Gość: Cizia IP: *.hrubieszow.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 10:21 Dlaczego moja papuga nie chce jeść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beapud Re: papuga 27.11.03, 17:25 napisz coś wiecej: jak długo ja masz, co do tej pory jadła, czy pije? najczęściej papuga nie je świeżo po zakupie a wine za ten stan ponosi stres. Ptak musi pić, jeśli nie je kilka dni to na wzmocnienie można wode osłodzić glukozą (ale nie zwykłym cukrem!). Po kilku dniach stres mija. Jeśli ptak przestał jeść a stres wykluczasz to może być to objaw choroby. Może sie zatruła jakąś roślina którą masz w domu? Może dajesz nieodpowiednią przeterminowana karmę? Zdarzały sie przypadki zatrucia ptaków ziarnem zakupionym na bazarze - rolnicy dosypują do zbóż preparaty grzybobójcze... Przyjrzyj sie oczom ptaszka, ich zaczerwienienie i obrzęk może świadczyć o bardzo ciężkiej chorobie. Trzeba sie wtedy natychmiast udac do weterynarza! Jakie paput ma kupki> jeśli ma biegunke to podaj lekki napar z rumianku i zanieś świeże odchody do weterynarza do zbadania, możliwe ze trzeba będzie podasc lekarstwo. Ptaki długo ukrywaja swoja chorobe, jeśli ich wygląd i zachowanie świadcza, że cos jest nie tak, to najczęściej jest to już zaawansowane stadium choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
beapud Re: papuga 27.11.03, 17:27 I jeszcze jedno, może zmieniłaś karmidełka? Jeśłi ptak jest u ciebie pare godzin to postaw na widocznym miejscu spodek z ziarnem i warzywami i owocami. Być może ptak nie wie jeszcze gdzie jest jedzenie. Trudno stwierdzić dlaczego twoja papuga nie jeśli napisałaś o niej tak mało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marialudwika Re: papuga IP: *.solcon.nl 27.11.03, 21:16 Przestraszylam sie,ze ptaki dlugo ukrywaja swoja chorobe!!U mnie byla w tym roku czarna seria.Padly/z powodu roznych chorob/ trzy paputki-faliste.Teraz pilnie obserwuje dwie,ktorym za bardzo urosly dziobki.Wczoraj znalazlam "fachmana",ktory umie to zrobic i na papuzkach sie zna-tylko ten stres aby je zlapac/zyja w wolierze/.Pozatym jest cholernie zimno i boje sie je zaziebic.Wet nie umie dziobkow obcinac-pol roku temu przycinal i lala sie krew!! Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: papuga 28.11.03, 10:21 I jak jest dalej z niejedzaca papuga???? Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś