Gość: m. IP: 217.153.242.* 03.07.10, 02:43 Witam! O dziecku nawet jeszcze nie myślę - młody jestem, mam czas Ale od czasu do czasu nawiedzają mnie myśli dotyczące imion... i tu - moim ulubionym jest właśnie Leopold. Nieźle brzmi, dobre skojarzenia... Ale, co Wy o nim myślicie? Nie jest za "ciężkie"? Jak się je zdrabnia? Znacie kogoś, kto ma tak na imię? Nazwalibyście tak swoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cyprysiowa Re: Leopold IP: *.centertel.pl 03.07.10, 08:18 Swietne imie,nalezy do moich ulubionych, dobre i dla majego dziecka (Leoś, Leonek) i dla nastolatka (Poldek, Leo, Leon) i dla dorosłego (p. Leopold), jak na razie na liscie u nas jest Leonard ale Leopold tez ma szanse Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Leopold 03.07.10, 08:39 lubię, a zdrobnienie Poldek bardzo mi się podoba od kiedy przeczytałam "Podróż za jeden uśmiech" Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Leopold 03.07.10, 11:52 Podoba mi się, ale swojemu synowi raczej na pewno nie dam tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Leopold IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 03.07.10, 12:26 Znam ok 25-letniego Leopolda (Lepa). Już się oswoiłam z tym imieniem i nie robi na mnie wrażenie, ale gdy pierwszy raz usłyszałam jako dziecko, kilkanaście lat temu, to trudno było zapamiętać Jego osoba od zawsze była w centrum zainteresowania ze względu na imię. Ów Leopold ma siostrę Hortensję. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Leopold 03.07.10, 12:44 Pełna wersja podoba mi się, ale jeszcze bardziej Leonard Zdrabniałabym do Leona, Leonka, Leosia, bo Poldek absolutnie nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Leopold 03.07.10, 14:05 Bardzo mi się podoba! Byłabym skłonna nadać, gdyby nie to, że mój brat pierwszy zgłosił się do tego imienia. Zdrabniałabym do Poldka, ewentualnie Leona lub Leosia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leopold 03.07.10, 23:12 Bardzo mi się podoba, mogłabym tak nazwać syna. Zdrabniałabym do Poldka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leopold 06.07.10, 15:59 gaudencja napisała: > Bardzo mi się podoba, mogłabym tak nazwać syna. Zdrabniałabym do > Poldka. Podpisuję się. I dodaję, że do Leosia też pewnie bym zdrabniała Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Leopold 04.07.10, 08:48 Staff był w latach licealnych jednym z moich ulubionych poetów, więc bardzo lubię to imię Z powodu nazwiska mój syn nie będzie mógł go nosić, ale wydaje mi się bardzo uniwersalne, ma sporo zdrobnień i jakieś takie bardziej dostojne niż Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelina Re: Leopold IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.10, 11:50 Imię Leopold bardzo mi się podoba. Znajduje się na liście moich trzech ulubionych imion, do których należy także Anatol i Jeremiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Leopold 06.07.10, 13:15 Masz rację, nieźle brzmi. Imię kojarzę głównie z poetą a swojego syna mogłabym tak nazwać, pod warunkiem że nie byłby Lepem (tak jak ktoś wyżej napisał). Z całą jednak pewnością, największą przyjemnością byłoby dla mnie zwracanie się do niego pełnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś