02.01.06, 20:33
Hey Chciałem sie pochwalić, ze jak byłem w dolinie Kościeliskiej teraz na
świeta , to widziałem pluszcza. Był śliczny, nurkował, pływał pod wodą i po
chwili wynurzał sie suchutki i siadał na głazie potokowym. Czy pluszcz jest
rzadkim ptakiem? Ja widziałem go po raz pierwszy. Proszę o podpowiedź
doświadczonych ornitologów
Obserwuj wątek
    • uwazna Re: pluszcz 02.01.06, 22:43
      Pluszcz jest u nas nielicznym ptakiem. Trudno go spotkać choćby z tego powodu,
      że występuje prawie wyłącznie w górach, a na nizinach tylko wyjątkowo. Jak
      dotąd pluszcza widziałam zaledwie raz, i to bardzo dawno temu. Miałeś sporo
      szczęścia. Gratuluję smile.
    • cereusfoto Re: pluszcz 03.01.06, 07:29
      To pewnie ten co zwykle - zawsze jak tak jestem to go widuję z rodzinką -
      kiedyś udało mi się wypatrzyć nawet miejsce gniazdowania, fotki niestety nie
      udało się zrobić - strasznie płochliwy i ruchliwy.
    • fan_gazety Re: pluszcz - czyli jak określać liczebność ? 04.01.06, 08:00
      Uwielbiam pluszcza smile Egzotyka samego ptaka, jego zachowanie, sposób
      gniazdowania oraz środowisko życia, czyli na ogół szybko płynące górskie
      strumienie sprawiają, że pamięta się go dłuuuugo, no i budzi przyjemne
      skojarzenia. Nigdy nie zapomnę "pogoni" za jednym takim, oznakowanym przez nas
      wcześniej kolorowymi obrączkami, pod prąd górskiego strumienia, by odczytać kod
      kolorów i tym samym zidentyfikować osobnika smile. Skończyło się to prawie
      wspinaczką po pionowych skałach i w końcu wizytą u podnóża pewnego wodospadu.
      Albo wspomnienia z zimowych wędrówek "za pluszczami" po podgórskich albo i
      gósrkich terenach... Pyszne smile

Co do liczebności, Tomiałojć i Stawarczyk (2003) piszą w odniesieniu do Polski,
      że to ptak nieliczny (900 par), występujący w górach i bardzo nielicznie na niżu
      (sam widziałem raz pluszcza nad Dobrzycą, na Pomorzu).
      Jednak jest to gatunek silnie skupiskowo rozmieszczony i to oznacza, że na
      niektórych obszarach bywa skrajnie nieliczny, a na niektórych - w górach właśnie
      - dużo liczniejszy. N. w Masywie Śnieżnika występuje ponad 20 par, w Tatrzańskim
      PN - 35-55 par, z zagęszczeniem średnim ok. 0,6 pary/km potoku, przy czym na
      Potoku Kościeliskim - aż 2,3 par/km !

Tak więc z określaniem liczebności może być różnie. Dla kogoś mieszkającego w
      Tatrach, czy Kotlinie Kłodzkiej, to jest ptak często spotykany, a dla mieszkańca
      niżu - praktycznie nieznany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka