Dodaj do ulubionych

Kot plus ...

28.08.24, 21:57
Jakie miałyście konfiguracje zwierząt z kotem w pakiecie? Które się sprawdziły, a które nie?
U mnie dotychczas:
Kot plus chomik
Kot plus kanarek
Kot plus papuga nimfa
Kot plus pies - tylko ten układ się sprawdził
Nigdy nie miałam Kot plus Kot, a chciałabym, ale się boję.
A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:04
      Kot + trzy psy.
      • taki-sobie-nick Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:45
        Pokaż zwierzątka.
    • kamin Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:10
      Kot plus kot u mnie się nie sprawdził.
      • turkusowozlota Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:13
        Dlaczego?
    • heca7 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:11
      Kot + kot
      Kot + dwa psy
      Dwa koty + pies
      Dwa koty + pies + kaczki
      Wszystkie układy się sprawdziły. Kaczce zajęło jakieś 10 sekund uświadomienie kotom, że nie jest ich targetem tongue_out Rozpiętość skrzydeł kaczki to prawie metr, wystarczył pokaz siły.
      • majenkirr Re: Kot plus ... 29.08.24, 06:04
        Jeden z moich kotów często przebywa z kurami i nigdy nie ruszył kurczaków, nawet bardzo malutkich🥰
        • memphis90 Re: Kot plus ... 29.08.24, 07:37
          Ja widziałam film z kurą wysiadującą kocięta… 😂
      • agdzieztam Re: Kot plus ... 29.08.24, 09:06
        Ale fajna historia! Zwierzyniec miałaś. Ja tylko psy plus psy, nic nie wiem ("nie umiem") o kotach. Co nie znaczy, że nie lubię!!! Ale widok kaczki ustawiającej priorytety w stadzie musiał być czymś niezwykłym!
      • silenta Re: Kot plus ... 29.08.24, 16:03
        Czy w tym roku kaczki też u Was mieszkały?
      • lella_two Re: Kot plus ... 29.08.24, 18:11
        Moja kotka też się doigrała😉 potem, oczywiście było miauczenie, że kaczki nie znają się na żartach. W końcu dostały od niej umęczoną mysz na zgodę i sytuacja ostatecznie się unormowała.
        Co do meritum, najlepiej sprawdza mi sie zawsze zestaw pies/ psy+ kot. To w sumie pewniak. Raz panna Pysia przyprowadziła niesamowicie przystojnego kocura, był u nas trzy lata w charakterze jej podnóżka. Wspaniały to był zwierz😍
    • ardzuna Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:11
      Kot plus więcej kotów. Sprawdza się lepiej lub gorzej w zależności od składu kotostanu i dopasowania charakterów.
    • alicia033 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:12
      kot+kot
      kot+kot+kot
      kot+kot+kot+kot
      Każdy układ się sprawdził.
    • babcia47 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:13
      Kot + pies w porywach do 3 koty i dwa psy, obecnie 3 koty + psiak, który w stadzie ma najniższy status ale nie narzeka dokad moze dokanczac po kotach niedojedzoną karmę . Przez chwilę mialam na podtuczeniu jeza ktoru byl za mały przed zimą i tez niezle sie dogadywały. Po osiągnięciu odpowiedniej wagi jeż wrocil do natury
      • turkusowozlota Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:16
        Chciałabym zobaczyć układ kot plus jeż 😀
        • babcia47 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:34
          Lepszy byl wilczur+ jez. Wielka wilczyca z nosem wielkości śliwki obwachujaca się z jeżykiem ktory na szpiczastym ryjku mial nosek wielkości groszka. Jeden z kotow probowal pokazać intruzowi ze nie jest mile widziany ale ukłuł się igłami i stwierdził że lepiej się zaprzyjaźnić. Jezyk byl chyba bardzo młody, zupelnie niestrachliwy w porywach do bezczelny ale pozatym uroczy . Wilczyca przyniosła mi go delikatnie w pysku i położyła pod nogami. Początkowo po ciemku myślałam że to sflaczala pilka . Bardzo lubil skrobania wołowinkę a przy piciu mleka strasznie siorbal
      • szarmszejk123 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:28
        Pies nie powinien regularnie podjadać kociej karmy, może mu zaszkodzić.
        • babcia47 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:37
          Moje koty nie zostawiają Frankowi znaczących ilosci. Wiem ze nie powinny nawzajem sobie podjadać ale dzięki mimo to bo moglam nie wiedzieć. Pozatym swoim zwierzakom sporo karmy sama przygotowuję
        • pseudo_stokrotka Re: Kot plus ... 30.08.24, 06:30
          Niby dlaczego?
          • marta.graca Re: Kot plus ... 30.08.24, 07:33
            Też chętnie się dowiem. Nasz pies bardzo lubi.
      • babcia47 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:44
        A i jeszcze mialam kot+ rybki + pies. Kot chętnie pil wode z akwarium ktore stało na podłodze i wolal mnie gdy mieczyk z niego wyskoczył dzieki czemu zdążyłam go uratować. Rybki pływały wokół mordki kota gdy ten podpijql im wode ale jego one nie interesowały kulinarnie, czasem je ogladal przez szybkę. Pies byl jeszcze za mały i mogl tylko oglądać a w nowym domu, gdy podrósł awansowały na wyższe miejsce
        • agdzieztam Re: Kot plus ... 29.08.24, 09:08
          Babcia47, twoje historie też cudne. Uwielbiam czytać takie rzeczy.
    • kaki11 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:21
      Kot plus pies- z obecnym się sprawdza, chociaż konflikty bywają, ale ogólnie jest ok. Poprzedni kot z poprzednim psem (czasy w domu rodzinnym jeszcze) się nie sprawdzały. Zawsze gdy była okazja kończyło się pogonią po domu a nie raz trudnym do opanowania atakiem szczekania na szafę na którą kot uciekł.
      Kot plus papużka- w zasadzie się sprawdzało ale chyba tylko dlatego, że ptak był albo w klatce albo jeśli wypuszczony to w zamkniętym od kota pokoju. Nie wiem jak by się to kończyło gdyby kot miał dostęp do wypuszczonej papużki, biorąc pod uwagę, że to była nasza najbardziej łowna kotka, obstawiam polowanie. Choć na klatkę w korytażu nie zwracała uwagi.
      Kot plus żółw (to stale w pakiecie był też pies). I znowu różnie. 3 z 4 kotów próbowały żółwia zaczepiać, 1 ignorował, kiedy nie musiał. Wszystkie absolutnie uciekały kiedy żółw miał z nimi kontakt i próbował gonić. A zdarzyło się, że 2 albo 3 z nich ugryzł. Natomiast to też stosunkowo rzadkie sytuacje, bo żółw większość czasu w terrarium więc kontakt miały tylko na podwórku, ew. na podłodze na której bywał sporadycznie. Teraz żółw ma wybieg jak należy, więc znowu brak interakcji. Jeden kocurek urządzał sobie w terra kuwetę, pozostałe 3 sztuki zupełnie ignorowały jego istnienie.
      Kot plus kot, a właściwie koty miałam tylko raz w życiu w formie kotka + jej dzieci, zanim jeszcze wyrosły do etapu w którym znaleźliśmy im domy.
    • szarmszejk123 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:26
      Kot + chomik mojego brata był złym mixem.
      Ja mam pies+kot i jest ok, choć odkąd kot wydoroślał to skończyły się czułości i nastała era ignorowania ze szczyptą drobnych złośliwości.
    • ciri_77 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:32
      Kot + kot
      Kot + kot + ryby ( świetny układ)
      Kot+kot+kot
      Kot+kot+kot+pies
      Kot+kot + chomik ( chomik nie poleca)
      Kot+kot+ gekon w terrarium ( świetny układ bo długo jest ciepło)
    • anilorak174 Re: Kot plus ... 28.08.24, 22:34
      Kot plus pies- pełna symbioza
      Kot+kot+pies- jw
      Obecnie kot+kot i również pelna przyjaźń.
    • stara-a-naiwna Re: Kot plus ... 28.08.24, 23:05
      kot + pies
      kot + kot + pies
      potem te same koty i inny pies

a obecnie
      kot + kot + pies + pies

wszystko się sprawdzało
      ale psy mam "dobre" (secendhandowe wszystkie ale jakoś się dostosowały ze koty nasze i żreć nie wolno)
      • stara-a-naiwna Re: Kot plus ... 28.08.24, 23:07
        A! czasami koty między sobą matka i syn) się leją - różne konfiguracje kto zaczyna a kto kończy - czasami nie reagujemy bo sił nie mamy wink
    • dorotakwiatkowska13 Re: Kot plus ... 28.08.24, 23:10
      Kot + kot (dwaj bracia, na ogół wszystko dobrze, ale raczej szorstka przyjaźń, niż miłość braterska)
      Kot + kotka (po śmierci jednego z braci wzięta, żeby drugi nie był samotny. Tu raczej koleżeństwo i lekki dystans, ale gdy starszy kot zachorował, bardzo grzeczna i wspierająca, żadnych gonitw, raczej wspólne spanie)
    • kanna Re: Kot plus ... 28.08.24, 23:44
      Kot + pies + papuga + kot.

Papuga nie spotyka się z kotami.
    • 71tosia Re: Kot plus ... 28.08.24, 23:49
      U mnie była matka kot+dziecko kot ale układ się nie sprawdził. Matka tłukła dzieciaka jak tylko przestała go karmić.
      Znajoma ma 2 króliki, tez sie nie sprawdza, gryzą się i kopia, jeden jest wyraźnie bardziej agresywny
    • izka74 Re: Kot plus ... 29.08.24, 00:20
      Kot plus dwa psy
    • turbinkamalinka Re: Kot plus ... 29.08.24, 00:45
      Najdziwniejsza to była pies+kot+szczur+papuga+wąż. Przy czym w domu rządził szczur. Wąż był u mnie na gościnnych występach i był izolowany z wiadomych względów. Szczególnie że nie było to maleństwo. Miał ponad 2m długości więc spokojnie mógłby mi psa zjeść
      • agdzieztam Re: Kot plus ... 29.08.24, 09:10
        Konfiguracja szalona! Myślę, że wesoło w takim domu bardzo.
      • taki-sobie-nick Re: Kot plus ... 30.08.24, 21:32
        Yyyy gadziszcze.
    • majenkirr Re: Kot plus ... 29.08.24, 06:01
      Teraz są dwa koty i trzy psy, kiedyś był jeszcze królik, wszystko ok.
    • andaba Re: Kot plus ... 29.08.24, 07:49
      Aktualnie jest kot+kot+kot+pies+pies. W pakiecie bywało więcej kotów, maksymalnie 9, szczury, myszy, chomiki. Zwierząt gospodarskich nie liczę, bo były w innym budynku.
    • swiezynka77 Re: Kot plus ... 29.08.24, 08:56
      kot+kot raz się sprawdził (nowy kot był malutki) a raz nie - za drugim razem rezydentka zareagowała takim strachem i agresją że nie mieliśmy sumienia testować tego dalej.
    • princy-mincy Re: Kot plus ... 29.08.24, 09:04
      Mialam kotke i przez dwa lata byl jeszcze kocur. Koty szybko ustawily sobie hierarchie. Nie byly ze soba zzyte, raczej byly obok siebie, co nie dziwi bo oba byly dorosle i zyly dotad jako jedynaki.
    • marta.graca Re: Kot plus ... 29.08.24, 09:12
      Kilka kotów i pies. Jest o wiele więcej fukania i buczenia między samymi kotami, niż między kotami, a psem. Czasem pies szczeknie na kota, jak narusza za bardzo jego przestrzeń, albo kot prychnie na psa, ale pies jest bardzo spokojny i nie wychyla się ze swojej pozycji w stadzie.
    • mava12 Re: Kot plus ... 29.08.24, 09:53
      kot + chomik
    • arthwen Re: Kot plus ... 29.08.24, 13:21
      To u mnie właśnie kot + kot, bezproblemowo w kontaktach, ale to bracia, z jednego miotu.
      Wcześniejsze były kot sam, kot starszy + bardzo młody kot oraz kot + kot + kot. Koegzystowały chociaż bez zbytniej przyjaźni.
    • aankaa Re: Kot plus ... 29.08.24, 15:41
      kiedyś kot + świnka morska (była większa od kota jak przyniosłam go do domu więc rosnąć nie uważał jej za ew. obiad), teraz kot + kot

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka