jagodowa2 Re: Imię dla siostry Tytusa... 10.08.10, 19:55 Klary nie lubię, Roma mi się podoba, ale nie dla siostry Tytusa. Petronela - do Tytusa pasuje. Można ją ładnie zdrabniać, jeśli wam się podoba, czemu nie. Lidia, Liwia, Helena - podobają mi się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Imię dla siostry Tytusa... IP: *.ghnet.pl 10.08.10, 21:35 Ja jestem za Cecylią, ładne, nieczęsto nadawane, a po cioci. Petronela to dla mnie jak przezwisko. Błagam, nie!!!! A poważnie to Lidia, a może Ida. Inka jest za Leokadia no i jeszcze Teofila, sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla siostry Tytusa... 10.08.10, 21:45 Klara pasuje świetnie. Bardzo podoba mi się propozycji Ligii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzika banda Re: Imię dla siostry Tytusa... IP: 62.233.160.* 10.08.10, 21:51 Idąc alfabetycznie proponuję Agapa nie mylić z Agatą,Bazylisaf(greckie imię żeńskie), Dezydera(to z łaciny), Emeryka lub Eufrozyna, Flora, Gizela, Hiacynta albo Hermiona, Irma,Jokunda, Kandyda, Ludgarda(Lodzia), Mechtylda lub Modesta, na N nic nam nie przychodzi do głowy,Otylia, Perpetua lub Pulcheria, Rozalia,Róża lub Ryta,Salomea lub Scholastyka, Świętosława, Tekla lub Teodozja, Waleria lub Wincencja, Zyta, a tak w ogóle to Romka lub Atomka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_aurory Re: Imię dla siostry Tytusa... 10.08.10, 23:03 Wybrałabym Lidię z tego, co proponujesz Petronela - 2 miejsce jak dla mnie, odważne i całkiem pod prąd (pod każdy nurt nadawania imion). Roma - nie bardzo a już najstraszniejsze IMO jest Romka, brrr, aż zgrzyta po zębach. Klara - nie jestem przekonana Liwia - śliczne, ale jeśli znacie i używalibyście miłych dla ucha zdrobnień, bo Liwka wg mnie jest okropna. Helena - bardzo ładne, ale odpada jeśli chcesz, żeby imię pasowało do Tytusa. Ze swojej strony dorzuciłabym Różę, Felicję, Filipinę (Filipinka -> Inka i Tytus), Kaję. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla siostry Tytusa... 11.08.10, 18:46 Ja sama na pewno odrzuciłabym Petronelę - dla mnie to imię z worka obciachowych, jak np. Genowefa czy Pelagia. Każdy inne imiona odbiera jako obciachowe, ale moim zdaniem córka mogłaby się tej Petroneli wstydzić. Odrzuciłabym też Liwię, bo zbyt blisko jej do popularnej Oliwii, a także Romę, mimo że ją lubię, ponieważ Tytusowi i Romie blisko do Tytusa, Romka i Atomka Klara, Lidia i Helena podobają mi się, ja wybrałabym Lidię. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka1011 Re: Imię dla siostry Tytusa... 11.08.10, 22:11 Oczywiście wszystko się wyjaśni jak się urodzi, ale zdecydowaliśmy - Petronela jest idealne Może być małą Nelą, starszą Petrą, Tytus i Petronela-super! Dziękuje wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla siostry Tytusa... 11.08.10, 23:32 Super! W takim razie życzę "spokojnego" porodu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla siostry Tytusa... 19.08.10, 22:27 Super, bardzo fajny wybór! Pochwal się, jak już mała Petronela będzie na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Petra 12.08.10, 10:33 moja coreczka ma tak na drugie, nie Petronela, ale Petra. Dla mnie bomba ! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Petra 12.08.10, 15:03 Ale przecież Petra w Polsce nie funkcjonuje. Jest Petronela, Petronia, ale Petry nie, o ile się nie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Petra 12.08.10, 21:16 oczywiscie, ze funkcjonuje ! Pani z USC ani sie nie zajaknela, tylko ja zarejestrowala. Czysta żywa Petra, nie Petronela i nie Petronia. A ze to rzadkie imie, ot juz insza inszosc..... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Petra 12.08.10, 21:40 Funkcjonuje, ale jako Piotra Petra to przecież jej czeski czy słowacki odpowiednik. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Petra 20.08.10, 10:53 dalenia napisała: > Funkcjonuje, ale jako Piotra Hmm. Biorąc pod uwagę, że Petra występowała w 1994 roku 47 razy, a Piotra nie występowała w ogóle (Rymut), powiedziałabym, że chyba jest raczej odwrotnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Petra 20.08.10, 11:51 Aha, a Petroneli było 3093 w 2001, i 1027 w 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petra 20.08.10, 12:10 Jak to? Piotr było 18 (Rymut), ponadto 1 Piotrusia. Natomiast nie bez kozery po polsku jest Piotr, nie Petr czy Petrus, więc naturalnym odpowiednikiem żeńskim jest Piotra, nie Petra. Różnica istotności statystycznej między 47 a 18 jest w warunkach 38- milionowego kraju praktycznie żadna, a Rymut obejmuje także osoby innych narodowości (np. Czeszki). Odpowiedz Link Zgłoś