Gość: bati IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 18:24 Chłopcy: 9 Jakub 5 Mateusz 4 Igor Jan Michał Szymon Wojciech 3 Dominik Franciszek Krzysztof Leon Oskar Patryk 2 Aleks Antoni Artur Dawid Hubert Ignacy Iwo Łukasz Maciej Mikołaj Piotr Tymon 1 Alan Aleksander Alex (polskie nazwisko) Bartosz Bartek Borys Bruno Daniel Eliot Eryk Filip Grzegorz Joel (polskie nazwisko) Kacper Kajetan Kamil Karol Ksawery Luca (obce nazwisko) Maksymilian Miłosz Olivier (polskie nazwisko) Paweł Radosław Samuel Sebastian Stanisław Tomasz Tymoteusz Wiktor Dziewczynki: 5 Alicja Amelia Oliwia Wiktoria Zuzanna 4 Aleksandra Maja 3 Julia Laura Maria 2 Anna Emilia Gabriela Helena Jagoda Katarzyna Lena Marianna Michalina Natalia Patrycja Róża Zofia 1 Antonina Blanka Dagmara Dominika Dorota Eliza Eleonora Greta Iga Julianna Karolina Klara Klementyna Łucja Małgorzta Marta Martyna Matylda Mika Natasza Nikola Olga Pola Rebeka (polskie nazwisko) Roksana Wera Zoja (polskie nazwisko) U chłopców: zaskoczył Eliot i Joel (jak to czytac?). Cieszy Eryk, Radek. U dziewczynek: brawa dla Grety!!! Cieszy również: Eliza, Iga, Julianna (mila odmiana dla Julek), Klementyna, Pola. Zaskoczyła Eleonora. Dziwi mnie: Mika (to skrót?), Wera (to skrót?), Rebeka i Zoja... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bati Re: dwa imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 18:32 Hubert Mariusz Iwo Jacek Jakub Stanisław Jan Jakub Jan Michał Szymon Jacek Alicja Wiktoria Amelia Helena Amelia Zofia Anna Róża Antonina Łucja Eliza Irmina Greta Klara Julia Maja Maja Klara Rebeka Emma Róża Magdalena Nikola Karolina Zoja Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: dwa imiona 29.05.10, 21:40 Hubert Mariusz-może być Iwo Jacek-nie podoba mi się Jakub Stanisław-mogłoby być odwrotnie Jan Jakub-ok Jan Michał-ok Szymon Jacek-może być Alicja Wiktoria-może być Amelia Helena-szkoda,że nie odwrotnie Amelia Zofia-j.w. Anna Róża-j.w. Antonina Łucja-bardzo ładnie Eliza Irmina-ok Greta Klara-nie Julia Maja-o matko! Maja Klara-szkoda,że nie odwrotnie Rebeka Emm-???? Róża Magdalena-ładnie Nikola Karolina-szkoda,że nie odwrotnie Zoja Antonina-j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: dwa imiona 29.05.10, 22:57 Iwo Jacek - brzmi dla mnie jak jakiś Iwojacek, a w najlepszym razie I. Wojacek Antonina Łucja - ładnie Rebeka Emma - ciekawie Róża Magdalena - najładniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: bliznieta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 18:35 Sebastian i Dawid Leon i Ignacy Eliot i Laura Eleonora i Ksawery Lena i Łucja Natalia i Laura Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: bliznieta 29.05.10, 21:42 Sebastian i Dawid-nie Leon i Ignacy-super! Eliot i Laura-hmmm Eleonora i Ksawery-ok Lena i Łucja-gdyby nie ta Lena... Natalia i Laura=ok Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: bliznieta 29.05.10, 23:02 Sebastian i Dawid - obiektywnie ładne imiona, które zupełnie mi obrzydły. Leon i Ignacy - no i zakochałam się Eliot i Laura - nawet jeśli to bliźnięta międzynarodowe, to Eliot i tak nietrafiony, a Laura... coraz popularniejsza. Eleonora i Ksawery - zgrabny, przemyślany zestaw, ale dla siebie nie skorzystam, głównie ze względu na Ksawerego. Lena i Łucja - hmm, zaskakujące. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 19:09 CHŁOPCY : Czołówka nadal nijaka. Na plus : Ksawery, Samuel i Tymoteusz. DZIEWCZYNKI : Niepokoi mnie ta Alicja, ciągle do mnie nie dociera, że ona taka popularna Podobają mi się : Eleonora (super!) i Klementyna. BLIŹNIĘTA : Leon + Ignacy są fajni. Ale zakochałam się w Eleonorze w parze z Ksawerym. DWA IMIONA : Antonina Łucja, Róża Magdalena i Zoja Antonina - te mi się podobają. Reszta bez rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 19:11 Gość portalu: bati napisał(a): > Cieszy również: (...) Pola (...) > Dziwi mnie: Mika (to skrót?), Wera (to skrót?), Rebeka i Zoja... A mnie dziwi jak możesz cieszyć się z Poli i jednocześnie tak komentować Werę czy Mikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 19:23 No moge, bo Pola funkcjonuje jako samodzielne imie i jest piekna. A Wera i Mika to nie slyszalam zeby istanily jako samodzielne. Wera kojarzy mi sie z Weronika lub rosyjska Wiera. A Mika hmm ktos ostatnio ktos mowil ze ma nadzeieje ze to skrot od Dominiki lub Weroniki. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 20:40 Pierwsze słyszę żeby ktoś mówił że Mika to skrót od Dominiki lub (tym bardziej) Weroniki. To zdrobnienie najprędzej przypisałabym Monice. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 23:06 > Pierwsze słyszę żeby ktoś mówił że Mika to skrót od Dominiki Znam Mikę - Dominikę, a ostatnio to nawet dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 21:35 Ale wszystkie trzy imiona to zdrobnienia. Tak właśnie, z d r o b n i e n i a ! Pola jest tylko, niestety, słyszana coraz częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.10, 16:00 Ale Pola (tak jak np.Magda) jest nadawana jako samodzielne s a m o d z i e l n e imie! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 31.05.10, 17:35 Pola - zdrobnienie od imienia Apolonia Magda - zdrobnienie od imienia Magdalena Wera - imię pochodzenia łacińskiego Św. Poli czy Magdy nie było, św. Wera - owszem. Bo jest to imię, a nie zdrobnienie (Przyznam, że o tym nie wiedziałam. Ale to mówi o "wyższości" Wery nad Polą.) Oczywiście istnieje też pogląd, że Wera to, podobnie jak Magda i Pola, skrót od imienia Weronika. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że istnieje św. Wera, ja przychyliłabym się do pierwszej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.10, 23:12 Tak samo jak Ty nie wiedzialam ze była św.Wera. Zreszta napisalam w nawiasie pytanie czy to skrót. Teraz juz mnie to imię nie bedzie dziwić. Natomiast: "wyższosci" jednego imienia nad drugim - nawet nie komentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 05.06.10, 11:17 Nie musisz komentować. Moim zdaniem wyższość jest zasadnicza : Wera to imię, Pola zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.10, 20:16 Nie wiem ile masz lat, ale dyskutowanie i wysuwanie twierdzen wyższosci jednego imienia nad drugim (jakimkolwiek) jest dosc infantylne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 06.06.10, 14:33 O wyższości imienia nad imieniem się nie wypowiadałam. Ale o wyższości imienia nad zdrobnieniem, owszem. Bo moim zdaniem jest dość zasadnicze. A wiek nie ma tu znaczenia, możesz mi wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 31.05.10, 23:13 Gość portalu: bati napisał(a): > Ale Pola (tak jak np.Magda) jest nadawana jako samodzielne s a m o d z i e l n > e > imie! Nie bardzo Cię rozumiem. Każde imię, które zostało nadane, zostało nadane jako samodzielne imię. Nawet jeśli były to: Rysiek, Natalka, Tomek, Tadeuszka, Łukaszek, Lolek, Zenek, Kasia, Fajna, Wioletka, Jagusia, Grześ, Gosia, Edzio, Anula, Anulka, Niunia, Niuniek, Słoneczko, Misiak, Kruszyna, Dzidzia (kopiuję za postem: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,62517173,62517173,Pasjonaci_.htm l ). Pola także. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.10, 23:14 Chodziło mi tylko o to że nie jest to tylko skrót ale jest nadawane jako imię własciwe. Nie mozna w USC nadac imienia: Zenek czy Kruszynka, a można Pola, Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 05.06.10, 12:52 W Polsce zarejestrowanych jest 6 Kruszyn i 8 Zenków. Pole i Magdy też są porejestrowane. Jakie masz dalej wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.10, 20:13 To mnie zaskoczylas. Teraz udalo mi sie otworzyc ten plik co wczesniej poslasc. Jakos ciezko mi uwierzyc ze ktos zgodzil sie na rejestracje Dzidzi czy Kruszyny... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 06.06.10, 18:13 Gość portalu: bati napisał(a): > To mnie zaskoczylas. Teraz udalo mi sie otworzyc ten plik co wczesniej poslasc. > Jakos ciezko mi uwierzyc ze ktos zgodzil sie na rejestracje Dzidzi czy Kruszyny > ... Cóż, nie sądzę, zeby Rymut umieszczał w słowniku fikcyjne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 20:44 Bardzo mi się podoba Eleonora w parze z Ksawerym. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 21:15 o widocznie mozna nawet tak: Bartek, w takiej formie zdrobniałej, mały zonk pojawiła sie mała Dorotka i Małgorzatka, ciekawie i miła to odmiana Leon z Oskarem "łeb w łeb" z tym ze Leon na plus Oskar na minus Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 21:36 na plus: 3 Leonów zaskoczyło mnie 2 Arturów A Eliot miał polskie nazwisko? u dziewczynek brak wyraźnej liderki na plus: 2 Róże,Heleny.Julianna,Łucja,Olga Mika? Rebeka? Wera? o matko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Eliot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.10, 16:08 Tak, miał polskie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 29.05.10, 22:51 Podoooooba mi się 3 razy Leon i podejrzewam, że będzie więcej, choć to akurat trochę mnie martwi Prócz tego nic w męskich mnie specjalnie nie zachwyciło, no chyba że liczyć "zachwyt" nad Eliotem. Chyba jestem naiwna, wierząc, że Joel to nie Dżoel? Pozytywnie zaskoczyły mnie 2 Róże, cieszy mnie rosnąca popularność Heleny i Marianny. Fajnie znów spojrzeć na Klementynę. Miła nowość na liście - Eleonora. Rebeka, Zoja - ciekawe, choć nie z mojej bajki. Mam nadzieję (czyży znów złudną?), że Mika to zdrobnienie, skądinąd bardzo wdzięczne i miło mi się kojarzące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 IP: 212.180.168.* 30.05.10, 07:44 2 Róże,3 Leonów...ale nawet jak staną się dość popularne,mąż mówi,że już dla naszego nr 3 nie zmienimy,Róża lub Leonard zostaną...choć dla synka moze byc tez Jeremi,ktory ostatnio sie jakos nie pojawia. A ogolnie b ciekawy numer Wnś-mnie zaintrygowała obecność Klementyny,Elizy Irminy,Eleonory,Rebeki,Miki(moze od Michaliny?),Wery Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 30.05.10, 15:38 Gość portalu: bati napisał(a): > U chłopców: zaskoczył Eliot i Joel (jak to czytac?). Eliot to już IMO kewinizm, a Joela czyta się normalnie, tak jak jest napisany - dokładnie tak, jakbyś napisała czytając te wersety. > U dziewczynek: brawa dla Grety!!! U mnie słychać raczej buczenie, choć temu niemieckiemu zdrobnieniu od Małgorzaty nie można odmówić tradycji w Polsce. > Wera (to skrót?), Wera nie bardzo wiadomo, czym jest w warunkach polskich. Można ją interpretować jako przeniesienie zachodnioeurop. transliteracji Wiery (ale wtedy powinno być: Wiara), jako zdrobnienie od Weroniki albo jako żeński odpowiednik łac. imienia Werus - por.: www.deon.pl/imieniny/imie,3317,wera.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Joel, Greta, Wera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.10, 16:07 Czyli Joel to mie biblijne? Juz myslalam ze to "Dżoel"... Mi sie bardzo podobaja imiona na G jak Greta, Gaja, Gracjana, Gerard Wera - własnie kojarzy mie sie z Weronika lub Wierą. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 01.06.10, 08:16 Wera - znałam jedną p. Werę, urodzoną przed wojną, rodzina polska pochodzenia żydowsko-niemieckiego. Wg Grzeni w 2001 było 401 Wer. Bardzo fajne imię. (Swoją drogą, bodajże w pierwszej 20 w Czechach) Mika - tak samo jak Pola, czy Lena, a w odróżnieniu od np. Kasi czy Natalki, uważam, że to świetne imię, co z tego, że pochodzące ze skrótu. (Tak samo popieram Nikę). (Córka Zbigniewa Brzezińskiego, popularna dziennikarka w USA to Mika (wszystkie imiona Mika Emilie Leonia) Rebeka - nie wiem, co może dziwić w Rebece, oprócz tego że w Polsce rzadkie. Imię jak imię (dla mnie wyjątkowo brzydkie) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 29-30.05.2010 04.06.10, 12:17 Mika to dla mnie nie imię, a wyraz pospolity. O, proszę: sjp.pwn.pl/slownik/2567826/mika Odpowiedz Link Zgłoś