balbinka01 16.02.04, 10:23 jak w temacie)))) no i pytanie: czy imię to jest bardzo popularne? wiem, że do rzadkich nie należy ostatnio ale czy do czołówki? aha - jak zdrabniać Oliwię? prócz Oliwki?))))))))))) w maju urodzi się nasza dziewczyneczka i własnie o tym imieniu myślimy)))) Beata i 27 tyg. ślicznotka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosey Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 16.02.04, 10:45 Myślę, że Oliwka jest w ścisłej czołówce z Julką, Olą, Natalią i Wiktorią Imię ładne, a w Polsce nowe, choć tak naprawdę używano go już w starożytności. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 16.02.04, 14:09 Szczerze mówiąc, nie bardzo mi się podoba. Jest szalenie popularne, co trzecia dziewczynka to Oliwka (nie wiem, jak jeszcze to zdrabniać? Ola? Olisia? ) Oczywiście, jeśli chcesz, nadaj to imię swojej córuni, tak naprawdę imiona są piękne i mają rację bytu dopiero wtedy, gdy ktoś je "nosi", gdy mają już odnośniki. Gdy bylam w ciąży, starałam się nie zdradzać, jak nazwę córkę, ale nie zawsze mi się to udawało. Parokrotnie spotkałam się ze zdziwieniem i "dobrymi radami" (Gloria Emilia? Ee, to już lepiej Emilia Gloria, nie?? NIE!) Teraz nikt już nie wyobraża sobie, żeby malutka miała na imię jakkolwiek inaczej Zatem, jeśli chcesz nadać dzidzi imię Oliwia- zrób to niezależnie od tego, czy nam (czyt. innym) się to imię podoba, czy nie Pozdrawiam mamusie i ślicznotkę (Oliwkę?) w brzuszku, niech Wam się szczęści Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 16.02.04, 14:24 Mnie sie imie nie podoba,ale nie dlatego ze jest brzydkie albo zle mi sie kojarzy, nie , nie , nie.Imie jest delikatne nawet az mulace, i jak na moj gust rozanielone , no ale skoro rodza sie takie male aniolki to same na usta cisna sie cieplutkie imiona. Znam kilka malych Oliwek, to prawdziwe male damy Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 16.02.04, 15:37 Ja proponuje Balbina, taki jak masz nick. Imie SUPER! A Oliwa, no coz imie bardzo modne, wiec dosyc oklepane i nic ciekawego na jego teamt do glowy mi nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 16.02.04, 19:07 Czesc ! Skoro Wam sie podoba to zostancie przy tym.Mnie bardziej podoba sie LIWIA jest nie tak bardzo popularne. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 17.02.04, 15:54 Mnie się zupełnie nie podoba i jest go juz przesyt. Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 28.02.04, 11:10 Ja chcialam zawsze miec Olivera i Olivie ale teraz bardziej podoba mi sie Livia,Liv. Olivia to tak popularne imie jak moje w 80 roku.To bylo strasznie jak w mojej klasie bylo 5 Madzi.Nie,ja juz nie dam tego imienia Olivia))Ale dalej mi sie podoba)) Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 28.02.04, 12:20 balbinka01 napisała: > jak w temacie)))) no i pytanie: czy imię to jest bardzo popularne? wiem, że > do rzadkich nie należy ostatnio ale czy do czołówki? > > aha - jak zdrabniać Oliwię? prócz Oliwki?))))))))))) > > w maju urodzi się nasza dziewczyneczka i własnie o tym imieniu myślimy)))) > > Beata i 27 tyg. ślicznotka Mi sie kiedys podobalo. Teraz w wersjii Oliwia zdecydowanie mniej. No i oklepanie zrobilo swoje, choc nie mieszkamy w POlsce a w UK to imie nie jest az tak czesto nadawane. Jednak duzy sentyment pozostal. Podoba mi sie tez znaczenie i dlatego nasza najmlodsza dziewczynka nosi imie Olive - tak jak ciocia-babcia meza Zachwycona nim byla tez starsza juz polozna, ktora odbierala Olive. Z tego wzgledu, ze jej siostra tak miala na imie. A co ciekawe w czasie porodu ta sama polozna (nie znajac naszych planow) zwracala sie do nie wychodzacej na swiat Olive per Sweet-pea. Tak nazywano bobaska wychowywanego przez filmowego Popaja i jego narzeczona Olive A zdrabniamy bardzo dowolnie. Najczesciej Ollie (Oli), Olli-Polli, Oluno, Livi, Ola, Olinka, Oli-boo, Olibanum i co nam jeszcze przyjdzie do glowy. Mysle, ze proponowane przez inne mamy imie Liwia tez jest bardzo ladna alternatywa i w dodatku orginalna. Tez o nim myslelismy. Niestety mamy kilka znajomych Livii (podobnie jak Oliwii)- no ale to nie w POlsce wiec moze dla Was bedzie Ok pod tym wzgledem. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka01 Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 28.02.04, 15:30 Nie rozumiem Was kobietki - czy popularne imię nie może być ładne???? Ja za to zauważyłam, że teraz jest moda na przesadną oryginalność. Dla niektórych mam ważne jest, aby tylko i wyłącznie ich dziecko nosiło dane imię...hmmm.... dziwne podejście... Mnie Oliwia podoba się coraz bardziej i powiem szczerze, że wcale nie zauważyłam, aby wszystkie dzieci dookoło własnie tak miały na imię)))) ale cóż... są gusta i guściki. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 28.02.04, 22:41 No co Ty, Oliwia to ładne imię. Ja bym tak dziecka nie nazwala, od zawsze chciałam mieć Glorię. W moim mieście co trzecia mała dziewczyneczka ma na imię Oliwka (jeśli wierzyć kierownikowi USC), na równi z Wiktorią Może napisałam, że nie bardzo mi się podoba, ale miałam na myśli to, że nie dałabym tak dziecu na imię. A inne dziewczyny raczej pisały, że im się podoba A jakie imiona miałaś na myśli pisząc "Dla niektórych mam > ważne jest, aby tylko i wyłącznie ich dziecko nosiło dane imię...hmmm.... > dziwne podejście..." ? Pozdrawiam Ciebie i Twoją małą Oliwkę Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: OLIWIA - JAK WAM SIĘ PODOBA? 29.02.04, 16:25 balbinka01 napisała: > Nie rozumiem Was kobietki - czy popularne imię nie może być ładne???? Balbinka, a czy Ciebie nie interesowala kwestia popularnosci?? Przeciez w pierwszym poscie pytasz czy jest w czolowce. Co do podobania sie to kazdy ma inny gust(nie koniecznie `guscik` ). Najwazniejsze by Wam sie podobalo i do dziecka pasowalo, czyz nie? Jesli popularnosc Ci nie wadzi to w czym problem? Mi to imie- jak pisalam...mam do niego sentyment w tej formie, ale ze wzgledu na nadmierna popularnosc odpadlo. No tak mamy i tez nasza sprawa. Zuzanna i Julia tez mi kiedys ladnie brzmialy, ale to tak troche jak z muzycznym hitem. Czlowiek sie oslucha i po pewnym czasie czar prysnie. Nie twierdze,ze kazdy czlowiek ale pewnie nie malo osob. Stad zjawisko przemijania przebojow. I imion rowniez Pozniej znowu jest fala- renesans Rolling Stones, Kas, Marys i spodnic z falbana Pozdr. B mama Glorii, Elli, Lily, Olive i Archie`ka Odpowiedz Link Zgłoś
driadea do mama5plus :) 29.02.04, 17:25 mama5plus, masz Glorię? Ja także Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: do mama5plus :) 29.02.04, 18:39 driadea napisała: > mama5plus, masz Glorię? > Ja także > Pozdrawiam Wlasnie gdzies w `gloriowym` watku i w jeszcze innym tez sie dopisalam, ale chyba sie minelysmy Nasza Gloria 9 marca skonczy 7 lat. Jej! Nie do wiary Usciski dla ((((((malenkiej Glorii))))) B Odpowiedz Link Zgłoś