20.07.14, 20:18
Należy tylko modlić się żeby nie wznowili produkcji swego sztandarowego produktu- Cyklonu B.
Obserwuj wątek
    • tropem_misia1 Re: BASF 21.07.14, 06:33
      Ze niby fabryka niemiecka jest?
      • piotr_57 Re: BASF 21.07.14, 06:59
        tropem_misia1 napisała:

> Ze niby fabryka niemiecka jest?

Nie. Że (nie!)niby to właśnie ten koncern produkował cyklonB, a obóz w Oświęcimiu powstał po to żeby właśnie jemu dostarczyć taniej siły roboczej.

-II Wojna Światowa - wojna, w czasie której zniszczone zostały całe państwa takie jak Polska i która pochłonęła ponad 60 milionów ofiar –została zaplanowana oraz była finansowana i kierowana przez koncern IG Farben (zrzeszający m.in. przedsiębiorstwa Bayer, BASF oraz Hoechst).
        -Siłą napędową stojącą za II Wojną Światową były ambicje koncernu IG Farben do przejęcia kontroli nad światowym rynkiem chemiczno-farmaceutycznym i dążenie do całkowitego wyeliminowania konkurencji.
        - Bayer, BASF oraz pozostałe przedsiębiorstwa koncernu IG Farben finansowały budowanie potęgi partii nazistowskiej oraz przyczyniły się do przekształcenia się niemieckiej demokracji w dyktaturę.

A całość w setkach publikacji, np tu : www.kurkiewicz-family.com/norymbergia-bruksela.htm

• kogucik.2872 Re: BASF 21.07.14, 12:56
          jak widać, koncern ma się świetnie, liczne przedstawicielstwa na terenie Europy i nie tylko, piękną polską stronę internetową - zachęca tym samym do wspierania przemysłu chemicznego, reklamując szeroką gamę produktów. Cyklonu B na razie w ofercie nie znalazłem, ale kto wie....
          • kogucik.2872 Re: BASF 21.07.14, 13:06
            jednak czytam, że winni ludobójstwa zostali przykładnie ukarani. Ach ta Niemiecka praworządność. Tylko przykład brać.

Wielu oskarżonych wkrótce powróciło na intratne stanowiska. Przykładowo Carl Wurster, podczas II Wojny Światowej szef firmy chemicznej produkującej gaz Cyklon B do Auschwitz, oraz oskarżony w Norymberdze przed Trybunałem ds. Zbrodni Wojennych, już w 1952 został szefem firmy BASF. Funkcję tę pełnił przez wiele lat. W latach 1960-1972 sprawował urząd wiceprezydenta Towarzystwa Maxa Plancka. Wśród wielu intratnych posad jakie zajmował należy wymienić stanowisko członka zarządu Deutsche Bank. Fritz ter Meer, skazany w Norymberdze za ludobójstwo i zmuszanie do pracy niewolniczej w związku ze zbrodniami w Auschwitz, w 1956 objął na ponad 10 lat stanowisko prezesa firmy Bayer
          • piotr_57 Re: BASF 21.07.14, 14:23
            kogucik.2872 napisał:

... Cyklonu B na razie
            > w ofercie nie znalazłem...

...w 41 w ofercie też nie było...
            • kogucik.2872 Re: BASF 21.07.14, 17:34
              myślę, że rozwój nauki i techniki wyeliminował prace nad HCN, bo to mało ekonomiczne i uciążliwe w zastosowaniu. Jest tyle innych ciekawych sposobów na wymordowanie ludzi.

piotr_57 napisał:
              > ...w 41 w ofercie też nie było...
        • tropem_misia1 Re: BASF 21.07.14, 19:26
          Płytko brnąc po temacie ( bo znam go powierzchownie) dochodzę do wniosku ,że wielu wyznaje zasadę : biznes jest biznes.Obiło mi się o uszy ,że przedstawiciele narodu ,który zaznał skutków cyklonu B też dotowali Hitlera.
          Pomykam po necie w poszukiwaniu odpowiedzi i czasem wpadam na różne niespodzianki.
          Na ten przykład pseudonaukowcy - potwory zostały po II wojnie światowej połknięte np. przez USA w celach....skorzystania z ich wiedzy.Te potwory miały się całkiem dobrze.

Wczoraj potknęłam się o dekret pięciu kłosów , bo zastanawiałam się nad Krymem podarowanym przez Chruszczowa Ukrainie.
          Przyznam ,że o tym nie wiedziałam.
          Tylko jedna myśl: santa ,ja też jestem człowiekiem.
          Zdecydowanie wolę się prać na Wypranych ,niż zagłębiać się w tematy nie do końca odkryte światu.
          (Dużo dokumentów jest do tej pory utajnionych)
          Sory...ja zaczęłam smile)
          • kogucik.2872 Re: BASF 21.07.14, 19:45
            a tak, o nazistach, których Amerykanie tak chętnie adoptowali, ze względu na ich "dorobek" to czytałem sporo. Głównie "lekarze" od pseudo doświadczeń i pseudo badań na ludziach, no i oczywiście chemicy czy fizycy.

w sumie to i ja nie lubię ciągnąć historii, bo ze względu na to, jak się diametralnie zmienił świat w ciągu ostatnich 100 lat - historia raczej jako nauczka do przyszłości nam nie posłuży, bo nie da się znaleźć odniesienia w czasie.

a teraźniejszość daje nam wystarczające dowody na inwencję twórczą potworów żądnych władzy. Co drugi można spokojnie nazwać precedensowym, bo dotąd nie miał odniesienia w historii.

prawda ? dokumenty ?

nigdy ludzkość nie pozna czystej prawdy. Wszystko to, czego się dowiadujemy - obojętnie, czy dotyczy to historii, czy teraźniejszości - to informacje dzielone i serwowane wg ściśle określonych kryteriów i potrzeb.
            Zwykle ujawniane "przeciwko komuś" w takiej sentencji, która posłuży do określonego celu, bez szkodzenia drugiej stronie.

nie ma prawdy obiektywnej. Coś takiego po prostu nie istnieje.
            • tropem_misia1 Re: BASF 21.07.14, 20:13
              "tyż prowda" smile)

Uprzejmie proszę, nie traktować poważnie mojego pisania, ani dosłownie.
            • sza.aliczek Re: BASF 22.07.14, 12:59
              w sumie to i ja nie lubię ciągnąć historii... o mateńko, a ja uwielbiam : )))
              tyle że ostatnio znudziła mnie współczesna. XVIII i XIX wiek! - to były czasy wspaniałe !
              nawet polityka jakby mniej mnie ciągnie, bo odbiłam od świata zewnętrznego i skoncentrowałam się na świecie najbliższym, tym wokół mnie : )
          • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 11:10
            Dla wielu ludzi takie nazwy jak Junkers, BASF, Mercedes, Krupp i setki innych to synonimy luksusu, lub choćby tylko niemieckiej solidności. Ale nie dla wszystkich. Żyją jeszcze ludzie dla których te nazwy to synonimy upodlenia, zniewolenia a nawet śmierci najbliższych.
            To nie jest tak, że tylko ci pierwsi mają swoje prawa, prawo do nie wiedzy. Ci drudzy też są obywatelami tego kraju i też mają swoje prawa, choćby prawo do pamięci, prawo do celebracji wspomnień o tych których już niema. Mają też chyba prawo do nienawiści, nawet jeśli już nie do osób, to przynajmniej do symboli. Dlaczego zakazano propagowania swastyki, a nikomu nie przyjdzie do głowy zmusić Niemców do zmiany symbolu produktu kierowanego na Polskę?
            Dzisiejsza poprawność polityczna polega na olewaniu uczuć milionów Polaków starszego pokolenia, tylko dlatego, że nie mają oni już możliwości skutecznie przeciwko temu protestować. Do dupy z taką poprawnością.
            • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 11:35
              światem rządzi pieniądz. Nikt nie rozwali wielkiej dochodowej firmy, bo ktoś tam ma wspomnienia. A marka jest podstawą zysku. A jak to śmiga mamy w sumie przykłady na bieżąco. Giną ludzie, ale interesy przede wszystkim.
              • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 12:05
                kogucik.2872 napisał:

> światem rządzi pieniądz. Nikt nie rozwali wielkiej dochodowej firmy, bo ktoś ta
                > m ma wspomnienia. A marka jest podstawą zysku. A jak to śmiga mamy w sumie przy
                > kłady na bieżąco. Giną ludzie, ale interesy przede wszystkim.

Jeżeli nie masz nic (oprócz komunałów) do powiedzenia, to może spróbuj zamilknąć?
                • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 15:07
                  czyżbyś mnie adoptował ?

piotr_57 napisał:
                  >
                  > Jeżeli nie masz nic (oprócz komunałów) do powiedzenia, to może spróbuj zamilkną
                  > ć?
                • wirujacypunkt Re: BASF 23.07.14, 15:21
                  Nazwy tych wszystkich firm kojarzą się źle - tragicznie.
                  W Środzie Śląskiej BASF także ma firmę - produkują katalizatory. Firma zatrudnia wielu ludzi.
                  Powiedz tym ludziom, że firmę należy zamknąć, ponieważ tragicznie kojarzy się z II Wojną Światową.
                  Potrafię sobie wyobrazić, jak zostałbyś zrugany z tego powodu i wiesz co?
                  Mimo tego, że wiem jaką złą sławe ma za sobą ta firma, potrafiłabym zrozumieć tych ludzi.
                  Nie ma chyba rodziny w Polsce, która kogoś nie straciła w czasie minionej wojny. Z mojej rodziny zginął ktoś w Oświęcimiu, a także w jednym z obozów na terenie Austrii, ale potrafię wybaczyć, bo ileż można nosić te wszystkie zadry w sercu ?
                  Mam w nosie poprawność polityczną, ja tak czuję jak napisałam w poście.
                  • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 15:35
                    i zaraz poczytasz że walisz komunały, albo inne bzdury. A ja mam tego dosyć.

wirujacypunkt napisał:

> Nazwy tych wszystkich firm kojarzą się źle - tragicznie.
                    > W Środzie Śląskiej BASF także ma firmę - produkują katalizatory. Firma zatrudn
                    > ia wielu ludzi.
                    > Powiedz tym ludziom, że firmę należy zamknąć, ponieważ tragicznie kojarzy się z
                    > II Wojną Światową.
                    > Potrafię sobie wyobrazić, jak zostałbyś zrugany z tego powodu i wiesz co?
                    > Mimo tego, że wiem jaką złą sławe ma za sobą ta firma, potrafiłabym zrozumieć t
                    > ych ludzi.
                    > Nie ma chyba rodziny w Polsce, która kogoś nie straciła w czasie minionej wojny
                    > . Z mojej rodziny zginął ktoś w Oświęcimiu, a także w jednym z obozów na tereni
                    > e Austrii, ale potrafię wybaczyć, bo ileż można nosić te wszystkie zadry w serc
                    > u ?
                    > Mam w nosie poprawność polityczną, ja tak czuję jak napisałam w poście.
                    • wirujacypunkt Re: BASF 23.07.14, 15:40
                      Mogę poczytać, ale i tak zdania nie zmienię, bo mam prawo mieć własne zdanie i nie będę pisała tak, by komukolwiek przypodobać się.
                      Pamiętam, ale przestałam rozpamiętywać.

kogucik.2872 napisał:

> i zaraz poczytasz że walisz komunały, albo inne bzdury. A ja mam tego dosyć
                      • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 15:57
                        dokładnie
                        niektórzy po prostu normalnie żyją.
                        Inni mają własne zdanie
                        ale są tacy, którym się wydaje, że zdobyli monopol na rację.
                        a ja się uciszać na własnym forum nie pozwolę.
                        chamstwa też mam już dość.

wirujacypunkt napisał:

> Mogę poczytać, ale i tak zdania nie zmienię, bo mam prawo mieć własne zdanie i
                        > nie będę pisała tak, by komukolwiek przypodobać się.
                        > Pamiętam, ale przestałam rozpamiętywać.
                        >
                        > kogucik.2872 napisał:
                        >
                        > > i zaraz poczytasz że walisz komunały, albo inne bzdury. A ja mam tego dos
                        > yć
                        • wirujacypunkt Re: BASF 23.07.14, 16:48
                          Spotykam bardzo często Niemców na ulicach swojego miasta, sama też byłam kilka razy w Niemczech. Nie wykluczone, że w tym raku także pojadę na kilka dni.
                          Spotykam Niemca dwudziestolatka na ulicy i co, mam Go walić w dziób za dziadka, albo pradziadka. Przecież to są już całkiem inni ludzie i, co więcej wiem, że bardzo wielu z nich wstydzi się swojej historii i mają jakieś poczucie winy. Oczywiście nie wszyscy, ale czy my wszyscy mamy poczucie winy za np. Jedwabne ?

kogucik.2872 napisał:

> dokładnie
                          > niektórzy po prostu normalnie żyją.
                          > Inni mają własne zdanie
                          > ale są tacy, którym się wydaje, że zdobyli monopol na rację.
                          > a ja się uciszać na własnym forum nie pozwolę.
                          > chamstwa też mam już dość.
                          >

• kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 16:51
                            noooooooooo Czesi powinni do nas strzelać przy każdej próbie przekroczenia granicy.

wirujacypunkt napisał:

> Spotykam bardzo często Niemców na ulicach swojego miasta, sama też byłam kilka
                            > razy w Niemczech. Nie wykluczone, że w tym raku także pojadę na kilka dni.
                            > Spotykam Niemca dwudziestolatka na ulicy i co, mam Go walić w dziób za dziadka,
                            > albo pradziadka. Przecież to są już całkiem inni ludzie i, co więcej wiem, że
                            > bardzo wielu z nich wstydzi się swojej historii i mają jakieś poczucie winy. Oc
                            > zywiście nie wszyscy, ale czy my wszyscy mamy poczucie winy za np. Jedwabne ?
                        • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 16:49
                          kogucik.2872 napisał:

> a ja się uciszać na własnym forum nie pozwolę.

A klep sobie te swoje pierdoły! Czy ja Ci bronie?

> chamstwa też mam już dość.
                          >
                          >W dupie mam to czego Ty masz dosyć!
                          • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 16:50
                            i vice versa smile

piotr_57 napisał:
                            > >W dupie mam to czego Ty masz dosyć!
                            • rudka-a Re: BASF 23.07.14, 18:57
                              kogucik.2872 napisał:

> i vice versa smile
                              >
                              >
                              > piotr_57 napisał:
                              > > >W dupie mam to czego Ty masz dosyć!
                              >

aleee pojemne macie te dupska smile)))))))
                              • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 19:16
                                rudka-a napisała:

> aleee pojemne macie te dupska smile)))))))

Ja ostatnio schudłem big_grin
                                Ale wczoraj Stacho złapał wielgachnego szczupaka i od dwóch dni pasę się jak świniak. big_grin
                                • rudka-a Re: BASF 23.07.14, 21:17
                                  piotr_57 napisał:

> Ja ostatnio schudłem big_grin

Chciałabym tez tak radosnie pochwalić się, ale niestety nic nie schudłam smile jak staneło na 50 kg suspicious, tak stoi i ani drgnie wink

> Ale wczoraj Stacho złapał wielgachnego szczupaka i od dwóch dni pasę się jak św
                                  > iniak. big_grin

AAa, to juz wiem skąd ta Twoja...drapieżna postawa smile)
                                  Otwierajac wątek od razu załozyłam, że ktos komus po kostkach nakopie.....i nie pomyliłam się.
                                  no, to..smacznej rybci życze smile)
                  • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 16:56
                    Piszesz o czymś zupełnie innym! To nie ja ani Ci ludzie jesteśmy stroną. Stroną powinien poczuć się rząd. Za rządu Mazowieckiego firma Junkers została zmuszona do sprzedaży piecy kąpielowych i kotłów grzewczych gazowych pod znakiem firmy BOSH. Czyli można? Wystarczy tylko chcieć i poczuć sie odpowiedzialnym za całe społeczeństwo a nie tylko za tych co nie pamiętają. Wszystkie te inwestycje wielkich koncernów są dotowane z budżetu państwa, co oznacza ,że przed ich uruchomieniem toczy się cały proces negocjacyjny. Wtedy jest czas na stawianie warunków. Każdy z tych koncernów ma po kilkanaście lub kilkadziesiąt marek pod którymi może sprzedawać swoje wyroby! Oczywiście, że biedni ludzie, dla których jedynym źródłem dochodu jest wyrobnicza praca u wyzyskiwacza zachodniego, będą bronili tej fabryki do upadłego. Ale to też jest element skłócania społeczeństwa! Za to też rząd odpowiada.
                    • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 17:05
                      Wszystkie te inwestycje wielkich koncernów są dotowane z budżetu państwa

od kiedy inwestycje prywatnych koncernów - czyli takich bez udziału skarbu państwa - są dotowane przez skarb państwa ?
                      coś przeoczyłem ?
                      średnio mnie obchodzi jaki znaczek ma mój piecyk łazienkowy - mnie obchodzi czy działa.
                      i szczerze mówiąc nie wiem kto siedzi i śledzi czy wmontowana część do samochodu pochodzi z firmy zachodniej ze zbrodniczą przeszłością sprzed 70 lat zakamuflowaną pod nazwą innej.
                      to są dopiero komunały.
                      • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 17:15
                        i pierwsza lepsza strona po wrzuceniu hasła junkers w google - pomijam, że wszędzie piszą o junkersach a nie boshach, tak więc teza o "zmuszeniu przez rząd do zmiany marki" jest po prostu bzdurna.

Junkers - producent gazowych urządzeń grzewczych

Junkers to marka z ponad 100-letnią tradycją. Jesteśmy producentem kotłów gazowych,przepływowych podgrzewaczy wody oraz pomp ciepła do przygotowania c.w.u.. Junkers jako dział branżowy firmy Robert Bosch sp. z o.o. jest obecny w Polsce od 1993 roku. Naszymi mocnymi stronami są jakość i zaawansowana technologia. Nasz sukces opiera się na ścisłych relacjach z naszymi Klientami, wsłuchiwaniu się w ich potrzeby oraz szybkim reagowaniu na zmiany zachodzące na rynku. Kluczową rolę odgrywają niezawodne urządzenia i wysoka jakość świadczonych usług.
                      • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 17:38
                        kogucik.2872 napisał:

> od kiedy inwestycje prywatnych koncernów - czyli takich bez udziału skarbu pańs
                        > twa - są dotowane przez skarb państwa ?

Od zawsze. Dotacja przybiera różne formy : specjalne strefy ekonomiczne, zwolnienia podatkowe, darmowe tereny i setki innych sposobów. Ale to wszystko jest dotowanie koncernu po to tylko by zechciał "wejść" do danego kraju.

> coś przeoczyłem ?

Nie! Po prostu nie znasz podstaw makroekonomii.
                      • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 17:42
                        kogucik.2872 napisał:

> średnio mnie obchodzi jaki znaczek ma mój piecyk łazienkowy -

Ale nie jesteś pępkiem świata. Rząd oprócz Twojego interesu, ma konstytucyjny obowiązek reprezentowania interesów pozostałych 38 milionów obywateli.
                        • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 18:12
                          tak jak rządu nie obchodzi jaki mam piecyk ani nawet czy działa. Rząd powinno obchodzić żeby firma działała, przynosiła zysk, bo za tym idzie zatrudnienie, wzrost gospodarczy oraz wysokość ściągniętych podatków pośrednich i bezpośrednich.
                          Akurat w moim bloku firma junkers parę lat temu postanowiła prawie że na siłę wymienić piecyki. No niby racja bo od starych ludzie truli się tlenkiem. Sąsiadka 88 chyba letnia wymieniła. Ja pogoniłem, bo mnie wkurwia nachalny akwizytor, zresztą kupiłem wcześniej termeta z czujnikiem spalin. A wiem, bo staruszka się bała że to oszusty jakieś albo inne złodzieje, więc poprosiła matkę, żeby była w czasie wymiany. Nie przypominam sobie, żeby się darła - że naziści jej do łazienki wleźli. A wojnę przeżyła jakoś. Majdanek mamy rzut beretem od osiedla. Więc o kogo niby chodzi ?

piotr_57 napisał:

> Ale nie jesteś pępkiem świata. Rząd oprócz Twojego interesu, ma konstytucyjny o
                          > bowiązek reprezentowania interesów pozostałych 38 milionów obywateli.
                        • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 18:22
                          firma BASF na ten przykład to również producent nośników magnetycznych, kaset magnetofonowych i wideo, teraz płytek - jakoś też nikt nie protestował, wybierając właśnie basfy (potem emteki) zamiast polskich bubli. A kasety basf pamiętam od podstawówki i jakoś to Mazowieckiemu nie przeszkadzało, choć niewątpliwie był to i jest nadal - marka mocno rozpowszechniona - zdecydowanie bardziej znana jak wzmiankowany junkers.

piotr_57 napisał:
                          > Ale nie jesteś pępkiem świata. Rząd oprócz Twojego interesu, ma konstytucyjny o
                          > bowiązek reprezentowania interesów pozostałych 38 milionów obywateli.
                      • piotr_57 Re: BASF 28.07.14, 09:33
                        kogucik.2872 napisał:

> od kiedy inwestycje prywatnych koncernów - czyli takich bez udziału skarbu pańs
                        > twa - są dotowane przez skarb państwa ?

Od zawsze!!

> coś przeoczyłem ?

Chociażby taką wzmiankę :

"...Koreańczycy mają zagwarantowane ulgi podatkowe oraz dofinansowanie szkolenia pracowników..."

A Tu reszta.
                        biznes.onet.pl/polska-znow-przegrala-z-czechami,18491,5649596,1,prasa-detal
                        • kogucik.2872 Re: BASF 28.07.14, 09:46
                          tak jak i każdą inicjatywę, zapewniającą miejsca pracy - są to programy walki z bezrobociem. Nie chodzi o faworyzowanie wielkich konsorcjów. Każdy pracodawca może dostać dofinansowanie do pracownika (choćby system stażów, kiedy od 3 mcy do roku urząd pracy pokrywa 100 % wynagrodzenia, pod warunkiem zatrudnienia stażysty po okresie stażu - choć bywa z tym różnie)
                          Urzędy pracy finansują tworzenie nowych miejsc pracy oraz wiele innych działalności pracodawcy, związanych z zatrudnieniem. Nie ma to żadnego związku z dotowaniem przez państwo konsorcjów.
                          Zarejestruj się jako bezrobotny, złóż wniosek o bezzwrotne dofinansowanie do działalności (chyba do 40 tys zł.) zgłoś chęć zatrudnienia stażystów, załóż firmę w specjalnej strefie ekonomicznej. I jako jednoosobowa firma masz ulgi podatkowe, dofinansowanie na start firmy oraz pracowników za friko przez rok - w miarę potrzeb przeszkalanych na koszt urzędu pracy. A jak to Twoja pierwsza działalność, albo od zamknięcia poprzedniej minęło dwa lata (chyba, dokładnie nie pamiętam czy dwa czy pięć, ale to bez znaczenia), to masz jeszcze zniżkę w ZUS i płacisz dwa lata ok 1/4 tego co płacą inni.

piotr_57 napisał:

> Od zawsze!!
                          >
                          > "...Koreańczycy mają zagwarantowane ulgi podatkowe oraz dofinansowanie szkol
                          > enia pracowników..."

>
                          > A Tu reszta.
                          > biznes.onet.pl/polska-znow-przegrala-z-czechami,18491,5649596,1,prasa-detal
                          • kogucik.2872 Re: BASF 28.07.14, 09:52
                            co do "dofinansowania" konsorcjum - ponieważ twierdzisz, że ja się na makroekonomii nie znam - to jako laik stwierdzę jedynie, że nie jest to żadne dofinansowanie, tylko inwestycja długoterminowa, która przynosi państwu określone zyski, nie tylko finansowe. Tak więc trudno mówić o dotacjach - można mówić o dogodnych warunkach tworzenia inwestycji.
                            • piotr_57 Re: BASF 28.07.14, 10:33
                              Chrzanisz zwykłą semantyką. Jeżeli kogoś zwalnia się z podatku to jest to zwykła dotacja i jako taka musi być zgłaszana komisji europejskiej.
                              A o tym, że bezrobotny dostanie 40 tyś na rozwinięcie interesu to Ty opowiadaj komuś kto nie ma o tym pojęcia. Gówno dostanie a 40 tyś bezrobotny z ulicy. Dostają tylko krewni i znajomi krókika. Dzisiaj jest wielka akcja w Lublinie. Dzisiaj rozpoczyna się konkurs na najlepsze biznesplany w ubieganiu sie o dotację na uruchomienie firmy. wnioski można składać do końca miesiąca, czyli trzy dni, a powiedzieli o tym wczoraj w panoramie lubelskiej. Znajdź mi bezrobotnego który złoży kompletny biznesplan w ciągu trzech dni i ten biznesplan będzie lepszy od tych którzy wiedzieli o konieczność sformułowania go od kilku miesięcy. Nie mówiąc już o tym, że tych dotacji jest 40 na całe województwo. Rozumiem, że bezrobotnych jest niewiele więcej, alby plan był dla nich realny?
                              Zwolnienia z podatków, specjalne strefy ekonomiczne, dofinansowanie szkoleń to jest ewidentne dotowanie wielkich koncernów w celu ściągnięcia ich na swój teren.
                              Ale możesz to sobie nazywać jak chcesz, mnie to bez różnicy. tyle tylko, że szkoda mi czasu na dowodzenie, że biała jest białe a czarne jest czarne.
                              • kogucik.2872 Re: BASF 28.07.14, 10:54
                                to ogłoszenia prasowe. Natomiast każdy, kto chce się ubiegać o dotację - jest na bieżąco w UP.
                                ściąganie koncernów na swój teren to nie ogłoszenie matrymonialne, żeby znaleźć babę, która będzie Ci prać skarpetki - choć i tu mamy pewien zysk - tylko jest to ściągnięcie na teren inwestycji. Ulgi podatkowe to nie zwolnienie z podatków.
                                Przy czym ulgi w podatkach bezpośrednich zwracają się prawie natychmiast w podatkach pośrednich.
                                Zwolnisz konsorcjum z części podatku dochodowego, ale uzyskasz zwrot tej ulgi np w zakupionych materiałach na budowę fabryki - akcyzy i VAT, w podatkach dochodowych firm biorących udział w budowie, w podatkach dochodowych zatrudnionych pracowników.
                                Tak wygląda inwestycja.

Formy wsparcia - CAZ
                                Pośrednictwo pracy
                                Poradnictwo zawodowe
                                Klub Pracy
                                Szkolenia
                                Staż
                                Bon stażowy
                                Bon na zasiedlenie
                                Środki na rozpoczęcie działalności
                                Stypendium z tytułu podjęcia nauki
                                Finansowanie kosztów przejazdu
                                Refundacja kosztów opieki

www.mup.lublin.pl/dla_bezrobotnych/srodki_na_rozpoczecie_dzialalnosci.html
                                puplublin.pl/wydarzenia
                                UWAGA !!!
                                OSOBY BEZROBOTNE POWYŻEJ 50 ROKU ŻYCIA !!!
                                OFERUJEMY BEZZWROTNE DOTACJE !!!

POWIATOWY URZĄD PRACY W LUBLINIE ZAPRASZA
                                DO UDZIAŁU
                                W PROJEKCIE SYSTEMOWYM

"Moje perspektywy"

realizowanym w ramach Poddziałania 6.1.3 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki

współfinansowanym ze środków
                                Europejskiego Funduszu Społecznego

Osoby bezrobotne powyżej 50 roku życia zarejestrowane w tut. Urzędzie Pracy oraz Filiach w Bełżycach i Bychawie, mające pomysł na otwarcie własnej firmy mogą ubiegać się o przyznanie dotacji w wysokości 20 980,92 zł.

Wniosek o przyznanie bezzwrotnych dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej oraz szczegółowy regulamin dotyczący warunków ich przyznania można pobrać ze strony internetowej www.puplublin.pl oraz w siedzibie Urzędu.

puplublin.pl/wydarzenie/32/uwaga!-osoby-bezrobotne-powy%C5%BCej-50-roku-%C5%BCycia
                                Bezzwrotna dotacja na otwarcie własnej działalności!
                                7 Lipiec 2014, poniedziałek

Bezzwrotna dotacja na otwarcie własnej działalności!
                                Jeżeli jesteś nauczycielem lub pracownikiem oświaty, skorzystaj z szansy na założenie własnej działalności gospodarczej. Ruszył nabór uczestników do projektu „Outplacement dla oświaty” w województwie lubelskim.

36 bezrobotnych nauczycieli i pracowników oświaty zamieszkujących powiaty: kraśnicki, świdnicki, janowski, lubartowski, łęczyński, lubelski, ziemski oraz grodzki może otrzymać 40 – tysięczną bezzwrotną dotację na utworzenie własnej firmy.

2014-07-16
                                PUP Lublin - Dotacje na założenie firmy
                                Marzysz o własnej firmie, ale nie masz pieniędzy, aby ją założyć? Jesteś osobą długotrwale bezrobotną, do 25. roku życia lub powyżej 50. roku życia? Przyjdź po dotację do Powiatowego Urzędu Pracy w Lublinie. Możesz otrzymać nawet 20 tys. zł na rozkręcenie własnej firmy!

Trwa nabór wniosków o przyznanie bezzwrotnych dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Zgłoś się już dziś! Będziesz mógł uzyskać bezzwrotną dotację na otwarcie własnej firmy.

Osoby zainteresowane założeniem własnej działalności gospodarczej proszone są o składanie wniosków w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lublinie.

Nabór wniosków o przyznanie bezzwrotnych dotacji prowadzony jest w ramach projektu systemowego pt. „Moje perspektywy”, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VI Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Poddziałanie 6.1.3 Poprawa zdolności do zatrudnienia oraz podnoszenie poziomu aktywności zawodowej osób bezrobotnych, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Źródło: Ewa Chaciewicz (Powiatowy Urząd Pracy w Lublinie), 16.07.2014
                                • kogucik.2872 Re: BASF 28.07.14, 11:16
                                  a tu gotowe wzory biznesplanów

pierwszadotacja.net/wzory-gotowych-biznes-planow/
                                  przy czym do dotacji wymagane są biznesplany w formie uproszczonej, do tego urząd pracy umożliwia pomoc w ich tworzeniu.

pomoc na bieżąco

www.biznesforum.pl/biznes-plan-do-dotacji-z-up-vt88083.html

zielona linia

zielonalinia.gov.pl/Dotacje-z-powiatowych-urzedow-pracy-9831

inne formy pomocy dla przedsiębiorców

puplublin.pl/strona/formy-wsparcia-dla-pracodawcow-i-przedsiebiorcow/105

Pośrednictwo pracy krajowe
                                  Poradnictwo zawodowe i informacja zawodowa
                                  Szkolenia pracowników i inne formy podnoszenia kwalifikacji
                                  Fundusz szkoleniowy
                                  Przygotowanie zawodowe dorosłych
                                  Staże
                                  Prace interwencyjne
                                  Roboty publiczne
                                  Prace społecznie użyteczne
                                  Refundacja kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy
                                  Finansowanie kosztów przeszkolenia kandydatów do pracy
                                  Łagodzenie skutków kryzysu ekonomicznego
                                  Jednorazowa refundacja kosztów z tyt. składek ZUS
                                  • piotr_57 Re: BASF 28.07.14, 14:15
                                    Nie chce mi się tego ani czytać ani komentować.
                                    • kogucik.2872 Re: BASF 28.07.14, 14:17
                                      i bardzo słusznie. Trudno komunałami odpowiadać na konkrety.

piotr_57 napisał:

> Nie chce mi się tego ani czytać ani komentować.
                                      • piotr_57 Re: BASF 28.07.14, 14:58
                                        Gówno to są nie konkrety! Ty powiedz, że znasz chociaż jednego lubliniaka po 50 roku życie, który był bezrobotnym, założył firmę i dostał to dofinansowanie. W ciągu 1,5 godziny będę w Lublinie i obejrzę tego herosa. To byłby konkret! A tak to jest tylko urzędnicza nowomowa i paka (dez)informacyjna, którą wklejasz, jakb Ci za to płacili.
                                        • kogucik.2872 Re: BASF 28.07.14, 15:10
                                          pod linkiem masz liczby. Co do osób - po pierwsze ja nie jestem biuro informacji i chyba nie sądzisz że na forum sypnę nazwiskami, po drugie - nie jestem pracownikiem urzędu i do list corocznie przyznawanych dotacji dostępu nie mam, o czym wiesz doskonale, więc nie rozumiem po co te zagrywki.
                                          Z tego co wiem, gdzieś są ogłaszane wnioski, które przechodzą dalej - możesz sobie poszukać, a nie walić bzdury, że UP dał trzy dni na złożenie biznesplanów - przy ogłaszaniu kolejnej tury dotacji unijnych, obowiązują ścisłe procedury i terminy, przy składaniu wniosku na dotacje poza programem tematycznym typu - osoby po 50 czy nauczyciele - są to fundusze osobne - terminów nie ma - rejestrujesz się, składasz, czekasz - urząd ma 30 dni na rozpatrzenie. Wszystko to jest na stronie UP.

www.kurierlubelski.pl/artykul/734429,bezrobotni-w-lublinie-19-mln-zl-na-staze-i-dotacje,id,t.html
                                          • kogucik.2872 Re: BASF 28.07.14, 15:33
                                            Opole Lubelskie

pup.opole.lubelskie.sisco.info/download/Lista_2_2014.pdf
                    • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 17:21
                      pierdolenie kotka za pomocą młotka

Rząd Tadeusza Mazowieckiego – gabinet pod kierownictwem pierwszego solidarnościowego premiera Tadeusza Mazowieckiego, powołany przez Sejm 12 września 1989 i zastąpiony przez rząd Jana Krzysztofa Bieleckiego na początku 1991 roku.

Junkers - producent gazowych urządzeń grzewczych

Junkers to marka z ponad 100-letnią tradycją. Jesteśmy producentem kotłów gazowych,przepływowych podgrzewaczy wody oraz pomp ciepła do przygotowania c.w.u.. Junkers jako dział branżowy firmy Robert Bosch sp. z o.o. jest obecny w Polsce od 1993 roku. Naszymi mocnymi stronami są jakość i zaawansowana technologia.

piotr_57 napisał:

> Piszesz o czymś zupełnie innym! To nie ja ani Ci ludzie jesteśmy stroną. Stroną
                      > powinien poczuć się rząd. Za rządu Mazowieckiego firma Junkers została zmuszon
                      > a do sprzedaży piecy kąpielowych i kotłów grzewczych gazowych pod znakiem firmy
                      > BOSH. Czyli można? Wystarczy tylko chcieć i poczuć sie odpowiedzialnym za całe
                      > społeczeństwo a nie tylko za tych co nie pamiętają. Wszystkie te inwestycje wi
                      > elkich koncernów są dotowane z budżetu państwa, co oznacza ,że przed ich urucho
                      > mieniem toczy się cały proces negocjacyjny. Wtedy jest czas na stawianie warunk
                      > ów. Każdy z tych koncernów ma po kilkanaście lub kilkadziesiąt marek pod którym
                      > i może sprzedawać swoje wyroby! Oczywiście, że biedni ludzie, dla których jedyn
                      > ym źródłem dochodu jest wyrobnicza praca u wyzyskiwacza zachodniego, będą broni
                      > li tej fabryki do upadłego. Ale to też jest element skłócania społeczeństwa! Za
                      > to też rząd odpowiada.
                      • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 17:35
                        kogucik.2872 napisał:
                        ...Junkers jako dział branżowy firmy Robert Bosch sp. z o.o. jest obecny w Polsc
                        > e od 1993 roku

Właśnie tak. Do 93 nie było w Polsce Junkersa, był BOSH.
                        • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 17:40
                          kolejna bzdura

W Polsce Grupa Bosch jest obecna od roku 1992 i jest reprezentowana przez 3 spółki: Robert Bosch Sp. z o.o., Bosch Rexroth Sp. z o.o. oraz BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o., w której udział firmy Bosch wynosi 50 proc. Bosch prowadzi w Polsce działalność w 4 lokalizacjach: Warszawie (siedziby spółek), Wrocławiu, Łodzi i Rzeszowie (fabryki).

Początki Junkersa w Polsce sięgają lat trzydziestych XX wieku. Już wtedy stosowano urządzenia przygotowujące ciepłą wodę, zasilane paliwem stałym oraz gazem. W latach powojennych urządzenia Junkersa pojawiały się w polskich gospodarstwach wyłącznie za sprawą indywidualnego importu. Junkers umiejscowił się na dobre w Polsce w 1993 roku, w ramach struktury polskiego oddziału firmy Bosch.

Na początku lat dziewięćdziesiątych działało w Polsce kilku liczących się producentów gazowych kotłów wiszących i term. Mimo silnej konkurencji udało się umocnić pozycję marki Junkers na rynku polskim. Kilka lat działalności Junkersa na polskim rynku zaowocowało krystalizacją struktur sieci handlowej. W latach 1997/98 przy niekwestionowanej pozycji lidera w sprzedaży term i kotłów wiszących Junkers rozpoczął tworzenie Autoryzowanej Sieci Sprzedaży. Obejmuje ona pięć poziomów: Autoryzowany Partner Handlowy (APH), Autoryzowany Projektant, Autoryzowany Punkt Sprzedaży (APS), Autoryzowany Instalator (AI) oraz Autoryzowany Serwis (AS). www.bosch-prasa.pl/informacja.php?idinformacji=242

piotr_57 napisał:

> Właśnie tak. Do 93 nie było w Polsce Junkersa, był BOSH.
                          • piotr_57 Re: BASF 23.07.14, 17:44
                            Nie przytaczaj mi piarowskich wypocin hitlersynów. Ja pamiętam jak to było.
                            • kogucik.2872 Re: BASF 23.07.14, 18:33
                              no popatrz - przedstawicielstwo firmy kłamie - chuj wie po co - może żeby Ci na złość zrobić. No ale to oficjalna strona dwóch przedstawicielstw. Skoro bosh firmował niby junkersa to mógł to robić od 1992 roku - czyli wtedy, kiedy została ta spółka - przedstawicielstwo utworzone. A to przecież da się namacalnie sprawdzić prawda ? Pamięć czasem zawodzi. A że to było w sumie dopiero co po upadku komunistycznego systemu gospodarczego - to raczej koncern nie działał wcześniej na terenie kraju a rząd nie mógł negocjować takich fanaberii z firmą której siedziba znajdowała się poza granicami.
                              No i właśnie - kwestia firm BASF, Bayer AG, Agfa - które również były w grupie przedsiębiorstw niemieckich, wspierających nazistów, lub finansujących ich proceder wojenny.
                              A jakoś Mazowiecki nie zabronił sprzedawać aspiryny pod egidą koncernu Bayer.

piotr_57 napisał:

> Nie przytaczaj mi piarowskich wypocin hitlersynów. Ja pamiętam jak to było.
                    • wirujacypunkt Re: BASF 23.07.14, 17:44

Nie wiem jakie zarobki są w Środzie Śląskiej, ale mam znajomych którzy pracują w Oplu
                      w Gliwicach i wiem, że zarobki może nie są powalające na kolana, ale nie są to też zarobki
                      wyrobnika, jest dobry socjal, kilka razy w roku premie, ciekawe szkolenia.
                      Jedynie na co ludzie narzekają to, że praca jest monotonna, ale to tylko Ci robotnicy, którzy pracują na taśmie. Nastały czasy w których maszyna za pomocą komputera wykonuje prace. To jednak już nigdy się nie zmieni i co więcej coraz częściej maszyna będzie wykonywała to, co kiedyś robił człowiek.
                      I dale o Oplu, wypłaty są na kontach, terminowo, czego nie ma bardzo często u naszych rodzimych pracodawców i tu oczywiście rząd powinien jakoś zadziałać, by to zmienić.

piotr_57 napisał:

Oczywiście, że biedni ludzie, dla których jedyn> ym źródłem dochodu jest wyrobnicza praca u wyzyskiwacza zachodniego, będą broni> li tej fabryki do upadłego. Ale to też jest element skłócania społeczeństwa! Za to też rząd odpowiada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka