Dodaj do ulubionych

Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byli...

• czerwona_skarpeta Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 15.11.14, 22:00
      Już się to nieco pozmieniało u mnie i obecnie wyglądałoby to mniej więcej tak:
      Anglia/USA i inne anglojęzyczne:
      James, Daniel, Christopher, Michael, Anthony, Nicholas
      Beatrice, Florence, Iris, Shannon, Imogen, Frances, Eunice

Hiszpania i Ameryka Południowa:
      Pilar, Montserrat, Soledad
      Felipe,Miguel, Antonio

Portugalia i Brazylia:
      Leonor, Isabel, Margarida
      Antonio, Joaquim, Joao, Filipe

Włochy:
      Allegra, Ilaria, Francesca, Chiara
      Dante, Roberto, Francesco, Fabrizio

Francja i francuskojęzyczne:
      Madeleine, Manon, Océane, Aimée
      Alain, Nicolas, Dominique

Niemcy i niemieckojęzyczne:
      Ingeborg, Frieda, Silke, Greta, Sabine, Dagmar
      Werner, Andreas, Rainer, Joachim, Torsten, Kurt

Skandynawia:
      Ingrid, Astrid, Ingeborg, Frida, Linnea, Malin
      Magnus, Nils, Søren, Sten, Jens, Lars
    • agjato Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 18.11.14, 16:02
      anglojęzyczne: Rebecca, Elizabeth, Dorothy, Richard, Timothy, Bartholomew

włoskie: Ambrogio, Benedetto, Giacomo, Clotilde, Francesca, Chiara
    • dierde Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 21.07.21, 21:39
      Ukraina bez wahań nazwałabym córeczkę jedynym imieniem które podoba mi się cale życie - Roksolana, a syna Bohdan lub Nestor (nie mówi się Nestor rodu i jest to normalne imię bynajmniej bardziej popularne jak w Polsce).

Włochy Flavia, Gioia ("radość" po włósku), Eloisa, Ilaria, Lucrezia, Dafne/ Francesco, Giacomo, Luigi, Leonardo, Fabrizio, Lorenzo, Ikaro (akcent na pierwszą sylabę), Fabio.

Francja Isabelle, Héloїse, Thaїs, Aglae (wymawia się Aglai), Eulalie (wymawia się Yulalie), Fleur, Arielle/ Louis, Thierry, Pierre, Gabriel, Raphael, Achille.

Hiszpania Luna, Ariadna, Noelia, Leonor / Santiago, Diego, Dario, Iker, Yago, Jaime (wymawia się Chajme).

Anglia Lila wymawiana jako Lajla, Esmé (czytam że to ze starofrancuzskiego znaczy "kochana, szanowana", imię funkcjonuje akurat w Anglii), Delilah, Arielle, Hazel, Courtney, Kimberley, Phoebe (chociaż FIBi brzmi dziecinnie wciaż mi się podoba) / Henry.

Bardzo ciekawy wątek!
      • decadent46 Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 21.07.21, 21:50
        Leonardo ❤️ moje najulubieńsze spośród włoskich imion, też bym chętnie nadała ❤️
    • decadent46 Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 22.07.21, 11:49
      Szwecja - Astrid, Ingrid, z synem miałabym problem
      Francja - Madeleine i Guillaume, ewentualnie Charles (na cześć Baudelaire'a)
      Włochy - Francesca i Leonardo
      Rosja - Fiodor, z córką miałabym problem
    • sulimira Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 22.07.21, 14:11
      Japonia:
      Raidon i Tomiko

Rdzenne amerykanskie imiona:
      Akai i Lozan

Anglojezyczne:
      Nikandra i Declan

Norwegia:
      Astrid i Torsten
      • abiela Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 23.07.21, 22:52
        Portugalia

Carminho, Constança
        Mauro
      • gaudencja Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 08.08.21, 11:34
        Nikandra to spolszczone imię i nie trzeba być w Anglii, by je nadawać.

Na marginesie zauważę, że po polsku nadal się pisze jednak raczej Indianie, a nie rdzenni Amerykanie (przypominam, że nazwa Ameryka jest nadana przez kolonizatorów i pochodzi od imienia Ameriga Vespucciego, a w związku z tym kiedy Indianie byli rdzenną ludnością tego kontynentu, nie był on jeszcze Ameryką i nawet mu się to nie śniło). Przykładowy głos w dyskusji o nazwie "Indianin" wyborcza.pl/7,75399,27296357,slowo-indianin-to-nie-to-samo-co-murzyn.html choć był znacznie lepszy artykuł, którego teraz nie mogę znaleźć, znawczyni Ameryki Południowej, która wspominała, że jej rozmówcy się cieszą, iż jest kraj, w którym nazwa Indianin kojarzy się wyłącznie pozytywnie.
        • sulimira Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 08.08.21, 17:16
          Maslo maslane poniewaz rdzenni Amerykanie tym bardziej nie sa Indianami.
          W Polsce moge nadac takie same imiona jak widac po wpisach takze Tomiko czy Declan sa rownie dostepne w obu krajach wiec nie wiem o co ci chodzi z tym komentarzem
        • sulimira Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 08.08.21, 17:17
          Jezeli ci to pomoze to zapewniam cie, ze nazwa rdzenni amerykanie jest akceptowana przez jej nosicieli, a Indianie nie jest im mila.
          • gaudencja Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 22.08.21, 20:24
            Jak wspomniałam, poczytaj te dyskusje, nie ma powodu, by je rozwijać tu. Sami zainteresowani nie mają jednolitego frontu, a słowo "Indianin" ma w Polsce pozytywne konotacje. Tomiko i Declan nie są imionami polskimi (spolszczonymi).
            • sulimira Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 23.08.21, 01:34
              Ja sugeruje sie wypowiedziami znajomych i wypowiedziami w mediach. W Polsce moze miec konotacje poozytywne, ale ostateczne slowo wedlug mnie powinny miec osoby, ktore sa nazywane. Polacy sie unosza jak sie ich pomyli z Rosjanami i napewno sami nie wymyslami imion jakimi bedziemy kogos nazywac wiec nazywanie rdzennych Amerykanow tak jak oni sa zycza jest oznaka szacunku i chciaz tyle mozemy zrobic.
              Tomiko I Declan moze nie sa spolszczone, ale wlasnie oo to mi chodzilo, ze wcale nie trzeba nadawac imion spolszcznych.
              Z ciekawosci- jak spolszczane sa imiona japonskie?
              • gaudencja OT 29.08.21, 13:54
                sulimira napisała:

> wno sami nie wymyslami imion jakimi bedziemy kogos nazywac wiec nazywanie rdzen
                > nych Amerykanow tak jak oni sa zycza jest oznaka szacunku i chciaz tyle mozemy
                > zrobic.

Pod warunkiem, że wszyscy tego chcą, a zarówno z mojego wpisu na forum, jak i z artykułu, o którym wspominalam, bynajmniej nie wynika, że Indianie nie chcą być nazywani Indianami, wręcz odwrotnie.

> Tomiko I Declan moze nie sa spolszczone, ale wlasnie oo to mi chodzilo, ze wcal
                > e nie trzeba nadawac imion spolszcznych.

W Polsce od wieków spolszcza się obce imiona.

> Z ciekawosci- jak spolszczane sa imiona japonskie?

Nie wydaje mi się, żeby imiona japońskie były masowo spolszczane.
    • kinga_4210 Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 24.07.21, 21:53
      Włochy- Cristina, Lucia, Sawerio, Francesco
    • nadeeka Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 02.08.21, 13:17
      Mój partner pochodzi z Indii, więc dla mnie to wcale nie taki mało prawdopodobny scenariusz smile Jemu dla dziewczynki podoba się imię Karishma. Mnie w pełnej wersji też się podoba, mogłabym zaakceptować, ale gdy partner powiedział, że zdrabniałby ją Krishu (kriszu/kryszu)... To już mniej. Dla chłopca natknęłam się ostatnio na imię Sankar, a jako, że partner w rodzinie funkcjonuje jako Sani (oficjalnie ma inaczej na imię), a ja jestem Karolina, to Sankar jest połączeniem big_grin brzmienie mi się podoba, ale partnerowi Sankar średnio się kojarzy. W Indiach Sankar to taki bohater żartów, niezbyt inteligentny. Dla dziewczynki najbardziej podobają mi się Indira i Gayatri. Oprócz tego Ida, Surya (znaczy Słońce), Vidya, Ishani. Dla chłopca podoba mi się Vijay (widżaj), Imran, Niraj (niradż), Nikhil, Nirav, Samir.

A poniżej kilka innych kręgów kulturowych, z którymi jestem w jakiś sposób związana:

Imiona irlandzkie:
      Żeńskie: imię, do którego mam ogromny sentyment to Saoirse (wym. Sirsza). Oznacza Wolność. Oprócz tego podobają mi się Damhnait (Dymfna), Fidelma, Fiona, Niamh, Talulla.
      Męskie: moje ulubione to Alastar (irlandzki Aleksander). Bardzo podoba mi się jeszcze Diarmaid, Farquhar, Tiarnach, Nollaig, Finn, Finnegan, Lóegaire, Mághnus, Naomhán

Imiona skandynawskie:
      Jako nastolatka zaczytywałam się „Sagą o Ludziach Lodu” Margit Sandemo, od tego czasu zaczęła się moja fascynacja Norwegią.
      Żeńskie: moje ukochane imię to Silje (Cecylia), prawie na równi z Sunnivą. Uwielbiam też Villemo (Wilhelma), Sol (słońce), Liv (życie), Solveig.
      Męskie: Tarjei – pokochałam to imię dzięki Sadze, ale tak też ma na imię jeden z moim ulubionych pisarzy, Tarjei Vesaas <3 ogromnie podoba mi się również imię Eskil. I Sören

Żydowskie:
      Żeńskie: na pierwszym miejscu byłaby chyba Dafna (uwielbiam), oprócz tego Naomi, Odelia, Ofira, Rachel (ale zabiłabym za rejczel)
      Męskie: Kocham imię Neftali (choć w kręgach żydowskich spotykałam się raczej z wersją Naftali). Oprócz tego podoba mi się Efraim (ale wole go w wersji Efrem), Abraham, Malachi, Miron, Ofir, Amram.

Anglojęzyczne:
      Nie jestem wielką fanka imion angielskich. Tu podobają mi się głównie angielskie wersje imion, które znamy również z naszego podwórka (z kilkoma wyjątkami smile ).
      Żeńskie: np. Felicia, Daphne, Clementine, Celestine, Eleanor, Claire, Florence, Adelaide, Cynthia, ale też Willow, Tiffany, Hayleigh, Hazel, Zoey, Denise
      Męskie: Percival, Timothy, Benedict, Frederick, Eustace, Dunstan, Cedric, Eliot, Hector, Jeremy, Jerome, Jesse, Vincent, William. I zdrobnienie Lionel.

Hiszpańskie:
      Żeńskie: Dafne (anglojęzyczną Daphne uwielbiam, ale wersję z „f” uwielbiam po stokroć bardziej), Delfina (j.w.), Benigna (w polskim to też jedno z moich ulubionych imion), Felicia, Lucia, Rufina, Dionisia, Nuria, Ignacia, Fidelia, Flora, Florentina, Josefina, Nidia, Ovidia
      Męskie: Íñigo, Edelmiro, Emigdio, Eustaquio, Remigio, Luciano, Heraclio, Ignacio, Jacinto, Jeronimo, Leonardo, Nazario, Rufino

Włoskie:
      Moje absolutnie ukochane to Francesca. Poza tym: Giacinta, Felicia, Dafne, Filomena, Ludovica, Leontina, Serafina, Agnese i in.
      Z męskich bardzo ciężko wybrać mi to ulubione, ale mógłby to być Federico albo Achille. Albo Lotario, Giacinto, Gaetano, Ludovico, Aristide, Vinicio, Domenico, Vincenzo, Guerino...

Francuskie:
      Żeńskie: Szalenie podoba mi się Solange – tak miała na imię córka George Sand. Poza tym francuska wersja Magdaleny, czyli Madeleine. I Clementine (ją to lubię w każdym języku), Delphine, Desiree (to imię poznałam kiedyś dzięki książce „Desiree czyli czas próby”), Michele, Noémie, Davignon
      Męskie: Tu chyba najbardziej podoba mi się Maurice (tak swoją drogą miał na imię syn George Sand wink ), poza tym Lucien, Frederic, Noel.
      • gaudencja OT 08.08.21, 11:38
        nadeeka napisał(a):

> dya, Ishani. Dla chłopca podoba mi się Vijay (widżaj), Imran, Niraj (niradż), N
        > ikhil, Nirav, Samir.

Imran może również funkcjonować na gruncie polskim, to jedna ze średniowiecznych wersji Emmerama. Być może dla polsko-indyjskiego dziecka nadałoby się też któreś staropolskie krótkie imię, jak Namir, Nadar, Nadbor, Nadmir. Zadar, Zamir.
        • nadeeka Re: OT 08.08.21, 17:27
          > Imran może również funkcjonować na gruncie polskim

Faktycznie! nawet ostatnio pytałam partnera, czy podoba mu się imię Imbram, bo mnie zachwyca, a wydaje się też dość łatwe na gruncie indyjsko-angielskim. Nie wiedziałam, że Imran to też jedna z wersji Emmerama.

> Być może dl a polsko-indyjskiego dziecka nadałoby się też któreś staropolskie krótkie imię, jak Namir, Nadar, Nadbor, Nadmir. Zadar, Zamir.

Jakiś czas temu zasugerowałaś mi Namira, bardzo mi się podoba.
          • gaudencja Re: OT 22.08.21, 20:26
            Mam nadzieję, że uda się Wam znaleźć wspólną, niesztampową i niestanowiącą ustępstwa wobec własnych upodobań, propozycję imion dla dzieci smile Imbram też mi się ogromnie podoba, ale i Imran także.
    • hanna_konstancja_wraca Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 03.02.22, 19:41
      Chłopca William albo Adam - totalna nuda i minimalizm.
      A dziewczynkę -Charlotte, Scarlett, Grace, Hazel. Z włoskiego Sofia i Francesca. Z francuskiego - Edme.
    • pijawka_lekarska Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 06.02.22, 16:17
      Włochy:
      Chiara, Aurora, Marco,Lucio, Francesco

Francja:
      Joelle, Aimee, Oceanne, Quentin, Alain, Pierre

Hiszpania:
      Laura, Nuria, Naiana, Noelia, Javier, Manuel, Oriol, Miguel

UK/US:
      Emma, Iris, Ivy, Emma, Nathan, Travis, Trevor, Aiden

Niemcy:
      Sabine, Greta, Ernest, Rainer

Węgry:
      Lilla, Nóra, Tamas, Irme, Gabor

Rosja:
      Konstantin, Nikita, Wiera, Nadia

Łotwa:
      Artis, Inga
    • hanna_konstancja_wraca Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 25.02.22, 15:46
      Hiszpania - Noelia
      Uk/Usa- Charlotte, Scarlett, Grace
      Francja -Edme
      Włochy- Sofia,Rosa, Bianka
    • decadent46 Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 10.03.22, 08:54
      U mnie trochę się pozmieniało, no to jazda z tym koksem:

Rosja 🇷🇺: Awdotia (chyba) i Fiodor (kiedyś było to moje ulubione "niepolskie" imię).
      Włochy 🇮🇹: Francesca i Leonardo, ewentualnie Amedeo ❤️❤️❤️ wszystkie trzy uwielbiam!
      Francja 🇫🇷: tu musiałabym mieć więcej dzieci niż Radfordowie 😂😂😂 do Francji mam stosunek dość osobisty, bo stamtąd pochodzą praktycznie wszyscy moi Mistrzowie 🤣🤣🤣 Pewnie połowę dzieci nazwałabym na ich cześć. Dobra, idźmy po kolei... Dla dziewczynek na pewno Madeleine (jak Madeleine Pages, ukochana niejakiego Apollinaire'a) i Solange (uwielbiam to imię, mam ogromną słabość do filmu "Chopin. Pragnienie miłości"). Bardzo podoba mi się Vitalie, ale mam zbyt silne skojarzenia z siostrami Rimbauda. Z chłopcami ciężej, bo żeby uhonorować wszystkich moich Mistrzów, musiałabym mieć ich z milion. Pierworodny miałby na imię Etienne, to moje ulubione "niepolskie" imię. Drugi byłby Guillaume, zdrobniale Gui. Ukochane imię z ukochanym imiennikiem. Na drugie Jean, z wiadomych powodów. Jeszcze Maurice (bardzo lubię to imię), Andre (prawdziwe imię Bourvila, mam bardzo miłe skojarzenia), mógłby być . Ukochany Baudelaire niestety nie doczekałby się imiennika. No żesz kocia krew. Biedny Mistrz 🤣
      Niemcy 🇩🇪: Hilda, chyba. Dla syna Wilhelm albo Wolfgang (bo Mozart).
      Hiszpania 🇪🇦: Leticia (coraz bardziej mi się podoba, odkąd się dowiedziałam, że u mnie na uczelni pracuje pani o tym imieniu) i Ignacio. Bardzo mi się podoba Santiago, ale podobno Santiago to Jakub, a już mam w rodzinie Kubę 🤣
      Szwecja 🇸🇪: dziewczynka na pewno miałaby na imię Astrid. Z chłopcem miałabym problem 🤣

Przepraszam za brak akcentów w imionach francuskich. Piszę z telefonu 🤭
    • decadent46 Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 02.09.22, 12:40
      Dekadent, jak wiecie, zmiennym jest wink
      Wybrałam tylko kraje, z którymi jestem w jakiś sposób związana.

Francja:
      - dziewczynka: Antoinette, Madeleine, Mathilde, Mireille, Solange
      - drugie imiona dla dziewczynek: Jeanne, Marie, Vitalie (ta ostatnia bardzo mi się podoba, ale okołorimbaudowe skojarzenia....)
      - chłopiec: Étienne (mam ogromną słabość do tego imienia), Frédéric, Germain, Guillaume, Maurice, Stéphane
      - drugie imiona dla chłopców: André, Antonin, Charles, Jean
      Większość imion po ważnych dla mnie postaciach ze świata kultury i sztuki.

Hiszpania:
      - dziewczynka: Leticia, María
      - chłopiec: Ignacio (tyle mi pozostało z mojej "okołoignasiowej" obsesji...), Santiago

Niemcy:
      - dziewczynka: brak pomysłu sad
      - chłopiec: Wilhelm

Szwecja:
      - dziewczynka: Astrid
      - chłopiec: brak pomysłu sad

Włochy:
      - dziewczynka: Francesca
      - chłopiec: Andrea, Federico, Flavio, Leonardo, Marco

Antoinette, Charles, Marco i Santiago realnie nie do nadania ze względu na występujące w rodzinie polskie odpowiedniki tych imion wink

To chyba byłoby na tyle.
      Pa pa smile
    • sferoplast Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 05.09.22, 11:05
      Skandynawia: Linnea, Solveig, Gudrun (f) i Aksel, Isak, Bjorn (m)
      Finlandia: Vellamo, Aino, Kerttu (f) i Ville, Iisakki (m)
      Litwa/Łotwa: Laima, Vesma, Saule, Aušrine (f) i Algis, Ramunas (m)
      Francja: Coralié (f) i Laurent (m)
      Serbia: Snežana, Mirjana, Jadranka (f) i Zoran, Dragan (m)
      Grecja: Dafni (f) i Atanazjos (m)
      Wyspy Brytyjskie: Niamh, Áine (f) i Ailill, Aodhan (m)
    • dymfna Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 05.09.22, 12:28
      Kraje anglojęzyczne: Edith, Joy, Walter, Fulton
      Hiszpańskojęzyczne: Araceli, Carmela, Dolores, Candelaria, Rosario
      Włochy: Beatrice, Ginevra, Ortensia, Gennaro
      Turcja: z żeńskich Nisan, Berfin, Bahar, Yeşim, İnci, Melis, Nilay, z męskich Rüzgar, Demir, Poyraz, Kaya
    • decadent46 encore, c'est Dekadent 21.01.24, 17:55
      Oł noł! Dekadentowi znowu zmienił się gust!

A tak na poważnie... Nieco poszerzył mi się gust, jeśli chodzi o imiona zagraniczne. Pojawiło się kilka imion, na które dotychczas nie zwracałam uwagi, z kilku zrezygnowałam (zmiana gustu, skojarzenia). Dodałam też jeden kraj, który ostatnio zrobił się dla mnie ważny wink

Wybrałam tylko kraje, z którymi jestem w jakiś sposób związana (zainteresowania, nauka języków używanych w tych krajach, znajomi z zagranicy). Większość imion, zwłaszcza francuskich, jest po ważnych dla mnie postaciach ze świata kultury i sztuki. Nie uwzględniałam imion, które występują w rodzinie (z kilkoma wyjątkami).

No to jazda z tym koksem.

Armenia:
      - chłopcy: Aram (tak, wiadomo po kim), Awetik, (bardzo podoba mi się znaczenie tego imienia - "dobra nowina"), Harutiun (też się dałam złapać na znaczenie tongue_out), Howhannes (po poecie Howhannesie Tumanianie - chociaż miałabym ciągle problem z zapisem tego imienia - jedno czy dwa "n"?), Martiros (po malarzu Martirosie Sarianie, z którym dzielę dzień urodzin tongue_out), Minas (po malarzu Minasie Awetisianie), Sargis/Sarkis
      - dziewczynki: Anahit

Francja:
      - chłopcy: André (lata słuchania tylko i wyłącznie piosenek Bourvila zrobiły swoje), Antonin, Charles (z gazylionem zasłużonych imienników - Aznavour, Baudelaire, Cros, Trenet - szkoda, że w rodzinie jest już Karol), Frédéric, Germain, Guillaume, Jean (bo Cocteau i Marais), Maurice, Stéphane
      - dziewczynki: Antoinette, Jeanne, Madeleine, Marie, Mathilde, Mireille, Rosalie, Solange, Vitalie (samo imię uwielbiam, ale okołorimbaudowe skojarzenia...)

Gruzja:
      - chłopcy: Giorgi, Irakli (jak reżyser Irakli Kwirikadze), ewentualnie Szota (jak Szota Rustaweli)
      - dziewczynki: Nino (na cześć pisarki Nino Haratischwili)

Hiszpania:
      - chłopcy: Federico (jak już dobrze wiecie, bardzo lubię wszystkie możliwe wariacje na temat Fryderyka, zagraniczne odpowiedniki też uwielbiam; hiszpański Federico jest chyba moją ulubioną zagraniczną wersją Fryderyka - Federico García Lorca zrobił swoje), Ignacio (tyle mi pozostało z dawnego zachwytu nad Ignacym), Pablo (tak, lubię Picassa), Santiago
      - dziewczynki: Antonia (od dzieciństwa uwielbiam, niestety w realu c'est impossible - w rodzinie mamy już Antoninę), Leticia, María

Rosja:
      - chłopcy: Fiodor (mam słabość do tego imienia, pomimo lekkiego urazu do Dostojewskiego), Siergiej (Paradżanow is the new Cocteau tongue_out), ewentualnie Aleksiej (sentyment do zdrobnienia Alosza - co poradzę, że w dzieciństwie moją ulubioną przytulanką był pingwin Alosza...). Lubię Władimira (wychowałam się na Włodzimierzu Wysockim), ale chyba każdy wie, kto jako pierwszy nasuwa się na myśl na sam dźwięk tego imienia tongue_out
      - dziewczynki: Awdotia

Włochy:
      - chłopcy: Amedeo, Andrea (sentyment do Bocellego pozostał), Federico, Flavio (zachowało się z czasów fascynacji starożytnym Rzymem), Leonardo, Marco, Salvatore (jak ukochany Salvatore "Toto" Cutugno)
      - dziewczynki: Francesca

W krajach niemieckojęzycznych mogłabym mieć tylko syna (Wilhelm lub Wolfgang), w Szwecji - tylko córkę (Astrid) wink

smile

To chyba ulubiony wątek Dekadenta, naprawdę.
    • addie_la_rue Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 21.01.24, 21:45
      No to i ja zostawię swoje typy wink

Państwa anglojęzyczne: Savannah/Avril i Jack/Cal
      Państwa skandynawskie: Astrid/Sigrid i Kjell/Bjorn
      Państwa arabskie: Shani/Safiya i Simba
      Irlandia: Rhiannon/Nuala i Finn
      Hiszpania: Rosario/Catalina/Lucía i Felipe/Diego/Santiago/Ángel/Nico
      Włochy: Elena i Fabrizio
      Francja: Desiree/Adeline/Manon i Laurent/Timéo

A jeśli chodzi o ulubione (chociaż nie o tym jest wątek, wybaczcie) to jeśli chodzi o żeńskie, to są to Rhiannon, Savannah, Elena i Rosario, a z męskich: Jack, Finn, wszystkie wymienione przy Hiszpanii i Fabrizio big_grin

"Serce kobiety to ocean pełen tajemnic. A teraz wiecie, że istniał kiedyś Jack Dawson, który mnie ocalił. W każdym możliwym znaczeniu tego słowa. Nie mam nawet jego zdjęcia... Teraz istnieje tylko w mojej pamięci..."

~ Rose Calvert (DeWitt-Bukater), "Titanic" 1997 💔
    • niii Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 22.01.24, 19:04
      Nazwałabym neutralnie i starałabym się o to, żeby nie było to popularne w danym kraju imię, chyba, że podobałoby mi się wybitnie, jak np. powszechnie znana Niamh.
    • misha.parajanov Re: Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byl 03.11.24, 21:05
      Francja:
      - córka Madeleine, ewentualnie Vitalie, choć z osobistych względów prędzej rozważyłabym Vitalie na drugie
      - syn Charles Antonin, pomimo, że w rodzinie jest już "polski" Karol; Antonina mogłabym rozważyć także w polskich warunkach

Armenia:
      - córka: najstarsza Arpi; średniaki - bliźniaczki Anusz i Anahit (lub Anusz i Gajane); najmłodsza Aszchen albo Narine
      - syn: najstarszy Aram (to akurat nie podlega dyskusji); średniaki - trojaczki Minas, Martiros i Narek (ewentualnie mogłabym zostawić Minasa dla najmłodszego i zamienić go na Awetika); najmłodszy Artawazd albo Hrant
      (choć tu akurat musiałabym mieć chyba z pięćdziesięcioro dzieci, żeby się spełnić imienniczo wink

Gruzja:
      - córka: najstarsza Nino; średniaki - bliźniaczki Suliko i Nana (wiem, że Nino i Nana dla sióstr to słaby pomysł, ale z tej drugiej nie umiałabym zrezygnować, gdyż to imię bardzo ważnej dla mnie osoby; dopuściłabym również formę Nani, jak piosenkarka Nani Bregvadze); najmłodsza prawdopodobnie Rusudan
      - syn: najstarszy Wachtang (to również nie podlegałoby dyskusji i gdybym tylko była Gruzinką, walczyłabym jak lwica o nadanie tego imienia); średniaki - bliźniaki Szota i Tengiz (ewentualnie Szota i Irakli); z najmłodszym miałabym problem, wahałabym się między Laszą (po ważnej dla mnie osobie) a Szałwą (który podoba mi się brzmieniowo, plus kojarzy mi się z bohaterem ulubionej książki)

ech... mój stary ulubiony wątek... jak dobrze go czasem odkopać... wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.