pazdana 16.06.10, 19:36 Jako dziecko czytałam książkę Ireny Jurgielewiczowej "Ten obcy' i ostatnio owa lektura wpadła mi w ręce. No i właśnie jedna z głównych bohaterek nosi imię PESTKA. Możecie mi powiedzieć co to za imię (jeśli to w ogóle imię), bo ja nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasi.modo Re: Pestka? 17.06.10, 08:50 Myślę, że Pestka to przezwisko. Ja z kolei czytam właśnie "Bożą Podszewkę" i jeden z dalszych krewnych głównej bohaterki nosi tam imię Paluś. Czy ktoś może to dla mnie rozszyfrować, bo bardzo mnie zafrapowało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Pestka? IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 13:45 Paladiusz, Palemon, Paweł jeśli nie - skupiłabym się na imionach posiadających "p" i "l": Apoloniusz, Alipiusz, Ampeliusz, Apolinary, Elpidiusz, Hipolit, Olimpiusz, Pelagiusz, Peleusz, Apulejusz, Napoleon, Paulin, Pelin, Symplicjusz, Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Paluś 17.06.10, 14:15 quasi.modo napisała: > Ja z kolei czytam właśnie "Bożą Podszewkę" i jeden z dalszych krewnych głównej > bohaterki nosi tam imię Paluś. Obstawiam, że to Paweł. W litewskim - Paulius. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Paluś 17.06.10, 14:30 W jakiejś książce spotkałam też Puszkę. I w obu przypadkach wydawało mi się, że to Patrycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olusia ;) Re: Pestka? IP: *.chello.pl 30.06.10, 15:49 znam książkę ale czytając ją nawet nie przyszło mi do głowy, że może to być imię. zdecydowanie jest to zwykłe przezwisko. Odpowiedz Link Zgłoś