Dodaj do ulubionych

o kombinowaniu

22.02.18, 08:22
W tych rzadkich przypadkach, kiedy terminologia kibicowska wpada mi w ucho i zaczepia się o mózg, nieodmiennie napełnia mnie podziwem.

Tym razem napełnił mnie nim termin ,,polscy kombinatorzy norwescy''. Ileż tu jest ukrytych znaczeń! Polacy i Norwedzy internacjonalistycznie podają sobie dłoń poprzez kombinowanie; a jedni i drudzy noszą kombinezony polsko-norweskie i używają kombinerek; Dagny renascita... Piekne.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • arana Kombinacje Dagny 22.02.18, 09:56
      stefan4 napisał:

Dagny renascita... Piekne.

Ale wśród jej kombinacji była również szczególnie trudna, bo z gorsetem!

• stefan4 Re: Kombinacje Dagny 22.02.18, 14:11
        arana:
        > Ale wśród jej kombinacji była również szczególnie trudna, bo z gorsetem!

Za dawnych czasów mój znajomy miał dziewczynę z Norwegii. Czasem odwiedzał jej rodzinę, ale większość czasu to ona spędzała w Polsce. Ale kiedy Norwegowie w kombinacji z Polakami nakręcili film ,,Dagny'', to jej norweska rodzina przeraziła się grożącym jej upadkiem. Wprawdzie on nie był pisarzem tylko studentem medycyny; i w Gdańsku a nie w Krakowie; a ona nie była cudem urody, za którym szaleją wszyscy faceci
        • arana Re: Kombinacje Dagny 22.02.18, 14:33
          stefan4 napisał: (...)

Sama nie wiem dokładnie jak to było z gorsetem Dagny - jej portrety (zwykle do pasa) o tym nie przesadzają. Wiadomo tylko, że za jej życia Europa powoli rezygnowała z gorsetów, ale Kraków (gdzie mieszkała) je pielęgnował.Jedno jest pewne: z gorsetu obyczajowego Dagny zrezygnowała.

Norweska przygoda Twojego znajomego zrzuca ciekawe światło na obyczajowość rodaków Dagny!

• arana Re: Kombinacje Dagny 22.02.18, 15:50
          stefan4 napisał:

Mało wiem o gorsetach.

Ja też tyle, co wygóglam. Ale Aznavour do mnie przemawia, więc niepotrzebnie się go wyrzekasz.

• the-great-inuk Re: o kombinowaniu 22.02.18, 11:18
      en.wikipedia.org/wiki/Nordic_combined

W innych wikipediach jest raczej mowa o "Północnych Połączeniach"

Co mi się z wielozadaniową maszyną rolniczą bardziej kojarzy: "Kombajn" po naszemu...

Ot, co...
    • zbyfauch Kombinierzy znad Wisły 22.02.18, 11:32
      cisną się na usta.
    • arana smaczki kombinacji 22.02.18, 14:14
      Lubię wszelkie kombinowanie językowe, choć zdaję sobie sprawę, że nie zawsze wyjdzie z tego Mona Liza. Najbardziej przemawia do mnie poezja lingwistyczna, ale Łomżing również. Oraz kombinowanie przy kombinacjach. A już kombinacje Dagny wciągają wręcz w dyskusje światopoglądowe o metaforycznym i dosłownym zrzucaniu gorsetu.

Dla mnie to wzbogacanie języka, howgh!
    • arana Kombinacja skoków narciarskich i ... 22.02.18, 14:59
      stefan4 napisał: (...)

Dziwnymi drogami chadza upodobanie do dyscyplin sportowych. Napiszę o swoim. Lubię skoki narciarskie, bo

- moim ulubionym obrazem (i to od 12 roku życia) są Myśliwi na śniegu,
      - mam w pamięci opowiadanie Iwaszkiewicza "Ikar",
      - pamiętam też z którejś symfonii Mahlera taki pojedynczy dźwięk przepięknej urody, który wzbija się gdzieś wysoko, zawisa na bardzo krótką chwilę i opada łagodnie. Zawsze mi się ten moment przypomina, gdy rozpoczyna się nowy sezon zimowych Ikarów.

I dlatego lubię skoki. Irracjonalne, prawda? Jak surrealizm - ale równie prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka