IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 21:59
Do naszego domu wprowadziła się mysz. W zeszłym roku było to samo, ale wtedy
złabała się w pułapkę i została wypuszczona do lasu. A w tym roku spryciula
zeżarła kiełabasę i czekoladę z pułapki i se wyszła!! No właśnie, czekam na
wasze porady. A może zaopiekować się nią na zimę?? Co robić??
Obserwuj wątek
    • polly Re: Myszka 25.10.03, 22:31
      MYSZKI SĄ CUDOWNE!!! :)
      szczególnie te dzikie :D
      kiedyś miałam myszkę i specjalnie przez całe wakacje wstawałam o 6, żeby
      siedzieć cichuteńko pod miotłą i czekać aż przyjdzie i zje przysmaki które jej
      zostawiałam :D

A czy narobiła jakiś większych szkód?
      Bo jeśli chodzi o mnie to zostawiłabym to tak jak jest...
      A już napewno niewolno jej teraz łapać i wypuszczać - jest już za zimno i
      miałaby małę szanse na przeżycie.
      Zaopiekować się - owszem :)
      Jeśli mieszkasz gdzieś w woj. Śląskim to nawet ja mogłabym się nią zaopiekować,
      gdybyś nie miał(a) do tego warunków :)
      W takiej sytuacji proponuję kupno "czulszej" pułapki :)
      W sumie najlepszym wyjściem byłoby zaopiekowanie się - ponieważ w ciepłym
      mieszkaniu raczej nie zaśnie na zime i może coś więcej zjeść niż tylko
      kiełbasę :)
      Wyjściem jest także zostawianie jedzonka specjalnie dla niej - jak się naje
      tego co jej zostawsz - to będzie miała już "miejsca" na zjedzenie czegoś
      więcej :) - chyba, że będzie chciała sobie to zabrać i schować na później - ale
      starczy, że jedzonko przeznaczona dla niej będzie przywiązane, albo zbyt duże -
      wtedy problemu nie powinno być.

Tak poza tym - STRASZNIE CI ZAZDROSZCZE!!! :D
      • Gość: słoń bim-bom Re: Myszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 23:12
        wielkie dzięki za radę. Chciałam się nią zaopiekować, tylko bałam się, czy
        będzie się u mnie dobrze czuła. Szkód jeszcze nie narobiła, ale w zeszłym roku
        to ponadgryzała mleko, sok i kawę (w spiżarni).
        Ucieszyłaś mnie. Ja wprost uwielbiam gryzonie!! (zresztą pisałam o tym parę
        postów niżej)

Pozdr.
        • polly Re: Myszka 26.10.03, 08:50
          heh! :)
          co mogę więcej powiedzieć - jak tylko że strasznie zazdroszczę! :)
          też bym chciała taką myszę :)
          życzę dobrej zabawy :D i powidzenia! :)
          • Gość: słoń bim-bom Re: Myszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 11:18
            A możesz powiedzieć jakie warunki jej zapewnić (domek, jedzenie, itd.)
            • polly Re: Myszka 28.10.03, 17:28
              Domek najlepiej kupić taki jak w każdym sklepie zoologicznym - taki jak dla
              chomików czy myszy - najlepiej drewniany, bo mozliwe ze myszka będzie go
              podgryzac więc lepiej niech eni je plastiku. Do jedzenia jest mnóstwo karm
              specjalnych dla gryzoni - popros o karmędla myszki - dadzą odpowiednią :)
              Na dno akwarium (klatki), najlepiej trociny wymieszane z sianem ale rownie
              dobrze mog to być albo trociny albo siano. Dodatkowo polecam różne kolby dla
              gryzoni - lubią się trochę posiłować żeby wyciągnąc ziarenko :)
              Jako dodatek można np kupić kolbę kukurydzy i dać w całości - będzie sobie
              obgryzać... powinny też posmakować różne owoce i jarzyny - jabłka, marchewki,
              kapusta itp.
              Oczywiście trzeba też coś do ścierania ząbków- suchy chleb, orzechy - najlepiej
              w skorupach - np. laskowe :)
              Aha! trocin (czy siana) najlepiej dać więcej - tak, żeby myszka mogła się w
              nich zakopać :) gryzonie lubią sobie "ryć" w podłożu :)
              Możesz też zadzwonić do weterynarza i zapytać o nią - ponieważ była dzika, może
              mieć jakieś pasożyty. Wet wyjaśni (bo nei wiem czy myszky są na to podatne, a
              nawet jeśli - to nie wiem czy się u nich stosuje jakiekolwiek śroski na
              poazożyty) i ew. da coś na pozbycie się ich :) (takie środki są b. tanie -
              szczególnie, że będą w malutkich ilościach) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka