Dodaj do ulubionych

Jakiego psa kupić?

20.08.06, 00:05
Pozwólcie, że spytam - jakiego psa (rasa) mi polecicie?
Moje wymagania to:
1. Pies ma być przydatny - a więc w razie potrzeby ma być w stanie obronić mnie albo mój dobytek.
2. Pies musi się pogodzić z tym, że będzie zostawał samemu po kilka godzin dziennie (około 8). Ma więc nie niszczyć domu i nie szczekać.
3. Gabaryty psa nie mają większego znaczenia - mam duże mieszkanie i w bezpośredniej bliskości sporo terenów na których zwierzak będzie mógł się wybiegać nie przeszkadzając ludziom.
4. Pies musi być opanowany, nie może być gwałtowny i zbyt agresywny. Przydałoby się, aby był posłuszny bez konieczności stosowania radykalnych rozwiązań.
5. Dzieci nie musi lubić.
6. Krótkowłosy.
7. Cena zakupu powinna być rozsądna.

Myślałem nad:
- doberman
- bulterier

Co polecacie? Zaznaczam, że chodzi mi o psa z rodowodem, ale tylko co do cech charakteru. Może mieć np. złe umaszczenie albo nie taki ogon jak trzeba.
Obserwuj wątek
    • carolinascotties Re: Jakiego psa kupić? 20.08.06, 00:30
      Piszesz, że pies ma być posłuszny, opanowany bez konieczności stosowania
      radykalnych rozwiązań ( co towłaściwie znaczy???) itd. Czy zdajesz sobie
      sprawę, że aby mieć takiego psa ( który przy tym należy do większych ras)
      należy udać się z nim na szkolenie?
      Jeśli tak - myślę, że warto zapoznać się z grupami FCI- w Twoim przypadku
      pożądana grupą jest grupa I : www.psy.info.pl/o/grupy_fci.html
      Pozdrawiam.
      • wielki_czarownik Pies pójdzie na szkolenie 20.08.06, 11:56
        Ale chodzi mi o to, żeby słuchał się moich poleceń bez konieczności krzyku albo przywalenia gazetą w łeb (nie mam zamiaru psa walić smyczą przez grzbiet albo bić o ile nie będę do tego absolutnie zmuszony).
    • agni_me Re: Jakiego psa kupić? 20.08.06, 02:02
      wielki_czarownik napisał:

Pozwólcie, że spytam - jakiego psa (rasa) mi polecicie?
      Moje wymagania to:
      1. Pies ma być przydatny - a więc w razie potrzeby ma być w stanie obronić mnie
      albo mój dobytek.

Bull z pewnością nie obroni dobytku, brak mu instyktu terytorialnego, jest psem
      socjalnym, lubiącym ludzi. Dobrerman jako obrońca dobytku sprawdzi się dużo
      lepiej.

2. Pies musi się pogodzić z tym, że będzie zostawał samemu po kilka godzin dzie
      nnie (około 8). Ma więc nie niszczyć domu i nie szczekać.

Bull bardzo potrzebuje bliskiego kontaktu z domownikami. Zostawiany na długo
      sam w domu może niszczyć meble. Doberman zaś może szczekać. W obu przypadkach,
      i niszczenia i szczekania, można uniknąć. Ale osiem godzin w samotności łatwiej
      zniesie doberman.

3. Gabaryty psa nie mają większego znaczenia - mam duże mieszkanie i w bezpośre
      dniej bliskości sporo terenów na których zwierzak będzie mógł się wybiegać nie
      przeszkadzając ludziom.

Bullki nie potrzebują jakoś wyjątkowo dużo ruchu. Dobermany natomiast tak. Ale
      i jedna i druga rasa potrzebuje intensywnej zabawy, nie wybiegania. Psy tych
      ras nie wystarczy spuścić ze smyczy, żeby się wybiegały i były szczęśliwe,
      trzeba im organizować zabawę.

4. Pies musi być opanowany, nie może być gwałtowny i zbyt agresywny. Przydałoby
      się, aby był posłuszny bez konieczności stosowania radykalnych rozwiązań.

Opanowanie i brak agresji to już odpowiednio dobra hodowla i wychowanie psa
      (żadnych środków radykalnych) Bulle są mniej pobudliwe od dobermanów, ale za to
      bardziej uparte, głuchną czasem na wydawane komendy, sprawdzają często czy aby
      nie uda się polecenia obejść. U dobermanów zdarza się syndrom "policjanta"
      rodziny, z dużą nieufnością podchodzą wtedy do obcych ludzi, czasem
      przejawiając agresję.

5. Dzieci nie musi lubić.

Bulle dzieci lubią, dobermany średnio, ale na tyle, by być psami rodzinnymi.

6. Krótkowłosy.

Krótkowłose są oba. Mniej sierści gubi bull, dobermana powinno się wyczesywać
      pare minut dziennie.

7. Cena zakupu powinna być rozsądna.

To już zależy od twojego pojmowania rozsądku. Ceny są do ustalenia z hodowcą.
      Szalonych różnic w cenach szczeniaków obu ras nie ma.

Z grubsza obie rasy wydają się niezłe. Dla osoby średnio aktywnej, skłonnej
      spędzać z psem dużo czasu, godzącej się na psie pieszczoty, wpychanie do łóżka,
      towarzyszenie nawet do łazienki, siadanie tyłkiem na stopach, żeby tylko poczuć
      człowieka,dla osoby mającej dużo gości, stanowczej, konsekwentnej, ale
      rozumiejącej, że czasem trzeba polecenie powtórzyć dwa razy - zdecydowanie
      bull.

Dla osoby aktywnej, gotowej zapewnić psu sporą dawkę ruchu codziennie
      (przynajmniej jeden ponadgodzinny spacer połączony z intensywną zabawą), przez
      dom której nie przewija się wielu gości, która niekoniecznie chce spać z psem w
      jednym łóżku - doberman.

Możesz też pomyślec o bokserze.
      • wielki_czarownik Dziękuję bardzo za odpowiedź. /nt 20.08.06, 11:57

• wielki_czarownik A jeszcze takie rasy znalazłem: 20.08.06, 11:59
      - Gończy Polski
      - Owczarek Podhalański (tylko ta sierść za długa jest)
      - Sznaucer Olbrzymi (też trochę zbyt kudłąty)
      • mmk9 Re: A jeszcze takie rasy znalazłem: 20.08.06, 15:42
        No, z tym gończym przeczysz własnym wymaganiom. Oprócz sierści. Z tym , że
        zalety krótkiej sierści nie sa oczywiste. Łatwiej z niej wyjąć rzepy , łatwiej
        wytrzec psa po błotnistym spacerze. Za to nie sposob się jej pozbyć z mebli,
        narzut, dywanów.
        • wielki_czarownik Sierść 20.08.06, 18:47
          Czyli długą sierść łatwiej uprzątnąć? Mi chodziło właśnie o to, żebym nie miał psiej sierści w całym domu.
          • agni_me Re: Sierść 20.08.06, 20:45
            Wystarczy psa wyczesywać i sprzątać. Psy krótkowłose często mają "upierdliwą"
            sierść, która ma skłonności do wbijania się w tapicerkę mebli, trudniej jej się
            pozbyć niż sierści długiej, ale miękkiej. Weź jednak pod uwagę, że psy
            długowłose to nie tylko sierść na meblach. To także mokra po pachy psia broda
            przy piciu z miski, to ilość błota wnoszona na łapach i tak dalej. No i mimo
            wszystko sierść "krótkowłosa" jest mniej zauważalna.

Na sierść krótkowłosą jest dobry sposób - gumowa rękawiczka z takimi "kulkami"
            po wewnętrznej stronie dłoni do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym. I
            wyczesywanie psa pięć - dziesięć minut z włosem i pod włos. Można być wtedy
            spokojnym i o meble, i o ubrania. Psy długowłose wymagają częstszej i dłuższej
            pielęgnacji, choć tu też nie obywa się bez wyjątków.
          • mmk9 Re: Sierść 20.08.06, 20:47
            Słyszałam opinie ludzi, ktorzy mieli i takie psy i takie, więc skalę
            porownawczą. Tak, dluższą latwiej uprzątnąć. Miałam pona w mieszkaniu,
            sprzatałam mokrą szmatą no i nic nie bylo powbijane. Moja siostra ma teraz
            krotkowlosego kundelka i przyznam, że bierze mnie obrzydzenie na te biale
            włoski WSZĘDZIE. Fuj. Nie wykluczam, że się przewrażliwilam na stare lata, ale
            co wiem, to powiedziałam.
          • carolinascotties sznaucer olbrzym 20.08.06, 21:50
            nie jest kudłaty - oczywiście jeśli się go zapuści-to jak najbardziej :)
            mało sierści gubią teriery.
    • ppoblocki Re: Jakiego psa kupić? 20.08.06, 19:12
      Psa?
      jak zwykle owczarek niemiecki krótkowłosy.. itd.

Ale to i tak bez różnicy.

