Dodaj do ulubionych

Chcę kupić kota

12.01.06, 08:24
Może ktoś mi podpowie gdzie w Warszawie mogę kupić małą kotke perska - nie
musi być z rodowodem. Obiło mi się o uszy że w jakimś sklepie zoologicznym
były, ale nie wiem gdzie. Osobiście nie spotkałam się z kotami w sklepie
zoologicznym, ale może jestem wyjątkiem. Nie stać mnie na kota z hodowli.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • snowy11 Re: Chcę kupić kota 12.01.06, 09:00
      sprawdź giełdę zoologiczną przy Łazienkach - w weekendy chyba do godz 15tej,
      albo podzwoń po hodowlach, często ludzie sprzedają rasowe kotki bez rodowodu
      lub nie w celach hodowlanych i wtedy jest inna cena. Poza tym persy nawet z
      rodowodem nie są drogie bo ta rasa nie jest obecnie modna.
    • titu_titu Re: Chcę kupić kota 12.01.06, 09:05
      Wśród kotów perskich istnieje bardzo duża bezdomność. Zapytaj o takiego kota na
      forum forum.miau.pl/ lub na planecie persji, a znajdziesz kota za darmo.
      Jednak trudno będzie trafić na małego kotka, raczej są starsze. Wszystkie kotki
      są oddawane WYSTERYLIZOWANE ponieważ nie sprzyjamy rozmnażaczom i
      pseudohodowcom.
      Mam nadzieję, że nie należysz do tej grupy i zwyczajnie szukasz wdzięcznej
      towarzyszki.
      • bardu Re: Chcę kupić kota 12.01.06, 11:44
        I jeszcze jedno. Jeśli kupisz kotkę nie od hodowcy to to nie będzie kotka
        perska tylko dachowiec - rasowego kota możesz nabyć tylko od hodowcy. Może ta
        kotka będzie wyglądała jak perska, ale - szczególnie kiedy kupujesz kociaka -
        nie wiesz co z niej wyrośnie. A na forum miau rzeczywiście jest mnóstwo
        pięknych kotów, do wyboru do koloru, rasowe też się zdarzają (chociaż ja
        uważam, że najpiękniejsze są właśnie dachowce - własnie takie 3 piękne burasy
        ze mną mieszkają od paru lat). Koty to fantastyczne zwierzęta i życzę owocnych
        poszukiwań.
    • ohida Re: Chcę kupić kota 12.01.06, 11:59
      kika54 napisała:

> . Nie stać mnie na kota z hodowli.

Hmmm... Persy nie są takie drogie. Rasowego zwierzaka (z wszystkimi papierami)
      można spokojnie nabyć za 300-600 pln. Zresztą rozglądając się nieco po
      internecie bardzo łatwo znaleźc ogłoszenia o oddaniu za darmo kota perskiego
      (niestety ogrom ludzi przerasta konieczność dbania o futro, i to dbania
      systematycznego i pracochłonnego). Zwierzak ze sklepu nie będzie specjalnie
      tańszy (napewno nie będzie kosztował tyle, co np. świnka morska), za to masz
      gwarancję, że będzie dorasłał i socjalizował się w szklanym akwarium, dlatego
      może mieć bardzo trudny charatker i nie bardzo nadawać się do zsocjalizowanego
      życia z ludźmi. A będzie taki egzemplarz żył 15 lat - warto ryzykować (i potem
      samemu być może oddawać?).

Sam zakup kota to niestety nie jeden wydatek, który trzeba będzie ponieść
      (zakup wyprawki, szczepienia, opieka weterynaryjna, która potrafi być
      kosztowna - jednorazowa choroba mojego kota łącznie z badaniami krwi zczyściła
      mi portfel na ponad 7 stów), więc może warto przekalkulować swoje możliwości
      finansowe? Bo skoro 300 pln na zakup kota to dużo, to nie chce zapeszać, oby
      koto było zdrowe, ale może być z pieniędzmi krucho. Nie podejmowałabym się np.
      codziennego rozczesywania kota bez specjalnych szczotek i preparatów
      ułatwiających odfilcowywanie sierści...
    • brisse Re: Chcę kupić kota 15.01.06, 00:33
      kota sie nie kupuje - kota sie znajduje!!!!
    • umfana Re: Chcę kupić kota 15.01.06, 01:22
      koty.rokcafe.pl/adopcje/internetowe.php?o=248

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka