kota00 14.07.10, 19:09 Mam dylemat. Nie wiem, czy nazwac córeczke Konstancja czy moze Antonina. Argument ze Konstancje ciezko zdrabniac odpada- w ogóle nie jestem fanka zdrabniania, nie zdrabniam i nie pozwole innym zdrabniac wiec dziecko bedzie wolane albo Antonina albo Konstancja... tylko ze które wybrac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cherry.coke Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:13 To ci sie tylko wydaje, ze inni nie beda zdrabniac. Wybieraj od razu miedzy Kostka i Tosia. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:15 cherry.coke napisała: > To ci sie tylko wydaje, ze inni nie beda zdrabniac. Wybieraj od razu > miedzy Kostka i Tosia. albo Kocia Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 23:58 Kostka i Tosia. > albo Kocia albo Konia Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:15 Kocia - nawet do nicka będzie Ci pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
marianczyk0 Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 21:02 zona_mi napisała: > Kocia - nawet do nicka będzie Ci pasować. no tak to powinien byc decydujacy czynnik Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:23 kota00 napisał: > Argument ze Konstancje ciezko zdrabniac odpada- w ogóle > nie jestem fanka zdrabniania, nie zdrabniam i nie pozwole innym > zdrabniac "Konstancjooo!", "Antoninoooooo! Z tym nie pozwalaniem to zartujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:25 oba imiona dla mnie okropne ale z tych dwóch wybrałabym Tosie Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:30 Ja bym brała Antoninę. Podoba mi się to imię bardzo i skąd ta smutna buźka? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:38 w ogóle > nie jestem fanka zdrabniania, nie zdrabniam i nie pozwole innym > zdrabniac Yhy. Miałam takiego rodzica na stanie - imię dziecka kilometrowe, ale ona prosi, żeby nie zdrabniać. Niestety nikt się tym nie przejął. Prawdopodobnie jedyną osobą, która nie będzie zdrabniać imienia córki, będziesz Ty. albo Antonina albo > Konstancja... Ania Oba są urocze, ale wściekle ograne. Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:42 Z tym zdrabnianiem to jeśli nazwiesz córkę którymś z tych imion to się przygotuj że będą zdrabniane. Ojciec moich dzieci się uparł na syna Aleksandra. Imię szalenie mi się podoba ale uprzedzałam go lojalnie że to dziecko Aleksandrem nigdy nie będzie Nie uwierzył, ja uległam dałam się przekonać i nie żałuję, ale mogłabym już książkę napisać o zdrobnieniach imienia Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:49 > Yhy. Miałam takiego rodzica na stanie - imię dziecka kilometrowe, ale ona prosi > , > żeby nie zdrabniać. Niestety nikt się tym nie przejął. Szczęśliwie nikt się tym nei przejął. "Hermenegildo, wyjdź z piaskownicy" nie brzmi dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 20:04 > Szczęśliwie nikt się tym nei przejął. Niestety dla matki Cała reszta świata łącznie z chłopcem zdrabniała imię do minimum Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Konstancja czy Antonina? 16.07.10, 11:27 "Natanielu! Nie wchodź na ten murek!" Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 19:47 Beda zdrabniac jak szaleni taki juz urok ludzi. ja bym wybrala Antonine z tych dwoch. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 20:19 osobiscie z tych dwoch wybralabym Antonine. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 20:44 Jak nie chcesz zdrabniać to moze Iga? Odpowiedz Link Zgłoś
miiirka77 Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 20:53 Moja córka ma koleżankę Konstancję , a raczej Kontusię , jak ją zwą w piaskownicy i poza . Za każdym razem się krzywię jak to słyszę :\ Antonina znowu strasznie oklepane , ale z dwojga wydaje mi się lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 20:57 Chcesz żebyśmy za Ciebie zdecydowały? Skoro tak, jestem za Tośką. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 21:11 Bezapelacyjnie Konstancja. Mam ogromny sentyment do tego imienia, bo moja babcia miala tak na imie. Cale zycie mowilam na nia babcia Kocia Odpowiedz Link Zgłoś
malila Konstancja 14.07.10, 21:12 - piękne imię. Zdaje się, ze jedna z foremek dała tak na imię swojej córce. Skraca do "Koni". Odpowiedz Link Zgłoś
marzanna_2015 Re: obydwa pretensjonalne 14.07.10, 22:21 Tuśka -Konstancja, Tośka Antonina stawiam na Tośkę. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: obydwa pretensjonalne 14.07.10, 23:55 Zaraz tam pretensjonalne. Pretensjonalne to są: Żaklina, Brajan czy Dajana i Jordan, co to niedawno pobili staruszka. Pretensjonalnie brzmi Szarlota zamiast Karoliny, Żaneta zamiast Joanny, czy Dajna zamiast Diany. A Antonina miała na imię moja prababcia. Piękne imię i spokojnie mogłabym nadać je swojej córce P.S Zajebiaszcza sygnaturka Odpowiedz Link Zgłoś
ania_silenter Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 22:42 Oba mi się podobają.Znam nastoletnią Konstancję - Tusię, Tunię, Tuśkę i kilkuletnią Antoninę - Tosię. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Konstancja czy Antonina? 14.07.10, 23:39 Oba bardzo lubięChyba troszkę bardziej Antoninę,ale jest ona za to niestety dużo bardziej popularna od Konstancji...Trudny wybór. Ale ponieważ ciężko jest uniknąć zdrabniania to wybrałabym Antoninę bo ma dużo ładniejsze zdrobnienia Odpowiedz Link Zgłoś
sandorianka Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 00:11 Córka mojej kuzynki ma na imię Konstancja, też nie było mowy o zdrabnianiu, teraz, w szkole jest Kostką - dla mnie okropność, ale Konstancja ładnie. A babcia Kostki to Antonina, babcia Tosia, Tosia - super, Antonina ze słoniną mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 01:26 ja mam na drugie Antonina, jak zresztą wszystkie kobiety (w linii mamy i jej mamy) w mojej rodzinie. Taka tradycja, do której mam sentyment. Syn ma na drugie Antoni. Ładne imię, ładnie brzmi Antosia. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 07:01 Nie zgadzam się z większością, że imiona i tak na pewno będą zdrabniane. Znam Joannę, Wiktorię i Aleksandra, którzy funkcjonują pod pełnymi imionami. Joannę poznałam wprawdzie jako dorosłą kobietę, ale Aleksandra znam od dziecka, a Wiktoria ma 12 lat. Wiele zależy od tego, jak się człowiek przedstawia. Nie podoba mi się podejście niektórych pań przedszkolanek, które muszą koniecznie zdrobnić każde imię. Uważam, że jeśli dziecko na pytanie o imię odpowie "Konstancja" czy "Antonina", to tak należy się do niego zwracać. I nie kupuję historyjki o potrzebie skracania. Jak taka pani pójdzie do swojej przełożonej na rozmowę, to zwraca się per "pani dyrektor" czy sobie skraca? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna302 Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 10:57 Wymyślając imię dla swojej córki bardzo poważnie brałam pod uwagę Antoninę. Ale głównie ze względu na ekstra zdrobnienie - Tosia Co do nie wyrażenia zgody na używanie zdrobnienia przez osoby postronne - wydaje mi się, że nic się nie poradzi. Przecież w przedszkolu, a potem szkole inni będą nagminnie wołali Tosiu a nie Antonino i autorka nie będzie chyba ośmieszać się chodząc i napominając panie i dzieci "uprzedzałam przecież i powtarzam wyraźnie - ANTONINA" )) Bo są skroty imion naturalne, wręcz stworzone dla dzieci, takie jak Krysia, Zosia czy Marysia i nie wyobrażam sobie by do dziecka mówić Mario, Zofio, Krystyno. Są natomiast imiona, których się nie zdrabnia, a jak już ktoś usiłuje to zrobić, wypada to nienaturalnie i głupio, wtedy rzeczywiście lepiej tego nie robić - np. właśnie Wiktoria z postu Jowity771. Ale Tosia, Tośka - to przecież imię stworzone dla małej dziewuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 07:39 Antonina. Dla chłopca Konstanty mi się podoba, Konstancja już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
betticzka Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 08:52 Powiem szczerze oba imiona nie przypadły mi do gustu ale to oczywiście sprawa indywidualna każdego rodzica, jeśli miałabym jednak wybrać wybrałabym Antoninę Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 11:09 Wybrałabym Konstancja. Może i pretensjonalne, ale mnie się bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 12:23 wole antonine, konstancja brzmi pretensjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 12:26 kota00 napisał: > zdrabniac wiec dziecko bedzie wolane albo Antonina albo > Konstancja... tylko ze które wybrac? Oczywiście Tina. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: Konstancja czy Antonina? 15.07.10, 12:51 Jedenaście lat temu miałam problem zbliżony, acz prostszy (w moim odczuciu) - wybór pomiędzy Konstantym a Antonim . A w wydaniu żeńskim...hmmm...no nie wiem... Ale nie mogę się zgodzić z twierdzeniem o ewentualnym deficycie zdrobnień Konstancji. Kośka, Staśka, Stenia, Teśka, czy chociażby - jakże wdzięczne spolszczenie - Stałka. Że o ewentualnej Stejsi czy Konni nie wspomnę. I tu nie chodzi o "zawołania matczyne". Tylko o potencjał ksywkowy w wieku szkolnym . Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Konstancja czy Antonina? 18.07.10, 10:12 > Ale nie mogę się zgodzić z twierdzeniem o ewentualnym deficycie zdrobnień > Konstancji. Kośka, Staśka, Stenia, Teśka Jeszcze Kuśka Mnie się podoba Konstancja. Albo Letycja. Albo Mirabella . W dzieciństwie może być problem ze zdrobnieniem, ale to można nadać dziecku jakiś pseudonim sceniczny typu Kocia, Kicia lub Kota (niezależnie od nicka mamy)a jak będzie nastolatką, to takie wypasione imię będzie rewelacyjne i będzie zastępowało wszystkie ksywki Dużo zależy jeszcze od tego, z jakim nazwiskiem w komplecie wystąpi. Odpowiedz Link Zgłoś