow i potomstwa bez rodowodu. Zawsze jest przyczyna dla ktorej pies nie otrzymuje rodowodu - zazwyczaj jest to wada ktora dyskwalifikuje tego osobnika jako idealny przyklad rasy. Jak wspomnialam mopsy maja problemy z drogami oddechowymi. To oznacza ze nieperfekcyjny osobnik ma duza szanse miec wlasnie taki problem. Podobnie jak wspomniane goldeny maja dysplazje ktora moze bedzie czesciej wystepowac u osobnikow ktore byly rozmnazane bez wzgledu na 'jakosc' rodzicow. 3. Rasa jest jak narazie niezbyt popularna w Polsce wiec a. domoroslych hodowcow bedzie niewielu b. istniejacy hodowcy nie beda sie bawic w nieodpowiedzialne rozmnazanie (mam nadzieje). Jest tu na forum kilka osob ktore wiedza na temat hodowli i rodowodow znacznie wiecej niz ja wiec moze i oni wlacza sie w dyskusje i dadza swoja opinie na ten temat. Ja na razie mowie ci tylko ze jest b. niewielka szansa ze dostaniesz takiego psa za przyslowiowe psie pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
migdalek.niebieski Re: Ma ktoś może mopsa???? 23.11.05, 22:29 Dzięki. Więc jeżeli zdecyduję się na mopsa ostatecznie to kupię takiego z rodowodem;)) nie wiedziałam że to az tak skomplikowane;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiase Re: Ma ktoś może mopsa???? 01.12.05, 12:00 w pelni popieram edavenpo,kupujac psa z rodowodem masz gwarancje ze pies odpowiada wzorcowi,ja kupilam kiedys dawno temu yorka bez rodowodu i wyrosl mi wielki pies,tzw.hodowczyni na moje zastrzezenia odnosnie jego wygladu odpowiedzila mi ze widocznie za duzo witamin dostawal i stad ma takie dlugie nogi.kochalam go zyl z nami 16 lat,ale od tamtej pory mam tylko psy z rodowodem i takze mopsice.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misiober Re: Ma ktoś może mopsa???? 04.12.05, 19:44 Ja mam mopsa (Fredzika) od roku. Jest to mój pierwszy mops i pierwszy piesek wogóle:) Wybór był na milion procent trafny, bo to najkochańsza psinka na świecie, urwisek ale też dający tyle miłość i czułości piesek. Czego nie wiedziałam przed zakupem? Że traci sierść cały rok :( Trochę trudno było się przyswyczaić, no nic sprzątam bardzo często:) Poznałam też urok rolek do odzieży, a i kompletnie zniszczona podłoga (mahoniowa !!!!) siusiami i kupkami bo piesek długo się uczył czystości :) ale jak już się nauczył jest bez problemu. Jest towarzyski, bardzo mądry, ale też straszny z niego obszczekus:) Dla mnie istnieją już tylko mopsiki. Odpowiedz Link Zgłoś
antywacja Re: Ma ktoś może mopsa???? 07.04.18, 23:08 Polecam lekturę na temat mopsów: atlaspsow.online/opis_psa.php?rasa=Mops#pielegnacja Odpowiedz Link Zgłoś