Dodaj do ulubionych

dać palec

27.03.14, 11:11
to całą rękę zechcą.
Ja rozumiem trudną sytuację uchodźców. Ale robić takie sceny, to już lekka przesada

Kiedy wyszliśmy obejrzeć teren wokół ośrodka, na placu zabaw zobaczyliśmy sporo strzykawek. Nie wiemy, po czym były, ale zrozumieliśmy, że nie jest to miejsce dla naszych dzieci. Pomyśleliśmy, że lepiej wrócić na Ukrainę, niż zostać w Polsce, bo tu jest niebezpiecznie – dodała

To jest ośrodek dla uchodźców, a nie pięciogwiazdkowy hotel. On przypomina bardziej internat czy akademik. Nie ma tam luksusów, ale wszystko zostało zorganizowane najlepiej, jak mogliśmy – przekonywała w rozmowie z RDC Ewa Piechota.

Lenur Kerymov, Tatar krymski, prawnik z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, absolwent Uniwersytetu Warszawskiego i Uniwersytetu w Stambule jest nieco zaskoczony pretensjami rodaków.

- Mam wrażenie, że ci ludzie nie do końca rozumieją, na czym polega bycie uchodźcą. Celem tej procedury nie jest zapewnienie wysokich standardów życia, tylko zapewnienie bezpieczeństwa osobistego – zaznaczał prawnik.

Rzecznik Urzędu ds. Cudzoziemców przypomina, że ośrodki dla uchodźców są na bieżąco kontrolowane m.in. przez Sanepid oraz – na prośbę urzędników – organizacje pozarządowe.

wiadomosci.onet.pl/warszawa/uchodzcy-z-krymu-skarza-sie-na-fatalne-warunki-w-osrodku-w-polsce/f9tdw
Obserwuj wątek
    • rudka-a Re: dać palec 27.03.14, 16:59
      Pomyśleliśmy, że lepiej wrócić na Ukrainę, niż zostać w
      > Polsce, bo tu jest niebezpiecznie

Dobra decyzja.
      • fenikss.2972 Re: dać palec 27.03.14, 17:03
        to samo mi się pomyślało
        bo jednak to trochę nie tak, żeby wystawiać złośliwą wizytówkę państwu, które przyjęło i może udzielić azylu

rudka-a napisała:

> Pomyśleliśmy, że lepiej wrócić na Ukrainę, niż zostać w
        > > Polsce, bo tu jest niebezpiecznie

>
        > Dobra decyzja.
        • rudka-a Re: dać palec 27.03.14, 17:13
          Będąc w Ca rozmawiałam z małżeństwem, ktre było w osrodku dla uchodźców w Austrii...
          na trzeźwo trudno było słuchac tych opowieści...
          wink
          też nie Edorado....
          • fenikss.2972 Re: dać palec 27.03.14, 17:21
            wiadomo, że nie będą to luksusy
            wiadomo też, że o otoczenie w dużej mierze muszą zadbać uchodźcy. Ale to chyba nie jest aż taki problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka