konsonans 01.02.04, 20:31 A co sądzicie o nadaniu dziecku imienia Jagna? Mnie osobiście się podoba, ale w żadnym kalendarzu nie mogę znaleźć Jagny. Czy ktoś wie, kiedy Jagny obchodzą imieniny, gdzie to w ogóle można znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: JAGNA 01.02.04, 20:48 Jagna to ludowa forma Agnieszki (Agnieszka -> Jagnieszka -> Jagna) Więc imieniny chyba tez powinna obchodzić na Agnieszki. Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: JAGNA 02.02.04, 15:51 aniadm napisała: > Jagna to ludowa forma Agnieszki (Agnieszka -> Jagnieszka -> Jagna) > Więc imieniny chyba tez powinna obchodzić na Agnieszki. Też tak kieds myślałam, ale pojawił się zonk. Nasza wielka Jagna K.-M. twierdzi, że jest to pełna wersja imienia (imieniny któregoś września, tylko nie pamiętam kiedy), a nie jakaś forma jakiegoś innego. Jak to więc w końcu jest z Jagną? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka O Jagnie- Słownik Imion 02.02.04, 16:16 Imie zenskie bedace zdrobnieniem imienia-Jadwiga, lub skroceniem Jagata (gwarowa forma Agaty). Dzis funkcjonuje rowniez jako imie nadawane oficjalnie- nosi je 345 Polek; imie to nadaje sie glownie od lat 70. XX wieku. Imieniny obchodzi w dniu imienin Jadwigi czyli:17 VII, 16 X Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: O Jagnie- Słownik Imion 02.02.04, 16:30 Od Jadwigi? To skąd się wzięło n? Ja myślałam, że od Jadwigi to Jaga. Może też od Agaty. Ja znalazłam z kolei takie: Z Księgi Imion - charakterystyka imienia Agnieszka Imię (forma żeńska): Agnieszka Przekształcenia i zdrobnienia: Aga, Agusia, Jagienka, Jagna, Jagusia W innych językach: wł. Agnese, łac. Agnes, hiszp. Ines Znaczenie: greckie: hagnos - czysty, święty, bez zmazy Powiedzenia: Skromna jak święta Agnieszka, a diabeł w niej mieszka. Agnieszka łaskawa puszcza skowronka z rękawa.] Pochodzenie: imię popularne od IV wieku n.e. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 21 grudnia 2000 r. w sprawie ustroju i organizacji Centralnej Informacji Krajowego Rejestru Sądowego oraz szczegółowych zasad udzielania informacji z Krajowego Rejestru Sądowego. ZAŁĄCZNIK Nr 10 Reguły stosowane w przypadku wystąpienia równoważności i podobieństw firm (nazw), nazwisk i imion Wykaz podobieństw imion Grupa Agnieszka: Agnieszka, Jagna Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: O Jagnie- Słownik Imion 02.02.04, 16:35 aniadm napisała: > Od Jadwigi? To skąd się wzięło n? Ja myślałam, że od Jadwigi to Jaga. Może też > od Agaty. > Ja znalazłam z kolei takie: Cytuje Jana Grzenie, nie jest to moja opini. Moze sie pomylil, bo w opisie Agnieszki podaje zdrobniale formy:Jagienka, , Jagunia, Jagusia. I wymienia Jagne z "Chlopow". Fakt, faktem, ze imie to jest oficjalnie nadawane, a nawet na forum byla kiedys Jagienka (tak miala oficjalnie na imie), ale przestala sie udzielac. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: JAGNA 02.02.04, 00:00 Ja w ostatnie wakacje na Polach mokotowskich usiadlam przy panu z dzieckiem. Zapytalam jakiej dziecko jest plci i jak ma na imie. No i byla to malutka Jagna. Imie troche wprawilo mnie w konsternacje, ale teraz wydaje mi sie calkiem normalne! Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: JAGNA 02.02.04, 17:34 konsonans napisała: > A co sądzicie o nadaniu dziecku imienia Jagna? Mnie osobiście się podoba, ale > w żadnym kalendarzu nie mogę znaleźć Jagny. Czy ktoś wie, kiedy Jagny > obchodzą imieniny, gdzie to w ogóle można znaleźć? A mnie niestety zawsze sie bedzie kojazyc z "Chlopami" Reymonta. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: JAGNA 02.02.04, 18:30 Witaj ! Ja mam te same skojarzenia co moje poprzedniczki.Wiec chyba lepiej brzmi Jagoda co ?Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: JAGNA 03.02.04, 22:34 Jagoda też ładne, ale bardziej podoba mi się Jagna.. Ale pewnie moje upodobania sie jeszcze zmienią wiele razy do czasu, gdy bede musiała podejmować decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: JAGNA 06.02.04, 09:13 A mnie kojarzy się z Jagną Marczułajtis czy tez obecnie - Kolasińską. Jagoda jednak brzmi chyba ładniej. Pozdrówka Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 Re: JAGNA 07.02.04, 05:50 Mam nadzieje, ze nie popsuje Ci tego imienia...mnie kojarzy sie ono z...jagnieciem! Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: JAGNA 08.02.04, 20:53 Nie popsuje mi. Spotkałam się już z tym skojarzeniem w artykule o wspomnianej przez Madzię Jagnie. Artykuł był zatytułowany "W oczekiwanu na Jagniątko(a)" (Jagna spodziewała sie wtedy dziecka ) Odpowiedz Link Zgłoś
irca Moja Córka ma na imię JAGNA 27.04.04, 02:06 I jest bardzo zadowolona z tego imienia. Imie ma po Jagnie z Krzyzakow. Imienin na razie nie obchodzi, ale Jagny maja imieniny: 6 marca, 17 czerwca, 11 lub 13 wrzesnia, no i oczywiście na Agnieszki - 21 stycznia lub 20 kwietnia. Zdrobnienia: Jagusia, Jaguśka, Jaga, Jagunia, Jagienka, Jagniątko. Aha, moja Jagna ma 15 lat. Poza moją Córką znam jeszcze 4 Jagny (poza oczywiście Marczułajtis, Wilczak, Janicką...). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andriusz Re: Moja Córka ma na imię JAGNA 15.06.04, 12:51 Czy w jakimś kalendarzu lub imionniku mogę znaleźc coś więcej na temat tego imienia? Nigdzie go nie znalazłem. Wiem, ze jest nadawane osobno (nie od Agnieszki, czy Jagody, czy Jadwigi). Charakterystyka osobowiści (była w dziecku taka książeczka z imionami, ale go tam nie było). Jeśli ktoś może mi pomóc będę wdzięczny w imieniu swoim i żony. Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś