m_orsetti 29.05.06, 00:27 Po raz pierwszy. Chciałabym pozdrowić wszystkich i dołączyć do szcownego Grona. Właścicielka Moskiewskiego Psa Stróżującego i kota zupełnie nierasowego Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1mzeta Ja również 29.05.06, 10:58 No to witam, pzdr i udanego forumowania życzę.Była właścicielka ON-ka, obecna półwłaścicielka drugiego ON-ka. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga707 Re: Witam sie 29.05.06, 23:13 M_orsetti pozwol,ze podepne sie pod Twoj watek i tym samym za debiutuje na tym forum:) Witam i pozdrawiam wszystkich milosnikow zwierzat:))) Na stanie posiadam tylko Goldka Fokkera:)) Odpowiedz Link Zgłoś
m_orsetti Re: Witam sie 30.05.06, 00:01 Obie'sztuki' ze zdjęć piękne. Moja Przyjaciółka:)- moskale.blox.pl/html Monika Odpowiedz Link Zgłoś
kinga707 Re: Witam sie 31.05.06, 11:55 Twoja moskalka jest cudna, normalnie stworzona do tulenia:))) Uwielbiam takie duze i kudlate psiaki:) Odpowiedz Link Zgłoś
m_orsetti Taki duży miś 31.05.06, 19:43 z dziecięcych marzeń:) Bardzo ją kocham. Zobacz szczenięta- na stronie hodowli: alkaida.com.pl Monika Odpowiedz Link Zgłoś
kinga707 Re: Taki duży miś 31.05.06, 20:57 Przesliczne te szczeniaczki...Obejrzałam też fotki w galerii i tam zakochałam sie w tych lekko starszych szczeniakach:))) Ja ogolnie uwielbiam psy ,ale najwieksza słabość mam do tych dużych i kudłatych a Twoja "duża misia" idealnie trafia w mój gust;0))) Odpowiedz Link Zgłoś
m_orsetti Re: Taki duży miś 31.05.06, 21:02 Ano mamy podobny gust- jak widać:). Serdecznie Cię pozdrawiam:) Monika -- alkaida.com.pl moskale.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Witajcie! 31.05.06, 21:12 Ja uwielbiam kocurki, na pieska mam zbyt małe mieszkanie, ale chętnie poczytałam "Was" i z chęcią obejrzałam fotki:) Pozdrówka:) Odpowiedz Link Zgłoś
m_orsetti A może masz chęć przygarnąć szylkretową kotkę?:) 31.05.06, 21:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=664&w=42794183 Monika -- alkaida.com.pl moskale.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: A może masz chęć przygarnąć szylkretową kotkę 31.05.06, 22:13 Śliczna jest :))))Ale ja mam już kocurka - nowy nabytek - jest kochany:))) Odpowiedz Link Zgłoś
m_orsetti Re: A może masz chęć przygarnąć szylkretową kotkę 31.05.06, 22:23 Każdy kotek jest cudny. Niektóre mają smutniejszą dolę. Popytaj- może ktoś będzie ją chciał:) Monika -- alkaida.com.pl moskale.blox.pl forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=664&w=42794183 Odpowiedz Link Zgłoś
eufrozyna2 Re: Witam sie 01.06.06, 16:32 Ja sie podpinam i się witam także.Jestem od dzisiaj na forum.Orsetti, przeczytałam na Twoim prywatnym forum o Moskiewskim, odpisałam. Dawniej nazywały się Ruskie czarne teriery. Jestem dumną opiekunką trzech psów i fretki pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
szopiczka Re: Witam sie 01.06.06, 16:40 Eufrozyna ale CTR i Moskiewski Strozujacy to 2 rozne rasy... Odpowiedz Link Zgłoś
m_orsetti Dokładnie:)/ bt. 01.06.06, 17:49 Monika -- alkaida.com.pl moskale.blox.pl/html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=664&w=42794183 Odpowiedz Link Zgłoś
eufrozyna2 Re: Witam sie 01.06.06, 20:07 Czy napewno? Czym się różnią? Może rzeczywiście się mylę.Ruski jest czarny i kudłaty,strzyże się go,ma ciemne oczy, w moich czasach bez ogona."zlepiony" z wielu ras m.in. sznaucer,erdelterier /fonetycznie/ i już nie pamiętam innych.Stworzony dla potrzeb ,jak to się eufemistycznie mówiło dla ochrony dostojników państwowych i jako pies pilnujący do pracy ze strażnikami obozów.Napisz skąd wziął się Moskiewski.Przy czym ruskie w tamtym czasie nie były jeszcze uznane przez federację kynologiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
m_orsetti zajrzyj na zdjecia w mojej sygnaturze 01.06.06, 20:25 - zobaczysz czym się różni moskiewski od ctr. Różnica dostrzegalna gołym okiem:))) Moskiewski Pies Stróżujący powstał w latach 50. ubiegłego wieku w Związku Radzieckim. Wtedy to w podmoskiewskim kołchozie "Czerwona Gwiazda", należącym do Centralnej Szkoły Szkolenia Psów Wojskowych, a dowodzonym przez gen.-mjr Grigorija Pantelejmonowicza Miedviedieva zaczęto krzyżować różne rasy psów, celem stworzenia psa służbowego o najlepszych cechach. Początkowo wybierano psy o dobrym systemie nerwowym, mocno zbudowane, o odpowiednich reakcjach i wyglądzie, spełniające trudne wymogi psa służbowego jak np. ciężkie warunki utrzymania. Długowłosy, wielki pies, grubokościsty, zły i aktywny - to były pierwsze cechy doboru psów. Później potomkowie II i III generacji wyróżniały się zwiększaniem walorów wcześniej opisanych z równoczesnym zanikaniem cech ras, z których się wywodziły. Psy zbliżone typem do bernardyna, mające niedopuszczalne dla "moskala" obwisłe powieki, były krzyżowane z psami o silniejszej kondycji i odwrotnie, psy w typie owczarka kaukaskiego, tracące strojną szatę pokrywano mieszańcami, zgodnie z regułą, posiadającymi krew bernardyna. W drodze pomyślnego przypadku lub celowego dążenia w doborze par pojawiły się okazy zwierząt takie jak CHIM - rekordzista Ogólnoradzieckiej Wystawy Gospodarczej, HEDER, HURMA i oczywiście ORSŁAN, który nosił tytuł championa rasy. Oprócz tego ORSŁANOWI, głównemu reproduktorowi (pierwszemu psu w tzw. grupie rasowej), za jakość potomstwa przyznano klasę "elita". Potomkowie ORSŁANA są teraz twórcami grup genealogicznych: ZIMURA, DIKA, KUNAKA, IKARA. Istniejące obecnie grupy SZARCHANA i ZURBAGANA nie stworzyły szczególnie wyjątkowych potomków i na dzień dzisiejszy podstawowe pogłowie tych grup dąży do rozwinięcia cech grupy ORSŁANA. Wspólne cechy grupy ORSŁANA: - pies o zwartej budowie, - dynamiczny w ruchu, - o aktywno-obronnych reakcjach, - dobrze znosi wilgoć i trudne warunki atmosferyczne, - o pełnym uzębieniu. Umaszczenie: - rude piegi, - łaty (małe i duże), - na białym tle kropki na nogach i korpusie zlewające się z łatami. Moskale w Związku Radzieckim były używane do celów wojennych (stawianie bomb, instalacji radiowych w trudnym terenie, przenoszenie meldunków i ładunków), do celów stróżowania (niechlubna przeszłość w łagrach i pilnowanie Kremla)--- aktualnie doświadczeni hodowcy rozwijają niesamowite z założenia możliwości intelektu moskali- z kapitalnymi osiągnięciami (psy zadziwiają długimi schematami czynności pamiętanych i wnioskowaniem). Niezwykłe zdolności samodzielnego stróżowania i ochrony. Słowem- cudo pies. To tyle jeśli chodzi o historię rasy. Cała reszta- w moim poście: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12268&w=42654615 Pozdrawiam Monika -- alkaida.com.pl moskale.blox.pl/html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=664&w=42794183 Odpowiedz Link Zgłoś