candy_asiya 30.09.09, 00:43 Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad imieniem dla potencjalnej córki, tyle pięknych imion mnie ostatnio urzekło, że na nic nie mogę się zdecydować. Wcześniej już starałam sobie ułatwić wybór i wyznaczyłam literę na jaką miałoby się rozpoczynać i padło na L , wybrałam Leile, ale niestety musiałam odrzucić, gdyż w rodzinie jest już jedna i w dodatku z tym samym nazwiskiem Podajcie proszę Wasze typy imion dziewczęcych zaczynających się na L . z góry Dzięki :] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
candy_asiya Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 01:24 Letycja - nie mój gust !! Leontyna - bardziej podoba mi się podobna Leonia A co powiecie na imię: Luiza Leokadia (bardzo mi się podoba, ale zdrobnienia Lodzia chyba bym nie 'przeżyła') Liwia (ładne ale odbieram je jako skróconą Oliwię ) z arabskich żadne nie zachwyca mnie tak jak Leila / Layla, zwróciłam jeszcze uwagę na imię: Layali (szkoda tylko że kończy się na "i" wolę takie z końcówką "a" chociaż, imię w tej formie jest b.ładne, uroczę) Latifa Lutfiya (Lutfija) Lamia / Lamya (nawet ładne ale nie lubię znaczenia - ta z czarnymi wargami ) a co Wy myślicie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 05:43 Zupełnie nie mój gust imienniczy, żadnego bym nie wybrała. Mnie na L przekonuje jedynie Ludmiła i trochę Ludwika. I ewentualnie Leonora - ale nie wiem, czy jest nadawana w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 19:24 na moją ciocię Leokadię mowili Lota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.09, 10:04 O! a moze Lotta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 14:26 Laura,Lucynka (Lusia),Liliana,Lidia,Leosia,Lenka Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 08:16 Lidia Ligia Liliana Lilianna Lawinia Z proponowanych przez Ciebie - Luiza Odpowiedz Link Zgłoś
generalizacja Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 08:57 Z Twich propozycji najbardziej przekonują mnie Liwia i Leokadia. Niestety Leokadia zapewne zostałaby Lodzią =/ Moje propozycje to: Leonia (podobne nieco do Leokadii, może być nazywana Leosią) Laura Lucyna Ligia Liliana osobiście stawiałabym na Leonię lub Laurę. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 09:02 Lilla Larysa Ludmiła Lucja Z tych, które podałaś, zdecydowanie odrzuciłabym Lamię - lamia to nazwa mitologicznego potwora (aczkolwiek właśnie od imienia utworzona - ale mi te potworne skojarzenia zdecydowanie przeszkadzają). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_doha Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 09:20 Z imion na L podoba mi się: Lucyna- Lucynka-Lusi Liliana-Lilianna-Lili Ludwika-Wika Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 14:28 Nie mogabym nie zaproponowac wspomnianej juz Leonii W ogole imiona na L bardzo mi sie podobaja: Leokadia (tez byla brana przeze mnie pod uwage) Leonora Lidia Ligia Lamia podobnie jak Mal_art za bardzo kojazy mi sie z mitycznym potworem... Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 15:45 Dzięki za wszystkie odpowiedzi :] Leokadie usunęłam definitywnie z listy przez tą Lodzię :@ Leonia coraz bardziej mi się podoba :] imię godne zastanowienia, więc wskakuję na nową listę :] a Leonora hmm.. trochę jak skrócona Eleonora ? chociaż znalazłam ją ostatnio na stronie z arabskimi imionami i trochę się zdziwiłam, ale w sumie ładne imię więc dodaje :] Jak będzie czas podzielę się z Wami nową listą, póki co niech zostanie jak jest :] Pozdrawiam. ps. możecie jeszcze pisać swoje propozycje, będę wdzięczna ;]] Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 16:28 Pozwole sobie napisać moje ulubione żeńskie imiona na L Lea Leandra (o niebo bardziej niż Lea) Leokadia (ale fakt, że Lodzia odrzuca ) Leonia Ligia Lucyna Ludwika Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie dla dziewczynki na L 30.09.09, 21:41 Bardzo podoba mi się jeszcze Ludwina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lui Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 20:35 Witaj, imiona na L, to moje ulubione, więc od razu 'weszłam na ten wątek', aby być może choć troszkę Ci pomóc. Sama jestem Luiza, chwalę sobie bardzo to imię, nie znam żadnego innego mojego imiennika. ; ) Z innych na L, podobają mi się: Lea Leandra Lawinia Letycja Laurencja Ps. Czyżbyś interesowała się kulturą arabską ? pozdrawiam, L. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Imie dla dziewczynki na L 02.10.09, 22:21 Witaj! :] Fajnie że się odezwałaś, szczególnie że Luiza to mój faworyt :] Piękne imię a co najważniejsze oryginalne, cieszę się że Ci się podoba :]] A co do drugiego pytania odpowiem TAK od dawana a ostatnio w szczególności ;p a Ty Luizo ? I jakbyś mogła napisz mi jak inni zdrabniają Twoje imię ? :] Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lui Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 23:40 To mamy kolejną cechę wspólną poza lubowaniem się w imionch na L, ponieważ również bardzo interesuje się kulturą arabską, islamem. Podobają mi się także niektóre nadawane u nich imiona ; ) Co do Luizy to bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Moje imię często zostaje zmieniane - mówią na mnie skrótami od niego np. Lu, Lui, Luis, Luizka. Zdażają się i tacy, dla których bywam Luisem Figo albo Luisem de Finesem, ale to pojedyncze przypadki. Pamiętam jak byłam mała to niektórzy nie umieli wymówić mojego imienia i mówili Juliza. Teraz się z tego śmiejemy ze znajomymi, którzy czasem w ramach żartów tak na mnie mówią A więc podoba Ci się Luiza, tak? A masz jakiś innych faworytów jeszcze? Co na te imiona Twój partner? pozdrawiam : )) Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Imie dla dziewczynki na L 04.10.09, 01:52 Cieszę się że mogłam Cię 'poznać' tym bardziej że łączy Nas wspólna pasja ;] Imion nad jakimi się zastanawiam jest sporo : Klara, Anastazja, Alicja, Nadzieja, Jaśmina, oczywiście była też Leila, Fatima, Aisha, ale na żadne nie mogłam się zdecydować a jak już podjęłam decyzję i powiadomiłam o tym mojego 'habibka' (o Fatimie, Aishy i Klarze) to spasował, jemu podoba się Sara, Azza, Kenza i inne wogóle nie do przyjęcia przeze mnie z wyjątkiem Sary, ale znam już jedną z tym samym nazwiskiem więc raczej odpada ! Literka L jest melodyjna i delikatna w sam raz do Naszego nazwiska, dlatego postanowiłam wybrać jakieś imię, które by się na nią rozpoczynało ;] i jak wspomniałam wcześniej wśród faworytów również jest Luiza - to też dzięki Tobie ;]] Jedyne co mnie martwi to początek 'Lui' co z francuskiego oznacza 'On' a z miejsca skąd pochodzi mój M poza językiem arabskim mieszkańcy posługują się także francuskim ... <więc już sama nie wiem> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lui Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 11:26 Hm, myślę, że tak patrząc z wielu imion byś zrezygnowała (co pewnie już zrobiłaś) i w wielu znalazłabyś jakieś wady. Z tych Twoich propozycji wszystkie trzy arabskie (Leila, Fatima, Aisha) podobają mi się. A co do reszty to: Klara - ciekawe, ale wydaje mi się, że zrobiło się zbyt popularne, ja bym nie nadała Anastazja- nie mój typ, mam złe skojarzenia Alicja- nie podoba mi się Nadzieja - ładnie Jaśmina - też super, tylko to 'ś' mnie troszkę drażni. Pozwoliłam sobie na takie małe 'skomentowanie' Twoich typów, oczywiście wiem, że nie ma to żadnego znaczenia w Twoich wyborach. A z podanych wcześniej przez dziewczyny propozycji imion na L, któreś Ci się jeszcze podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Imie dla dziewczynki na L 05.10.09, 01:54 Inne imiona na L , które lubię wymieniłam w poprzednich wypowiedziach, dodatkowo podoba mi się jeszcze: Lucja, Lawinia, Larysa, Lucylla, Lukrecja i ewentualnie Lolita (ale źle mi się kojarzy). Żadne jednak nie zachwyca mnie tak jak Luiza :] Podoba mi się również wiele imion które zawierają 'w środku' literkę L np. Alicja / Felicja, Julita, Melania, Klara, Klementyna, Malwa, Dalila, Stella, Imelda... Na razie tylko się zastanawiam, mam jeszcze trochę czasu, więc nic pewnego! Poza tym może będzie chłopiec ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lui Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.09, 18:47 Melania i Lawinia to moje typy. Strasznie lubię te imiona. No, ale kibicuje również Luizie. A na kiedy masz termin ? Masz jakieś w ogóle typy dla chłopczyka? Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Imie dla dziewczynki na L 05.10.09, 21:52 Terminu jeszcze nie ma, na razie są tylko plany i marzenia ;] Oboje pragniemy mieć córeczkę, więc to dla niej najpierw wybieramy imię. A co będzie, zobaczymy... Besslema [pozdrawiam po tunezyjsku;] Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imie dla dziewczynki na L 06.10.09, 08:34 o, nie wiedziałam, że istnieje język tunezyjski zawsze to jednak czegoś można się dowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Imie dla dziewczynki na L 06.10.09, 15:17 język oczywiście arabski ale w dialekcie tunezyjskim ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada77 Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.cdma.centertel.pl 02.10.09, 23:40 Leonia - świetne !! Laurencja Lucja Lucyna Lilla - b. lubię od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.09, 10:02 Laura, Lena, Liliana, Lila, Ludmiła, Ludwika, Ligia, Lidia, Liwia, Luzia, Leokadia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imie dla dziewczynki na L 06.10.09, 08:57 Lea Leonia Leona Ludwika Lawinia Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Imie dla dziewczynki na L 14.02.10, 15:21 Lubię Luizę (i podoba mi się bardziej niż Ludwika), Leę, Ligię i Libuszę. Co do arabskich - to się nie wypowiem, bo odbieram takie imiona jak pseudonimy z racji przebywania wśród tancerek tańca arabskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Re: Imie dla dziewczynki na L IP: *.171.219.20.static.crowley.pl 14.02.10, 16:48 Lara, Liwia a może Eliza? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 08.10.13, 23:57 a jak Wam się podoba imię Lana, nie Lena - Lana ?? Czekam na opinię i więcej propozycji ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 08.10.13, 23:59 a jak Wam się podoba imię Lana, nie Lena, Lana ?? Czekam na opinie i więcej propozycji ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie dla dziewczynki na L 09.10.13, 00:15 Pierwsze skojarzenie - dziecko płci żeńskiej, któremu rodzice regularnie spuszczają lanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imie dla dziewczynki na L 09.10.13, 00:56 Lana kojarzy mi sie z wokalistka Lana del Rey tak jakos chyba to brzmi, Moje propozycje: Aldona Esmeralda Lorelei Amal Ranja Aicha Laila Abigail Latifa Eleonora Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 09.10.13, 17:20 na szczęście mi się tak nie kojarzy a imię dla dziecka wolę międzynarodowe* bo w przyszłości nie wiem gdzie zamieszkamy a w innych krajach na pewno nie będzie takiego skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imie dla dziewczynki na L 09.10.13, 20:58 Od razu do głowy przyszła mi Lana del Rey, ale to akurat przyjemne skojarzenie. A poza tym faktycznie, skojarzenia z nieciekawym przymiotnikiem, do tego "nalana", "lama" ... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imie dla dziewczynki na L 09.10.13, 21:54 Nie traktuje skojarzenia z wokalistka jako negatywne, wrecz przeciwnie. I to ze szukasz imion ktore sprawdza sie za granica to rozumiem doskonale. Ja rowniez szukam uniwersalnych. Polskie znaki moga wprowadzic wiele zamieszania i czasem wymowa polskich imion na Zachodzie czy gdziekolwiek poza Polska moze nam nie odpowiadac. Uwazam , ze bardzo trudno jest znalezc imie ktrore spelnia takie kryteria. Jesli chodzi o wymowe, bo to czesto zmienia samo imie. Musi przede wszystkim Tobie odpowiadac i malzonkowi. Lana wcale mi sie z laniem jakos nie kojarzy, moze jeszcze z ksiazka pt "Ulana" Ulana, Lana. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Imie dla dziewczynki na L 14.10.13, 14:14 liliowewzgorze napisała: > a jak Wam się podoba imię Lana, nie Lena, Lana ?? > Czekam na opinie i więcej propozycji ;- ) Bardzo mi się podoba, ale raczej nie nadam. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Imie dla dziewczynki na L 13.10.13, 18:16 Imiona na L jakie mi się podobają to : Lidia, Liwia, Lana, Lilianna, Lea(h), Lotta Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 13.10.13, 19:00 Chciałabym mieć w jednym miejscu wszystkie imiona na literkę "L" więc pozwolę sobie dodać kilka list arabskie : Labibah Lama Lam'ah Lami'ah Lamis, Lamees Lamya', Lamya Lana Latifah, Lateefa Layali Layan Layla, Leila Lazim Linah, Lina, Leena Lubab Lubabah, Lubaaba Luban Lubanah Lublubah Lubna Luja Lujain, Lujayn Lu'lu' Lu'lu'ah, Lulwa Lunah Lutfiyah + Leonora Luiza Lea Lidia + Laal Ladan Lafiza Lahifa Laiba Laiha Lail Lailuma Laiqa Lakhsha Lakhta Lala Lalma Lalzari Lamba Lamisa Lamiya Laraib Laseef Latimah Lawaiza Layaan Layina Layyah Lema Liba Liza Lubaba Lubana Lulua Lutf Lutfana "polskie" Lamberta Larysa Laura Laurencja Laurentyna Lawinia Lea Leandra Lechosława Lena Leokadia Leokrycja Leona Leonarda Leoncja Leonia Leonida Leontyna Leopolda Leopoldyna Lesława Letycja Liba Liceria Licynia Liberata Lidia Ligia Lilia Liliana, Lilianna Lilioza Lilla Lina Linda Liwia Longina Loreta Lubomira Lucja Lucjana Lucyla Lucyna Ludgarda Ludolfina Ludmiła Ludomiła Ludomira Ludwika Ludwina Luiza Lukrecja Lutosława + Leda Lenora Libusza Licynia Liza Lola Lorena Loretta Luba Lutochna inne female/ksiega-imion/ babynames.allparenting baby-names.familyeducation babynames sheenazdhia.blogspot.com/2009/01/baby-names Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 14.10.13, 16:20 Liyana, Liana, Leana - które najładniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 15.10.13, 00:33 Szukam jeszcze czegoś innego, z arabskich podoba mi się Layan ale brzmi mało kobieco , może wymyślicie coś podobnego?? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 15.10.13, 20:41 Muslim Islamic Names with meanings Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imie dla dziewczynki na L 15.10.13, 21:56 A musi byc na L? Podoba sie Tobie Fatima? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 15.10.13, 22:18 Podoba mi się i to bardzo, mogę nawet powiedzieć, że to moje ulubione arabskie imię jednak przeszkadza mi ten pierwszy trzon "fat" po angielsku wiadomo co znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imie dla dziewczynki na L 15.10.13, 23:20 No szkoda, ze sie Tobie tak kojarzy. Imie jest przepiekne . Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 16.10.13, 00:20 Fatima mam zamiar dać na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 16.10.13, 15:28 albo po mojej mamie Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 15.10.13, 23:11 Muslim Girls Names Starting with L Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 17.10.13, 15:35 chyba zostanę przy Leenie przez dwa "e" bo znalazłam ją na liście z arabskimi imionami, tylko czy własnie czyta się ją jako Leenę czy może Linę? a tej z kolei bym nie chciałą gdyż jak wiadomo w j.polskim jest to rzeczownik. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie dla dziewczynki na L 18.10.13, 23:46 Lina po polsku jest także formą żeńską Linusa - ja bym nadała właśnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imie dla dziewczynki na L 19.10.13, 00:11 Dziękuję za informację ale fonetycznie Lena chyba ładniej brzmi (bez względu na jej popularność...) Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imie dla dziewczynki na L 19.10.13, 12:48 Hmmm .... Lena nigdy mi się nie podobała, a do tego jest strasznie popularna (i to popularna w stylu sezonowatym, bo tak naprawdę pojawiła się znikąd i zaraz wskoczyła na podium w rankingach). Z kolei Lina faktycznie dość rzeczownikowa. Nie mniej znam małą Milę i jakoś nie myślę o niej w kategoriach jednostki długości, więc może i Lina nie nasuwałaby takich skojarzeń? Odpowiedz Link Zgłoś