malgosiaw32 20.10.09, 14:48 wydawało mi się, że to dwa osobne imiona ale nigdzie nie mogę znaleźć imienia Marcel, jego znaczenia ani kiedy obchodzi imieniny, czy może Marcel to zdrobnienie od Marceli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Marcel/Marceli 20.10.09, 14:53 Marcel to właściwie obcojęzyczna wersja Marcelego, tak jak np. Agnes lub Inez Agnieszki. W języku polskim poprawny jest Marceli. Co nie oznacza, że każde USC oprotestuje nazwanie dziecka Marcelem, a nie Marcelim. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Marcel/Marceli 20.10.09, 15:10 W Polsce poprawną formą jest Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Marcel/Marceli 20.10.09, 15:16 Marcel nie jest osobnym imieniem, jest zniekształconą przez wpływ "zagraniczny" formą Marcelego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marcel/Marceli 20.10.09, 21:20 Dodam jeszcze, że Marcel we Francji (dla której ta forma imienia jest typowa) uchodzi za imię mniej więcej o konotacjach naszego Czesława. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker gaudencjo - 23.10.09, 15:09 - to ja zapytam z ciekawosci jakie to sa konotacje bo w Polsce mieszkam od niedawna a Czeslaw kojarzy mi sie albo literacko albo po prostu jako imie starszej generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: gaudencjo - 23.10.09, 15:45 i z Czesiem z "Włatców móch" czy jakoś tak to się pisze. wszyscy moi uczniowie w kółko o tym nawijają Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: gaudencjo - 23.10.09, 20:00 Imie starszej generacji, ale obciachowe, podobnie jak Zdzisław i Zenon, a z żeńskich Genowefa. Odpowiedz Link Zgłoś