Dodaj do ulubionych

Suczka ma cieczkę

IP: 62.141.241.* 28.12.03, 11:43
Czy znacie jakieś skuteczne sposoby (choć nie wierzę że takie istnieją) na
pozbycie się uporczywych towarzyszy spacerów z suczką, która ma cieczkę?
Tylko nie piszcie o zastrzykach hormonalnych, bo one robią więcej złego niż
dobrego. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • zz_beatka Re: Suczka ma cieczkę 28.12.03, 11:49
      miesiąc przed cieczką (jeśli znasz termin wystąpienia) zaczynasz podawać
      tabletki no smell; możesz też okolice odbytu spryskiwać dezodorantem
      przytępiającym zapach cieczki, ja oprócz tego co kilka dni kąpałam sukę i to
      odnosiło pożądane efekty (mam przy tym psa).
      jednak w tym czasie najlepiej wychodzić o takich porach gdy jest najmniej psów
      na dworze
      powodzenia
      • malidar Re: Suczka ma cieczkę 28.12.03, 20:25
        Nie miesiąc przed cieczką, ale od pierwszego dnia występowania objawów, czyli
        plamienia, tabletki odpowiednio do wagi, moja owczarkowa przy ostatniej
        cieczce (jest już wysterylizowana, ostatnie zawody miałyśmy w czerwcu) ważyła
        37 kg i brała 12 tabletek Bogena No Small na dobę w 4 rzutach, do tego
        pryskałam portki na tyłku i ogon preparatem ZooCentera przed każdym wyjściem z
        domu. Osiągnęłam sukces, namolny, bezpański kundel zlekceważył moją hrabiankę.
        Wprawdzie suki już ok. 14 dni przed plamieniem wysyłają feromonowe zapachy w
        świat, ale są strasznie cięte na napalonych kandydatów i do wystąpienia
        cieczki nie są zainteresowane kryciem, jeśli masz dużą sunię radzę chronić
        kawalerów, bo może się okazać , że Twoja sunia jest bardzo agresywna. Przy
        standardowym układzie cieczki pierwsze osiem-dziewięć dni cieczki sunia pogoni
        każdego kawalera, potem masz tydzień "godowy". Nie należy się dziwić, że
        najpaskudniejszy kundelek podwórzowy będzie dla Twojej pupilki atrakcyjny. Pod
        koniec, czyli ok. 17-18 dnia cieczki Twoja dziewczynka znowu pogodni namolnych
        kawalerów.
        Od każdej reguły są wyjątki. Zasada jest żelazna. Tabletki, preparaty do
        pryskania i smycz dla suni, chyba, że masz 300% a nawet 500% pewności, że w
        każdej sytuacji, nawet w tej, w której Twojej suni instynkt podpowiada
        konieczność oddalenia się na chwilę w celu podtrzymania gatunku, jesteś w
        stanie ją przywołać. Ja nie miałam tej pewności mimo kursów i wykształcenia
        mojej hrabianki, na codzień chodzącej bez smyczy i bez kagańca, podczas
        cieczki biegała na automatycznej 6 metrowej, psy, choć mało ich było przy
        zastosowanych metodach, zagryzałam ja,
        pozdrawiam
        • Gość: Venus Re: Suczka ma cieczkę IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 28.12.03, 20:54
          Predzej czy pozniej moze sie zdarzyc niepozadana ciaza, i co wtedy -
          rozpaczliwe watki typu 10 szczeniaczkow do oddania pilne!! ?
          Wysterylizuj suke i juz- w koncu po co cieczki jak nie trzeba potomstwa.
          Venus
          • zz_beatka Re: Suczka ma cieczkę 05.01.04, 19:52
            Gość portalu: Venus napisał(a):

> Predzej czy pozniej moze sie zdarzyc niepozadana ciaza, i co wtedy -
            > rozpaczliwe watki typu 10 szczeniaczkow do oddania pilne!! ?
            > Wysterylizuj suke i juz- w koncu po co cieczki jak nie trzeba potomstwa.
            > Venus
            nie ma takiej potrzeby ja mam parkę psów i niestety raz zdarzyła się taka
            sytuacja i wtedy zadziałał weterynarz z zastrzykami hormonalnymi które
            spowodowały wczesne poronienie tzn nie zagnieżdżenie się zapładnionych
            jajeczek. choć mam psy rasowe ale ten niechciany miot spowodowałby urodzenie
            szczeniaków bez metryk (miałam 5 chętnych osób na te szczeniaki ale wolałam nie
            produkować psów rasowych bez metryk w razie gdyby jakiś mój szczeniak przez
            przypadek trafiłby w ręce pseudohodowcy jako zwierzę zarodowe lub przekaźnik
            genów dla całej litanii mieszańców podobnych do hodowanej przeze mnie rasy)

uwielbiam wszystkie psy ale uważam że pies rasowy to tylko taki który ma
            udokumentowane pochodzenie potwierdzone przez związek kynologiczny w Polsce lub
            FCi za granicą

• Gość: Dziunia Re: Suczka ma cieczkę IP: *.srg.vectranet.pl / *.srg.vectranet.pl 06.01.04, 17:54
              Ja kiedys stosowalam bardziej przyziemne metody tj.w trakcie trwania cieczki (
              bo nie zawsze wylapalam tydzien przed) podawalam witamine B 2xdziennie. Teraz
              juz nie pamietam czy ktoras z witamin byla bardziej smierdzaca,czy byl to
              kompleks (moze ktos pomorze B6?).Ale suke psy omijaly lukiem i przez 14 lat nie
              zdarzyla sie "wpadka".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka