03.02.04, 12:03
Mam pare pytan zwiazanych z tym pieknym imieniem smile
Jakie jest pochodzenie tego imienia? (szukalam, nie znalazlam)
Jakie sa zdrobnienia?
Wyglada na to, ze jest bardzo rzadkie w Polsce - czy jego popularnosc
wzrasta? (Bo ja mam takiego pecha, ze zawsze kiedy upatrze sobie jakis
oryginalne imie, jego popularnosc gwaltownie wzrasta i musze szukac
kolejnego... Dziecko juz nie w tak odleglych planach, na szczescie...)
Czy jest popularne poza Polska?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • itsola Re: Nataniel 03.02.04, 14:52
      Czesc !
      Popatrz troszke w archiwum naszego forum tam byly juz dyskusje na temat tego
      imienia,a jak nie masz ochoty to nikt ci lepiej na to pytanie nie odpowie jak
      mama naszego Natanielka z forum -"madziarek"Wiec cierpliwosci !!Pozdr. Ola
      • rosey Re: Nataniel 03.02.04, 15:06
        > Popatrz troszke w archiwum naszego forum tam byly juz dyskusje na temat tego
        > imienia

Szukałam już oczywiście, ale niestety nie znalazłam (nie było w alfabetycznym
        spisie wątków, a przeszukowac watek po watku nie bylam w stanie, bo jestem ...
        w pracy). Moze ktos pamieta jak nazywaly sie te watki lub kiedy byly zalozone?
    • itsola Re: Nataniel 03.02.04, 14:55
      Hej !
      To ja jeszcze raz :a co do popularnosci poza Polska to w Niemczech czesciej
      spotyka sie malych Nathanow a Nathanel jest najczesciej nadawane jako drugie
      imie.Pa Ola
    • madziarek_edziecko Re: Nataniel - mój synek ! 04.02.04, 08:29
      Rosey.
      Zgłasza sie mama Nataniela ! smile
      Pytasz o pochodzenie tego imienia. Jest to imię hebrajskie. Nosił je równiez
      apostoł - Natanael - taka jest właściwa pisownia tego imienia. Zdaje się, że na
      stronach Rady Języka Polskiego można o tym poczytać. Jak mój maluch sie urodził
      to również szukałam jak najwięcej informacji na temat tego imienia. Wiele nie
      znalazłam niestety. Nie wiem nawet kiedy są imieniny Nataniela. Raz w
      kalendarzu znalazłam imieniny Natana - 25 grudnia,ale to w jednym jedynym
      kalendarzu smile, Nataniela jednak nie było, ale nie jest to najważniejsze dla
      mnie.
      Nasz ksiądz męczy nas (nawet ostatnio podczas kolędy) czemu nie daliśmy synkowi
      na imię Natanael, "byłoby biblijnie" - mówi. smile

Czy wzrasta popoularność tego imienia - nie mam pojęcia. Ja nie spotkałam
      jeszcze żadnego Nataniela prócz mojego.

Zdrobnienia jakich my używamy to : Nati, Natuś, Natanielek, Natan, Natanek,
      Natek.
      Jesli chodzi o popularność poza Polską , tego niestety nie wiem, ale podobnie
      jak Ola słyszałam o tym imieniu jako - Nathaniel.

Pozdrawiam, w razie pytań - pisz smile Mozesz na priv.

Madzia
      • rosey Re: Nataniel - mój synek ! 04.02.04, 09:26
        Dzieki Magda!
        Rzeczywiscie cudne to imie i naprawde oryginalne. Mysle, ze masz zaslugi w jego
        popularyzacji (widzialam juz tutaj post od przyszlej mamy, ktora planowala
        nazwac tak swoje dziecko, jesli bedzie chlopiec), bo przyznaje, ze pierwszy raz
        zobaczylam je w Twojej stopce. Brzmialo jednak znajomo, musialam je juz
        slyszec, byc moze w wersji Natanael.
        Jeszcze raz dzieki, w razie kolejnych pytan - odezwe sie smile
        Pozdrawiam!
        • balbinka01 Re: Nataniel - mój synek ! 04.02.04, 13:51
          To ja! To ja! tak własnie nazwiemy dzidzika, jesli okaże się chłopcemsmile A
          dowiemy się tego być może już w najbliższy wtorek!

mamo Nataniela - mam jeszcze jedno pytanie - czy Wasz synek zarejestrowany jest
          jako Nataniel? jaka jest procedura po urodzeniu dziecka - jesli chodzi o imię?
          Jestem w 26 tygodniu ciąży, więc jeszcze się tym nie interesowałamwink czy jeśli
          ktoś w jakimś urzędzie nie będzie chciał wpisać wersji NATANIEL - warto się
          upierać? nie chcę dziecku utrudniać życia rejestrując jako Natanaelsad(((
          • madziarek_edziecko Re: Nataniel - mój synek ! 05.02.04, 10:27
            Balbinko.
            Nasz jest zarejestrowany jako NATANIEL i nie bylo z rejestracją żadnego
            problemu. Upieraj sie przy Natanielu! smile
            Całuski
            Madzia
            • rosey Jeszcze pytanie do Mamy Nataniela 05.02.04, 14:19
              Jeszcze pytanie do Mamy Nataniela...
              Jak wpadliście na pomysł, żeby nadać to imię, skąd je zaczerpnęliście?
              Pozdrawiam
              R
              • madziarek_edziecko Re: Jeszcze pytanie do Mamy Nataniela 06.02.04, 09:09
                Rosey, imię to wzięlam z "Sagi o Ludziach Lodu", nie wiem, czy czytałaś tę
                książkę. Ja będąc w liceum czytałam ją od deski do deski i co miesiąc czekałam
                na kolejny tom (były wydawane co miesiąc).
                Nataniel był tam wybranym, kimś wyjątkowym i tajemniczym, a jego imię spodobało
                mi się od razu smile. No i wiedziałam już wtedy, ze jak będę miala synka to dam mu
                tak własnie na imię. smile
                A Ty gdzie słyszałaś to imię po raz pierwszy ?
                Pozdrawiam
                Madzia
                • rosey Re: Jeszcze pytanie do Mamy Nataniela 06.02.04, 09:24
                  Dzięki za odpowiedź.
                  Właśnie rzecz w tym, że nie mam pojęcia, gdzie słyszałam to imię, ale gdzieś na
                  pewno, bo brzmi znajomo smile
                  Sagi nie czytalam, choc pamietam czas, kiedy byla popularna. Doczytalam sie
                  gdzies, ze imie jest faktycznie hebrajskie, zreszta 'el' to ponoc po hebrajsku
                  Bog, wiele jest imion z ta czastka, np. Samuel, Daniel, itp.
                  Pozdrawiam,
                  R.
                  • madziarek_edziecko Re: Jeszcze pytanie do Mamy Nataniela 06.02.04, 09:29
                    Wiesz, gdzieś kiedyś czytałam, że Nataniel ma to samo znaczenie co imię
                    Bożydar. Podoba mi się to znaczenie smile. Dar Boga .
                    Natuś jest takim naszym darem od Boga smile
                    Pozdrawiam
                    Madzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.