IP: *.gw.ip.pl 09.11.03, 15:27
Drodzy forumowicze, potrzebujemy pomocy!
Wczoraj kupiłam żółwia. Wszystko ok. - ma terrarium, jedzonko, domek...Ale
pytanie co do podłoża: jakie jest najlepsze dla stepowego? W sklepie pan
poradził mi takie ze sprasowanego kokosa (moczy się w wodzie i już). Ale nie
wiem czy to był najlepszy zakup. Żółwik był cały upaćkany, poza tym to
podłoże było zimne i wilgotne. Czy ktoś ma sprawdzony rodzaj ? proszę o
podpowiedź. I jeszcze jedno: czy to normalne, że maluszek nic nie je, nie
pije i prawie cały czas śpi???
Myślałam przed kupnem, że już jestem przygotowana na przyjęcie nowego
domownika, a tu tyle niejasności...
Z góry dziękuję za informacje. B.
Obserwuj wątek
    • penutka Re: Żółw 09.11.03, 15:45
      Pierwsze słyszę, żeby trzymać żółwia na sprasowanym kokosie i do tego
      wilgotnym. Dawniej uważano, żeby na piasku, ale żółw może ten piasek zjeść,
      zatkać sobie przewód pokarmowy i nieszczęście gotowe. Podobno najlepiej na
      kawałkach darni (trawa z korzeniami i ziemią, tak jak rośnie na trawniku), a
      ponieważ teraz może być z tym trudno, to można dać podłoże z kory ogrodniczej
      zmieszanej z trocinami lub wiórami. Żółw może teraz spać, bo zbliża się zima, a
      one zapadają wtedy w naturze w sen zimowy, gdy mają odpowiednie warunki, tzn.
      jest chłodno. Nie wiadomo, skąd pochodzi Twój żółw, może co się niestety zdarza
      z natury, ze stepu i tam już zaczął zapadać w sen. Można, a nawet trzeba byłoby
      zakupić mu kwarcówkę dla gadów, żeby się wygrzewał. Dobrze byłoby, gdybyś
      kupiła sobie jakąś książkę na temat hodowli żółwi, bywają takie w księgarniach
      lub w sklepach zoologicznych. Pozdrawiam
      • Gość: mona Re: Żółw IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 18:34
        odradzam trzymanie zolwia w trocinach gdyz wchodza one w jego skorne
        zakamarki,potem o zadrapanie nietrudno.ja kupilam w sklepie specjalne podloze
        dla zolwi,ciemne jak torf,ale nie zmoczylam je tylko wymieszalam ze zwyklym
        piaskiem /tez kupiony w sklepie,oczyszczony/.moj zolw wogole nie spi,bo ma
        caly czas cieplo i jasno,wiec dla niego trwa tam caly czas ciepla pora
        roku.karmie go zima rzadziej,raz w tygodniu kapie w cieplej wodzie i
        natluszczam skorupke wazelina z wit.a.latem siedzi na tarasie na tam swoj
        wybieg i calymi dniami wygrzewa sie w sloneczku.jest silny,ruchliwy i malo
        wymagajacy,stokroc lepszy od zolwia wodnego z ktorym same klopoty/brudna
        woda,agresja itp/
    • Gość: Wiola Re: Żółw IP: *.3.pl 23.11.03, 17:26
      Naszym żółwiom kupujemy podłoże do terrarium - ciemne jak torf. Mieszkają w
      szklanym terrarium obserwując nas przez szybę i dajac znaki że najwyższa pora
      na posiłek.Żółw aby nie usnął musi mieć ciepło i wilgotno, czyli specjalna
      żarówka na dzień i na noc (zwłaszcza zimą aby temp. była ok 24 stopni),
      pojemniczek z wodą i jedzeniem - sałata, ser biały, tarta marchewka i jabłko,
      zółtko. Raz w tygodniu kąpiel w cieplej wodzie i natłuszczanie skurup
      witaminami. Na zimę zawsze podajemy im zestaw witamin - wizyta kontrolna u
      weterynarza.
      Latem spacerki w ogrodzie (tylko cały czas trzeba mieć żótwia na oku),
      uwielbiają mlecz i koniczynę i wygrzewanie na słońcu.
      Nasze żółwie są ruchliwe i malo wymagajace, choć obowiązków przy nich co nie
      miara. Gdy cokolwiek Cie zaniepokoi nie zwlekaj za długo, tylko udaj się do
      dobrego weterynarza. Pozdr,
      • Gość: Bebiak Re: Żółw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 17:52
        Mój żółw śpi w specjalnej skrzynce wysypanej trocinami, ale przebywa tam tylko
        w nocy (wkładany jest na noc kiedy śpi). Rano jest wynoszony i spaceruje po
        całym mieszkaniu mając swoje ulubione kąty, gdzie lubi podrzemać (w sen zimowy
        nie zapada w ogóle a mam go od 13-tu już lat). W jednym miejscu ma lampę, pod
        którą włazi jak ma ochotę się podgrzać, a w jakimś innym tackę z jedzeniem
        (głównie różnista zielenina, choć znajdzie się tam i marchewka zeskrobana, i
        rzodkiewka, i jabłko, i ćwiartka jajka - jajko raz w tygodniu, i biały chudy
        ser). Ma się dobrze, od czasu do czasu kąpiel i natłuszczanie wazeliną
        skorupki. Bawi się sam popychając białą piłkę (koniecznie białą! - choć nie
        wiem dlaczego akurat tak) i usiłując ją dogonić. Kiedy wychodzimy zamykamy go
        w jednym pokoju (tam gdzie lampa i jedzenie), bo potrafi zaatakować naszego psa
        (!), a pies wychowany w respekcie dla małego żółwika boi się go niesamowicie,
        ale nie umiem przewidzieć wszystkich reakcji (w końcu to pies) stąd nie chcę
        ryzykować. Strasznie pocieszny to zwierzak ten nasz żółw i wcale niekłopotliwy.
        Pozdrowionka dla miłośników żółwi:) B.
    • zuzana1 Re: Żółw 07.12.21, 08:30
      Dzień dobry
      Jeśli ktoś chciałby zapraszam do rozwiązania quizu na temat żółwi. Dziękuje
      Tekst linku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka