em.haa 01.09.10, 19:31 Są takie którym mówię kategoryczne NIE. I takich jest najwięcej. Wciąż nie mogę się zdecydować. Miała być Tosia- Antonina (ale ta Antonina mnie przeraża) Miała być Weronika (ale jak zdrobniale mówić do dziecka) Miała być Joanna (ale jakoś mnie też nie przekonuje chociaż imię mi się podoba) Lil- podobno nie mogę. Zuzia- jest już w rodzinie (dość niegrzeczne dziecko) Maja- to ja Lena- jest już w rodzinie Po prostu brak mi pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 19:36 Podoba mi się Antonina. Proponuję Kornelię, Lillę, Lilię i Emilię. Weronika zdrabnia się bardzo dobrze, od Ciebie tylko zależy, czy iść w stronę zdrobnień "werowych" czy raczej "nikowych". Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 19:42 Liliana, Lila to moja mama Kornelia mi nie podchodzi. A Emilia jakieś takie puste. Ciężka jestem w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 19:46 i jak sie twojej mamie nosi to imie? bo planuje Lilkę wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 19:50 Mama zawsze uważała że jest to nietuzinkowe imię. I jej się podoba. W szkole przezywali ją "Lilka szpilka" W dowodzie ma Liliana. Generalnie chyba ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:00 ja wciaz sie zastanawiam czy zostawic jedno n czy 2n.na razie trzymam sie wersji Lilianna Olga(nazwisko dosc krotkie-6liter) a jak podobaja sie Tobie imiona typu: Blanka,Olga,Kinga? Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:03 Moja mama właśnie proponowała Olgę. A czemu nie INGA Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:05 od Ingi wolę jednak Kingę,a jeszcze bardziej lubie Olgę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:03 mnie podobaja sie jeszcze: Marianna i Michalina, choc wole wersje slowacka Michaela. moja kolezanka Slowaczka ma corke o imieniu Nela i wbrew temu,co czytam na forum to ime swietnie sie sprawdza i fajnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:09 Moje nazwisko ma 6 liter, pasuje tu Nela? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:11 ja do swojego 6-literowego bym nie dala imienia Nela ta nelka, ktora znam ma naprawde dlugie nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:13 Skończy się to chyba tak że wylosuje albo dam na złość Władzia, Krysia Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:17 krysia to moja mama bylaby zadowolona gdyby nie istnialy formy typu kryska czy krycha,ktorych mama nienawidzi Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:18 Najchętniej bym dała po sobie MAJA. Ale gdzie tam, nie wolno Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:34 wolno,ale jak dlamnie maja za krotka i za bardzo teraz popularna. jeszcze tesciowej imie Ci zostalo Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:37 Nie ma teściowej Tzn jest, ale nie znam kobiety. Obiło mi się o uszy że Mirosława, ale pewności nie mam. Tatusia nie ma, to babci też wara Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: A Marianna? 01.09.10, 20:46 moja kolezanka ma corke marianne,ktora zdrabnia sie marianka, co bardzo mi sie podoba.zreszta lilianka odbieram podobnie fajnie. jednak trzeba sie liczyc,ze niektorzy beda mowic mania-dla mnie juz nie takfajnie Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: A Marianna? 01.09.10, 20:46 Na mnie rodzice zawsze mówili MANIA, MANIUSIA, MANIUŚKA Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 19:37 Chodziło za mną jeszcze INGA. Bardzo mi się podoba. A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 19:54 Moze Antonia zamiast Antoniny Inga nie podoba mi się Inne propozycje: Adriana, Daniela, Diana, Ewa, Sandra, Klara, Ksenia, Lea Leonia, Liwia, Łucja, Matylda, Monika, Olimpia, Pola, Paulina, Róża, Sabina Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 19:55 Będę miała straszny problem, bo żadna z Twoich propozycji nie wchodzi w grę. A Lea to imię czy Lea Leonia to całość? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 01.09.10, 20:05 Lea to osobne imię, może tez byc zdrobnieniem Leonii Może jeszcze Alicja, Marta, Dominika, Bianka, Jasmina, Judyta, Stefania, Dorota, Dagmara, Magdalena, Laura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki IP: *.smrw.lodz.pl 01.09.10, 19:57 Proponuję Marcelinkę Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Jagoda? 01.09.10, 21:19 Może: Anatolia (Tola), Aniela (Nela), Blanka, Celina, Domicela, Eunika, Flawia, Gaja, Ida/Idalia, Jowita, Klara, Lea/Leandra, Laura, Łucja, Malwina, Matylda, Nikandra, Róża, Rozalia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jagoda? 02.09.10, 15:45 Oczywiście, że są. Od kiedy zainteresowałam się trochę imiennictwem odkryłam mnóóóóóstwo pięknych, zapomnianych imion. Niektórych nigdy w życiu nie słyszałam. Fajnie byłoby nazwać kiedyś dziecko jednym z nich, zamiast wałkować imiona z pierwszych miejsc rankingów. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 02.09.10, 00:45 Kalina chyba podobnie jak Jagoda, Malina - od nazwy krzewu , mnie sie akurat podoba bardzo, podobnie jak Twoja propozycja:Joanna czy Antonina, Weronika dziewczyny jeszcze chyba nie zaproponowaly staropolskich:Jagny i Nawojki tez ladne, jak dla mnie sa jeszcze takie, ktore mnie ostatnio zaintrygowaly: Letycja, Laurencja albo latwiejsze Laura... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 02.09.10, 15:43 wyczyny napisała: > Kalina chyba podobnie jak Jagoda, Malina - od nazwy krzewu ;- Kalina to prawdopodobnie zdrobnienie od Akwiliny (która, nawiasem mówiąc, bardzo mi się podoba) Jagoda to zdrobnienie od Jadwigi. Malina to zdrobnienie od Magdaleny. Żadne z tych imion nie jest więc "roślinne". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 02.09.10, 00:45 Wybrałabym zdecydowanie Antoninę. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 02.09.10, 10:42 Zdecydowanie Antonina. Lub Marianna, o której też wspominałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 11:27 W życiu bym córki nie skrzywdziła imieniem Antonina. Może powinnaś poczekać do narodzin córki? Jak ją zobaczysz to imię samo ci wskoczy Znam kilka właśnie takich przypadków: Moja przyjaciółka chciała córkę nazwać Julia a gdy się urodziła dostała imię Martynka. Córka koleżanki miała być Olą (Aleksandrą) a została Patrycją. Ja miałam być Weroniką albo Justyną a jestem Dorotą. Moja siostra miała być Ulą a jest Agatą. A myślałaś nad imieniem Kaja? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 02.09.10, 15:41 Gość portalu: Dorota napisał(a): > W życiu bym córki nie skrzywdziła imieniem Antonina. A co w Antoninie jest krzywdzącego, możesz mi wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 02.09.10, 17:55 em.haa napisała: > Wciąż nie mogę się zdecydować. > Miała być Tosia- Antonina (ale ta Antonina mnie przeraża) Antonina - ladnie, ja zdrabnialabym Nina > Miała być Weronika (ale jak zdrobniale mówić do dziecka) Weronika - nie w moim guscie, ale gusta sa rozne, zdrabnialabym Nika lub Wera > Miała być Joanna (ale jakoś mnie też nie przekonuje chociaż imię mi się podoba) Polska wersja/wymowa jest beznadziejna w moim odczuciu, > Lil- podobno nie mogę. To jest sliczne - nie wiem czemu nie mozesz? > Zuzia- jest już w rodzinie (dość niegrzeczne dziecko) Zuzanna - ladne, ale Zuzia nie > Maja- to ja Takie sobie > Lena- jest już w rodzinie Ladne > >> Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kompletny brak pomysłu na imię dla córki 04.09.10, 15:17 Postawiłabym na Mariannę, Antoninę (coraz bardziej popularne teraz imię) albo Lillę, do której mogłabyś mówić Lil. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Decyzja już prawie zapadła :) 05.09.10, 09:40 Gaja - - takie chcę i takie chyba zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Decyzja już prawie zapadła :) 05.09.10, 22:13 Nie przepadam, wolę Gajanę. Ale jest lepsza od Kai Odpowiedz Link Zgłoś
lukier-on-line Re: Decyzja już prawie zapadła :) 05.09.10, 22:23 Gaja była kiedyś na mojej prywatnej liście nr 1. Jakbym wtedy została mamą to byłoby przesądzone. Moim zdaniem to świetny wybór, imię jest bardzo dziewczęce, wdzięczne. No i jednak to jakaś miła odmiana, bo to naprawdę dość rzadkie imię. Kaja już mi się w ogóle nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś