Dodaj do ulubionych

wolność ?

28.07.14, 21:02
mam mieszane uczucia. Ja bym osobiście krzyża nie zerżnął, co najwyżej przywiązywał do niego na dzień ze dwa rottweilery, albo zainwestował w dobry zestaw nagłaśniający i parę dobrych płyt ... big_grin
Ale można ten czyn wytłumaczyć prawem do wolności choćby wyznania oraz prawem do świętego spokoju.
Jak niszczyć to niszczyć.

Ścięła przydrożny krzyż, bo przeszkadzały jej modlitwy

Miesz­kan­ce wsi w gmi­nie Dą­bro­wa Zie­lo­na prze­szka­dzał sto­ją­cy przed jej domem krzyż. Wzię­ła więc piłkę do cię­cia me­ta­lu i ... go ścię­ła. Teraz 57-let­niej miesz­kan­ce po­wia­tu czę­sto­chow­skie­go grozi do 5 lat wię­zie­nia za kra­dzież oraz ob­ra­zę uczuć re­li­gij­nych.

wiadomosci.onet.pl/slask/sciela-przydrozny-krzyz-bo-przeszkadzaly-jej-modlitwy/v4k9t
Obserwuj wątek
    • wirujacypunkt Re: wolność ? 28.07.14, 21:23
      Jedna i druga strona ma prawo do wolności, ale wykorzystując swoje prawo do wolności,
      Pani, która ścięła krzyż, mogła faktycznie puszczać bardzo głośną muzykę w trakcie modlitw.
      Ta Pani ma takie samo prawo do wolności jak modlący się.
      Szkoda, że nie wpadła na pomysł z muzyką.

P.S. Co to są uczucia religijne ?
      • kogucik.2872 Re: wolność ? 28.07.14, 21:25
        wirujacypunkt napisał:

> P.S. Co to są uczucia religijne ?

nie wiem !!! big_grin
        • piotr_57 Re: wolność ? 28.07.14, 21:28
          kogucik.2872 napisał:
          >
          > nie wiem !!! big_grin

To nie bardzo jest się czym chwalić .
          >
          >
          • kogucik.2872 Re: wolność ? 28.07.14, 21:29
            o !! ale mamy eksperta, to nam zaraz objaśni big_grin

piotr_57 napisał:

> To nie bardzo jest się czym chwalić .
            > >
            > >
            • piotr_57 Re: wolność ? 28.07.14, 21:32
              kogucik.2872 napisał:

> o !! ale mamy eksperta, to nam zaraz objaśni big_grin
              >
              Nie udzielam darmowych korepetycji.
              • kogucik.2872 Re: wolność ? 28.07.14, 21:37
                nie ma problemu - zrobimy zrzutkę - ile chcesz za lapidarną definicję w trzech zdaniach ? big_grin

piotr_57 napisał:
                > Nie udzielam darmowych korepetycji.
    • piotr_57 Re: wolność ? 28.07.14, 21:26
      kogucik.2872 napisał:

> Ale można ten czyn wytłumaczyć prawem do wolności choćby wyznania oraz prawem d
      > o świętego spokoju.

Oczywiście, że można.

> Ścięła przydrożny krzyż, bo przeszkadzały jej modlitwy

Jeżeli były głośne i dowiedzie tego w sądzie....
      >
      grozi do 5 lat wię­zie­
      > nia za kra­dzież

Tu właściciel musi wnieść oskarżenie!!! Boję się, że już samo ustalenie właściciela będzie niezwykle trudne!

oraz ob­ra­zę uczuć re­li­gij­nych.

To już tylko zwykły kretynizm autora tekstu, niewart komentarza.
      >
      > wiadomosci.onet.pl/slask/sciela-przydrozny-krzyz-bo-przeszkadzaly-jej-modlitwy/v4k9t
      • kogucik.2872 Re: wolność ? 28.07.14, 21:28
        nie, taką mamy rzeczywistość. I założę się, że baby nie wsadzą ale karę dostanie.
        • piotr_57 Re: wolność ? 28.07.14, 21:33
          Nie jestem tego taki pewien. Przy dobrej obronie będzie niezwykle trudno ją skazać prawomocnie.
          • kogucik.2872 Re: wolność ? 28.07.14, 21:38
            a 57 latkę ze wsi stać na dobrą obronę ?

piotr_57 napisał:

> Nie jestem tego taki pewien. Przy dobrej obronie będzie niezwykle trudno ją ska
            > zać prawomocnie.
            • piotr_57 Re: wolność ? 28.07.14, 21:51
              kogucik.2872 napisał:

> a 57 latkę ze wsi stać na dobrą obronę ?
              >
              >
              Tego nie wiem, ale minęły już czasy gdy wieś była synonimem biedy. Poza tym może dostać niezłego obrońcę z urzędu.
              >
              • kogucik.2872 Re: wolność ? 28.07.14, 21:57
                poza tym, że to jest gdybanie, lub pobożne życzenia, faktem pozostaje sytuacja, że nikt się nie pytał, czy głośne grupowe zdrowaśki nie obrażają czyichś uczuć religijnych bądź świeckich.
                faktem jest, że zdewastowała mienie.
                faktem jest, że zostanie ukarana z urzędu - bo takie krzyże są chyba własnością gminy czy sołectwa - za kradzież. A czy będzie miała dobrego czy złego adwokata - tego nie wie nikt. Za kradzież batonika o wartości kilkudziesięciu groszy - schizofrenik odsiedział pół roku.

piotr_57 napisał:
                > Tego nie wiem, ale minęły już czasy gdy wieś była synonimem biedy. Poza tym moż
                > e dostać niezłego obrońcę z urzędu.
                > >
                • piotr_57 Re: wolność ? 28.07.14, 22:04
                  kogucik.2872 napisał:

> poza tym, że to jest gdybanie, lub pobożne życzenia, faktem pozostaje sytuacja,
                  > że nikt się nie pytał, czy głośne grupowe zdrowaśki nie obrażają czyichś uczuć
                  > religijnych bądź świeckich.

No właśnie. Można wyjść z twierdzenia o sprowokowaniu.(np)

> faktem jest, że zdewastowała mienie.

Tego trzeba dowieść w sądzie!! A to wcale nie musi być proste!!

> faktem jest, że zostanie ukarana z urzędu

Nie znam pojęcia "ukarany z urzędu"!!

- bo takie krzyże są chyba własności
                  > ą gminy czy sołectwa

Nie! Są własnością tego czyj jest grunt! Może się okazać, że tej kobiety!

- za kradzież.

Żeby dowieść kradzieży trzeba udowodnić ZAMIAR zawłaszczenia rzeczy! To będzie niesłychanie trudne.

A czy będzie miała dobrego czy złego adwoka
                  > ta - tego nie wie nikt.

Nie wie.

Za kradzież batonika o wartości kilkudziesięciu groszy
                  > - schizofrenik odsiedział pół roku.

To po prostu nieprawda! Za kradzież został ukarany grzywną! Siedział za uchylanie się od zapłacenia grzywny a nie za kradzież batonika.
                  >
                  > piotr_57 napisał:
                  > > Tego nie wiem, ale minęły już czasy gdy wieś była synonimem biedy. Poza t
                  > ym moż
                  > > e dostać niezłego obrońcę z urzędu.
                  > > >
                  >
                  >
                  • kogucik.2872 Re: wolność ? 28.07.14, 23:18
                    piotr_57 napisał:

> Tego trzeba dowieść w sądzie!! A to wcale nie musi być proste!!

jakbyś przeczytał artykuł, to byś doczytał, że nie dość, że się oficjalnie przyznała, to jeszcze nie chciała oddać znalezionego na jej posesji żelastwa.

>
                    > Nie! Są własnością tego czyj jest grunt! Może się okazać, że tej kobiety!

nie, kapliczki przydrożne nie są własnością posiadacza gruntu
                    okazało się że to nie tej kobiety, ponieważ ona tego krzyża z własnej kasy nie postawiła.

> Żeby dowieść kradzieży trzeba udowodnić ZAMIAR zawłaszczenia rzeczy! To będzie
                    > niesłychanie trudne.

jak wyżej w sprawie czytania artykułu.

> To po prostu nieprawda! Za kradzież został ukarany grzywną! Siedział za uchylan
                    > ie się od zapłacenia grzywny a nie za kradzież batonika.

nie jestem duchem świętym tak jak Ty, nie wiem wszystkiego na każdy temat, niestety informacje czerpię z mediów.
                    • trusia-trollusia Re: wolność ? 29.07.14, 00:39
                      Mnie do białości doprowadza bimbanie dzwonów w pobliskim kościele i wygrywanie kurantów o 6 rano w niedzielę. I często mam ochotę złapac klechę za szmaty wytarmosić, a dzwoneczki oddać na złom
                      podsumowując :
                      piatkę za obrazę uczuć, następna piątkę za zniszczenie mienia plus kilka za kieckę i siniaki = ?
                      może warto
                      • kogucik.2872 Re: wolność ? 29.07.14, 00:41
                        może i warto - skoro rozmodlone mają uczucia religijne, to nierozmodlone też mają prawo do uczuć innych jak religijne

trusia-trollusia napisała:

> Mnie do białości doprowadza bimbanie dzwonów w pobliskim kościele i wygrywanie
                        > kurantów o 6 rano w niedzielę. I często mam ochotę złapac klechę za szmaty wyta
                        > rmosić, a dzwoneczki oddać na złom
                        > podsumowując :
                        > piatkę za obrazę uczuć, następna piątkę za zniszczenie mienia plus kilka za kie
                        > ckę i siniaki = ?
                        > może warto
                        >
                        • trusia-trollusia Re: wolność ? 29.07.14, 00:45
                          Doczytałam na forum Sibelliusa, że nasz naród nie taki znowu rozmodlony jest. Będąc wczoraj w goscinie u znajomej, na osiedlu, gdzie mieszkają prawie sami młodzi ludzie stwierdzam, że naród zarliwie się modli i uczestniczy w niedzielnych nabożeństwach. Zapytałam znajomej, dokąd ci ludzie tak chodzą, bowiem ruch był, jak na Marszałkowskiej - do pobliskiego kościoła. No, taaaak - białe bluzki u pań, garnitury na panach, to grillowac raczej nie szli smile
                          • kogucik.2872 Re: wolność ? 29.07.14, 00:53
                            niestety są też ogniska fanatyzmu

> Doczytałam na forum Sibelliusa, że nasz naród nie taki znowu rozmodlony jest.
                            > Będąc wczoraj w goscinie u znajomej, na osiedlu, gdzie mieszkają prawie sami mł
                            > odzi ludzie stwierdzam, że naród zarliwie się modli i uczestniczy w niedzielnyc
                            > h nabożeństwach. Zapytałam znajomej, dokąd ci ludzie tak chodzą, bowiem ruch by
                            > ł, jak na Marszałkowskiej - do pobliskiego kościoła. No, taaaak - białe bluzki
                            > u pań, garnitury na panach, to grillowac raczej nie szli smile
                          • wirujacypunkt Re: wolność ? 29.07.14, 23:56
                            Bo to jakiś wybryk natury był wink

> Doczytałam na forum Sibelliusa, że nasz naród nie taki znowu rozmodlony jest.
                            > Będąc wczoraj w goscinie u znajomej, na osiedlu, gdzie mieszkają prawie sami mł
                            > odzi ludzie stwierdzam, że naród zarliwie się modli i uczestniczy w niedzielnyc
                            > h nabożeństwach. Zapytałam znajomej, dokąd ci ludzie tak chodzą, bowiem ruch by
                            > ł, jak na Marszałkowskiej - do pobliskiego kościoła. No, taaaak - białe bluzki
                            > u pań, garnitury na panach, to grillowac raczej nie szli smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka