Dodaj do ulubionych

Sterylizacja

IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.02.03, 20:06
Dzien 29.03.2003 bedzie Ogolnopolskim Dniem Sterylizacji, z tego tytulu w
niektorych lecznicach mozna wysterylizowac pieska czy kotka po
preferencyjnych cenach. Podaje adres Fundacji "Arka", ktora rozwieje wszelkie
watpliwosci zwiazane z tym zabiegiem. Istotnym jest fakt ze taki zabieg
przedluza o ok. 2 lat zycie psow i kotow, dotyczy zarowno samic jak i samcow.
Jest to jedyny sposob na humanitarne ograniczenie nadmiernej populacji tych
zwierzat.Dzieki temu bedzie mniej psich i kocich nieszczesc. Ja juz sie
zdecydowalam i poddam moja 4 letnia suke sterylizacji.
www.soz.arka.prv.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: betek Re: Sterylizacja IP: *.provider.pl 12.02.03, 21:04
      gdzie można (lub można będzie) dowiedzieć się, jacy weterynarze lub kliniki
      będą uczestniczyć w tej akcji?Prawie tydzień temu wzięłam suczkę ze schroniska
      i chciałabym ją wysterylizować Jestem zdecydowana na ten zabieg, niestety jest
      on dość drogi (ok.300 zł), a z finansami teraz u mnie krucho :(. Chociaż z
      drugiej strony trochę się obawiam -promocyjne ceny i niedokładność lekarza
      (np.że zabieg będzie przeprowadzony szybko, że nie pokryje on kosztów tej
      operacji itp.). Czytałam o źle przeprowadzonych zabiegach, a co za tym idzie
      komplikacjach u suk.
    • Gość: betek Re: Sterylizacja IP: *.provider.pl 12.02.03, 21:07
      właśnie zaglądnęłam na podaną stronę - czekamy z sunią na marzec..
      • Gość: Dina Re: Sterylizacja IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.02.03, 00:12
        Ciesze sie ze zdecydowalas sie na zabieg i mam nadzieje ze znalazlas link o
        klinikach przeprowadzajacych zabieg. Poniewaz do konca marca jest jeszcze sporo
        czasu to na pewno pojawi sie wiecej adresow.
        Pozdrawiam.
    • Gość: Dina Aktywny link IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.02.03, 10:01
      Zapomnialam wstawic aktywny link, co bedzie na pewno ulatwieniem
      www.soz.arka.prv.pl
    • Gość: betek Re: Sterylizacja IP: *.provider.pl 13.02.03, 14:37
      Stronę dałam sobie do "Ulubionych" :)
      Pozdrawiam
      • Gość: hot_dog Re: Sterylizacja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 00:17
        Niekontrolowany rozród to faktycznie w naszym kraju problem zwiększającej się
        populacji bezdomnych (i nie tylko) psów i kotów.Nie każdy własciciel myśli tak
        odpowiedzialnie.(Pomijam tych, którzy świadomie chcą doczekać się potomstwa u
        swojego pupila i wiedzą co z nim dalej począć). Niestety wielu właścicieli
        (zwłaszcza na wsi)nie widzi w tym żadnego problemu.Są też tacy, którzy
        pozbywają się "problemu" tak jak właściciel owej wyżlicy spod Legionowa.A może
        pomyśleć by o jakichś ułatwieniach (refunndacjach???), dla właścicieli, którzy
        chcą poddać swoje zwierzę sterylizacji. Może tego typu akcje na wsiach??
        Jesteśm,chyba jedynym, oprócz Rumunii, krajem w Europie, gdzie jest tak ogromna
        ilość bezpańskich zwierząt.A deklarujemy, chyba wszyscy,że bardzo kochanmy
        zwierzęta.
        • Gość: Dina Re: Sterylizacja IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.03, 13:28
          Tu calkowicie sie z toba zgadzam. Na wsi rzeczywiscie psy mnoza sie jak kroliki.
          Ale jak zwykle brakuje na to pieniedzy, nadzieja pozostaje w fundacjach na
          rzecz zwierzat.
          Co ciekawe wiesniacy uwazaja ze psy powinny sie same wyzywic i te psy ktore nie
          sa cale zycie przykute do lancucha lacza sie w sfory i poluja na zwierzyne
          lesna.
          Prawda jest tez ze na wsi zdarza sie mnostwo tragedii psich i kocich o ktorych
          nie mamy pojecia.
          Zdecydowalam sie poddac moja suke sterylizacji z tego wzgledu, ze jest ona
          duzym psem i moglaby urodzic nawet 12 szczeniat, ktorych nie mialabym sumienia
          uspic, a poza tym nie chcialabym zeby zasilily szeregi psow opuszczonych.Psow
          jest zbyt duzo a ludzi ktorzy mogliby sie nimi zaopiekowac zbyt malo.
          Przed Dniem Sterylizacji powinno sie we wszelkich mediach mowic o tym glosno,
          tak aby dotarlo to do jak najwiekszej rzeszy spoleczenstwa.Wielu ludzi i to z
          roznych srodowisk nie jest swiadomych. Nadal panuje mit ze suka powinna miec
          choc raz szczeniaki.
          W akcje edukacyjna powinni wlaczyc sie weterynarze, informujacy wlascicieli
          zwierzat o pozytywnych aspektach sterylizacji.
    • Gość: betek Re: Sterylizacja IP: *.provider.pl 15.02.03, 12:32
      Najśmieszniejsze (lub inaczej - najbardziej groźne) jest to, że wśród samych
      weterynarzy są tacy, dla których sterylizacja to niezbyt potrzebny zabieg.
      Jedna pani weterynarz zaproponowała zamiast sterylizacji leczenie hormonalne
      (zastrzyki wstrzymujące cieczkę). Owe zastrzyki nie dość, że trzeba stosować
      prawie przez całe życie psa (średnio co 3,4 miesiące; zaprzestanie powoduje
      bowiem pojawienie się cieczki i to bardziej obfitej), to jeszcze mogą one
      doprowadzić do groźnych zaburzeń hormonalnych - ale o tym to ja już
      przeczytałam w internecie.
      Druga pani (rozmowa przez telefon) na moje pytanie ile kosztuje sterylizacja,
      odpowiedziała zdziwionym głosem - a dlaczego chcę poddać sukę takiemu
      zabiegowi? W tym momencie poczułam się jakbym chciała psa np. uśpić.
      Nie wiem o czym może świadczyć takie podejście niektórych weterynarzy do
      sterylizacji, chyba nie o niewiedzy?
      • Gość: Dina Re: Sterylizacja IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.03, 13:08
        Ja tez spotkalam sie z dziwna reakcja pani weterynarz, ktora stwierdzila ze ona
        osobiscie jest przeciwna sterylizacji. Najlepszym wg niej rozwiazaniem to jest
        pilnowanie takiej suczki, poniewaz sterylizacja jest wbrew naturze. Ale znam ta
        pania kilka lat, leczyla moje psy i juz dawno stwierdzilam ze u niej to moge co
        najwyzej zaszczepic psa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka