mossiam 29.11.09, 11:21 MĘŻCZYŹNI: 20 Jan 16 Józef Stanisław 12 Antoni Henryk 8 Stefan 7 Franciszek 6 Tadeusz 6 5 Andrzej Bronisław Eugeniusz Kazimierz Zygmunt 4 Alfred Bernard Czesław Marian Zygfryd 3 Alojzy Joachim Lucjan Łucjan Paweł 2 Alfons Arkadiusz Bogumił Bolesław Edward Florian Ginter Hubert Janusz Krystian Maksymilian Mieczysław Pior Rajmund Sylwester Waldemar Walenty Wojciech 1 Adolf Albin Anzelm Augustyn Bohdan Brunon Eligiusz Ernest Eryk Ewald Felicjan Grzegorz Hieronim Hilary Ignacy Jerzy Karol Konrad Krystyna Krzysztof Leonard Leszek Ludwik Manfred Marek Norbert Norbert Oskar Ostromir Otto Robert Roman Rufin Ryszard Seweryn Walerian Wiktor Witold Zbigniew Zenon KOBIETY: 8 Anna 7 Helena 6 Irena 5 Ewa Małgorzata Maria Róża 4 Alicja Elżbieta Jadwiga 3 Barbara Halina Leokadia Łucja Teresa 2 Bronisława Danuta Eugenia Lidia Pelagia Stefania Urszula Wanda 1 Agrypina Anastazja Aniela Antonina Dorota Edyta Elfryda Eryka Eufemia Felicja Franciszka Gabriela Gryzelda Janina Ludomiła Marta Michalina Renata Salomea Sylwia Zyta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mossiam Re: Żory, absolwenci LO 1949-1959 29.11.09, 11:33 Na początek małe sprostowanie Krystyna (a, o dziwo, była tylko jedna) trochę zbłądziła i zamiast między Janiną a Ludomiłą usytuowała się między Konradem o Krzysztofem... A Norbert wystąpił, jak widać, 2 razy, a jest w złej rubryce. Moje obserwacje... Męska czołówka to zdecydowanie moi ulubieńcy! Zadziwił mnie 4x Zygfryd. Zachwycił 3x Lucjan + 3x Łucjan. Wyróżniają się Eligiusz, Manfred, Ostromir (dla mnie nowość), Rufin, Walerian... Dziwi mnie dość daleka pozycja Marii (na równi z Różą!), a zupełnie zdumiewa absolutny brak Zofii. Ciekawe są Agrypina, Eufemia, Gryzelda, Ludomiła. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Żory, absolwenci LO 1949-1959 29.11.09, 12:33 A mnie najbardziej zaskoczyła Sylwia. Myślałam, że to imię przyszło dopiero gdzieś w latach siedemdziesiątych. Poza tym intrygują mnie dwaj Ginterowie. Gdyby był jeden, możnaby założyć że to jakaś próba transkrypcji niemieckiego Güntera. Jednak skoro są dwaj, to może to znaczy, że to była jakaś powszechnie przyjęta forma? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żory, absolwenci LO 1949-1959 29.11.09, 14:21 Ginter jest najczęstszym w Polsce odpowiednikiem imienia Günter. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Żory, absolwenci LO 1949-1959 30.11.09, 18:52 Wiele osób urodzonych w tym okresie miało pierwotnie niemieckie imiona, po wojnie zmieniane na polskie, więc może tak "oswajano" Gintera. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żory, absolwenci LO 1949-1959 29.11.09, 14:24 Wiele świetnych imion; zawiesiłam oko na Ewaldzie, Felicjanie, Rufinie, Salomei i Agrypinie, ale ciekawych jest oczywiście znacznie więcej. O Ostromirze kiedyś już dyskutowaliśmy, jest to imię nienotowane w polskich źródłach, prawdopodobne co do elementów, z których się składa (oba autentyczne), mniej prawdopodobne treściowo (pokój kojarzy sie raczej z łagodnością, a nie z ostrością). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Żory, absolwenci LO 1949-1959 29.11.09, 23:07 Już podawałam absolwentów ale wątek się zarchiwizował, spróbuję poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś