mal_art 28.09.09, 09:00 Wiecie, od czego to zdrobnienie? Od Zuzanny! Poznałam w ten weekend przesympatyczną 4-latkę o tym imieniu i absolutnie mnie urzekło. Lubię imię Zuzanna, ale wśród przedszkolaków jest tak częste! A Oszka jest tak fantastycznie inna od kolejnej Zuzi, że aż musiałam Was o tym poinformować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anettia28 Re: Oszka 28.09.09, 09:32 Powiem szczerze że Zuzanny w tej formie jeszcze nie słyszałam. Coś w podobieństwie do Aleksandry i Oli. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Oszka 28.09.09, 09:33 Oszka, faktycznie rozkosznie Kojarzy mi się z Czechami, tudzież Słowacją Tylko jakoś pojąć nie moge, czy wzięło się to od imienia ? Czy taka po prostu "nazwa rodzinna" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Oszka 28.09.09, 17:04 Zdrobnienie Oszka wzięło się z pierwotnej hebrajskiej formy imienia, Szoszannah (nad o powinna być pozioma kreseczka, ale nie mam pojęcia, jak to napisać), czyli współcześnie Szoszana. Istnieje (np. u Singera) zdrobnienie Szosza, stąd do Oszki już blisko - mama naszej Oszki wypatrzyła to zdrobnienie w jakiejś księdze imion, poszukując żeńskiego imienia z "sz". Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Oszka 28.09.09, 18:13 Ja dziś pomyślałam: Groszka! Toż to zdrobnienie dla Grażyny. Odpowiedz Link Zgłoś
juuzou-chan Re: Oszka 23.08.16, 18:59 Witam , Śmieszne ,ale to właśnie ja jestem Oszka ,którą spotkała pani powyżej :p Miło mi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oszka 28.09.09, 21:55 Tak, i od Ożanny - bardzo historycznie. Głębokie średniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Oszka 30.09.09, 10:28 znam to jako zdrobnienie od Aleksandry, i też mi sie bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oszka 30.09.09, 23:41 Może tu mama znalazła to zdrobnienie? pl.wikipedia.org/wiki/Zuzanna Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Ożanna 28.09.10, 20:32 gaudencja napisała: > Tak, i od Ożanny - bardzo historycznie. Głębokie średniowiecze. Swoją drogą, zakochałam się niedawno w Ożannie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osana Re: Oszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 01:01 Od urodzenia słyszę tłumaczenie mojego taty, że Oszka to zdrobnienie od Osana... Miało to być moje drugie imię, jednak ksiądz przy chrzcie nie wyraził na nie zgody ale i tak, w domciu jestem Oszką Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Oszka 24.10.09, 11:23 się nie dziwię, że nie wyraził. gdzie ono, przepraszam, istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oszka 24.10.09, 13:43 Znaczy, to jest Ożanna (Hosanna), ksiądz akurat jak najbardziej powinien wyrazić zgodę, tylko nie było po polsku i nie zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Oszka 24.10.09, 13:58 a, no widziesz, jakby powiedzieli po polsku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osana Re: Oszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.09, 16:22 Ożanna – imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego (łac. Osanna, franc. Osanne, Ozanne). Wywodzi się z okrzyku hebrajskiego hoszi anna, łac. hosanna, osanna - co oznacza "daj zbawienie". Imię to w Polsce jest poświadczone w formie Ożanna po raz pierwszy w 1265 roku. Ożanna zdrabniana była jako Oszka, Ożanka i Hożanka. Jeśli będę miała córkę, dam jej tak na imię. Moim rodzicom się nie udało ale ja zrobię wszystko, choćbym miała się później smażyć w piekle he he Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Oszka 25.10.09, 16:50 Ale dlaczego miałabyś smażyć się w piekle za nadanie tak bogobojnego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Oszka 25.10.09, 17:14 no to Ożannę rozumiem, zresztą Gaudencja wyjaśniła mi już wcześniej, ale jednak to nie Osana. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Oszka 26.10.09, 11:35 Byle nie Osama. Osan(n)a moim zdaniem nawet mogłaby być, ale przez 2 n. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Oszka 28.09.10, 16:27 mal_art napisał: > Byle nie Osama. Osan(n)a moim zdaniem nawet mogłaby być, ale przez 2 n. Fakt, mi tez się od razu z Osamą skojarzyło, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuziaoszka Re: Oszka IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 28.09.10, 11:45 zuzanna to imie bylo znane w dawnej Polsce pierwotnie wformie Osana , Osanna , Oszka. potem zapomniane, dzis zowu nadawane od czasu do czasunajmlodszym Polka Odpowiedz Link Zgłoś