misself 13.01.10, 17:09 Znalazłam takie dwa rankingi, najpopularniejsze imiona ostatniej dekady. W nawiasach odpowiedniki polskie. (Proszę skasować wątek, jeśli to było.) DZIEWCZYNKI 2009 Isabella (Izabela) Sophia (Zofia) Emma Olivia (Oliwia) Ava Madison Madelyn (Magdalena) Chloe Lily (Lilia) Addison CHŁOPCY 2009 Aiden Ethan Jackson Jayden Jacob (Jakub) Noah (Noe?) Caden Logan Lucas (Łukasz) Jack (Jan? Kuba?) DZIEWCZYNKI - ostatnia dekada Emma Emily (Emilia) Madison Isabella (Izabela) Ava Sophia (Zofia) Kaitlyn (Katarzyna) Hannah (Hanna) Hailey Olivia (Oliwia) CHŁOPCY - ostatnia dekada Aiden Jacob (Jakub) Ethan Matthew (Mateusz) Nicholas (Mikołaj) Jack (Jan? Kuba?) Joshua (Izajasz? Józef?) Michael (Michał) Ryan Andrew (Andrzej) Jak to się ma do polskich rankingów? Jakieś imiona są równie popularne u nas i za oceanem? I czym wytłumaczyć tą szaloną popularność Isabelli w ostatnim roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Popularne imiona w USA 13.01.10, 19:36 Joshua to Jozue, w innej wersji - Jezus Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona w USA 13.01.10, 19:51 Nie wiem, skąd pochodzą te dane. Oficjalne dane sa tylko tu: www.ssa.gov/OACT/babynames/ i nie ma ich jeszcze za 2009 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona w USA 13.01.10, 22:12 Ale jak babycenter zdobywa dane przed oficjalnymi, i to w dodatku wiarygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 13.01.10, 22:40 gaudencja napisała: > Ale jak babycenter zdobywa dane przed oficjalnymi, i to w dodatku > wiarygodne? Ale skąd ja mam to wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 00:06 Może coś piszą na temat metodologii; jeśli to nie jest przekonujące, to chyba nie warto publikować na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 00:35 Z tego, co tam piszą, wynika, że to nie są dane ze spisów, tylko chyba z ankiet wśród rodziców (parents who shared their baby's name with us in 2009). Trudno powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 00:50 Jeśli uważasz, że te statystyki są nieprzekonujące, nie obrażę się, jeśli po prostu usuniesz ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 20:14 Nie ma co usuwać, ale ankiety rodziców reprezentatywne nie są. Lepiej posługiwać się danymi z urzędów statystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 20:27 ale to można potraktować jak nasze WNŚ - jako ciekawostkę, nie miarodajne źródło Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 21:01 Tak, można - tylko trzeba to zaznaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 23:00 Ranking to ranking, statystyka to statystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 23:17 Jasne, tylko że w takim razie nie można zrobic rankingu najpopularniejszych imion, lecz statystykę. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 15.01.10, 09:23 Nie znam się na terminologii, ale w takim razie jak nazwać wyniki ankiet? Zakładając, że to są wyniki ankiet. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona w USA 15.01.10, 18:41 Chyba wynik badania ankietowego? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 20:51 misself napisała: > I czym wytłumaczyć tą szaloną popularność Isabelli w ostatnim roku? Może popularnością serialu "Scrubs", gdzie urodziła się swego czasu malutka Izzy? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 14.01.10, 23:01 I chyba główna bohaterka "Zmierzchu" ma na imię Isabella, prawda? Z drugiej strony - Edward się nie wbił nawet w pierwszą setkę. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Popularne imiona w USA 15.01.10, 09:31 Ze zmierzchem możesz mieć rację, chociaż za bohaterkę nie dam głowy, bo nie czytałam. Co do Edwardów, trudno stwierdzić. Jak na różnorodność imion występujących w USA, ja znam stosunkowo dużo osób o tym imieniu. Ale głównie w moim wieku, czyli 20-30 lat. Może to imię jest po prostu zbyt "wujkowate"? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 15.01.10, 11:06 Ja też nie czytałam, ale oglądałam film przy prasowaniu Faktycznie Edward trochę nobliwy, na dodatek jeszcze to imię występujące w dynastii brytyjskiej, więc może być uznawane za raczej "sztywniackie". Ale do tego zestawienia, które przytaczałam, Edward się nie załapał. Ten Aiden mnie ciekawi - ale w sumie popularności Julii i Jakuba też nie da się wytłumaczyć konkretnym fenomenem popkulturowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann. Re: Popularne imiona w USA IP: *.chello.pl 26.06.10, 14:33 Ta szalona popularność imienia Isabella jest pewnie dlatego, że wszyscy czytają Zmierzch, a jego główna bohaterka ma właśnie tak na imię. ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julianna76 Re: Popularne imiona w USA IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.10, 20:27 Jack to Jacek, a nie Kuba bądź Jan... Chyba nietrudno się domyślić Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Popularne imiona w USA 26.06.10, 20:38 O ile mnie wiadomo Jack jest zdrobnieniem od Johna, tj. Jana. Na wiki Jack jest podany jako obcojęzyczna wersja Jana, nie Jacka. Więc nie wiem czy tak "nietrudno się domyślić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Popularne imiona w USA IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.10, 11:14 Powaznie? Ja zawsze bylam przekonana, ze Jack i John to zupelnie rozne imiona. Zreszta sama znam jednego Jacka i nie wydaje mi sie, zeby w dowodzie mial John. Ale zapytam. I jesli juz tlumaczyc imiona, czego nie jestem zwolenniczka, to powiedzialabym, ze John to Jan, Jack to Jacek a Jacob to oczywiscie Jakub. Ale to tylko moje "wydaje mi sie" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Popularne imiona w USA 27.06.10, 11:20 JACK Gender: Masculine Usage: English Pronounced: JAK Derived from Jackin (earlier Jankin), a medieval diminutive of JOHN. It has long been regarded as an independent name. During the Middle Ages it was very common, and it became a slang word meaning "man". It was frequently used in fairy tales and nursery rhymes, such as 'Jack and the Beanstalk', 'Little Jack Horner', and 'Jack Sprat'. American writers Jack London (1876-1916) and Jack Kerouac (1922-1969) were two famous bearers of this name. www.behindthename.com/name/jack Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 01.07.10, 21:04 dalenia napisała: > O ile mnie wiadomo Jack jest zdrobnieniem od Johna, tj. Jana. A ja w jakiejś książce spotkałam się z Johnem zdrabnianym do Jacka, stąd moja wątpliwość w tym względzie i "niełatwo się domyślić" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olusia ;) Re: Popularne imiona w USA IP: *.chello.pl 01.07.10, 16:35 Jack to Jacek Joshua - Józef Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Popularne imiona w USA 01.07.10, 21:05 Gość portalu: Olusia napisał(a): > Joshua - Józef A skąd. Józef to Jusuf, a Joshua to Jozue, jeśli koniecznie spolszczać. Kwestię Jacka już omówiono wyżej Nie wszystkie imiona mają swoje odpowiedniki. Odpowiedz Link Zgłoś
nymeriia Re: Popularne imiona w USA 02.07.10, 15:40 Józef - chyba Joseph jest bardziej popularna odmianą w US Odpowiedz Link Zgłoś