marcysia8095 06.03.10, 14:23 Wolicie Judytę czy Edytę. Bardzo podobne imiona, choć z tego co wiem Judyta była wcześniej, bo to biblijne imię. Kiedyś wolałam Edytę, teraz chyba bardziej skłoniłabym się do Judyty dlatego, że bardzo odpycha mnie zdrobnienie Edka . No więc jak Wy odbieracie te imiona? Dodam, że pytanie jest czysto teoretyczne . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Judyta czy Edyta? 06.03.10, 14:30 Judyta podoba mi się bardzo, Edyta ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia8095 Re: Judyta czy Edyta? 06.03.10, 14:32 No mnie Judyta też ostatnio bardziej urzeka. Zdrobnienia tych imion są średnie ale wolę Judkę niż Edkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Judyta czy Edyta? 06.03.10, 15:49 Zdecydowanie Judyta! Aczkolwiek tez mozna zohydzić poprzez Judkę. Jedyne dopuszczalne zdrobnienie to Judytka. Edyty nie znoszę z powodów osobistych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoła1 Re: Judyta czy Edyta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 16:06 Bardziej podoba mi się Judyta. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Judyta czy Edyta? 06.03.10, 16:23 jak dla mnie Edyta mam przyjaciółkę Edytę więc imię to jest mi bliskie, a mówimy na nią Edi, Edit, Edycia lub Edytka nigdy Edka zresztą dla mnie Edka to Edwarda, nie wiem kto taki skrót do Edyty stosuje? pierwsze słyszę (no chyba że doda odnośnie e.górniak ale to wynika wiadomo z czego) od Judyty wolę Julitę Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia8095 Re: Judyta czy Edyta? 06.03.10, 16:47 Ano tata mojej koleżanki mówi na swoją żonę czasami Edka. Po za tym u mnie w szkole na Edytę również tak wołali. Julity nie znoszę, choć miałam znajomą, która się tak nazywała . Kojarzy mi się z jakąś bohaterką brazylijskiej telenoweli, nie wiem czemu. Od Julity wolę chyba Jowitę, ale to też tak z przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Judyta czy Edyta? 06.03.10, 18:09 skoro słyszysz że ktoś do Edyty mówi Edka to nie zazdroszczę... ja u siebie nie słyszę takiego skrótu - na szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Judyta czy Edyta? 06.03.10, 16:48 Nie przepadam ani za Judytą, ani za Edytą Gdybym miała wybierać, wybrałabym Judytkę. Byle tylko nie zrobić z niej Judki czy Judzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Judyta czy Edyta? 06.03.10, 17:41 Judyta super, Edyta zupełnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia8095 Re: Judyta czy Edyta? 07.03.10, 13:54 O widzę, że większość osób skłania się tak jak ja do Judyty . Ma ktoś może jakieś głębsze informacje dotyczące tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Judyta czy Edyta? 07.03.10, 14:09 Kurcze, ani jedno ani drugie mnie nie zachwyca, kojarzy mi się twardo, z matroną o zimnym nieczułym sercu. Szukałabym czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Judyta czy Edyta? 07.03.10, 14:13 Ale gdyby postawiono mnie pod murem wybrałabym Judytę, bo mi się kojarzy z filmem który lubię - z postacią Judyty z "NIgdy w życiu" skąd bierze się również moje upodobanie do Tosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marialeena Re: Judyta czy Edyta? IP: 109.243.194.* 07.03.10, 18:55 Mnie się bardzo podoba imię Edytka Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Judyta czy Edyta? 08.03.10, 12:42 Judyta podoba mi się, a Edyta nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Judyta czy Edyta? 08.03.10, 22:14 Judyta...inaczej bym nie wzięła sobie tego imienia przy bierzmowaniu. Zamiast Judka można wołać Jutka, miększe jest. Poza tym Juta to nazwa rośliny i imię innej świętej. Zaczyna mi się podobać duet Ruta i Juta. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Judyta czy Edyta? 08.03.10, 22:29 Oba imiona bardzo lubię, ale zdecydowanie ładniejsze dla mnie to Judyta. Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Judyta czy Edyta? 09.03.10, 15:55 Judyta. Edyta mi tak jakos, hmm jak Zaneta, Beata czy Aneta. Jakos tak prowincjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś