echo1111 10.09.09, 21:30 Dzisiaj mijałam grupę przedszkolną i pani zwróciła się do jednej dziewczynki - Dżesiczko idź w parze- zazgrzytało niemiłosiernie. I teraz do najbardziej nielubianych imion (Mariola, Marlena, Kwiryna) dodałabym Dżesikę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alka Re: Dżessika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 21:51 a na czole dziewczynki była przedstawiona pisownia imienia?! echo1111 napisała: > Dzisiaj mijałam grupę przedszkolną i pani zwróciła się do jednej > dziewczynki - Dżesiczko idź w parze- zazgrzytało niemiłosiernie. I > teraz do najbardziej nielubianych imion (Mariola, Marlena, Kwiryna) > dodałabym Dżesikę. i co w związku z powyższym? Odpowiedz Link Zgłoś
anka0127 Re: Dżessika 10.09.09, 22:11 ja ostatnio byłam świadkiem jak taka fajna babci bez zęba na przedzie ewidentnie ciągnąca winem, spod sklepu, zawołała zachrypniętym głosem chyba do wnuczek: "Dżesiczka, Dżinka idziemy" Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Dżessika 10.09.09, 22:11 Yessica czy Dżesika <spolszczona wersja> każdy słyszy tak samo!!!!!! masakra!! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dżessika 18.10.09, 09:50 A po polsku poprawne spolszczenie to Jesyka (wymawiane przez jot). Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Dżessika 10.09.09, 22:09 zgadzam się u mnie Dżesika również jest na liście najbardziej nielubianych imion ! wrrr Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dżessika 10.09.09, 22:11 A istnieje przeciez spolszczona forma Jesyka . Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Dżessika 11.09.09, 09:52 Na mojej liście nielubianych Dżesika (w jakiejkolwiek pisowni) figuruje od dawna. Nie mam nic do dziewczynek tak nazwanych, nie przypisuję im niechybnej przynależności do niższych warstw społecznych, ale imię po prostu niemiłosiernie zgrzyta i nie pasuje do naszego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Dżessika 11.09.09, 09:59 no cóż, u mnie to imię właściwie listę otwiera... listę nielubianych i, tak, muszę tego słowa użyć, nieakceptowanych przeze mnie imion Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Dżinka 11.09.09, 16:06 Zapewne Georgina lub Wirginia. To drugie imię znam, miałam zajęcia z jego "nosicielką". Podoba mi się wymawiane przez G. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dżinka 11.09.09, 20:25 To typowe anglosaskie zdrobnienie od Wirginii. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Dżessika 13.09.09, 22:17 No tak, w Polsce dosc niefortunnie to brzmi...Mam chrzesniaczke o tym imieniu zagranica, pisownia Jessica, i tam jest to takie nie rzucajace sie w oczy (albo uszy, jak kto woli) imie, nawet czytalam kiedys ze to najczesciej nadawane imie przez pary nie mogace dojsc do porozumienia w kwestii imienia - staje wiec na zwyklej Jessice bo jest najmniej konfliktowa. Szkoda ze tu tyle szumu wokol takiego niepozornego imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Dżessika 14.09.09, 09:11 Bo faktycznie w krajach anglosaskich to imię jest popularne i niech sobie będzie, w niczym mi to nie wadzi. Po prostu wyjątkowo kiepsko brzmi po polsku, w sytuacji opisanej przez założycielkę wątku. Źle się zdrabnia (Dżesiczka moim zdaniem brzmi koszmarnie, może Dżesia, ale też niezbyt pięknie), połączenie "si" czyta się inaczej niż w języku polskim i w ogóle po prostu kompletnie do naszego języka nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Dżessika 14.09.09, 22:21 Na chrzesniaczke jej babcia (polka, bardzo kulturalna i wyksztalcona pani tuz po 60ce) wola "Dżesa" i to moim zdaniem fatalne zdrobnienie, zdecydowanie malo sympatyczne jak na mala dziewczynke. Powszechnie jest zas zdrabniane do Jess. Jako ciekawostke dodam ze w tym wypadku, bo rodzicami sa polakami (mama 20 lat zagranica, tata cos z 12) to tatus dziewczynki uparl sie na to imie a ze charakter ma zaborczy to je przeforsowal. Z tym ze jej mama stawiala na wlasny stwor imienniczy: Mayanna (czyt. Majanna) wiec nie wiem co gorsze... Nadmienie jeszcze ze jako polka pomieszkujaca czesto zagranica nie dalabym nigdy dziecku imiona na literke "J" wlasnie z tego wzgledu ze w angielszczyznie wychodzi z tego Dż. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Dżessika 14.09.09, 22:31 każdy 'stwór' lepszy od Dżessiki ! > Nadmienie jeszcze ze jako polka pomieszkujaca czesto zagranica nie > dalabym nigdy dziecku imiona na literke "J" wlasnie z tego wzgledu > ze w angielszczyznie wychodzi z tego Dż. ZGADZAM SIĘ ! choć gorzej jest pod względem wizualnym spotkac 'Dż' a z kolei J wile osób tutaj mogło by czytać po prostu J i same problemy... może lepiej wybrać imię na inną literkę mniej rażącą w uszy i oczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
andzia84 Re: Dżessika 15.09.09, 22:32 jak ja nie lubię tego imienienia! u mnie też otwiera listę i tak samo mi się kojarzy razem z andżelą, pamelą, nikolą i kilkoma innymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Dżessika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:25 Jessice też mamy w klasie,imię jak każde inne,mówimy do niej Dżesi. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Dżessika 17.09.09, 00:34 Pamela nawet mi się podoba tylko troche źle kojarzy najgorsze są imiona z 'dż' bo aż uszy bolą ;D a ni-kola ni pepsi niee podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dżessika 18.10.09, 00:01 Ciekawam czy to była Dżes-iczka czy Dżesi-czka. Odpowiedz Link Zgłoś