Gość: moni_ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 12:49 jak Wam się podoba imię Marcelina ..... Marcelka, Marcysia .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: marcelina 13.04.10, 12:50 dla mnie jak niemal wszystkie z -lina za słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: marcelina 13.04.10, 14:36 może być nawet jest na mojej dłuuuugiej liście imion dla nowej córki chociaż zdrobnienie Marcysia ciut za słodkie jak na mój gust. i trochę za długie na co dzień Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: marcelina 14.04.10, 13:29 paula.anna napisała: > i trochę za długie na co dzień A tam za długie A jak sobie radzą na co dzień Karoliny, Pauliny, Dominiki? Znam pięć Marcelin, wszystkie funkcjonują z powodzeniem używając wyłącznie pełnej wersji imienia (dwie z nich pozwalają czasem na "Marcysię" albo "Marcelę") Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: marcelina 14.04.10, 14:56 dalenia napisała: > paula.anna napisała: > > > i trochę za długie na co dzień > > A tam za długie A jak sobie radzą na co dzień Karoliny, Pauliny, Dominiki? to tylko moje zdanie przecież dla mnie to dość ważne, ale na pewno nie dla każdego sama nazywam się Paulina, stąd wiem, że wolę imiona dające się (ładnie) skracać. a odkąd mam dziecko doceniam zalety krótszych imion/ wersji imienia. przydają się np, kiedy dziecko wbiega na ulicę itp Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: marcelina 14.04.10, 15:06 paula.anna napisała: > a odkąd mam dziecko doceniam zalety krótszych imion/ wersji imienia. przydają > się np, kiedy dziecko wbiega na ulicę itp Zawsze można krzyknąć "ej, ty!" Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: marcelina 13.04.10, 20:19 śliczne imię mojej coreczki( 1,5 roku)Marcelina, Marcelinka, Marcelka, Marcychna, Marcysia a jak ma być bardziej stanowczo Marcyśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni_ka Re: marcelina IP: *.olsztyn.mm.pl 14.04.10, 13:04 Marcychna jest super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni_ka Re: marcelina IP: *.olsztyn.mm.pl 14.04.10, 13:03 dziękuję wszystkim za opinie, i te pochlebne i niepochlebne to imię wymyslił mój mąz, w pierwszym odruchu się skrzywiłam i byłam na "nie" ale powoli się przekonuję Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: marcelina 14.04.10, 13:17 e, i tak ulgowo, jedyna niepochlebna to moja z podkreśleniem, że chodzi mi tylko o "słodkość" imienia, a dla wielu osób może to być właśnie plus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni_ka Re: marcelina IP: *.olsztyn.mm.pl 14.04.10, 14:27 no właśnie ja szukam imienia, które w dzieciństwie da się ładnie zdrobnić ale w dorosłym zyciu mojej córki nie będzie zbyt słodkie i dziecinne Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: marcelina 14.04.10, 14:52 czy ja wiem? w Marcelinie masz dwie dość twarde głoski (r i c), one dodają imieniu "wigoru". dla mojego ucha za słodkie jest tak Alina, Ewelina, Paulina, Karolina... wyjątek w tej grupie stanowi Michalina. tak jak ktoś wspomniał w wątku o Marcysiu, w Marcelinie też jest ta zbitka kojarząca się z marcepanem, ale to jest skojarzenie na tyle subiektywne, że nie sądzę, by dużo osób je podzielało tak że jeżeli mężowi i Tobie się podoba, a i do nazwiska pasuje, to nadawajcie śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: marcelina 14.04.10, 14:55 Gość portalu: moni_ka napisał(a): > ale w dorosłym zyciu mojej córki nie będzie zbyt słodkie i dziecinne Najstarsza Marcelina, którą znam, ma 19 lat i jej imię nie brzmi ani trochę dziecinnie Dziecinnie to brzmi Maja czy Pola, ale nie Marcelina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni_ka Re: marcelina IP: *.olsztyn.mm.pl 14.04.10, 15:01 i włąsnie dlatego po mału Marcelina mnie przekonuje mała będzie Marcysia, a duża Marcelina Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: marcelina 14.04.10, 15:32 czy nawet "Marcela" jeśli będzie chciała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: godziasia Re: marcelina IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.05.10, 15:51 ja znam Marcelinę (20 lat), wszyscy mówią Marcela albo nawet Marcel, i bardzo to do niej pasuje Marcelina też mi się bardzo podoba a zdrobnień, huhu, można zrobić tyle, że szok: Marcela, Marcelka, Cela, Marcelinka, Celinka itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga30 Re: marcelina IP: *.196.255.64.threembb.co.uk 03.05.10, 16:40 Marcelina super a moze Marcjanna? Odpowiedz Link Zgłoś