Gość: Mirella IP: 79.110.195.* 23.08.10, 20:55 Co sądzicie o imionach Aleksander i Julian dla braci? Mnie się oba te imiona strasznie podobają tylko martwi mnie zbytnie podobieństwo zdrobnień Alek i Julek. Jak myślicie czy pasuje to do bliźniaków? Myślałam również nad takimi imionami jak Cezary, Karol, Michał (ale wydaje mi się zbyt popularny w moim otoczeniu), Franciszek (ale znowuż ten sam problem ze zdrobnienie Franek) oraz o imionach które mniej mi się już podobają czyli Antonii, Ignacy i Leon. Może macie jeszcze jakieś własne propozycje? Będę wdzięczna za każdą poradę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
belle_amie Re: Alek i Julek 23.08.10, 21:06 ja sądzę, że Alek i Julek są ok! sami z mężem rozważaliśmy Aleksandra ale ja jakoś nie mogłam przekonać się do tego zdrobnienia, a teraz bym się chyba zdecydowała może jak się trafi trzeci? nasze bliźniaki to Filip i Mikołaj, niby teraz popularne są te imiona (bardzo chciałam tego uniknąć) ale nie żałuję, pasują do nich dobrze dać dziecku takie imię, które się jakoś tam czuje, a popularność mieć na drugim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirella Re: Alek i Julek IP: 79.110.195.* 23.08.10, 21:17 Dla mnie imiona Aleksander i Julian są świetne i nie zastanawiałabym się gdyby nie dość duże podobieństwo zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie Re: Alek i Julek 23.08.10, 21:25 niby tak, ale powiem ci szczerze na tym forum rzadko padają zestawy, które tak by mnie tak bez namysłu zauroczyły Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Alek i Julek 23.08.10, 21:27 Myślę, że te imiona nie są zbyt podobne i pasują dla braci. Jedynie zamiast Aleksandra wolę Aleksego, ale ten też jest ok. Co do innych imion: Cezary, Ignacy - nie podobają mi się Michał, Antonii, Franciszek - niestety popularne Leon - ładnie Karol - ok Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Alek i Julek 23.08.10, 21:43 Aleksander i Julian dobrze razem brzmią, choć Aleksander jest znacznie od Juliana popularniejszy. Osobiście Juliana nie lubię, jest dla mnie za miękki. Co do innych imion: Cezary - podoba mi się umiarkowanie Karol - nie przepadam Michał - bardzo lubię, ale jest ogromnie popularny Franciszek - jedno z moich ulubionych, ale niestety dość popularny obecnie Antoni - lubię, niestety także dosyć popularny Ignacy - nie przepadam Leon - podoba mi się, a szczególnie forma Leonard Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Alek i Julek 23.08.10, 21:56 moim zdaniem pasują i nie powinny stwarzać problemów Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Alek i Julek 24.08.10, 00:25 Alesander w moim odczuciu do Juliana/Juliusza niezbyt pasuje. Odbieram go jako zbyt popularnego i stylistycznie innego. Do Juliana/Juliusza dobierałabyym imię z Twojej kategorii mniej podobających się. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Alek i Julek 24.08.10, 01:22 Aleksander i Julian są w moim odczuciu bardzo ok. Chociaż z Ignacym lub Leonem lub Leonardem (zwłaszcza Julian) to już w ogóle byłby cud miód . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Alek i Julek IP: *.xdsl.centertel.pl 25.08.10, 09:10 pasują i bardzo mi się podoba taki zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: Alek i Julek IP: *.mmj.pl 25.08.10, 11:21 bardzo sympatyczny zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga. Re: Alek i Julek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 20:04 Imię Aleksander od zawsze mi się bardzo podobało, a jego zdrobnienia Aleks czy Alek jeszcze bardziej niestety zestaw Julek i Alek nie podoba mi się może warto pomyśleć nad jakimś innym drugim imieniem. Decyzja należy do Was rodzice, pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Alek i Julek IP: *.chello.pl 26.08.10, 20:11 Alek i Julek - świetny zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirella Re: Alek i Franek zamiast Julka IP: 79.110.195.* 26.08.10, 21:38 Zastanawiamy się czy nie wybrać Franciszka zamiast Juliana. Główny powód to to, że Julian jest mniej popularny od Aleksandra i w przyszłości mogą być jakieś spory. W sumie mi oba zestawy się podobają. I to kolejny problem Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Alek i Franek zamiast Julka 27.08.10, 09:41 mnie się też ten podoba, nawet bardziej niż ten pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Alek i Franek zamiast Julka 27.08.10, 11:03 Spory? Co chłopcy będą się ze sobą kłócić bo jeden ma popularniejsze imię od drugiego? To już chyba w ostateczności kiedy już nie będą się mieli o co kłócić. Skoro ci to tak przeszkadza to ja zmieniłabym Aleksandra na Aleksego skoro i tak ma być Alek. Poza tym zorientuj się jak jest w twojej okolicy, bo osobiście częściej spotykam Franków niż Alków. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alek i Franek zamiast Julka 27.08.10, 13:13 luska.s napisała: > Spory? Co chłopcy będą się ze sobą kłócić bo jeden ma popularniejsze imię od > drugiego? To już chyba w ostateczności kiedy już nie będą się mieli o co kłócić > . Ja osobiście źle bym się czuła, gdyby moja siostra miała na imię, np. Tarsylia. Zazdrościłabym jej takiego niespotykanego imienia przy moim bardzo popularnym. A ona na odwrót, mogłaby czuć żal do rodziców, że jej nadali niespotykane imię, a ja nazywam się jak większość koleżanek. Nawet nie chodzi o kłótnie między rodzeństwem, ale o żal do rodziców. Ja bym taki odczuła. Sama też nie chciałabym w jakiś sposób "skrzywdzić" (brakowało mi odpowiedniego słowa) jednego z dzieci (tu niech każdy sobie sam dopowie, czy "krzywdą" jest dla niego mega popularne imię, czy mega niepopularne). Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Alek i Franek zamiast Julka 27.08.10, 14:33 Ja bym z kolei dziękowała Bogu za to, ze nie mam na imię Tarsylia. Jest różnica między rzadkim imieniem Julian(chociaż robi się coraz popularniejsze), a rzadkim imieniem Niegosław czy inny Mściwój. Znam siostry, z którym jedna jest Kasią, a druga nosi bardzo rzadkie imię, ogólnie w okolicy jest chyba jedyna i jakoś problemów nie mają. Aleksander jasne, że jest popularniejszy ale pewnie polowa to Olkowie, a druga połowa Alkowie, a jeszcze jedna cześć Aleksowie - taki urok tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alek i Franek zamiast Julka 28.08.10, 10:53 Podoba mi się para Alek i Franek. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alek i Julek 26.08.10, 23:03 Aleksander i Julian brzmią całkiem dobrze (inna sprawa, że nie bardzo pasują względem popularności, co dla mnie jest ważne). Ale Alek i Julek byliby dla mnie zbyt podobni. Z pozostałych podoba mi się Cezary i Ignacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirella Re: Alek i Julek IP: 79.110.195.* 27.08.10, 09:34 Dlatego właśnie zastanawiamy się nad Franciszkiem zamiast Julianem, ale nie jesteśmy jeszcze pewni które wybierzemy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alek i Julek 27.08.10, 13:14 Franciszek i Aleksander są całkiem w porządku. A mnie do głowy przyszedł Franciszek i Juliusz, co Ty na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Alek i Julek 27.08.10, 18:35 ja bym sie tak bardzo nie przejmowala tym rymem na koncu-chociaz wiem doskonale o co chodzi(moim sie rymuje sylaba "rek" lub "ruś") na poczatku mnie to draznilo, dlatego specjalnie przedstawialam jednego Piotrek a drugiego Jędruś - teraz w ogole o tym nie pamietam ja bym moze ze swej strony zaproponowala zamiast Aleksander - Aleksy (bo wedlug mnie ladniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alek i Julek 28.08.10, 10:48 Nie wybierałabym dla braci imion o rymujących się zdrobnieniach. Wybierałabym z trzech: Julian, Antoni lub Ignacy. Odpowiedz Link Zgłoś