Gość: Łucja IP: *.aster.pl 16.08.10, 10:42 Witam Mam dwójkę dzieci - tak się złożyło, że parkę : Melanię Nadzieję oraz Floriana Marata (wiem, drugie imię praktycznie niespotykane). Teraz na świat przyjdzie kolejne [ale z założenia : już ostatnie ] : dziewczynka. Zastanawiamy się nad trzema imionami : Elena, Apolonia oraz Nastazja. Myślę, że na tym Forum na pewno coś Nam dziewczyny doradzicie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyczyny Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 10:51 mysle, ze Apolonia bedzie pasowala do rodzenstwa co do Nastazji-to jakos Anastazja wydaje mi sie lepsza forma-z pewnoscia pelniejsza Elena- taka jakas nie Polska(moze to tylko moje wrazenie), no i przy imionach starszych dzieci wydaje sie z innej bajki Odpowiedz Link Zgłoś
nadia3008 Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 10:55 Zdecydowanie Apolonia Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 11:15 zdecydowanie Apolonia przy dwóch pięknych imionach starszego rodzeństwa cudzoziemska Elena wypada co najmniej blado Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 12:39 Apolonia byłaby bardzo interesująca i bardzo fajnie pasuje do imion rodzeństwa. Od Nastazji wolę Anastazję i w takiej formie polecałabym ją jeszcze bardziej niż Apolonię. Elena faktycznie jakaś niepełna i obco brzmiąca. Zamiast niej proponuję Eulalię lub Eleonorę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 13:07 Fajne imiona noszą Twoje dzieci, to tak na początek Co do imienia dla córki miałabym ogromny problem z Nastazją i Apolonią - oba bardzo lubię. Elenę odrzucam od razu, bo to przecież nasza polska Helena. Dla swojej córki wybrałabym Apolonię, bo ma więcej zdrobnień, w tym to, które uwielbiam - Apolonka. Poza tym najbardziej pasuje do Melanii i Floriana. Odpowiedz Link Zgłoś
lukier-on-line Apolonia 16.08.10, 13:26 Marat od razu skojarzył mi się z Safinem. A to całkiem przyjemne skojarzenie. Z proponowanych przez Ciebie imion jedynie Apolonia przemawia do mnie. Jeśli jednak z Eleny opowiedziałabyś się na rzecz Heleny, a z Nastazji wyszłaby Anastazja, to kolejność byłaby taka: Helena Anastazja Apolonia W tym momencie tylko Apolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Apolonia 16.08.10, 14:26 Apolonia. Podobnie jak Lukier, Nastazję zamieniłabym na Anastazję a Elenę na Helenę Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 15:28 Elena dla polskiej dziewczynki nie podoba mi się wcale. Z dwóch pozostałych wybrałabym zdecydowanie Apolonię. Proponuję Helenę, Eleonorę oraz Stefanię PS. Bardzo podobają mi się imiona Twojej starszej córki Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 15:47 jeżeli juz to: HElena, ANastazja, duzo lepeij, bo twoje wersje, nie obraź sie, to drażnią z tych 3 propozycji wybrałabym Helenę. Marat kojarzy mi sie z Jean-Paulem Maratem francuskim politykiem z czasóe rewolucji (został zasztyletowany przez Charlotte Corday), jest tez obraz davida "smierc marata"). Został pochowany w Panteonie jako meczennik rewolucji, po kilku latach usunieto go z Panteonu, jako niegodnego. Wiecej na wikipedii. To taka aluzja nie do twojego Floriana Marata, ale do pewnego pochówkuw pewnym godnym miejscu, osoby "dyskusyjnie godnej". Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Nastka!!!! 16.08.10, 16:59 Witam, nie zdecydowałabym się na Twoim miejscu na Apolonię ze względu na popularne obecnie i bardzo modne imię Pola. Bo tak pewno nazywanoby Twoją córcię. Przy ciekawych i rzadkich imionkach starszych dzieci Pola jest zwyczajna i wręcz z innej bajki. Chyba ze przypilnujesz i będzie Apolonką, w co wątpię - w przedszkolu czy w szkole bedzie Polą. Wybrałabym Nastkę, obojętnie czy Anastazje czy Nastazję (myślę że to kwestia osłuchania). Ale zdrobnienie rzadsze od Poli i bardzo wdzięczne, zarówno jak i pełna wersja Nastazja. Elena jest wg za wschodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nastka!!!! 16.08.10, 17:56 dorka1976 napisała: Przy > ciekawych i rzadkich imionkach starszych dzieci Pola jest zwyczajna i wręcz z > innej bajki. W 2009 w Warszawie było 21 Melanii i 15 Apolonii Więc nie wiem, czy można powiedzieć, że Pola jest taka zwyczajna przy imionach rodzeństwa. Chyba że mówisz o Poli jako pełnym, oficjalnym imieniu - wtedy się z Tobą zgodzę, bo faktycznie brzmi przy imionach rodzeństwa zwyczajnie. Ale przecież Łucja myśli o Apolonii Chyba ze przypilnujesz i będzie Apolonką, w co wątpię - w > przedszkolu czy w szkole bedzie Polą. Dorko, uwierz mi, że da się przypilnować Wystarczy na początku upominać rodzinę i znajomych, a paniom w przedszkolu powiedzieć, że córka to Apolonka, a nie Pola. W szkole sama będzie się przedstawiać tak jak chce i tak też będą się do niej wszyscy zwracać. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Nastka!!!! 17.08.10, 10:10 Czy Pola jest faktycznie aż tak popularna? Ja nie znam żadnej, nawet ze słyszenia. Ale aż sobie z ciekawości popatrzę na statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
lukier-on-line Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 21:14 Masz na myśli Piłsudskiego? Faktycznie dyskusji o tym czy pochować go na Wawelu było co niemiara. Może jednak trzymajmy się tu dyskusji o imionach. Popisywanie się wiedzą zostawmy także innym specom od Wikipedii. Nadal najlepsza Apolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 17:46 Wszystkie trzy podobają mi się tak samo. Wybrałbym chyba Apolonię, na drugim miejscu Nastazja(chociaż wolę Anastazję), trzecia byłaby Elena Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 17:50 Zdecydowanie Apolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 19:01 Gość portalu: Łucja napisał(a): > Zastanawiamy się nad trzema imionami : Elena, Apolonia oraz Nastazja. Odrzuciłabym wszystkie ze względów "pozapodobaniowych", tzn. - Elena za podobna do Heleny, (sama Helena OK, choc za popularna ) - Apolonia będzie pewnie Pola, a Pole są bardzo modne, i wszyscy będą zakładali że Pola to pełne imię; - Nastazja za podobna do Anastazji (cała Anastazja natomiast jak najbardziej). Moje propozycje: Eleonora, Marcjanna, Marcelina, Klementyna, Idalia, Cecylia, Konstancja, Aurelia, Ludwika, Sabina, Dalia, Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 16.08.10, 20:20 Z tych trzech Apolonia, ale z proponowanych w postach Eleonora bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? IP: 87.205.144.* 17.08.10, 01:43 Jestem za Nastazją - przepięknie Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 18.08.10, 00:51 Elena to polska Helena, Nastazja ładnie ale wolę Anastazję, z tych trzech zdecydowanie Apolonia najlepsze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? IP: *.mmj.pl 18.08.10, 20:11 Brzmieniowo najbardziej podoba Elena choć namawiałabym zdecydowanie na Helenę jednak. Apolonia jakoś mnie nie przekonuje. Nastazja mi się nie podoba, wolałabym na Anastazje jeśli już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? IP: *.xdsl.centertel.pl 19.08.10, 17:14 Apolonia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 19.08.10, 23:45 Tylko Apolonia. Nastazja jest w moim odczuciu niepełna, a Elena w stylu Ksawiera. Nie bardzo rozumiem problemu z Polą? Przeciez to zdrobnienie od Apolonii; w czym przeszkadza względna popularność Poli nadanej w charakterze pełnego imienia? Jako zdrobnienie Pola jest MSZ całkiem wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 21.08.10, 09:53 Nastazja moim zdaniem byłaby mylona z Anastazją. Anastazja mi się podoba, ale nie lubię zdrobnienia Nastka. Elena to nie jest polskie imię, nie podoba mi się. Wybrałabym więc Apolonię. Może: Aniela, Anatolia, Bogumiła, Dobromiła, Domicela, Eunika, Felicja, Gaja, Józefina, Klara, Łucja, Rozalia, Róża, Stefania, Waleria, Wanda? Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Elena, Apolonia czy Nastazja ? 21.08.10, 11:13 Apoloni nie cierpię, Elena jakaś taka, jestem za Nastazją. Odpowiedz Link Zgłoś