Gość: joasian79 IP: *.237.spine.pl 09.04.10, 22:00 Witam. Mam dwie córeczki Natalię i Martę. Teraz spodziewamy się trzeciej dziewczynki i mam problem z imieniem dla niej. Mnie podoba się Basia,lub Zosia, ale mąż chce Łucję(po swojej 90- letniej babci). Podoba mi się to imię, ale martwi mnie brak ładnych zdrobnień. Wiem, że można nie zdrabniać, ale ja jakoś lubię zdrobnienia i imiona, które maja ich dużo. Starsza córka proponuje Alicję. Rozważaliśmy też Agatkę i Marię(ale ta raczej odpada ze względu na Martę). Do nazwiska chyba wszystkie pasują, może najmniej Barbara , bo nazwisko jest raczej twarde. Powiedzcie, które z tych imion najlepiej pasuje do imion starszych córek, ew. proszę o inne propozycje. Jesteśmy zwolennikami imion raczej tradycyjnych, najlepiej mających jakiegoś patrona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imię dla trzeciej córeczki. 09.04.10, 22:04 Łucja bardzo mi się podoba. Rzuć okiem na zdrobnienia Łucji - naprawdę zadne Ci nie przypadły do gustu? Na forum padło już całe mnóstwo różnych propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasian79 Re: Imię dla trzeciej córeczki. IP: *.237.spine.pl 09.04.10, 22:14 Tak czytałam. Były nawet ładne np. Łucyjka, ale w rodzinie męża będzie pewnie Lusią, bo tak nazywają babcię, a to zdrobnienie jakoś wyjątkowo mi nie pasuje, już lepsza Łusia(ale też bez entuzjazmu). Ciężko mi będzie przeforsować inne zdrobnienie, bo Lusia już chyba wszystkim "weszła w krew". Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla trzeciej córeczki. 10.04.10, 11:39 ależ to właśnie argument, by w rodzinie męża inne zdrobnienie funkcjonowało, żeby odróżnić od babci. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla trzeciej córeczki. 10.04.10, 13:35 Poza tym na ogół przy powtarzających sie imionach w rodzinie wytwarzają się różne zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria K. Re: Imię dla trzeciej córeczki. IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 23.04.10, 15:34 Szkoda, że Lusia Ci nie pasuje. Ja uważam, że to fajne zdrobnienie. Moja babcia jest Lusią, w pełnej wersji Lucyną. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Imię dla trzeciej córeczki. 09.04.10, 22:13 Z rozważanych przez Was imion najbardziej podoba mi się Łucja. Zdrabniałabym ją do Lusi. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla trzeciej córeczki. 09.04.10, 22:57 ~ Barbara - mnie się podoba, nie wiem jak z dopasowaniem do nazwiska, skoro mówisz, ze jest twarde ~ Zofia - ładne, ale niestety coraz bardziej popularne. Sama mam w swoim najbliższym otoczeniu 4 małe (do 3 lat) Zosie ~ Łucja - lubię to imię, szczególnie jako Łucyjkę Lusia czy Łusia też są fajne. Więcej zdrobnień na pewno wyjdzie "w praniu". ~ Alicja - mnie się podoba, co prawda też popularne, ale ja osobiście znam tylko 1 małą Alicję Prawdopodobnie już wkrótce rodzina powiększy mi się o małą Alicyjkę. Z tych propozycji wybrałabym Łucję, albo Alicję (odrzuciłabym tylko Zosię) Emilia Antonina Joanna Magdalena Marcelina Michalina Urszula Marianna (skoro Maria zbyt podobna do Marty) Odpowiedz Link Zgłoś
joasian79 Re: Imię dla trzeciej córeczki. 09.04.10, 23:41 Dziękuje za szeroką odpowiedź i propozycje imion. Emilia bardzo mi się podoba, ale w naszej okolicy jest zatrzęsienie Emilek (zwłaszcza w przedszkolu mojej córki), stanowczo więcej niż Zoś (ja osobiście znam jedną małą Zosię).Antoninę odrzucił mój mąż, Joanna to ja(chyba dlatego lubię imiona mające dużo zdrobnień), Magdalena też mi się podoba, ale mamy w rodzinie dwie siostry Martę i Magdę, więc byłby to plagiat . Co do Michaliny nie przepadam za tym imieniem, chociaż chyba powinniśmy tak dać, bo miał być Michałek . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla trzeciej córeczki. 10.04.10, 20:58 O kurcze, nie wiem jak mi się udało zaproponować Joannę, nick mówi przecież sam za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Imię dla trzeciej córeczki. 10.04.10, 22:00 Ja daję głos na Alicję. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imię dla trzeciej córeczki. 09.04.10, 23:11 Łucja. Ewentualnie Agata. Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Imię dla trzeciej córeczki. 09.04.10, 23:29 Zosia jest już zbyt popularna. Łucję polecam, choć to bardzo "dorosłe" imię. Zdrobnień multum, nasza dla tatusia jest Lusią, dla siostry Lucyndą a dla mnie najczęściej Łucysią Basia mi się podoba. Stawiam na Łucję lub Basię, ew. Alicję. Odpowiedz Link Zgłoś
joasian79 Re: Imię dla trzeciej córeczki. 09.04.10, 23:55 "Łucysia" - jak ładnie . Pierwszy raz się spotykam z tym zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla trzeciej córeczki. 10.04.10, 09:19 jestem za Łucją! lubię je, nie wiem, czy pasuje do imion starszych córek. a zdrobnienia możecie sobie stworzyć sami pozostałe wasze propozycje niezbyt mi się podobają, lub są wg mnie zbyt popularne czy imię naprawdę musi pasować do imion sióstr??? to jakieś puzle mają być ? jeśli muszą, to ja się nie znam na takim dopasowywaniu. ale może Helena? Jadwiga? Małgorzata? Klara? Katarzyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Łucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.10, 16:16 Zdecydowanie najładniejsze i najrzadsze i w dodtaku po babci męza. Zdrobnienia: Lusia, Łuci, nie wiem moze mozna byc cos wymyslec jeszcze. A jak mowiono na babcie? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Łucja 28.04.10, 18:00 Moją Ciocię (Łucja) "zdrabniamy" też jako "Lula" a nie tylko "Lusia". Odpowiedz Link Zgłoś
fenyloalanina5 Re: Imię dla trzeciej córeczki. 10.04.10, 17:28 Alicja (Alusia, Alunia, Aleczka) i Basia najbardziej przypadają mi do gustu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Imię dla trzeciej córeczki. IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.10, 22:08 Jestem za Łucją lub Agatką Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla trzeciej córeczki. 10.04.10, 22:23 Wszystkie rozważane przez was imiona są bardzo wdzięczne, ale Łucja faktycznie chyba najciekawsza. Z podanych przez dziewczyny podoba mi się Michalina. Od siebie dorzucę Irenę, Justynę lub Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Imię dla trzeciej córeczki. 11.04.10, 00:39 Najbardziej z rozważanych imion podoba mi się Łucja.Zdrobnień ma dość dużo(w przeciwieństwie do proponowanej tu Klary), a dodatkowym plusem jest to, że to imię babci. Zosia jest zbyt popularna, Basia w porządku, Agatka i Alicja nie podobają mi się. Maria jest ok i nie przejmowałabym się,że będzie siostrą Marty, bo dziewczynka zapewne byłaby zdrabniana do Marysi.No chyba,że spodobałaby się wam zaproponowana przez Dalenię Marianna (dodatkowym plusem jest większa ilość zdrobnień niż w przypadku Marii). Szkoda, że Tosia odpadła. Od siebie dorzucam Anielę i Melanię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Imię dla trzeciej córeczki. IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.04.10, 23:29 Wybrałabym Łucję albo Zofię. Agata nie podoba mi się. Alicja podobnie, a do tego jest bardzo popularnym imieniem. Od siebie zaproponowałabym Kornelię albo Weronikę, bo tak jakoś pasują mi te imiona do imion sióstr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Imię dla trzeciej córeczki. IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.10, 12:14 Lucja mi sie nie podoba Dla mnie jest to tak "dorosle" i malo dziewczece imie... Wiem jedno: Nigdy nie chcialabym byc nastoletnia Lucja. Widze, ze wielu babeczkom tutaj podoba sie to imie, wiec byc moze tylko ja mam takie nieciekawe skojarzenia - ale na twoim miejscu podpytalabym sie nastoletnich dziewczat, czy dobrze czulyby sie z takim imieniem... Z innych wymienionych podoba mi sie Alicja i Zosia Dorzucilabym zdecydowanie Melanie, Milene, Anielke i moze Marcjanne? Mysle, ze Marcysia fajnie by sie wpasowala w imiona starszych siostr. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Zdecydowanie Łucja!!! 12.04.10, 13:32 Przepiękne imię i słodkie zdrobnienie Luśka! Nie wahałabym się ani chwili, nawet jesli tak samo zdrabiane jest imię babci , tym lepiej nawet! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla trzeciej córeczki. 12.04.10, 18:32 Ja jestem nastolatką (nie lubię tego słowa) i chciałabym być Łucją O wiele bardziej niż Zosią czy Marcjanną. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla trzeciej córeczki. 12.04.10, 20:38 ja z ciekawości po tym nie do końca dla mnie sensownym poście zapytałam kilka nastolatek. jedna nie była pewna, reszta owszem, imieniem Łucja zachwycone Odpowiedz Link Zgłoś
joasian79 Re: Imię dla trzeciej córeczki. 21.04.10, 22:47 Dziękuję Wam za wszystkie opinie i propozycje. Widzę,że Łucja podoba się najbardziej. Ja też powoli dojrzewam do tego, żeby dać córeczce to imię, chociaż dalej gdzieś mi ta Basia siedzi w głowie . Alicję i Zosię odrzuciłam ze względu na popularność. Myślę, że w drodze kompromisu zostanie Łucja Barbara lub Barbara Łucja. Nad tą Łucją Barbarą jeszcze się zastanawiam, bo w naszych rodzinach to raczej drugie imię daje się po kimś (u mnie po chrzestnej, wtedy byłaby Łucja Magdalena), ale może jak pierwsze już będzie po prababci to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla trzeciej córeczki. 22.04.10, 08:51 Łucja Magdalena jest najładniejszym z tych zestawów Odpowiedz Link Zgłoś
kalincia Re: Imię dla trzeciej córeczki. 23.04.10, 15:22 Agata lub Alicja od siebie proponuję Magdalenę, Ewę, Olgę lub Anię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria K. Re: Imię dla trzeciej córeczki. IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 23.04.10, 15:42 Tak. Łucja Magdalena brzmi badzo fajnie, lepiej niż Łucja Barbara. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla trzeciej córeczki. 29.04.10, 09:42 Mi też bardzo podoba się imię Basia. Celowo jednak piszę o formie zdrobniałej, bo ta pełna już nie jest wg taka wdzięczna. Stąd raczej nie nadałabym tego imienia jako drugiego, ponieważ drugie występuje praktycznie tylko i wyłącznie w formie pełnej i wolałabym dobrać coś, co na pewno pasuje do pierwszego. Czyli obiektywnie Łucja Magdalena jest lepsza. Ale jeśli bardzo zależy Ci na imieniu Barbara, to nie widzę szczególnych przeszkód. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla trzeciej córeczki. 29.04.10, 09:43 quasi.modo napisała: > bo ta pełna już nie jest wg taka wdzięczna. Oczywiście miało być "bo ta pełna już nie jest wg mnie taka wdzięczna." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria K. Re: Imię dla trzeciej córeczki. IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 23.04.10, 15:32 Alicja brzmi świetnie, a jeśli nazwisko macie raczej twarde, więc duet będzie udany. Alicja pasuje też do Natalii i Marty. Łucja też fajnie, to już kwestia twojego wyboru. Barbara najmniej pasuje, jeśli nazwisko jest twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
oakmount Re: Imię dla trzeciej córeczki. 28.04.10, 15:40 Ja tylko w sprawie zdrobnienia Lusia. Moja cora ma na imie Klara,zdrabniamy je wlasnie do Lusi, Luski. Na poczatku bylo to tak polzartem, imie bylo tajemnica do urodznia corki i wszystkim ciekawskim mowilismy, ze bedzie Lusia Maz (obcokrajowiec) Lusie bardzo polubil i teraz czesto wlasnie tak na Klare mowimy. Moim zdaniem brzmi bardzo wdziecznie i lepiej niz np Klarunia Odpowiedz Link Zgłoś
izabe.la17 Re: Imię dla trzeciej córeczki. 29.04.10, 10:23 A ja się trochę wyłamię, bo mnie się Łucja wyjątkowo nie podoba. Ja jestem za Zosią - Zosieńka jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Imię dla trzeciej córeczki. IP: *.xdsl.centertel.pl 29.04.10, 21:07 zdecydowanie Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
joasian79 Łucja Faustyna jest już na świecie! 01.07.10, 10:49 Urodziła się 24.06.2010. Imię zostało przyjęte przez rodzinę bez entuzjazmu, ale zaakceptowali. Nam się podoba, mam nadzieję, że córeczce tez będzie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Łucja Faustyna jest już na świecie! 01.07.10, 12:20 Gratuluję! Córeczka pięknie się nazywa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Łucja Faustyna jest już na świecie! IP: *.xdsl.centertel.pl 01.07.10, 16:40 gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Łucja Faustyna jest już na świecie! 01.07.10, 21:22 Gratuluję! I Córki, i imion Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Łucja Faustyna jest już na świecie! 02.07.10, 09:21 Gratulacje, piękne imiona! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja Faustyna jest już na świecie! 03.07.10, 22:51 Gratuluję serdecznie! Bardzo mi się jej imiona podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Łucja Faustyna jest już na świecie! 05.07.10, 16:30 Piękne imiona wybraliście! Łucja Faustyna, jak to ślicznie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: Łucja Faustyna jest już na świecie! 09.07.10, 21:48 Czemu maja mowic w rodzinie Lusia?Powiedz,ze sobie nie zyczysz.Ja tak zrobilam.Mam Marcelinke i probowali Marcysia.Uparcie powtarzalam,zeby tak do niej nie mowili!Jak w przedszkolu pani do niej tak powiedziala,to mloda odp(3-latka)-Ja nie jestem Marcysia tylko Marcelinka i skonczylo sie.Jak corka sie urodzila i mowilam,ze Marcelinka moze,to moja Babcia byla zachwycona(jej mama tak miala na imie).Kiedys wypalila-bedzie Marcysia.Ja na to-jak jeszcze raz tak powiesz to nie bedzie Marcelinki.Poskutkowalo! Odpowiedz Link Zgłoś
kaeman Re: Łucja Faustyna jest już na świecie! 29.08.10, 23:56 Gratulacje !!! A imiona śliczne - Łucja - naprawdę pięknie, Marta (moja imienniczka) i Natalka - super. Ja mam Kamilkę, Emilkę i Anielkę, jesteśmy z Krakowa. Pozdrawiam, rośnijcie zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś