Dodaj do ulubionych

Niepopularne imię po babci???

• Gość: Luśka Re: Niepopularne imię po babci??? IP: *.chello.pl 01.10.10, 21:29
      ja osobiście mam imiona po dwóch babciach (Aleksandra Teresa) ale to było niezamierzone. po prostu rodzice spodziewali się syna i wymyślili tak na szybko
      generalnie nadawanie imion po przodkach (imiona rzadkie czy nie) uważam za całkiem ciekawy zwyczaj
    • camel_3d Oczywiscie.. 06.10.10, 22:29
      Fajne imiona.
      Lepsz eniz Nikola, Roxana czy Bianca
      • tami46 Re: Oczywiscie.. 06.10.10, 23:02
        Moje babcie to Anna i Wiktoria - cały czas popularne imiona smile
    • kleo881 Re: Niepopularne imię po babci??? 06.10.10, 23:24
      o ile meska forma Stanislaw bardzo mi sie podoba, zenska nie przemawia do mnie ani troche.
      wolalabym Barbare, Marie lub cos z tego klimatu
      • kirah2 Re: Niepopularne imię po babci??? 09.10.10, 14:35
        ja mam imię po prababci, ale Katarzyna z rocznika 1980, to akurat było MEGApopularne.
        Obecnie rozważamy dla syna (termin na Święta) mało popularne po dwóch pradziadkach - Józef.
        • dalenia Re: Niepopularne imię po babci??? 09.10.10, 14:46
          kirah2 napisała:
          > Obecnie rozważamy dla syna (termin na Święta) mało popularne po dwóch pradziadk
          > ach - Józef.

Rewelacja! smile
    • aaadddaaa83 Re: Niepopularne imię po babci??? 10.10.10, 23:25
      Nieee.
      • gapix Re: Niepopularne imię po babci??? 15.10.10, 21:23
        nie, ani Stanisława ani Władysława, a Wanda to ewentualnie na drugie
    • florianne Re: Niepopularne imię po babci??? 28.09.11, 07:31
      Władysława i Stanisława kompletnie mi się nie podobają , więc nie .
    • polifonia1983 Re: Niepopularne imię po babci??? 28.09.11, 23:21
      Mnie się podobają wszystkie trzy, łącznie z Wandą. Staszka, Stacha (spotkałam się też ze zdrobnieniem Stenia, od Stanisławy, nie Stefanii) i Władka to fajne imiona dla dziewczyn z charakterem. W Wandzie uwielbiam zdrobnienie Dunia.
      Mam sporo do czynienia z nastolatkami i w ostatnim czasie przewinęli się: Antoniny, Krystyny, Stefania, Józefiny, Henryk, Tadeusz, Antków kilku, Staszków od groma, Kosma, Barnaba, Dezyderiusz, nie mówiąc o Haniach, Mariach i Mariannach. W rodzinie mam małe Krysię i Franciszkę.
      Odpowiedź brzmi tak: jasne, że bym nazwała smile Tylko pewnie wybrałabym imię tej babci, która była mi bliższa.
    • lubomiro Re: Niepopularne imię po babci??? 29.09.11, 07:57
      Jestem Polakiem, więc dam swojemu dziecku rdzennie polskie - słowiańskie imię - kończące się na SŁAW, MIR, CIECH itp.
      • gaudencja Re: Niepopularne imię po babci??? 29.09.11, 19:06
        A ile masz lat?
      • annajustyna Re: Niepopularne imię po babci??? 25.09.12, 08:57
        To Sieciech?! wink. Franciszka, choc odmeskie, b. ladne.
    • monaliss Re: Niepopularne imię po babci??? 25.09.12, 09:05
      Ja z pewnością NIE.
    • polifonia1983 Re: Niepopularne imię po babci??? 25.09.12, 09:53
      > Czy dałybyście córeczce niepopularne dziś imię po babci Władysława
      > lub Stanisława???

dałabym, ale jednocześnie zastanowiłabym się nad tym, jak je zdrabniać.
    • mary.h Re: Niepopularne imię po babci??? 26.09.12, 08:50
      Stanisława - raczej nie, Władysława - na pewno nie.

Moja ewentualna córka będzie miała babcie Aleksandrę i Mieczysławę. Imion po babciach na pewno nie wykorzystam - pierwsze zbyt popularne, drugie nie podoba mi się.
      Natomiast moje babcie, czyli ewentualnej córki prababcie, to Teresa i Wanda oraz Alicja i Kunegunda (w grę wchodziłaby zapewne tylko Wanda).
      • heca7 Re: Niepopularne imię po babci??? 26.09.12, 10:50
        Zarówno moja babcia jak i mama mają imiona tego typu. Mama swojego nie lubi. Wiecznie było przekręcane albo adresowane na kopercie z meską końcówką. I nie wiadomo jak to zdrabniać. Na codzień nie używa pełnej formy swojego imienia tylko zupełnie skróconą i zniekształconą.
        Nie nadałabym na pewno.
    • milamala Re: Niepopularne imię po babci??? 30.09.12, 00:30
      Jesli sie Tobie podoba, to ja bym na twoim miejscu dala. W zalewie jednych i tych samych imion z serii "retro" podane przec Ciebie imiona sa mila odmiana choc tez retro, ale przynajmniej powiewa swiezoscia.
    • minerwamcg Re: Niepopularne imię po babci??? 09.10.12, 00:47
      Dzisiejsze babcie rzadko mają na imię Władysława czy Stanisława - prędzej Jolanta, Monika, Beata...
      • mama_amelii minerwamcg 09.10.12, 16:06
        Ale chodzi o nasze babcie,a nie naszych dzieci.
        • minerwamcg Re: minerwamcg 11.10.12, 13:58
          Czyli imię po prababci, nie po babci smile No to moja córka ma imię po dwóch prababciach z dwóch stron, bo nosiły to samo.
          Nie wiem, jak w następnym pokoleniu, ale w moim spotkałam dwie Staszki - i obie były góralkami smile Władysławy ani jednej. Najmłodsza jaką znam jest właśnie w prababciowym wieku.
      • gorajka Re: Niepopularne imię po babci??? 28.10.12, 21:45
        Jolanta? Beata? Monika?
        to chyba imiona z lat 80-tych, no chyba że jakieś niespełna 40-letnie babcie
        ja to znam raczej mamy o tych imionach

a Staszka i Władka nie, dziękuję
        mam ciocię Włodzimierę i nigdy nie była zachwyona tym pomysłem księdza
    • mariolkawalczywkisielu Re: Niepopularne imię po babci??? 09.10.12, 14:49
      Gdybym była związana z babcią a imię byłoby dla mnie miłe to pewnie. Akurat z tych dwóch konkretnych bardziej podoba mi się Stanisława ale z kolei bardzo dobrze kojarzy mi się Władysława, więc rozważałabym oba.
      Moja ukochana babcia ma na imię Maria i właśnie tak chciałabym ewentualną córkę nazwać.
    • olewka100procent Re: Niepopularne imię po babci??? 17.10.12, 23:12
      litości...
      • aneladgam Re: Niepopularne imię po babci??? 18.10.12, 07:59
        ale kto ma się nad Tobą litować i z jakiego względu?
    • vi0let Re: Niepopularne imię po babci??? 25.10.13, 18:42
      Stanisława ma większe szanse niż Władysława, ale mimo wszystko są to szanse niewielkie, chociaż u kogoś bardzo ok. Moja babcia ma siostrę Stanisławę. Same babcie to Urszula i Genowefa - która sama ma imię po babci i nie jest z tego zadowolona. Urszulę rozważam całkiem poważnie. Z babcinych wolę zdecydowanie: Wandę, Anielę, Melanię, Rozalię, Felicję, Janinę, Stefanię, Gertrudę.
      • eraz-lilipop Re: Niepopularne imię po babci??? 25.10.13, 22:10
        Ja mialam babcie Wladzie , imie za twarde w pelnej wersji , no i jeszcze ta literka £ , raczej nie nazwalabym tak swoJej corki. Mam tez babcie Janke i tutaj imie jest fajne ale babciny charakter niszczy caly urok imienia.
        Natomist moje dzieciaki imiona maja pradziadkow. Nadajac je nie mialam pojecia ze sa az tak popularne .
    • adriankaa.s Re: Niepopularne imię po babci??? 26.10.13, 15:17
      Imię Władysława mi się nie podoba, ale Stanisława (gdyby nie duża ilość w bliskim otoczeniu Stanisławów) bym mogła nadać.
      Ja bym bardzo chciała dać córce na imię Elżbieta (po mojej babci), ale raczej będę wybierała imię na A, więc albo na 2gie córcia będzie miała po babci, albo imię podobne do Elżbiety, Alżbeta...
    • lily-beth Re: Niepopularne imię po babci??? 20.10.14, 10:19
      Nie dałabym, bo w ogólę nie lubię żadnych imion żeńskich kończących się na -sława, nie przepadam też za kobiecymi imionami odmęskimi (z wyjątkiem tych kończących się na -ina i Marianną), nie dałabym więc także Edwarda, Alfreda czy Witolda. Sama również nie chciałabym się tak nazywać. W grę ewentualnie mogłaby wchodzić Franciszka, bo lubię skrót Franka, ale też wątpię, czy bym się zdecydowała. W śród babć/prababć mamy obfitą reprezentację imion Stanisława i Józefa.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Niepopularne imię po babci??? 20.10.14, 14:23
      Nie dałabym, ale nie dlatego, że niepopularne i babciowe, tylko dlatego, że akurat imiona z końcówką -sława nie podobają mi się zbytnio.
      • karola1705 Re: Niepopularne imię po babci??? 26.10.14, 13:39
        Nie podobaja mi sie akura te dwa konkretne imiona (Stanislawa i Wladyslawa) wiec nie nadalabym ich. Co nie znaczy, ze nie nadalabym innego niepopularnego i byc moze babciowego imienia wink
    • florianne Re: Niepopularne imię po babci??? 21.01.16, 12:33
      Niejaka Karolina Morawiec, modelka, urodziła wczoraj córkę Stasię. Ma też starsze dziecko - Marysię. Doceniam odwagę, ale samo imię nadal mnie nie przekonuje.
    • angelina7-83 Re: Niepopularne imię po babci??? 21.01.16, 17:02
      U kogoś bym doceniła oba imiona smile Sama bym nie nadała, bowiem nie przeadam za imionami od męskimi. Z tych dwóch najbardziej podoba mi się Sanisława zarówno w oficjalnej, jak i w zdrobniałej formie.

• lidianek Re: Niepopularne imię po babci??? 24.07.16, 20:51
      Nasze babcie to Jadwiga, Apolonia, Melania i Antonina. Mąż ubóstwia Jadwigę, ale u mnie nie przejdzie. Z resztą, sama babcia stwierdziła, że chyba na głowę upadł big_grin piękne Melania i Apolonia, niestety, nie kojarzą się zbyt dobrze, a Antonina zbyt popularna wink choć, jakby odciąć wszystkie skojarzenia, to każde moglibyśmy nadać. No, może oprócz Jadzi z mojej strony wink
    • vi_san Re: Niepopularne imię po babci??? 25.07.16, 09:22
      Nie dałabym ani tego ani tego. Tak jak i nie dałabym Bronisława czy Kazimiera. Po prostu nie lubię, nie podobają mi się imiona tak "odmęskie". Ale inne niepopularne czemu nie. Gdyby moja córka miała mieć imiona po swoich Babicach byłaby Anną Marią. Gdyby po moich Marią Ireną. Gdyby po męża Antoniną Barbarą. W moich oczach wszystkie te imiona jak najbardziej dopuszczalne. A pokolenie dalej są Ludwika, Adelajda, Irena i Bianca. Też ładne, tylko włoską Biancę bym "spolszczyła" do Blanka.
      • aledziwok Re: Niepopularne imię po babci??? 27.07.16, 01:10
        Gdyby moja córka miała mieć imię po swojej babci, a mojej mamie byłaby Wiesławą. Z całą miłością i szacunkiem do mojej jej wnuczka nie dostałaby nawet drugiego imienia po babci, a szkoda bo podoba mi się tradycja imion przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Po moich babciach byłaby Zofią Józefą.
    • aledziwok Re: Niepopularne imię po babci??? 27.07.16, 01:07
      Te imiona nie podobają mi się, ale już z Władysławem nie miałabym żadnego problemu. Władek - bardzo na tak!
    • kwiatwiosenny Re: Niepopularne imię po babci??? 07.08.17, 12:20
      Stasia świetna!
    • lily-beth Re: Niepopularne imię po babci??? 17.08.18, 08:47
      Nie dałabym, dla mnie sa zbyt odmęskie. Jedyne z końcówką -sława, które brałabym pod uwagę, to Miłosława, ale też na dalekiej pozycji.
      Niemniej nieodmiennie śmieszy mnie mówienie, że dziecko dostało imię po babci/dziadku, kiedy jest to Franek, Staś, Janek, Zosia i Hania - czyli najmodniejsze teraz imiona. Jakby babcia był Genowefa, a dziadek Eustachy, to nikt by się nie rwał do nadawania. Moja daleka kuzynka dała bliźniaczkom Zosia i Basia - oczywiście po babciach, a w rodzinie koleżanki była kłótnia, bo każda wnuczka chciała uczcić dziadka Franka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.