Cechy, które wskazałeś ma każdy pies, tylko trzeba umieć z niego je wydobyć,
      czyli albo samemu go dobrze ułożyć, albo dać go na b.dobrą tresurę.
      • agni_me Re: Jakiego psa kupić? 20.08.06, 20:34
        Jasne, taki jamnik miniaturka może być świetnym obrońcą dobytku. Wystarczy to z
        niego wydobyć. :)
        • ppoblocki Re: Jakiego psa kupić? 20.08.06, 21:16
          Nie mowie o tym, a gdybys mial "wiecej rozumu" to bys sie domyslil, ze chce
          wskazac, iz nie ma raczej zbytnio roznicy jakiego psa o srednich/duzych
          rozmiarach wezmie.
          • fedorczyk4 Re: Jakiego psa kupić? 20.08.06, 21:34
            Miałam PONy i uważam że jest to rewelacyjna rasa. Odważna, posłuszna,
            inteligentna aż do bólu. Ale niestety ze względu na średni gabaryt nie budząca
            lęku u napastników. Podhalany są uparte i bywają bardzo ostre (też miałam).
            Miałam dalmatyńczyka i wiem że ich sierść jest koszmarem. Długą istotnie
            łatwiej jest usunąć. Moja suka ma półdługą i jest to nieustanne uganianie się
            po mieszkaniu za żyjącym własnym zyciem futrem. Z PONami nigdy tego nie miałam.
            Doberman dobrze ułożony to jest sama radość, ale wymaga uczciwej tresury.
            Metody siłowe,(bicie) nie są wskazane przy tresurze i panowaniu nad żadną rasą.
          • agni_me Re: Jakiego psa kupić? 21.08.06, 00:08
            No wiesz, spodziewam się, że moi rozmówcy posiadają przynajmniej tyle
            inteligencji, żeby w miarę sprawnie napisać dwa zdania po polsku na temat
            prostego tekstu. Przepraszam, że przeceniłam twoje możliwości.

Nie mówiąc o tym, że o psach piszesz brednie.
    • szmaja Re: Jakiego psa kupić? 21.08.06, 01:23
      Ponieważ (wnioskując z pytań), nie jesteś opiekunem doświadczonym, to nie
      powinieneś wybierać rasy trudnej - niestety, te podane przez Ciebie do
      najłatwiejszych nie należą.
      ad1, 2 i 4 - te cechy zależą od tego, czy psa dobrze ułożysz. Moim zdaniem, dla
      niedoświadczonego właściciela przydatne będzie szkolenie, poczytaj również o
      mateodach wychowawczych, niewielu szanujących się trenerów używa w tej chwili
      przemocy - jakiejkolwiek. Socjalizuje się szczeniaka, pokazuje zachowania
      pozytywne. Tutaj kilka wskazówek człowieka, który wyprowadził z agresji goldena
      - gringo.blox.pl/html - bardzo cenne rady, nowe sposoby i przede
      wszystkim lekcja psich znaków.
      ad3 - pies się sam nie wybiega, nie znajdzie sobie zajęcia - spacer nie musi być
      ekstremalnie długi, wystarczy, żeby poświęcić psu czas. Bierzesz piłke, zabawkę
      i np. uczycie się aportu, pies biega, bo ma zadanie :). To samo z przeszkodami.

Pies to nieustająca praca. Ćwiczycie wszystko, kiedy się tylko da, powtarzacie.

Co do hodowli:
      Warto wcześniej dużo poczytać, popytać na temat hodowli. Ważne, jak socjalizują
      psy, w jakich warunkach przebywają szczeniaki (zobaczenie miotu w całości, ocena
      warunków - czy jest to kojec, jak się zachowują itp.). Warto zapytać o żywienie
      (czym psy są karmione w hodowli). Koniecznie trzeba obejrzeć rodziców, w jakiej
      są kondycji, czy przechodzili badania (u niektórych ras obowiązkowe) w kierunku
      dysplazji, czy przejawiają agresje (takie osobnieki nie powinny dostać uprawnień
      hodowlanych, a co za tym idzie, nie powinny być dopuszczone do rozrodu). Trzaba
      zwrócić uwagę na to, czy hodowca starannie dobiera przyszłego właściciela -
      czyli czy zależy mu na tym, żeby "jego psy dobrze trafiły". Czasami w hodowlach
      zostają "starsze", kilkumiesięczne szczeniaki, psy ze złym umaszczeniem (np.
      białe boksery) czy skrzywionym ogonem (często u amstaffów, ale tej rasy nie
      polecę na "pierwszego psa", szczególnie, że żadnych "drastycznych" metod nie
      można stosować, żeby nie rozbudzać agresji - czasy gazety w łeb się skończyły).

I to racja, krótka sierść potrafi być upierdliwa, tylko pozornie jest z nią
      mniej roboty. Może czesania mniej.

Jak widzisz, nie wybiera się psa ot tak :_).
    • tofik78 Re: Jakiego psa kupić? 27.08.06, 21:51
      Polecam dobermana bo tez go mam.

Na 100% z dobermanem musisz odbyć szkolenie, bez tego zrobi z tobą co będzie
      chciał. Dobermany mają silne charakterki :))
      Moja jak była mała zostawała w domu 8 godzin sama i niczego nie zniszczyła,
      miała zapewnioną odpowiednią ilość zabawek i to jej wystarczyło, dostała też
      moje stare kapcie i mogła z nimi zrobić co chciała!
      Dobermanowi musiasz zapewnić wybieg, w bloku się męczy, przerabiała przez 6
      miesięcy i był to dla niej koszmar.
      To czy będzie agresywny zależy od tego jak go wychowasz!!!!!!!!!!!!!!
      Dzieci lubi - ale to też jest zależne od tego jak psa wychowujesz.

• carolinascotties wielki czarowniku-masz już psa? n/t 30.08.06, 01:06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka