Gość: kika IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.10, 23:01 a co myślicie o Halince? znam 2- są spokojne, godne zufania i bardzo sympatyczne. Zdrobnienie brzmi lepiej niż Halina, ale mozna tworzyć kolejne. Brzmi zgrabnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
granadax Re: Halinka 19.03.10, 00:32 no to ja mysle - nie. I tyle Mała Halinka - nawet uroczo, ale ona krotko bedzie mała. Przez wiekszą część życia człowiek jest dorosły. Halinka bedzie Haliną po prostu i tej Halinie ja mówie nie Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Halinka 19.03.10, 08:20 Gość portalu: kika napisał(a): > a co myślicie o Halince? znam 2- są spokojne, godne zufania i bardzo > sympatyczne. A cóż to ma do rzeczy??? Halina ma urok retro i jak najbardziej może być. Jak dla mnie za popularne - było bardzo częste w latach 40. i 50. Wolę sporo rzadszą Alinę. Zdrobnienia oporcz Halinki: Hala, Halszka, Ali, Ala, Linka, Inka. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Halinka 20.03.10, 12:47 Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Mam jedną w rodzinie męża i zdążyła mi juz skutecznie zohydzić to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Halinka 19.01.11, 16:28 Gość portalu: kika napisał(a): > a co myślicie o Halince? znam 2- są spokojne, godne zufania i bardzo > sympatyczne. rozumiem, że masz pozytywne skojarzenia z tym imieniem, a nie że każda Halina jest wg Ciebie spokojna, sympatyczna i godna zaufania? ja Haliny nie lubię, ale kto wie? za Heleną też do niedawna nie przepadałam, ale się trochę osłuchałam i przekonałam. i dla mnie Halina brzmi lepiej niż Halinka Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Halinka 19.01.11, 21:05 Halina jest dla mnie brzydkim imieniem i daleko jej do Heleny czy Hanny - imion które mi się z nią kojarzą (mam 3 ciotki w mniej wiecej tym samym wieku, o tych imionach) czy przypadkiem Halina to nie wiejska forma Heleny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Halinka IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.11, 21:31 "czy przypadkiem Halina to nie wiejska forma Heleny?" Nie. Halina to imię pochodzące od greckiego galene - spokój, błogostan. Helena, także pochodzenia greckiego, wywodzi się od słowa oznaczającego księżyc, pochodnia (dane pochodzą z Wikipedii). Te dwa imiona mają podobne brzmienie, ale różne pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Halinka 19.01.11, 21:35 możliwe choć różne inf. na ten temat można w necie znaleźć... www.imiona.dla-dzieci.org/Halina.html ale ja się nie znam, dlatego nie obstaję przy swoim Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Halinka 19.01.11, 21:38 a to z bazy imion - po prawej: HALINA ang. brak, franc. brak, hiszp. brak Imię o nieustalonym pochodzeniu. Być może jest ono przekształceniem imienia Helena. Równie prawdopodobne, że powstało z imienia Alina przez dodanie "h". Możliwe również, że zostało wymyślone jako imię bohaterki literackiej; w literaturze pojawiło się w XVII w. Sławę zyskało dzięki operze "Halka" Stanisława Moniuszki. Obecnie nosi je 302 499 Polek (w 2001 r. - 356 783). Według astrologów Haliny mają dużo zdrowego rozsądku, nie dają się ponosić emocjom, działają z namysłem, ale skutecznie. Imię to jest najbardziej odpowiednie dla osób spod znaku Panny lub Koziorożca. Halina Konopacka (1900-1989) - lekkoatletka. Była pierwszą polską mistrzynią olimpijską (w 1928 r. w rzucie dyskiem) i trzykrotną rekordzistką świata. Halina Kunicka - piosenkarka popularna w latach 60. i 70. XX w. Jej przebojami były m.in. "Orkiestry dęte" i "Niech no tylko zakwitną jabłonie". Halina Wyrodek - aktorka teatralna i filmowa. Od 1969 r. występowała w krakowskim Teatrze im. Słowackiego, a od 1992 r. jest aktorką Teatru STU. Jedna z ważnych postaci Piwnicy pod Baranami, do jej najsłynniejszych piwnicznych pieśni należy "Ta nasza młodość". Imieniny: 1 VII; 24 VIII; Halka Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Halinka 19.01.11, 22:30 Rzadko piszę tak radykalnie ,ale Halina jest imieniem,którego nie cierpię. Te ,które znam są zaprzeczeniem spokoju i łagodności. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Halinka 19.01.11, 23:38 nie przepadam, podobnie jak za większością -lin Odpowiedz Link Zgłoś