margaretta80 24.04.22, 22:16 Podpowiedzcie jaka się wam sprawdziła lub jaką odradzacie. Z daszkiem, z ławeczkami czy może bez tych dodatków? Wymiary najprawdopodobniej będą 120x120. Chyba że plastikowa? Widuję czesto takiego plastikowego żółwia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turbinkamalinka Re: Piaskownica do ogrodu 24.04.22, 22:25 Ja daszek bym sobie darowała jeśli jest możliwość postawienia pod drzewem (wolę taki cień niż z daszku, który się nagrzewa), ale ważne dla mnie jest to, żeby przykryć czymś ciężkim (nawet paletą), żeby okoliczne koty nie zrobiły sobie kuwety. Ławeczka fajna rzecz, ale można dokupić ładną osobno. Na wiatę też potrzeba trochę miejsca, wolałabym większą piaskownicę zrobić. Ale ja też nie lubię budynków, budyneczków, namiotów, altanek w ogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Piaskownica do ogrodu 24.04.22, 22:25 Zdecydowanie odradzam plastikowe żółwie. Mamy drewnianą, pokrywa zdejmuje się na boki i tworzy ławeczki. Zarówno pokrywa, jak i ławeczki są bardzo funkcjonalne i potrzebne. Piaskownica powinna być spora, wkopana w ziemię, taka żeby dało się w niej pokopać. Kiedy dziecko wyrośnie, zamierzam zrobić podwyższoną grządkę i będzie zabawa w ogrodnika. Daszki są niefunkcjonalne i łatwo ulegają uszkodzeniu przy silnym wietrze, polecam zwykły parasol plażowy, który można wbić obok i obracać oraz pochylać odpowiednio do położenia słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 12:40 Dzięki. Też mi się podobają te z ławeczkami tylko zastanawiam się, czy nie zmniejsza zmniejsza znacznie piaskownicy? Myślałam o takiej 120x120. A żółwia czemu odradzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 14:50 o żółwiu Ursula niżej odpowiedziała. Poza tym to jest rozwiązanie bardzo krótkookresowe - chyba już dwulatek nie jest zainteresowany siedzeniem i przesypywaniem z łopatki, a w tym żółwiu niewiele da się zrobić. Ławeczki nie zmniejszają znacznie rozmiaru, ale kupiłabym raczej prostokąt, wtedy dwoje dzieci może się bawić nie przeszkadzając sobie. Ławeczka jest też wygodna dla opiekuna, który musi jakoś w tej piaskownicy współpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 13:05 Nie wiem jaki masz ogrod ale moje dzieci rozniosly mi tyle piachu po ogrodzie i po domu ze do piaskownicy chodzilismy tylko w publiczne miejsca. Mialam wizje dzieciaczka budujacego babeczki w środku i pieknej trawy w okol, w realu piach mialam wszedzie a najwiecej poza piaskownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszychleb Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 22:16 U mnie to samo. Mamy tego plastilowego zolwia. Piasek byl wokol piaskownicy. Poza tym piaskownica oznaczala piasek w domu, niestety. W kolejnych latach zolw byl uzywany jako basenik wiec sie nie zmarnowal. Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 14:42 Plastikowa po kilku latach blaknie i się wyciera i wygląda nieładnie. Plus jest mocno nieekologiczna. Polecam drewnianą z przykrywą skłądaną w ławeczki. Nasza ma 140x140 i jest dla dwójki dzieci wystarczająca. Radzę od razu kupić też pokrowiec nieprzemakalny do niej - drewno pod wpływem warunków atmosferycznych szybko się niszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iliri Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 18:46 Nasza plastikowa ma już z 10 lat i nie wyblakła. Ostatnio nawet na zimę nie chowaliśmy. Mamy taką w kształcie muszli. Zalety: zamyka się, można przesunąć w inne miejsce, jeśli jest taka potrzeba, można łatwo schować, gdy nie jest potrzebna, zwykle do pokrywy nalewałam wodę- można było nogi pomocnych, sypać piach do wody, albo łac ja do piachu itp. Ale takie drewniane ładniejsze😀 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 19:07 chyba mala jest? te muszelki to takie jednoosobowe raczej... My mamt 2x2, zamykaną i spokojnie 4-5 dzieci sie bawi Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Piaskownica do ogrodu 27.04.22, 08:54 Możliwe, że to zalezy od jakości plastiku. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 14:58 Mam zwykłą drewnianą, 1,60*1,60. Do tego dokupiłam foliową pokrywę taką jak na baseny ogrodowe. Najważniejsze, żeby na spód piaskownicy położyć filzelinę ogrodniczą czarną ze 3-4 warstwy. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 15:57 My kupiliśmy plastikowego żółwia do ogrodu rodziców, gdzie bywamy okazjonalnie. Żółw jest mały, chociaż wchodzi do niego około 100 kg piasku. Myślę,że więcej niż 2 dzieci nie da rady się przy nim wygodnie bawić. Jego zaletą jest to, że bardzo szybko można go sprzątnąć, gdy nie jest on potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
trudneslowa Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 16:11 Nie rób sobie tego. Piasek będzie wszędzie. Naprawdę wszędzie. Natomiast jeżeli koniecznie, to postawiłabym na prostą, drewnianą, kwadratową piaskownice. Plastik po roku-dwóch na zewnątrz blaknie i wygląda dziadowsko. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 16:51 Kolejna osoba pisze o tym piasku wszedzie. Ona ma stać na ogrodzie, więc naiwnie wierzę że jak piasen zostanie wysyłany to gdzieś w trawę w okolicy piaskownicy. Bardzo się mylę? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 18:02 Moze to zależy od wielkości ogrodu - jeśli to metr na półtora przed blokiem, to faktycznie może się nanieść do mieszkania. Niezależnie od metrów, musisz nauczyć dziecko niewnoszenia wiaderek/ foremek z piaskiem oraz otrzepywac z niego piasek po zabawie. Co do piasku na nogach/ w butach nie widzę różnicy między chodzeniem na płac zabaw a piaskownica domowa; poza ta jedna ze piasek w domowej jest czysty. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonka5 Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 18:38 Niekoniecznie. A nuż twoje dziecko będzie grzecznie stawiało babki w piaskownicy ewentualnie gotowało zupkę z piasku, a przed wyjściem otrzepywalo starannie rączki..... Dla moich piaskownica ma sens jeśli można wynieść z niej wiaderko piasku i wysypać gdzieś w ogrodzie, tłumacząc mętnie, że robią mrowisko. Wartością jest jeszcze wlewanie do niej wody i zamienianie potwornie drogiego drobniutkiego luksusowego piaseczku w ordynarne błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 18:44 Myślałam ze chodzi o wnoszenie piasku do domu 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Piaskownica do ogrodu 26.04.22, 12:28 Chyba ze będziesz jak żandarm. Oto chodzi by piasek wysypywać z piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 19:06 ale gdzie wszedzie ? ja wkoło mam trawnik.... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 18:24 Kilka lat temu kupiłam drewnianą w Lidlu, ma składany daszek. Żyje w stanie znakomitym mimo tego, że stoi na mokrym gruncie. 2 dzieci da radę się bawić bez kolizji. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 19:05 bez daszku. mam obok dyzy składany parasol. zamykana, po otwarciu robia sie po bokach ławeczki....a dzieci i tak na piacu siedza. duza jak ma byc wiecej niz jedno dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
cisco1800 Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 19:44 Zwykła drewniana zamykana, żeby koty nie sikały do piachu. A ta pokrywa składała się jak ławki. Coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Piaskownica do ogrodu 25.04.22, 20:26 Też taką mieliśmy i się sprawdzała. Na dno fizelina, żeby chwasty nie przerastały. Daszki są mało praktyczne. Natomiast mieliśmy też plastikową, muszelkę i była ok dla maluszka, można było przesunąć, do pokrywy nalać wody. U nas niestety się połamała, może dla tego, że była z marketu, jakiś słabszy plastik? Odpowiedz Link Zgłoś
lannnnntana Re: Piaskownica do ogrodu 27.04.22, 13:42 cisco1800 napisał(a): > Zwykła drewniana zamykana, żeby koty nie sikały do piachu. A ta pokrywa składał > a się jak ławki. Coś takiego O, ja miałam podobną, tyle, że zamiast ławek były takie jakby półki na zabawki, na takich szynach, przy pomocy których piaskownicę łatwo się zamykało. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Piaskownica do ogrodu 26.04.22, 12:26 Miałam plastikową. Niedroga, latwa do schowania. No i latwo bylo ja zamknąć, a trzeba to robić koniecznie, bo wkolo wychodzące koty i inne zwierzętka. Odpowiedz Link Zgłoś
lannnnntana Re: Piaskownica do ogrodu 27.04.22, 13:40 Miałam bardzo fajną drewnianą, koniecznie z zamknięciem, bo koty sąsiadów. Te plastikowe goowna są okropne o niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś