Gość: monika IP: *.xdsl.centertel.pl 18.07.10, 14:41 Które z tych imion podoba Wam się bardziej? Zaznaczam że mąż jest za tym drugim, ja wolałabym Błażeja. A jak Wy odbieracie te imiona? Synek w drodze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pestka_23 Re: Błażej czy Dominik 18.07.10, 14:57 Obydwa wymienione są na mojej czarnej liście Błażej nie podoba mi się od zawsze. Dominik dodatkowo IMHO takie "niemęskie". W ostateczności wybrałabym chyba Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Błażej czy Dominik 18.07.10, 16:36 Błażej źle mi się kojarzy, brzmieniowo też mi się nie podoba w dodatku znaczenie tez ma nieciekawe bo "seplenić" , zdecydowanie wolę Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Błażej czy Dominik 18.07.10, 17:24 raju, naprawdę "seplenić"? to tym bardziej mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Błażej czy Dominik 18.07.10, 17:23 imienia Błażej bardzo nie lubię, kojarzy mi się z pobłażaniem, a w konsekwencji z mazgajeniem się. syna ochrzciłam Dominik Marek Odpowiedz Link Zgłoś
ladetre Re: Błażej czy Dominik 18.07.10, 17:31 A mi się imię Błażej bardzo podoba. Do tego mam jeszcze dobre skojarzenia, nie tylko z Pascalem Dominik też jest ok, choć wśród moich znajomych dość popularne - znam kilku 2-5-letnich Dominików i ani jednego małego Błażeja. Dominika można natomiast fajnie zdrabniać, a Błażeja? Gdy zastanawialiśmy się kiedyś nad imieniem dla synka Błażej odpadł w "ostatecznej rozgrywce" właśnie ze względu na zdrobnienia. Błażejek jest dla mnie niestety nie do zaakceptowania. Ale jako pełne imię wolę jednak Błażeja od Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Błażej czy Dominik 18.07.10, 20:56 Błażej bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Błażej czy Dominik 18.07.10, 23:05 Zdecydowanie Błażej. Dominik mi się w ogóle nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Błażej czy Dominik 19.07.10, 07:21 Bardzo mi się podoba Błażej i z Pascalem mi się kojarzy. Znałam wielu Dominików, wszyscy byli niemiłosiernie przezywani. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Błażej czy Dominik 19.07.10, 08:15 a jak byli przezywani? pytam, bo mnie to żywotnie interesuje w kontekście mojego syna. niech wiem, czego się spodziewać Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Błażej czy Dominik 19.07.10, 16:21 Pinio, Pindo i tak dalej. Domestos, Domiś itp. Same śliczności Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Błażej czy Dominik 19.07.10, 16:37 Pinio i Pindo to może być od dowolnego imienia, z Dominikiem jako takim ma niewiele wspólnego. Domestos - hehe Domiś - tak chrzestna mojego synka i moja mama mówią (to chyba nie przezwisko a zdrobnienie?) a ja mówię Dominol, Dominator... summa summarum, nie przeceniałabym roli przezwisk, bo jak wiadomo, nie ma imienia, które by się ich ustrzegło Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Błażej czy Dominik 22.07.10, 10:54 Pinio to od bajki o słoniu Dominiku - tak się nazywał jego właściciel - "Proszę słonia" Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Błażej czy Dominik 22.07.10, 12:54 mam braki w edukacji telewizyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Błażej czy Dominik 19.07.10, 16:15 Błażej, aczkolwiek Dominik też niebrzydki Odpowiedz Link Zgłoś
effuska Re: Błażej czy Dominik 19.07.10, 16:20 Zdecydowanie Błażej Dominik to był sloń daaawno temu Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Błażej czy Dominik 21.07.10, 20:43 Według mnie Błażej tragiczny, kompletnie mi się nie podoba. Dominik od wielkiej biedy. Jest tyle innych ładnych imion, może przemyślicie jeszcze sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Błażej czy Dominik 21.07.10, 21:51 Dag, a nie zauważyłaś/eś, że rodzicom te imiona się podobają i uważają je za ładne? Więc nie rozumiem zdania "jest tyle innych ładnych imion", bo rodzice właśnie te imiona uważają za najładniejsze - to chyba logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Błażej czy Dominik 24.07.10, 21:05 Masz rację. Powinnam napisać: według mnie, jest tyle innych ładnych imion... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Błażej czy Dominik IP: *.walbrzych.vectranet.pl 22.07.10, 11:50 Błażej Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Błażej czy Dominik 25.07.10, 10:48 Dominik ! Mimo że sporo popularniejszy. Dla mnie Błażej brzmi wyjątkowo brzydko, obrzydliwy dżwięk. A Dominik ładnie. Fajne zdrobnienia: Domek, Domiś, Nik. Odpowiedz Link Zgłoś
aagje Re: Błażej czy Dominik 25.07.10, 13:42 Dominik o tyle wygodniejszy, że nie ma polskich liter. Dla niektórych to istotna sprawa przy wybieraniu imion. Dla innych nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Błażej czy Dominik IP: *.116.71-86.rev.gaoland.net 25.07.10, 17:01 Moim zdaniem Błażej odpada ze wzgędu na znaczenie imienia, to tak, jakby córce dać na imie Klaudia Dominik, obecnie podchodzi pod patologię moim zdaniem. Domino to zdrobnienie, jak z więziennej celi. Mnie się nie podoba. Szukałabym czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś