15.08.10, 12:51
Witam serdecznie,

chciałabym zapytać się Was o imię Dagny. Marzy mi się, żeby tak nazwać córkę. Wszystkie wątki o tym imieniu są już zarchiwizowane, a mnie dręczy pytanie - czy będę mogła nadać dziecku imię właśnie w tej formie? Byłam spokojna do tej pory, ale ostatnio w Internecie znalazłam uwagę "znajomej nie udało się zarejestrować swojej córeczki Dagny no i jest Dagna".
Czy wiecie może jak to w końcu jest, czy wszystko zależy od kaprysu urzędniczki?

Obserwuj wątek
    • bluejanet Re: Dagny 15.08.10, 13:15
      A czemu chcesz koniecznie nadac takie imie?
      To Y na koncu mi sie nie podoba i pewnie bedzie mylace. Nie wiem, czy wiekszosci
      nie bedzie sie kojarzyc to imie wybitnie "mesko", na zsaadzie skojarzenia "cos
      jak Walenty, Wincenty".

Dagna w porzadku.

Jesli to inspiracja zona Przybyszewskiego, to bylabym ostrozna, corka moze nie
      podzielac fascynacji rodzicow wink A jesli chodzi o imie Dagny to bedzie jesli juz
      kojarzona wlasnie z jedna znana osoba. Taka Malgorzata, Anna, czy Krystyna - nie
      da sie jednoznacznei wskazac na inspiracje, bo znanych np. Krystyn bylo wiecej ...
      • lukier-on-line Re: Dagny 15.08.10, 13:43
        To nie jest nowy pomysł, już od paru lat go w sobie pielęgnuję. Podoba mi się
        szalenie, ale właśnie tylko z "y" na końcu.
        Przede wszystkim z powodu Dagny Taggart, bohaterki książki "Atlas zbuntowany".
        Sama też w Internecie często podpisuję się "dagny", takiego mam maila, zdjęcie
        Przybyszewskiej na pulpicie etc. smile No i partner podszedł bardzo entuzjastycznie
        do tego wyboru.
        A teraz zastanawiam się czy nadanie tego ukochanego imienia w ogóle będzie możliwe.
        Dodam jeszcze, że za parę miesięcy wyjeżdżamy za granicę, najprawdopodobniej na
        stałe. Będzie to kraj anglojęzyczny, już sprawdziłam na zagranicznych forach, że
        to imię jest tam równie rzadkie jak u nas, ale na ogół dobrze przyjmowane.
        Podoba mi się też jego wymowa.
      • uwierz_mirando Re: Dagny 15.08.10, 13:44
        Wikipedia umiejscawia obydwie formy w jednym wpisie:
        pl.wikipedia.org/wiki/Dagna
        Mnie bardziej podoba się Dagna, jakoś to -y na końcu zupełnie mi nie
        pasuje.
        • uwierz_mirando Re: Dagny 15.08.10, 13:46
          Z nadaniem nie powinno być problemu, w końcu takie imię istnieje.
          • ewa9717 Re: Dagny 15.08.10, 13:50
            I mnie się DagnY podoba dużo bardziej niż Dagna. To w końcu twoje
            dziecko, ty wybierasz imię wink
          • bluejanet Re: Dagny 15.08.10, 13:51
            Imie istnieje, tak samo jak np Francesco, Timothy i Evelyn.
            Ale problem z nadaniem moze sie pojawic, chyba ze urodzisz za granica wink
        • lukier-on-line Re: Dagny 15.08.10, 13:59
          Ja wiem, że takie imię istnieje. Wiem.
          Weszłam na stronę Rady Języka Polskiego, niestety jednak nie znalazłam
          informacji o tym konkretnym imieniu. Ale też np. zamieszczony jest tam list od
          rodziców, którzy chcieli nadać imię Berenike, uzyskali jednak negatywną opinię i
          musieli zadowolić się wersją Berenika. Obawiam się, że ta jedne literka i w moim
          przypadku może być nie do przeskoczenia. Choć zapewne sytuacja nie jest
          analogiczna.
          Wiem, że jak urodzę poza Polską to będę mogła nadać takie imię, ale wolałabym
          żeby wszystko było pięknie i poprawnie. smile Jak piszecie, że imię istnieje tak
          samo jak "Francesco, Timothy i Evelyn" to jakoś nieprzyjemnie się robi.
          Wolałabym, żeby to jednak nie było imię postrzegane w Polsce tak jak Kevin.
          • bluejanet Re: Dagny 15.08.10, 14:24
            Jak piszecie, że imię istnieje tak
            samo jak "Francesco, Timothy i Evelyn" to jakoś nieprzyjemnie się robi.
            Wolałabym, żeby to jednak nie było imię postrzegane w Polsce tak jak Kevin.

Po prostu wzielam 3 pierwsze lepsze imiona zagraniczne, bez zadnych zamiarow.
            Zeby pokazac - ze i z tymi imionami moglby byc problem.
            Przypuszczam, ze Franciszek cieszy sie tutaj szacunkiem, Ewelina na forum jest
            raczej na nie, a Timothy nie ma polskiego odpowiednika. To sa imiona o roznych
            odcieniach i mialy sluzyc jako przyklad.

Dagny to jednak inna bajka niz Kevin

No i coz - pytajac na forum nalezy liczyc sie z tym, ze nie kazde imie budzi
            zachwyt i nie kazdemu sie bedzie podobac. Tak samo jak w zyciu wink Zapytaj
            otoczenie co mysli o imieniu Dagny wink
            • lukier-on-line Re: Dagny 15.08.10, 14:38
              Nie rozumiem uwagi "pytajac na forum nalezy liczyc sie z tym, ze nie kazde imie
              budzi zachwyt i nie kazdemu sie bedzie podobac". Przecież ja nie pytałam czy
              imię się podoba czy nie.

Dla mnie bardzo ważne jest, żeby imię było pisane i w Polsce i za granicą w taki
              sam sposób, to podstawa.
              • bluejanet Re: Dagny 15.08.10, 14:43
                Ale napisalas, ze sie robi nieprzyjemnie, jak czytasz co sadze o imieniu, ze
                imie podchodzi pod kewinowate bo podalam 3 rozne zagraniczne imiona.

Zreszta niewzane, daj znac tylko pozniej, czy imie zostalo zaakceptowane w urzedzie.
                • abiela Re: Dagny 15.08.10, 14:47
                  MNie akurat się Dagny bardzo podoba. Niemniej starałabym się wybrać wersję imienia znaną i niekłopotliwą w obu istotnych dla was krajach. Czyli pewnie Dagnę.
            • adamantia Re: Dagny 15.08.10, 16:51
              bluejanet napisała:
              > a Timothy nie ma polskiego odpowiednika.

Oczywiście ma: Tymoteusz.
            • misself Re: Dagny 15.08.10, 18:09
              bluejanet napisała:
              > a Timothy nie ma polskiego odpowiednika.

A to nie Tymoteusz?

Dagny jest obcojęzyczną formą i faktycznie może być problem z zarejestrowaniem,
              zwłaszcza że imię:
              - ma polski odpowiednik (Dagna)
              - nosiła znana osoba obcego pochodzenia
              - nie wskazuje jednoznacznie na płeć dziecka
              - ma nosić dziecko Polaków.

Chyba że urodzisz za granicą smile Wtedy droga wolna, spokojnie Ci zarejestrują.

Swoją drogą, też uwielbiam to imię, ale Dagna podoba mi się równie mocno, a jest
              mniej pretensjonalna w moim odczuciu. Dagny to takie udziwnienie jak dla mnie,
              jak Elisa zamiast Elizy.
    • dalenia Re: Dagny 15.08.10, 14:13
      Jak mówi wikipedia, nasza Dagna to spolszczona Dagny. Morał z tego taki, że Dagny nie jest wersją spolszczoną. A wedle prawa "Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski, a więc np.: Jan, nie John lub Johann ; Katarzyna, nie Catherine ; Klara, nie łacińskie Clara ani włoskie Chiara ; Małgorzata, nie Margareta ; Marcin, nie Martin ; Piotr, nie Peter itp.". Można dopisać : Dagna nie Dagny.

Zupełnie nie podoba mi się Dagny, naszą polską Dagnę bardzo lubię. Muszę Cię zmartwić, ale Dagny może być odbierana równie pretensjonalnie co np. Michelle. Ja przynajmniej tak właśnie ją odbieram.

Swoją drogą, znam jedną Dagny, jej ojciec jest Włochem. Imię sprawia sporo kłopotów, ludzie nie bardzo wiedzą czy je odmieniać, a jeśli tak, to w jaki sposób. Więc dla wszystkich jest ona po prostu Dagną.
      • lukier-on-line Re: Dagny 15.08.10, 15:00
        Dziękuję bardzo za wszystkie uwagi.
        Chociaż prawdę mówiąc nadal nie wiem jak to będzie w polskich urzędach z tym
        imieniem. Można się zwrócić do kogoś o ostateczną wykładnię?
        Na stronie RJP zaznaczają, że choć nie są poradnią językową, to "osobom
        prywatnym udzielają opinii i wydają ekspertyzy w wyjątkowych wypadkach – głównie
        w sprawie imion". Chyba do nich napiszę. smile
        • adamantia Re: Dagny 15.08.10, 16:51
          Polecam lekturę tego artykułu:
          www.usc.pl/art_file/40.pdf
          i zwracam uwagę na to zdanie:
          "Obowiązujące przepisy prawa nie ograniczają prawa rodziców nawet
          narodowości polskiej do nadawania dziecku imienia obcego."
      • adamantia Re: Dagny 15.08.10, 17:27
        dalenia napisała:
        > A wedle prawa "Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski

Nie wedle prawa, tylko wedle opinii RJP. I jest zalecenie, a nie nakaz.

Ogólnie zgadzam się oczywiście, co do tego, że Jan a nie John, Piotr nie Peter itd. (Chociaż już np. Margarita/reta jest dla mnie do przyjęcia).
        Ale akurat co do Dagny, uważam, że o ile wersja Dagna jest poniekąd sensowniejsza, to Dagny jest do przyjęcia, i wcale nie brzmi pretensjonalnie. Pewnie dlatego, że jest to imię tak nietypowe i mało znane, a wersja Dagny jest również w Polsce używana.

W 1994 roku w Polsce było 404 kobiet o imieniu Dagna (z tego ponad 300 urodzona po 1980) i 72 - Dagna (z tego 40 po 1980).
        A w 2001: Dagna - 473, Dagny - 81.

> Swoją drogą, znam jedną Dagny, jej ojciec jest Włochem. Imię sprawia sporo kłopotów,
        > ludzie nie bardzo wiedzą czy je odmieniać, a jeśli tak, to w jaki sposób.

No fakt. Ale jednak np. Noemi (ponad 800 w Polsce) też jakoś funkcjonują, bez przeróbki na powiedzmy Noemia.
        Rodzice zawszę moga zmienić Dagny na Dagna, jeśli okaże się, że powoduje ona zbyt wiele kłopotów.
        • dalenia Re: Dagny 15.08.10, 17:32
          adamantia napisała:

> No fakt. Ale jednak np. Noemi (ponad 800 w Polsce) też jakoś funkcjonują, bez p
          > rzeróbki na powiedzmy Noemia.

Noemi bym nie porównywała do Dagny. Noemi to Noemi. A jednak jeśli chodzi o Dagny, to bardziej znana jest Dagna, stąd ludzie mogą je mylić lub odmieniać tak samo.
    • quasi.modo Re: Dagny 15.08.10, 17:51
      I ja skłaniam się bardziej ku formie Dagna. Poprawna, czy nie, pisownia Dagny
      będzie w Polsce kłopotliwa i może zostać odebrana jako pretensjonalna.
      A co do tego, czy taka forma może zostać zarejestrowana, to pewnie jak zwykle
      zależy od urzędnika.
    • aneladgam Re: Dagny 15.08.10, 18:19
      są w Polsce kobiety o imieniu Dagny, więc przynajmniej w niektórych urzędach się da
      • lukier-on-line Re: Dagny 15.08.10, 19:28
        Ślicznie Wam dziękuję za wszystkie opinie.
        Jestem pod tak silny wpływem tego imienia, tak często wymawiam je sobie w
        myślach, że stało się dla mnie już zupełnie normalne, nieudziwnione. Stąd te
        głosy o jego pretensjonalności były zaskoczeniem. Myślę jednak, że będę się go
        trzymać.
        • dalenia Re: Dagny 16.08.10, 00:51
          lukier-on-line napisała:

> Jestem pod tak silny wpływem tego imienia, tak często wymawiam je sobie w
          > myślach, że stało się dla mnie już zupełnie normalne, nieudziwnione. (...) Myślę jednak, że będę się go
          > trzymać.

I to najważniejsze smile Jeśli od tak dawna jesteś zauroczona tym imieniem i jeszcze Ci nie przeszło, to znaczy, że to jest właśnie TO jedyne, ukochane imię (ja mam tak z Józefiną). A jeśli jeszcze partner jest "na tak", to bym się nie zastanawiała. I mimo że nie podoba mi się to imię, to gorąco Cię namawiam do nadania go smile
          • lukier-on-line Re: Dagny 16.08.10, 21:16
            Dzięki za miłe słowo. Myślę dokładnie tak samo. No chyba, że jeszcze spadnie mi
            z nieba jakieś inne imię.
            A Józefina bardzo mi się podoba. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.