Dodaj do ulubionych

Imię Ida "w praniu"

15.12.09, 23:50
Ponieważ mamy Id pytają:
forum.gazeta.pl/forum/w,12924,104372939,104425075,Re_Ida.html
opowiem o swoim doświadczeniu.

Moja Ida jest Idą, czasem pada pytanie, czy nie Idalią.
Często bywa nazywana, zwłaszcza przez starsze panie, Izunią wink lub,
ewentualnie Igą. Czasem ludzie pytają czy JEST TAKIE imię? No
jest big_grin

Ida baaardzo lubi swoje imię i jest z niego dumna. Czasem złości
się, jak ktoś je przekręca, ale wśród rówieśników (przykładowe
imiona z jej przedszkola - Frida, Klara, Władek, Krystian itp.)
oryginalne imiona są częste i dzieci nie miewają problemu z
wyartykułowaniem "Ida" - już raczej rodzice.

Oczywiście w czasach wózkowych niejeden raz spotkałam się z
komentarzem starszych pań, że to takie nie-ka-to-lic-kie imię wink
Zawsze mówiłam oburzona, że panie prezentują skandaliczny poziom
wiedzy katolickiej, bo święte Idy były dwie wink

A mówimy na nią: Idka, Iduśka, Duśka, Duduś, Dudiks, Dusiaczek,
Dudi, Ideczka, Idulinka, Idusia etc.
Obserwuj wątek
    • Gość: megi79 Dzieki:) IP: 212.180.168.* 16.12.09, 08:52
      Bardzo dziękuję za odpowiedzsmile
      Ciesze sie,ze Idusia lubi swoje imie,mam nadzieje,ze moja 2,5 latka
      tez bedzie ze swojego zadowolona.Teraz juz sporo mowi i jak ktos
      powie na nia Iza lub Iga,mowi "Ida jest IDA,Idalia(brzmi jak
      Idaja)smile".
      U nas jest odwrotniesmiletzn ludzie czasem pytaja "Idalia?A nie Ida?Bo
      ja znam Idę".
      Idka, Iduśka, Duśka,Ideczka, Idulinka, Idusia-tak tez mowimy.

Pozdrawiamy Serdecznie
    • majarzeszow Re: Imię Ida "w praniu" 16.12.09, 09:56
      no i ja potwierdze, ze imie Ida w praniu spisuje sie rewelacyjnie !

A my wołamy: Idusia, Idula, Idek, Idalka, Idusiunia, ID (czy. aj di smile a sama
      na siebie woła ISIA.

Polecam niezdecydowanym !!!!
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Imię Ida "w praniu" 16.12.09, 14:43
      Dzieki za watek...
      Nasza Ida przyjdzie na swiat za kilka tygodni smileBezposrednie
      otoczenie reaguje neutralnie, mieszkamy za granica a imie ma
      wybitnie miedzynarodowy charakter.
      Gorzej z rodzina w Polsce ktorej imie poki co nie przechodzi przez
      gardlo a kwestie coreczki zalatwiane sa w stylu: "A jak sie Wam
      malutka urodzi..." itp. smile
      Mam nadzieje ze jednak jak sie nasza Idusia urodzi jakos sie
      przestawia.
      • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: 212.180.168.* 16.12.09, 18:29
        "Gorzej z rodzina w Polsce ktorej imie poki co nie przechodzi przez
        gardlo a kwestie coreczki zalatwiane sa w stylu: "A jak sie Wam
        malutka urodzi..." :
        Nie przejmowałabym się-wydaje mi się,że ludzie w Polsce reagują tak
        na każde imię poza tymi najbardziej znanymi(np.Anna,Piotr)i tymi
        obecnie najpopularniejszymi wśród dzieci(np.Zuzia,Kacper).
        Moj tesc dopiero po ponad roku powiedzial do starszej corki "Lili"
        pierwszy raz,a przy Idalii pytał czy "nie może być po prostu
        Maryśka?"smile
        Powinni się przyzwyczaić,do tego Ida w Polsce wieku osobom kojarzy
        się z Idą Borejko z "Jeżycjady"-a to b.miłe,ciepłe skojarzenie.
        PS ciekawa jestem jakie imiona Twoja rodzina lubi..
        Pozdr
        • mel_bi Re: Imię Ida "w praniu" 19.12.09, 03:12
          Przekonałam się, że o Jeżycjadzie ludzie slyszeli stosunkowo rzadko
          (co przed zostaniem mamą Idy wydawało mi się niemożliwe wink ). Może i
          dobrze, bo córka Idy Borejko ma na imię...Łucja - i wychodzę na
          crazy fankę wink
          {Moja Łucja wzięła się z inspiracji Narnią}
        • biljana Re: Imię Ida "w praniu" 23.12.09, 13:22
          Gdy Ida była jeszcze po "tamtej" stronie brzuszka i mówiliśmy, jak ma na imię,
          to najgorsze reakcje były ze strony naszych rodziców. Mamy jakoś imię
          zaakceptowały (w końcu) ale mój ojciec cały czas wydziwiał: a nie może być
          Janka? albo Ania? Jaka Ida? Nie ma takiego imienia!
          Natomiast ze strony znajomych reakcje były jak najbardziej pozytywne. Teraz gdy
          chodzimy z Idą np. do lekarza itp to niestety często mylona jest z Igą i trzeba
          paniom w rejestracji powtarzać I-D-A nie Iga.
          Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z imienia i nie wyobrażamy sobie, żeby
          Idka miała inaczej na imię.
    • mossiam Re: Imię Ida "w praniu" 16.12.09, 18:53
      Ida, Idalia... Jak ja luuubię te imiona smile
      Fajnie, że dziewczynkom dobrze się je nosi.
      Na mojej liście - nr 1!
      Choć wiem, że reakcje otoczenia byłyby pewnie podobne.
      Zwłaszcza na Śląsku, gdzie mieszkam wink
    • Gość: atenaneta Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 20:17
      Moja potencjalna córcia będzie Idunią smile Jeśli tylko nie będzie zbytniego bumu
      na te imię. Mam nadzieję, że Iga temu zapobiegnie wink
      • dagmara-k Re: Imię Ida "w praniu" 21.12.09, 20:55
        nasza Idulka jest dopiero w polowie drogi brzuszkowej, ale juz zdarzyla byc iza,
        iga i roznie podobnie przekrecana. uslyszalam tez "no coz, ide tez pokochamy".
        ale dla nas nie ma innej niz ida sierpniowawink czy tez borejkowasmile
        • mossiam Re: Imię Ida "w praniu" 22.12.09, 14:52
          Szkoda, że nie ma między nami żadnej dorosłej Idy / Idalii,
          żeby opowiedziała o swoich wrażaniach.
          A może jest? smile
          • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: 212.180.168.* 22.12.09, 17:26
            Ja pisalam do kilku Idalii na "naszej klasie" pytając jak im się
            nosi imię i wszystkie były(mniej lub bardziej-tzn.od akceptacji
            imienia do zachwytu nad nim i dumy z niego)zadowolone,że noszą to
            właśnie imięsmile
            • mossiam Re: Imię Ida "w praniu" 22.12.09, 19:46
              Miałam ten sam pomysł,
              ale dobrze że go nie wcieliłam jeszcze w życie,
              bo by się dziewczyny czuły prześladowane ze względu na imię wink
              Cieszy mnie to.
              To teraz mam parę lat na oswajanie otoczenia wink
              • motylowa77 Re: Imię Ida "w praniu" 23.12.09, 10:46
                u nas też często pytają Idalia? jest takie imię? a nie Ida?
                nie dogodzi się ludziomsmile
                a Idalka jest dumna ze swojego imieniasmile
                • hayet Re: Imię Ida "w praniu" 23.12.09, 16:32

szczerze mowiac to nie rozumiem tych wszystkich dziwiacych sie na
                  wiesc o imieniu jakiegos dziecka..ale to tylko w polsce z czyms
                  takim sie spotkalam
                  moja jedna corka to amina druga layla...z ta druga w sumie roblemow
                  nie ma , ale z amina bywaja i to dosc czesto-przerabiaja ja na
                  emilie, kamile, aline, nine i pare innych, ktorych juz nie pamietam.
                  amina sie tez czesto irytuje , no i sa to oczywiscie osoby dorosle,
                  nigdy dzieci
                  juz sobie tluamczylam,z e takie nii nasze imie to nei znaja etc. ale
                  mieszkajac zagranica tez imie bylo nie ich a jednak problemow nie
                  bylo
                  • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: 212.180.168.* 23.12.09, 19:16
                    To jest tj pisalam,w Polsce"bezpiecznie",tzn. nie narazajac sie na
                    komentarze,mozna nadac albo imie z tych najczesciej nadawanych
                    (Anna,Piotr)albo ktoreś z najczestszych obecnie wsrod dzieci
                    (Zuzia,Kuba.Gdyby nikt się "nie wychylał",dzieci nazywane bylyby
                    ktoryms z 30 najbardziej znanych imion i wtedy-w klasie byloby np 12
                    Jakubów,a nie tj teraz-4 czy 5.Nudne trochę.
                    PS Amina,a szczegolnie Layla są ładne
                    • motylowa77 Re: Imię Ida "w praniu" 23.12.09, 22:48
                      ja mam popularną Hanięsmile)
                      a co do pytanie 'jest takie imię?!' to czasami odpowiadałam 'gdyby nie było to
                      bym tak dziecka nie nazwała..'
                      • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: 212.180.168.* 24.12.09, 07:47
                        Małych Hań nie ma az tak duzo(a nasza Idalia miala miec na drugie
                        Hanna,ale w koncu ma Weronika).
                        Wesolych Swiatsmile
                        • mossiam Re: Imię Ida "w praniu" 04.01.10, 18:12
                          Obserwacje samych Idalii (w zawrotnej liczbie 2):
                          - nie lubią (!) zdrobnienia Ida
                          - bywały mylone z Darią lub Adelią
                          - oryginalne imię to dobry temat na początek rozmowy wink
                          - są dumne i zadowolone ze swojego imienia smile
                          • Gość: megi79 obserwacje IP: 212.180.168.* 04.01.10, 20:12
                            Z Adelią?To ja pierwsze slyszesmileMoze Adelą?
                            W kazdym razie zgadzam sie z obserwacjami,poza tym,ze Idalie,ktorych
                            ja pytalam o wrazenia wszystkie(poza jedna)lubily i uzywaly
                            zdrobnienia Ida,tylko jedna byla nazywana Dalią.
                            Pozdrsmile
                            • mama_pa Re: obserwacje 12.01.10, 22:55
                              Jako mama prawie rocznej Idy mogę powiedzieć że wybór był bardzo trafiony smile
                              Rzeczywiście, czasami trzeba dwa razy powtórzyć, że to nie Iza, ani Iga, ale za
                              to skojarzenia z Idą Borejko zawsze przełamują lody smile Gorzej, że jeszcze chyba
                              jej jeszcze nikt Idą nie nazwał, bo na codzień jest Dusią, Duśką vel Dudkiem lub
                              Dusinkiem smile
                        • Gość: k00rba Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.docsis.tczew.net.pl 30.05.10, 21:23
                          megi79, moja ma identycznie Ida, Weronika. Już od 16 lat i nie narzeka. A my?
                          Rodzice? Cieszymy się, że imię się przyjęło, jest oryginalne, zdrabniamy - jak
                          było wyżej. Odmian przynajmniej z 10 szt. Czasem jak nabroi Iducha, to jeszcze
                          nie padło, albo Dusior - może nieładnie, ale....działa. Wkurza się. Imię piękne,
                          cudne, nie wybrałabym innego gdybym miała jeszcze raz wybierać. Czasem też
                          mówimy Iduniek, też nie padło. Dziadkowie nie robili cyrków, popatrzyli na
                          siebie i tyle.
                          • fruzielka27 Re: Imię Ida "w praniu" 30.05.10, 22:24
                            U nas była długa dyskusja, bo głosów aż trzy - czyli mąż, ja i
                            siostra Inga (mylona zazwyczaj z Igą lub Kingą wink)
                            Z 6 typów zostały dwa: Ida i Ada. Dziecię jest sierpniowe, więc dla
                            mnie ewidentnie pasowała Ida, ale niestety zostałam przegłosowana! I
                            zamiast sierpniową Idą jest sierpniową Adą. Też ładnie i
                            niepopularnie (bo i o to chodziło), ale mam sentyment do Idy smile
                            • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: 212.180.168.* 31.05.10, 07:54
                              Inga i Ada lepiej,z Idą byłoby za podobnie.
                              • fruzielka27 Re: Megi! 31.05.10, 10:22
                                Właśnie m.in. dlatego nie protestowałam bardzo, tylko poddałam się
                                siostrze i tacie wink
                          • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: 212.180.168.* 31.05.10, 07:53
                            Ale Twoja jest Ida(nie Idalia)Weronika?
                            Dzieki za posta,mam nadzieje,ze moja tez bedzie zadowolona,ja jestem
                            w jej imieniu zakochana nadalsmile
                            • Gość: k00rba Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.docsis.tczew.net.pl 31.08.11, 20:39
                              Tak, jeszcze raz tak. Moja jest Ida, nie Idalia, nie Idelajda itd. IDA. Jest bardzo szczęśliwą, młodą kobietą o niebanalnym imieniu. Niejednokrotnie jak była rozmowa o wyborze imion - dziękowała za wybór. Czuje się Idą i tyle. A my też wiemy, że mamy Idę. Wyjątkową i niepowtarzalną.
                  • Gość: kwas Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 15:11
                    Amina?! Syn będzie Aldehydem czy Ketonem?
    • pola260 Re: Imię Ida "w praniu" 31.05.10, 10:56
      Fajny wątek, bo właśnie zdecydowałam się na Idę jakby była dziewczynka smile
      • maatti Re: Imię Ida "w praniu" 17.06.10, 23:20
        2 dni temu o 11:04 żona urodziła mi córkę - Ida Stanisława jest przecudowna smile
        • abiela Re: Imię Ida "w praniu" 18.06.10, 09:51
          maatti napisał:

> 2 dni temu o 11:04 żona urodziła mi córkę - Ida Stanisława jest
          przecudowna smile

Gratulacje!
        • olianka Re: Imię Ida "w praniu" 18.06.10, 10:32
          Gratuluję! Bardzo ładnie malutka się nazywa (Stasia ostatnio podoba mi się coraz
          bardziej).
        • gaudencja Re: Imię Ida "w praniu" 21.06.10, 00:37
          Najserdeczniej gratuluję smile Fajnie się nazywa.
    • truscaveczka Re: Imię Ida "w praniu" 18.06.10, 11:58
      Kiedy miałam jakieś 7 lat, byłam na wakacjach na Suwalszczyźnie w
      ośrodku kempingowym. W sąsiednim domku mieszkali znajomi rodziców z
      dwiema córkami - Dorotą i Idą. Ida miała max. 3 lata.
      Cały dzień słychać było: "Idka zlobiła! Chytla Idka!"
      Do dzisiaj myśląc o imieniu Ida widzę tego szkraba w klapkach
      "Cioci Bloni" (rozm. 43) zbiegającego po schodkach domku, w którym
      mieszkała smile
      • Gość: k00rba Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.docsis.tczew.net.pl 23.06.10, 21:47
        a moja, pomimo, że już mam ją ponad 16 lat, cały czas kojarzy mi się z tym rudzielcem z Borejków, taka fascynacja książką z lat młodzieńczych. Pomimo, że blondynka. Moja Ida też połknęła całą serię, ale...charakterek to ma inny, ta moja... Ale wyjaśniam sobie, wiek dojrzewania... oj ciężki dla rodziców, oby szybko minął. Nie mogę się doczekać. Nie życzę, ale każdego z nasz rodziców czeka. Będzie lepiej. Ale z imienia cały czas szczęśliwa, nie zamieniła by, tak przynajmniej mówi. Teraz ma jazdę na skrót ID, ta mania internetowa....
        • mossiam Re: Imię Ida "w praniu" 31.10.10, 16:47
          Męczy mnie ostatnio fakt, że Idalia jest często zupełnie nieznana... Zdarzają się w moim otoczeniu te tzw. rzadsze imiona, np. Konstancja czy Eryka, jednym się podobają, innym nie, ale każdy przynajmniej COŚ o nich słyszał. A z Idalią tak nie jest, wiele osób słyszy je po raz pierwszy i nie wie, gdzie je podczepić. Na przykład wybory Miss Nastolatek - był o tym wątek. Jedna z laureatek miała na imię Idalia, były też Jesika i Amanda. Na forach internetowych ludzie uznawali Idalię za taki sam "twór" jak Jesikę czy "towar importowany" jak Amandę, pojawiały się zarzuty o pretensjonalność, egzaltację itp. Taki odbiór tego imienia bardzo mnie dziwi i smuci... no i trochę zniechęca.
          • gaudencja Re: Imię Ida "w praniu" 31.10.10, 17:07
            Cóż, czy warto się przejmować ludźmi, którzy nie tylko nie słyszeli o "Fantazym", ale i nawet o piosenkach Kazika Staszewskiego?
            • mossiam Re: Imię Ida "w praniu" 31.10.10, 17:25
              Pewnie masz rację, ale o ile prościej byłoby, gdyby Idalia przestała być dla większości (no, może przesadzam, ale na pewno znacznej części) odbiorców przypadkowym, choć dźwięcznym, zlepkiem liter wink
          • olik1980 Re: Imię Ida "w praniu" 02.11.10, 21:39
            My już natrafiamy na problemy związane z tym, że nasza 2 córka będzie Idalią. Niektórzy nie wiedzą że jest takie imię, inni patrzą na nas jak na wariatów i bez przekonania mówią, że to nasz wybór. Tylko raz się zdarzyło, że usłyszeliśmy "Oooo, znam już jedną Idalię". Cóż... nie zniechęcamy się wink
            • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: 212.180.168.* 03.11.10, 12:36
              Nie zniechęcajcie się...Myślę,że powoli będzie się stawała bardziej znana,m.in dzięki naszemu forumsmileIdalia ma ten plus,że zawsze może być nazywana po prostu Idą,Idusią(t.j nasza)-a te formy każdy zna,ale jak chce albo jak trzeba(bo np.w klasie jest tez Ida,a małe Idy spotykam coraz częściej;ostatnio parę razy w teatrze i kinie)może być Idalką lub nawet Dalią.
              A jak ktoś ma wątpliwości co do "klasyfikacji" Idalii,wystarczy ją wpisać w Google i znajdą się różne hrabiny Idalie,a chyba polską hrabinę Jessikę czy Amandę trudniej byłoby znaleźć.
              Mnie momentami również męczy,że jest to imię tak mało znane(uważam,że jest to jego jedyna wada),ale z drugiej strony-nasza całkiem dobrze sobie radzi jako Ida/idalka w przedszkolu,nowych miejscach itp.
              • mossiam Re: Imię Ida "w praniu" 03.11.10, 14:42
                Gość portalu: megi79 napisał(a):
                > Nie zniechęcajcie się...Myślę,że powoli będzie się stawała bardziej znana,m.in
                > dzięki naszemu forumsmile

Jest taka nadzieja. Niech trwa kampania na rzecz Idalii wink A przykładowe postaci, które podajesz niżej, rzeczywiście mogą być tu (kolejnym) argumentem, że to żaden import i żadna nowomowa wink Dzięki.
              • Gość: Ola Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.10, 18:06
                imię Ida bardzo mi się podoba. Pomimo tego,że nie planuję jeszcze dzieci rozważam jego nadanie przyszłej córeczce.
                pierwszy raz z tym imieniem spotkałam się czytając Jeżycjadę, od tej chwili jestem nim oczarowana wink
    • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: 212.180.168.* 03.11.10, 12:51
      Idalia-imię z tradycjami,nieco zapomniane,które wg mnie należy dzisiaj przypomnieć.
      Idalia Adelajda Sobańska h. Junosza
      Idalia Potocka
      Idalia Sapieha
      Idalia z Sobańskich hr. Platerowa
      Czetwertyńska, Idalia Ludwikowa
      Idalia Bocheńska h. Rawicz
      i wiele innych przykladow mozna podać,więc jeśli ktoś wkłada Idalię do jednego worka z Vanessą i Nikolą,to ma pewne luki w wiedzy i nie ma co sie nim specjalnie przejmować.
      Jesli ja pierwszy raz slyszę jakieś imię(np.Tymotea)nie komentuję,że pretensjonalne i wydumane tylko czegos się o nim najpierw dowiaduję,choć oczywiscie wiem,ze nie kazdy jest takim maniakiem imienniczymsmile
      • Gość: ann Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 10:08
        Idalia bardzo mi sie podoba Ida juz nie za bardzo
        • cysia.b Re: Imię Ida "w praniu" 09.11.10, 10:11
          Gość portalu: ann napisał(a):

> Idalia bardzo mi sie podoba Ida juz nie za bardzo

A mnie wręcz przeciwnie.
    • olianka Przeniesione 21.01.11, 09:02
      Ida
      Gość: megi79 21.01.11, 08:59 Odpowiedz
      Niedawno spotkałam parę 30-latków,którzy nie tylko nie znali imienia Idalia("ale wymyślone"stwierdzili),ale pierwszy raz usłyszeli imię Ida-a mi wydawało się,że każdy je zna...

Ciekawa jestem czy już urodziły się "forumowe"Idalie?Kilka przyszłych mam pisało na forum,że wybrały to imię(jedna w marcu się urodzi,to wiem).
      • Gość: megi79 Re: Przeniesione IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 21.01.11, 09:06
        OK,sorry nie pomyslalam o tym starszym wątku
        Pozdrsmile
      • olik1980 Re: Przeniesione 21.01.11, 09:29
        Ja wciąż w dwupaku, ale jeszcze miesiąc i Idalka się pojawi wink Wczoraj usłyszałam od szwagra, że dzieci będą się z niej śmiały.... ech.... (on ma Zuzię i Kacpra....)
        • majarzeszow Re: Przeniesione 21.01.11, 09:55
          olik nie daj sie !!!! smile
          a gust szwagra mowi sam za siebie smile
          • olik1980 Re: Przeniesione 21.01.11, 10:03
            majarzeszow napisała:

> olik nie daj sie !!!! smile
            > a gust szwagra mowi sam za siebie smile

Pisałam już że wyjścia nie ma, bo moja dwuletnia Kornelia mówi, że jej siostra będzie mieć na imię "Idaaaaa dzidzia" wink

Co do gustu szwagra, to Zuzia mi się podoba, Kacper nie, ale jednak wybrał baaaardzo popularne imiona.
        • Gość: megi79 do olik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 12:05
          Powiedz mu,że z mojej się nie śmieją w przedszkolu,plus Ida jest dla nich imieniem łatwym do wymówienia.W szkole pewnie będzie tak samo,bo co tu śmiesznego w mówieniu Ida,Idalka czy Dalia?A na marginesie-slyszalam o śmianiu się z Zuzi "Zuzia,lalka nieduża(...)cała ze szmatek"itp oraz z Kacpra(kapsel,ma kaca itp).Nie chcę nikogo obrażać,ale ludzie czasem mnie irytują swoim brakiem tolerancji dla imion,które nie należą do najpopularniejszych.
    • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 07.02.11, 06:53
      Ostatnio(znów lekarka w przychodni!)chciała napisać Idalla.
      • dagmara-k Re: Imię Ida "w praniu" 07.02.11, 20:25
        moja Ida juz duza pannasmile nie dalismy sie przemowic na inne imie bo jak tylko maz dowiedzial sie ze bedzie corka w 19tc, to oznajmnil wszytskim, ze to jest ida i juzsmile ida jest niezwykla dziewczynasmile az nam brak do niej energii i silwink bardzo uparta, co jest zaleta kiedy cos chce zdobyc, bardzo wytrwala, silna, zdecydowana. piorun ze hejwink

szukam wszedzie informacji o znaczeniu tego imienia i niestety w sieci niewiele jest. macie moze cos w jakiejs ksiazce? nie chodzi mi o znaczenia typu "idy sa kobiece i leojalne", tylko o znaczenie etymologiczne.
        • dalenia Re: Imię Ida "w praniu" 07.02.11, 20:29
          pl.wikipedia.org/wiki/Ida_%28imi%C4%99%29
        • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 07.02.11, 20:32
          Pozdrawiamy dużą Idęsmile
          Ida — żeńskie imię germańskie o dyskusyjnej etymologii, notowane w Polsce od 1265 roku[1] w formach Ida i Hida, ze zdrobnieniami Idka, Idźka, Hidka. Stanowi formę skróconą od germańskich imion złożonych z pierwszym członem Id-, takich jak Ideburga bądź Iduberga (człon ów jest związany ze stnord. idh — "działalność", stang. idig — "pilny"), lub też z pierwszym członem Hid- < Hild- ("walka, bitwa"; zanik h w nagłosie wynikałby z wpływów romańskich)[2].
          Nazwa osobowa Ida bywa wywodzona także ze stsas. idis, stwniem. itis — "istota kobiecości"[3] (tłumaczone też jako "wieszczka, jasnowidząca")[1], por. także angsas. ides i stnord. dis — "kobieta, dziewica"[3]. Trzecią hipotezą jest pochodzenie Idy od imion dwuczłonowych, u których podstawą do skrócenia stawał się człon drugi, takich jak Adelajda. Kolejnym wyjaśnieniem jest związek ze stang. pierwszym członem imion złożonych Ead- (por. Edward, Edyta) — w takim razie Ida oznaczałaby "ciesząca się pomyślnością, bogata, błogosławiona"[1].
    • echo1111 Re: Imię Ida "w praniu" 10.02.11, 21:24
      Dla mnie to imię było znane od zawsze, pominąwszy Idę Borejko (nie każdy czyta Musierowicz) to chyba baśnie Andersena zna każde dziecko (Kwiaty Małej Idy). Na znaną mi Idę (13l) każdy woła po prostu Ida - to imię jest tak krótkie że nie wymaga skracania smile
      • Gość: megi79 Re: Imię Ida "w praniu" IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 10.02.11, 21:48
        Dla mnie też od wczesnego dzieciństwa-właśnie przez "Kwiaty Małej Idy",potem był "Łysek z pokładu Idy"smile i oczywiście Idusia Borejko.Idalia jest mniej znana,ale też sporo osób kojarzy je z literatury czy choćby z piosenki Kultusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.